31 Ekim 2013 Perşembe

Doğu usulü Mantı ve yapım aşamaları


MALZEMELER: 2 yumurta, 2 su bardağı un, 1 çay kaşığı tuz ve aldığı kadar un
kıyması için: 350 gr kıyma,1 adet soğan,tuz,karabiber,1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
üzeri için: sarımsaklı yoğurt, 2yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı biber salçası


YAPILIŞI: Öncelikle hamuru hazırlayalım.Yumurta tuz ve suyu yoğurma kabuna alalım.Ununu koymadan elimizle yumurtalar dağılana kadar karıştıralım.Sonra yavaş yavaş unu ekleyerek sert bir hamur yoğuralım.Mantı hamuru biraz sert olmalı ve iyice özleşene kadar yoğurulmalı.Bu ölçüden ben portakal büyüklüğünde 4 beze yaptım.Bezeleri en az 5-10 dk dinlendirelim.Bu arada kıymayı hazırlayalım.Soğanları minik küpler halinde doğrayıp tuzunu ve baharatlarını katalım.Kıymayı elimizle biraz yoğuralım.
  • Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi hamuru açıp kare kare keselim.

  • Daha sonra içine kıyma harcını koyalım.


  • Dört ucundan birleştirerek kapatalım ve hafif unlanmış tepsiye dizelim.


  • Tencereye suyu koyalım ve kaynamaya bırakalım.Kaynayan suya tuzunu ilave edelim.Daha sonra mantıları da ilave edip pişmeye bırakalım.Zaten çabucak pişiyor.Fazla pişirirseniz eğer erir ve dağılır.



  • Piştikten sonra suyun içinden bir kevgir yardımıyla alıp servis edeceğimiz tabaklara koyalım.İlk sıcaklığı çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurt ve tere yağında hazırladığımız salça sosunu üzerine gezdiriyoruz. 

25 yorum:

  1. Ellerine sağlık Şulecim ben de böyle severim mantıyı. ne kadar lezzetlidir kim bilir. ellerine sağlık. afiyet olsun! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça lezzetliydi :) Çok teşekkürler ablacım.sevgilerimle...

      Sil
  2. tam on numara yıldız olmus elıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. Ooo ellerine sağlık, enfes görünüyor. Çok severim ben de mantıyı. Biz de büyükçe yaparız ama üçgen kapatırız. Bol kıymalı olur aynı senin yaptığın gibi. Çok lezzetlidir eminim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Denizcim.Evet öyle de yapılıyor.Bizde ona hıngel denir.Patatesli de olur.Tarifim var mantılara bakabilirsin.Sevgilerimle canım...

      Sil
  4. ellerine sağlık şulecim.muhteşem görünüyor. afiyet olsunn

    YanıtlaSil
  5. Ah olsada yesek simdi nefis bir yemektir ama ben pek yapmiyorum, nadir diyelim,ama cocuklar cok seviyorlar! Eline saglik seninde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Serpilcim.Benim kızlar da çok seviyor.Hatta eşim öyle bir tabakla filan hiç doymuyor.Ben de sık sık değil ama nadirde olmayacak şekilde arada yapıyorum.Fazla yapıp dondurucuya koymak en güzeli.Öyle yapıyorum ben de.
      Teşekkürler canım sevgiler...

      Sil
  6. Eline sağlık canım benim Harika olmuş.sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Bizde çok etli yapmazlar. Daha çok peynirli olur.kastamonuda kaldığım dönemde küre mantısını çok severdim.oda aynen senin yaptıgin gibi oluyor sonrasında tepsiye dizip fırında kızartılıyordu.pişirmezlerse buzluga atıyorlardi .dışarda da hemen bozulmuyordu.senin mantıyı görünce aklıma geldi. Nefis nefis olmuş Şule cim bende çok severim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa ne güzel.O peynirli olandan Kırgızlar da yapıyor.Ben de burada öğrendim.Yuvarlak kesip yarım ay şeklinde kapatıyorlar.İnşallah kısmet olursa yapıp koyacağım ondan da.Evet benim yaptığımda aslında fırında kızartılabilir.Ama eşim öyle istemediği için ben donduruyorum.
      Güzel yorumun için teşekkürler.Sevgilerimle...

      Sil
  8. Muazzam bir goruntu sule bayildim ben buna ..emegine saglik hayatim..:-)

    YanıtlaSil
  9. hocam yine döktürmüşsünüz güzel yemekleri. Eşim bayılır mantıya. Hem çocuk, hem bu nasıl yapıyorsunuz bunları. Süper anne süper eş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ay iltifatın için çook teşekkür ederim Nihalcim. O senin güzel düşüncen.Aynen canım. Başta eşim olmak üzere kızlarımda mantıya bayılır.Yapıyorum işte bende,Onların bayıla bayıla yemeleri çok hoşuma gidiyor :)
      sevgilerimle canım...

      Sil
  10. Hemserim ne guzel de yapmis, ne guzel de anlatmis :) ellerine saglik canim benim

    YanıtlaSil
  11. Sağol canım benim.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. şule hanım acaba sizin oralar bizim oralarla aynı olabilir mi
    ben erzurumluyum aynen bizim mantıya benzettim.
    ben sizi yeni buldum artık takipçinizim
    sevgiler istanbuldan canan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Canan hanım,Erzurumluyum.Doğru tahmin:) Teşekkür ederim.Güzel yorumlarınızı her zaman bekliyorum.Ayrıca ben de İstanbul da oturuyorum.Ama şu an Bişkekteyiz.5 yıllık görev süremiz yaza bitiyor ve temelli dönüyoruz inşallah.sevgi ve selamlarımla...

      Sil
  13. o zaman tekrar merhaba sevgili hemşerim
    allaha emanet olun

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...