1 Şubat 2013 Cuma

Gülcan Ablamın Kahvaltı Masası


Çok sevdiğim ve değer verdiğim arkadaşım Gülcan ablamın perşembe günü yaptığı kahvaltı davetinde neler yoktu ki diyebilirim.Kendisi çok becerikli bir ev hanımıdır.Sürekli tarif araştıran yeni ve farklı tatları denemeyi seven,yaptıklarını konu komşusuyla paylaşan gönlü geniş bir insandır kendisi.Aynı zamanda bu gurbet ellerde birbirimizin destekçisiyizdir.Tüm emeklerin için eline sağlık ablacım.Biz geleceğiz diye resmen kendini paralamışsın.Sofradan kalkarken yediklerimin ağırlığıyla nasıl kalktığımı bilmiyorum.En az 24 saat hiç bir şey yiyemiyeceğim kesin.Şimdi gelelim masamızda neler vardı.Kahvaltılıkların dışında Gülcan ablanın menüsünü ve bu menüden bazı tarifleri sizlerle paylaşacağım.


1. Çiğ Börek
2. Mini Pizza
3. Konya Çöreği
4. Örgü Poğaça
5. Sarımsaklı ve Baharatlı,Zeytin yağlı Kıtır Ekmek
6. Cevizli ve Biberli Ispanak Rulosu
7. Üçgen kek
8. Beze
9.Höşmerim(kenar resimlerinden üçüncüsü.Benim tatlı olarak bildiğim höşmerim burada karşıma farklı bir peynir çeşidi olarak çıktı.Gülcan abla Antalyalı.Yazın Türkiye'den gelirken getirmiş.)


CEVİZLİ VE BİBERLİ ISPANAK RULOSU
Öncelikle benim görüntüsüyle de çok beğendiğim Ispanak Rulosunun tarifini vermekle başlayayım.

MALZEMELER: 3 adet yumurta
                          1 demet ıspanak yaprağı
                          1 su bardağı süt
                          2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
                          3-4 yemek kaşığı un
                          1 paket kabartma tozu
                          tuz ve karabiber

İçi için: krem peynir ve cevizli biberli sos(acuka olabilir)

YAPILIŞI: Öncelikle ıspanakları 10 dk kadar sıcak suda bekletiyoruz.Ardından suyunu süzgeç yardımıyla süzdürdüğümüz ıspanakları rondoya atıp püre haline getiriyoruz.Yumurtaları çırpıp küpürtüyoruz.İçine ıspanağı,karabiberi,tuzunu ve kabartma tozunu ekliyoruz.Karıştırdıktan sonra ununu ilave ediyoruz.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine döküp 180 derecede pişmeye bırakıyoruz.Bu ölçüyü ikiye bölüp iki seferde pişirmelisiniz.Aksi taktirde tabanı kalın olur.Pişen tabanımızı fazla soğutmadan iç malzemesini sürüp rulo yapalım ve dilimliyelim.


                                                                         BEZE
Benim beze sevdiğimi geçenlerde bir pastanede öğrenmişti canım ablam.Sağolsun aklında kalmış ve benim özel isteğim olmadığı halde ben seviyorum diye yapmış.Tabi benim dışımda diğer misafirlerinde beğenisini kazanan bu tarifi de hemen sizlerle paylaşayım.

MALZEMELER: 3 yumurta akı
                          3 çay bardağı şeker
                          bir fiske tuz

YAPILIŞI: Malzemelerin hepsini çelik bir tencereye koyup ocağın en küçük gözüne kısık ateşe koyalım ve mikserle çırpmaya başlayalım.Olabildiğince katı kıvama gelmeli.Aslında kıvamını en iyi şöyle de anlatabilirim.Tencerenizi ters çevirdiğinizde akmıyorsa olmuş demektir.Fırın tepsisine yağlı kağıt serip hatta yağlı kağıdın üzerini bile biraz yağlayabiliriz.Bunun sebebi tabanı kağıtta kalabiliyormuş.Onun için ekstra bir yağlama işlemi daha yapıyoruz.Şanti torbasına doldurup aralılklı olarak resimde gördüğünüz büyüklüklerde sıkıyoruz.Soğuk fırına verip 110 derecede 10-15 dakika tutmanız yeterli olacaktır.Fırını kapattıktan sonra dışarı çıkarmadan fırının içinde soğuyup kurumasını beklemeliyiz.Bu ölçüden 25-30 tane beze çıkabiliyor.


                                                             ÜÇGEN KEK

Yine tadı ve görüntüsüyle benim beğenimi kazanan lezzetli bir kek tarifi.Çocuklarımızın da beğenerek yedikleri bu kekin tarifine gelince:

MALZEMELER: 4 kahve fincanı şeker
                          3 yumurta
                          3 kahve fincanı sıvı yağ
                          3 kahve fincanı süt
                          9 kahve fincanı un
                          1 paket kabartma tozu

Sosu için: 2 su bardağı süt
               2 yemek kaşığı şeker
               2 yemek kaşığı kakao
               vanilya
kekin kenarlarını bulamak için hindistan cevizi

YAPILIŞI: Önce şekeri  ve yumurtaları köpürtelim.Ardından diğer malzemeleri de katıp iyice çırpalım.Kek hamurumuzu kare yada dikdörtgen bir fırın kabına döküp normal kek ayarında pişirelim.Kekimiz pişerken sosumuzu pişirelim.Keki piştikten sonra soğumaya brakalım.Daha sonra büyük kareler halinde keselim.Kestiğimiz kareleri birde çaprazlamasına keselim ki üçgen şeklini elde edelim.Kenarlarını önce sosa sonra da hindistan cevizine bulayalım.

İşte mükellef bir kahvaltı sofrası ve emekle hazırlanmış lezzetli yiyeceklerden bizler nasiplendik sofradan kalkmadan duamızı yaptık.Rabbimizin sunduğu,bizim de değerlendirdiğimiz nimetler için şükrettik.Sizlere de fikir vermesi açısından umarım faydalı olur.Gülcan ablama da bu güzel sofrada bizi ağırladığı için tekrardan teşekkür ediyorum.  

11 yorum:

  1. Gülcan Hanım2 ın ellerine sağlık..
    herşey birbirinden güzel ve özenli görünüyor..
    muhabbet ve bereketle..

    YanıtlaSil
  2. Arkadasimin anlattigi gibi gercekten super bir kahvalti oldu bugun saat suan gece 02:14 daha birsey yemis degilim. Biz istanbuda yaz aylari sıklıkla açik bufe kahvaltilarina gideriz sozum ona en iyisine , ama hic bugunku gibi lezzetli bir kahvalti yapmamistim evde hazirlanan bir sofra icin mukemmelin ötesi, biz ev hanimiyiz diye kendimizi kandıralım ben bugun bir kadın gordum ki biz neyizki insallah onumuzdeki 10 yil icinde (:-)) umarim bizde gulcan ablamizin kivamina geliriz. Evden cikarken tartildim 4 kilo almisim 8 ayda bu sofralar beni top haline getirecek ama ne yapayim cok lezzetliler, ellerine saglik, emegine saglik kesenize bereket gulcan ablacigim :-) şulecim sende cok iyi yapmissin bugunu blogunda yayinlamakla emege saygi insana saygi sagolasin arkadasim :-)

    YanıtlaSil
  3. Yok yok Şuleciğim, MaşaAllah arkadaşına.
    Ellerine emeğine sağlık.
    Sanada paylaştığın için teşekkür ediyorum canım.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler Şulecim.Yazdıkların beni çok onere etti.Elimden geldiği kadar birşeyler hazırlamaya çalıştım.Tabiki sende diğer arkadaşlarım gibi hamarat ve beceriklisiniz.Burda Derya arkadaşımada yazdıklarından dolayı teşekkürler.Tekrar sana da ayrıca çok çok te§ekkürler sitende bana da yer verdiğin için.Gülcanablan

    YanıtlaSil
  5. Herşey çok güzel görünüyor, gurbet ellerdeki samimiyetiniz çok güzel, yapanların ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Arkadasinin ellerine saglik ,ben de almanyada yasiyorumve burda insan böyle arkadasliklara daha cok ihtiyac duyuyor

    YanıtlaSil
  7. ooooh ooooh sofrada herşey var...
    emeği geçenlerin ellerine sağlık....
    afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  8. Blogunuz çok güzel, emeğinize sağlık. Sayenide Orta Asya mutfağını daha yakından tanıyabileceğiz. Güzel paylaşımlar dileklerimle...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Ellerine ssglik gulcan ablam

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık,Gülcan Hanımın .Sizlere de afiyet olsun.Masa harika lezzetlerle dolu.Allah bereketini artırsın.Selam ve sevgiler:)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...