7 Ekim 2013 Pazartesi

Çilek Reçeli

Güzel bir haftaya merhaba dedik bile..
Çilek reçelinin tadıyla ve kokusuyla ben de sizler için haftaya tatlı bir başlangıç yapayım dedim.Malesef bu Kırgızistandaki son çilek reçeli yapışım olacak.Burada yediğimiz çileklerin tadını ve kokusunu asla unutmayacağız.Türkiye'de bu kadar güzelini bulabileceğimizi hiç sanmıyorum.Her şeyden önce boyutuna bakarmısınız .Minik minik seyirlik bir hali var.Türkiyedeki çileklerin 4/1'i kadar :) Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum.Pazara çilek almaya gidin 10 metre ileriden kokusunu duyarsınız.Tamamen doğal yetişmiş.Çilek Bişkekte 2 sezon olur.Haziran ve Eylül ayları içerisinde olur ve hemen biter.Haziranda yeriz, Eylül de hem yer hem reçelini yaparız.Ben de eylülün son haftası yaptığım bu nefis reçeli daha fazla geciktirmeden sizlere sunayım istedim.Öncelikle madem o kadar methettin hani görseli diyenlere işte nefis çilekler:

Türkiye'de büyük şehirlerde bulamayacağımız doğal sebze ve meyveleri burada fazlasıyla bulduk ve tatları bir ömür hafızamızda kalacak.Buradan ayrılırken yediğimiz sebze ve meyvelerin lezzetini bir daha bulamayacağım diye üzülüyorum.Elime alıp kokusunu içime çekerken bir fotoğraf çekmeden edemedim.
İşte 4 kg çileğim temizlenmeyi ve şekere yatırılmayı bekliyor.Ben ölçüleri size 1 kg üzerinden vereceğim.Özellikle kızlarım bayılıyor çilek reçeline.Onlar sevdiği için bu 4 kiloluk minik çilekleri temizlemek benim için bir keyif haline dönüştü.İşte ölçüler ve yapılışı:
 Malzemeler:
1kg çilek
750 gr şeker
3-4 adet limon tuzu

Yapılışı:

  1. Öncelikle güzelce temizlediğimiz çileği genişce bir tencereye alalım ve üzerine şekerini ilave edip 1 gün beklemeye bırakalım.
  2. Ertesi gün çilek şekeri emerek sulanmış bir hale gelecek.Bu haldeyken direk ocağa alıp altını açarak kaynamaya bırakalım.
  3. Şeker eriyip kaynamaya çıkınca şöyle bir karıştıralım ve reçeli taşırmıyacak şekilde altını biraz kısalım.Üzerine toplanan köpükleri bir kevgir yardımıyla sürekli olarak toplayalım.Bu işlemi köpükler azalıncaya kadar devam ettirelim.
  4. Kıvamı gelip rengi koyulaşana kadar kaynatalım.
  5. Ocaktan almaya yakın limon tuzunu ilave edelim ve bir iki taşım daha kaynatıp ve altını kapatalım.
  6. Biz çabuk tüketiriz diyenler soğuduktan sonra kavonozlara doldurup buz dolabına kaldırabilir
  7. Biz hemen tüketemeyiz diyenler sıcakken kavonoza koyup ters çevirip konserve yöntemiyle yapabilirler.Bu sayede buz dolabında saklamanıza gerek kalmaz.Mutfağınızda istediğiniz yere kaldırabilirsiniz.
Not: Özellikle çilek,kayısı ve vişne gibi meyvelerin reçelini yapacaksam eğer, şeker miktarını birebir tutmam.Reçeli yerken meyvenin tadını şekerin bastırmasını sevmiyoruz.Meyvenin aroması önde olmalı.Size de bu şekilde denemenizi tavsiye ederim.
sevgilerimle...

11 yorum:

  1. oyle anlattınkı şule kokusu geldı sankı gelmeden once bır 5 kılo yapar getırırsın evet malesef artık tr hıc bır seyın dorudüst br tadı kokusu kalmadı maalesef afıet olsun mınık kızlarımıza

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selma abla zaten neyi getireceğimi şaşırmış durumdayım.Yükümüz o kadar çok ki,yazın bir posta gönderdim Türkiyeye.Bilemiyorum yapıp getirebilirmiyim.Geçicide olsakda 5 senedir burada iyi kötü bir düzen kurduk.Her şeyi geride bırakmak insana biraz zor geliyor.Bazen hüzünleniyorum.Arkadaşlarım çok.Hepside pırlanta gibi.Her şey geride kalacak :((
      güzel yorumun için teşekkürler...

      Sil
  2. Ne kadar güzel çilekler bunlar dediğin gibi burada maşallah kocaman kocaman kokusu desen yok denecek kadar az çok şanslısın:)) eline sağlık canım iyi haftalar...Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle.Bizde kırgızistanda bulunduğumuz süre içinde bu yönden kendimizi şanslı görüyoruz.En güzelide çocuklarım tamamen doğal besleniyor.Güzel yorumun için teşekkürler Elifcim.Sevgilerimle...

      Sil
  3. harika görünüyor afiyet olsun

    YanıtlaSil
  4. Bir düzeni bozup başka bir düzen kurmak çok zor oluyor şulecim.orada her şeyin dogalina alısınca biraz zorlanırsın.bizim çocuklar da çok sever çilek reçelini.ellerine sağlık canım. Afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma ablacım,gerçekten öyle.5 sene az bir zaman değil ve bir çok şey sığdırdık bu zamana.Hayırlısı bakalım.Çook teşekkür ederim.sevgilerimle...

      Sil
  5. çileklerde reçelinde nefis görünüyor canım,ben de geçen hafta yapmıştım reçelimi,bizim evde yenilen tek reçel :) afiyet olsun şimdiden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Hacercim.Bizim evde de çok sevilir ama daha çok büyük kızım Hale yer.Özellikle labne peynirle beraber yemesi ayrı bir keyif oluyor.teşekkürler sevgiler...

      Sil
  6. Eline sağlık Şulecim reçelinin mis kokusu buralara kadar geldi.Rengide harika olmuş sevgiler..

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...