28 Temmuz 2013 Pazar

Fırında közlenmiş patlıcanla soslu karnıyarık

Merhabalar...
Bu sıcakta iftara misafirlerime ne hazırlasam diye düşünüyorsanız ve hafif bir yemek olmasını istiyorsanız bu tarifim tam sizlik o zaman.Fırında közleyerek yaptığım  ve domatesli sos hazırlayarak pişirdiğim bu karnıyarık yemeği hem çok hafif oldu hem de misafirlerimin beğenisini kazandı.İşte malzemeler:


Malzemeler: 15-16 adet patlıcan,
İç harcı için: 350 gr orta yağlı dana kıyması,2 adet orta boy soğan,sıvı yağ ve tere yağı tuz ,karabiber,pulbiber
Üzeri için: 1 adet domates 2 adet sivri biber
Domates sosu için:1kg domates,2 diş sarımsak,1 yemek kaşığı biber salçası,1 yemek kaşığı domates salçası,yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
1.AŞAMA:

  • Patlıcanları şeritler halinde soyup tepsiye diziyoruz. Üzerlerine derin kesikler açalım.Bu işlem közlenirken içinin daha iyi pişmesini sağlayacak.
  • Önceden ısıttığımız 250 derecelik fırına verelim.30-45 dk arası közlenecek.

2.AŞAMA:

  • Patlıcanlar fırındayken sosumuzu ocağa koyalım.Kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğradığımız domatesleri tencerenin içine alalım.
  • Üzerine minik kıyılmış sarımsakları da ekleyip pişmeye bırakalım.
  • Domatesler sos kıvamına gelince içine domates ve biber salçası katıp karıştıralım ve 1-2 taşım daha kaynatıp altını kapatalım.Biraz dinlendikten sonra sosun üzerine sıvı yağı ilave edelim.

3.AŞAMA: Tabii bunlar olurken bir yandan da iç harcını hazırlamalıyız.İç harcı ben sosun pişmesi esnasında hazırladım.

  • Orta yağlı kıymayı tavaya hiçbir yağ koymadan kendi haline kavurun.
  • Kavrulan kıymaya 2 kaşık tere yağı bir miktar sıvı yağ ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Küçük küpler halinde doğradığınız soğanları da ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Soğanlar ölünce tuzunu ve baharatlarını koyun.

Not: Biz şimdi yemeğimizin bu aşamalarını yaparken patlıcanlar  közlendi bile...
4.AŞAMA:
Közlenmiş olan patlıcanları fırından alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kesik attığımız yerlerden çay kaşığı yardımıyla açıp, içlerine birer çimdik tuz ve şeker ilave edip iç kısmını ezelim(.Kumpirde olduğu gibi)Bu işlemi lezzeti açısından yapıyoruz.Tuzu ve şekeri patlıcanın iç kısmına yediriyoruz.
Tepsiye döktüğümüz sosun üzerine bu şekilde hazırlamış olduğumuz patlıcanları yerleştiriyoruz.
İçlerine harcını dolduruyoruz.
Üzerine domates ve biberle süsleyip fırına veriyoruz.
Yaklaşık yarım saat bu şekilde pişecek.

İşte size iftar için nefis ve oldukça hafif bir ana yemek menüsü.Yanıdna tel şehriyeli tere yağlı  pilav ile birlikte.
Afiyetler olsun....

12 yorum:

  1. Diyet yapanlar için de uygun bir tarif,yağı biraz daha azaltılırsa;)
    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii yağından da feragat etmek lazım:)Teşekkürler yorum için.sevgiler...

      Sil
  2. FIRINDA KÖZLENMİŞ PATLICANINDA TADINA DOYUM OLMAZ
    ELLERİNE SAĞLIK CANIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,sevgi ve selamlar...

      Sil
  3. canım çok lezzetli gözüküyor ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık canım .Nefis olmuş.Bende genelde fırında yapıyorum sadece farkı üzerlerine yağ sürüyorum öyle fırınlıyorum sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öylede olabilir ama ben sosuna koyduğum için ekstra yağlamadım.Pişerken sosu da çektiği için oldukça güzel yağlanmış ve yumuşacık olmuştu.Teşekkürler canım,sevgilerimle...

      Sil
  5. Sulecim.. allaha şükür iyiyim canım, Sen nasılsın.. ramazanin mübarek olsun canım. Ellerine sağlık, Yine harika gözüküyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damlacım,senden haberler almak güzel.Sana da hayırlı ramazanlar.Teşekkürler canım.sevgilerimle...

      Sil
  6. Patlıcan yemeklerini çook severimmm servis tabağında pilavla da çok hoş görünmüş:)

    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. Sağol canım.Teşekkürler,sevgiler..

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...