7 Ocak 2013 Pazartesi

Uygur Yemekleri-Lagman (Legmen)

Bişkekdeki en bilindik ve en ünlü uygur restoranlarından biri olan Fayza,bizim sıklıkla gittiğimiz bir yer.Tabi burada helal yemek olan yerleri tercih ediyoruz.Burası bu bakımdan hem güvenilir hem de temiz.Bişkekde Türk restoranları çok var.Ama ben onlardan ziyade orta asya yemeklerini tatmak için bu türden restoranlara gitmeyi tercih ediyorum.Bizim yemekleri zaten her zaman yiyebilirim.Önemli olan farklı lezzetleri tatmak.




Restoranda siparişimizi almaya gelen garson kız.,resmini çekmemden memnun kaldı diyebilirim.Bu restoranda en dikkat çekici şey bütün garsonların kız olması ve geleneksel tarzdaki giyimleri.




İşte asyanın baş tacı yemeklerinden biri olan buharda pişirme yöntemiyle yapılan mantı.Aynen resimde gördüğünüz gibi avucunuz büyüklüğünde oluyor.Hem içi hemde pişme tarzı bakımından bizim mantımızdan oldukça farklı.İçi minik minik doğranmış parça et,kuyruk yağı, bol soğan,tuz ve karabiberden oluşan bir harçla dolduruluyor.Biz bu mantıyı arkadaşlarımızla beraber yapıyoruz.Buralı arkadaşlarımız öğretmişlerdi.Daha sonra sizlerle de paylaşacağım. Bu kızımın siparişiydi.O, bu mantıya bayılıyor.




Aslında  çıkış yeri Çin olan bu leziz yemek asyanın en önemli yemeğidir.İlk görünüşte sıradan bir makarna yemeği gibi görünse de tadını ve makarnanın farklılığını anlayınca sıradan olmadığını anlıyorsunuz.Bu yemeğin çeşitleri var.Benim siparişim kuru lagmandı.Aynı zamanda kızartılmış.Ben onun tadına bayılıyorum.Resimde gördüğünüz makarnanın tadı bildiğiniz makarnalardan oldukça farklı.Özel bir teknikle sarılarak bekletilen hamuru elleriyle çektirerek metrelerce uzunlukta spagettiden daha kalın bir makarnaya dönüştürüyorlar ve haşladıktan sonra et ve sebzelerden oluşmuş baharatlı bir karışımla birleştirerek tercihe göre kuru,sulu ya da kızartılmış olarak servis ediyorlar.


Minik kızım Hande benim tabağımı karıştırmak için can atarken... O ısırılası elini tabağıma yavaştan uzatıp bir yandan da gözümün içine bakarken hemen resmini çektim.



Eşime makarnayı kaldır da fotoğrafını çekeyim dedim.Bu gördüğünüz kesik değil,uzunluğunu siz düşünün artık.Ve masada gördüğünüz Lipoşka adındaki bu ekmek yine Asya'nın geleneksel tandırlarında pişen pideye benzer bir ekmek.Uygurlar bunun soğanlısını yapıyorlar.Ben onu çok beğeniyorum.Hatta bir keresinde Uygur bir arkadaşımın annesinin Çin'den gönderdiği soğanlı ekmeği yemiştim.Gerçekten çok lezzetliydi.



Yine beğenerek yediğimiz tavuk şiş.Yumuşacık ve suyu içinde kaldığı için çok lezzetli olmuştu.Burada da Türkiyede olduğu gibi şişte et pişirme yöntemi çok yaygın.Adına şaşlık diyorlar.Önceden geldiğimizde hep et şaşlık istiyorduk.Ama son gelişlerimizde hep tavuk şaşlık istedik.Etten ziyade bunu daha çok sevdiğimi söyleyebilirim. Şimdilik benden bu kadar.Farklı lezzetlerde buluşmak dileğiyle..... 

4 yorum:

  1. Herşey çok güzel görünüyor,o ısırılası elin tombikliğide başka bir güzellik:)

    YanıtlaSil
  2. bencede değışık tatlar tatmak daha ıyı ekmegın desenı dıkkatımı cektı desenı nasıl yapmıslar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu mutfak tam benim ağız tadıma göreymiş, afiyetler olsun.takibe geçtim ,sizi de her zaman beklerim..

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...