10 Ocak 2013 Perşembe

Orta Anadolu'nun Meşhur Çorbası :"Arabaşı"



Geçenlerde Konyalı bir arkadaşım bizi arabaşı yemeye davet etti.Kısmet bugüne yayımlamakmış.İç Anadolu bölgesine özgü yöresel bir lezzet.Genelde Yozgat tarafında yapıldığını sanıyordum.Konya'da yapıldığını da bu sayede öğrenmiş oldum.Canım arkadaşım Şükran ablamın ellerine sağlık.Şimdi sizlere tarifini vereyim.




ÇORBA İÇİN MALZEMELER: 1 adet  tavuk
                                                    15-16 kaşık un
                                                     1 çorba kaşığı domates salçası
                                                     1 çorba kaşığı biber salçası
                                                      tuz

ARABAŞININ HAMURU İÇİN MALZEMELER: 5 su bardağı su
                                                                                1 su bardağı un
                                                                                1 su bardağı su,tuz


YAPILIŞI: Yapımına öncelikle hamuru hazırlayarak başlamalısınız.Siz çorbayı pişirirken onun soğuması gerekiyor.5 su bardağı suyu tencereye alın.Kaynadıktan sonra içine bir miktar tuz atın.Normalde hamurun fazla tuzlu olmasına gerek yok.Çorbanın tuz oranı kafi gelecektir.Daha sonra 1 su bardağı su ve 1 su bardağı unu bir kapta karıştırın.Bu karışımı kaynayan tuzlu suyun içine yavaş yavaş dökerken bir yandan da bir çırpıcı yardımıyla hızlıca çırpın ki topaklanmasın. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatın ve hamurun orta kalınlıkta olması için uygun tepsilere dökün ve soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra resimde gördüğünüz gibi baklava dilimi şeklinde kesebilirsiniz.Şimdi gelelim çorbanın yapımına.Öncelikle tavuğu bol suda haşlayın.Haşlanan tavuğun suyunu bir kenarda bekletirken,tavuğu didikleyin.Geniş ve büyük bir tencereye biraz yağ koyup birer kaşık domates ve biber salçası ekleyin.Kavrulan salçanın üzerine unu da ekleyip kavurmaya devam edin.Kavurduğunuz karışıma tavuğun suyunu yavaştan ekleyerek unu açın.Topaklanmaması için hızlıca çırpın.İçine didilmiş tavukları ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın.Servis esnasında pulbiber ve limonla harika oluyor.

4 yorum:

  1. corbasinda bir yanlislik olabilirmi once un kavrulur suyla acilir salcasi ayri tavada kavrularak konur gerci herkesin yapis tarzi degisikte olabilir canim afiyet olsun birgunde bizde yapalim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. arkdaşımın yaptığı tarif üzerine yayınladığım bir çorba olduğu için bir şey söyleyemeyeceğim.Lezzeti bana göre çok güzeldi.ama senin de dediğin gibi herkesin yapma tarzı farklı olabilir.inşallah sende de yeriz.

      Sil
  2. merhaba,
    blogunuzu çok beğendim...
    ben çok isterdim böyle farklı ülkelere gidebilmeyi, görüp yaşayabilmeyi...
    nasib olur inşallah:)
    tariflerinizden bazıları çok ilgimi çekti, gerçekten çok açıklayıcı ve içten anlatmışsınız.
    teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. Beğendiğinize sevindim.Bir gün inşallah sizde farklı ülkeleri görme şansını yakalarsınız.teiekkür ederim.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...