26 Ekim 2013 Cumartesi

Kozalak ve Ceviz şeklinde kurabiye yapımı

Merhabalaar!
Görüntüsüyle ve tadıyla harika bir kurabiye yapımını sizlerle paylaşacağım.Eminim bir çok insanın da ilgisini çekeceğini düşündüğüm bu güzel kurabiyeleri daha fazla geciktirmeden bloğumda sizlere de sunmak istedim.Hiç merak etmeyin,bütün yapım aşamalarıyla ve resimleriyle anlatacağım.Bu kurabiyeler burada neredeyse her yerde satılıyor.Tadını beğendiğim için arada sırada alırdım ve nasıl yapıldığını da çok merak ederdim.Taa ki Özbek bir ablamıza çaya gidene kadar.Bize bu güzel kurabiyelerden hazırlamıştı ve kendim yaptım deyince biz hemen nasıl ve neyle yaptığını sorduk ve daha sonra işte bu aşağıda gördüğünüz ocak üstü kurabiye pişirme kalıplarıyla tanıştık.Yıllar önce çok yaygınmış,şimdi bu kalıplardan bulmak çok zor.Her yerde satılmıyor bulsanız bile kullanılmış olur dedi ki zaten öyle de oldu.Bu kurabiyeleri yaparken henüz benim kalıbım yoktu.Arkadaşım Derya,bizim arkadaşlar arama aşamasındayken bu kalıpları ilk bulanlardan biriydi.O kendi evinde ilk denemesini yapmış ve harika olduğunu söylemişti.Hadi bana da yapalım o zaman deyince sağolsun kalıpları da aldı geldi ve birlikte yapmaya başladık.Şimdi size sırasıyla neler yaptığımızı anlatayım. Öncelikle hamuru hazırlayalım:


MALZEMELER:
1 paket margarin
3/4 su bardağı şeker
2 yumurta
1 yemek kaşığı dolusu mayonez
3 veya 3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

İçi için süt reçeli kullandım.Orjinali böyledir.Ama Türkiye de süt reçeli hazır olarak marketlerde  satılmıyor.Bir postumda süt reçeli tarifi vermiştim.Merak edenler diğer süt reçelli tariflerime bakabilirler.

Hamurun hazırlanması: Öncelikle margarini bir tavada eritelim.Biraz ılınınca içine şekeri ilave edip çırpma teliyle çırpalım.Biraz daha soğuyan yağ ve şeker karışımının içine yumurtaları kıralım ve çırpmaya devam edelim.Bir kaşık dolusu mayonezi de ekleyelim ve biraz daha çırpalım.Kabartma tozunu ve vanilya yı da ekleyelim.Daha sonra unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayalım.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.Hamurdan parçalar koparıp fındıktan büyük cevizden küçük parçalar halinde yuvarlak bezeler hazırlayalım.
Bu pişirme aparatları demirden yapılmış ve oldukça ağır.Bu sebeple geç ısınıp geç soğuyor.Kurabiyeleri pişirmeden önce biz de demiri iyice ısıttık.Ve sonra hamurları içine koyup kapağını kapatıp sıkıca tutarak   ateşin üzerinde arkalı önlü çevirerek pişiririyoruz.Sıkıca tutmamızın sebebi kabarmasını önleyerek çukurlaşmasını sağlamak,zaten demir çok ısındığı için pişme süresi de hızlı oluyor.
Farkettiyseniz ocağın içini alüminyum folyoyla kapladım.Yağlı bir hamur olmasından sebep,pişerken kenarlarından biraz yağ akabiliyor.Yüksek ateşte pişirdiğimiz için akan yağın ocağı ne hale getireceğini tahmin edersiniz sanırım.Aslında yaparken oldukça emek isteyen bir kurabiye çeşidi olduğunu söyleyebilirim.Ama yemesi de bir o kadar keyifli.Emeğinizin karşılığını lezzetiyle ve beğenilme oranıyla fazlasıyla alıyorsunuz.  

İşte bu resimlerde de gördüğünüz gibi kurabiyelerimiz artık piştiler.Tekli olarak 60 ile 70 arasında çıkabiliyor.İçlerine süt reçeli sürüp ikisini birbirine yapıştırıyoruz.Süt reçeli kurabiyeyi tıpkı bir tutkal gibi birbirine yapıştırıyor.Son resimde de gördüğünüz gibi kurabiyelerimiz artık hazır.

Bu kurabiyeleri yaparken benim ocak üstü kurabiye pişirme kalıbım yoktu.Yukarıdaki yazımda da bahsettiğim gibi arkadaşım Deryanınkini kullanarak yapmıştım.Ama artık benimde vaaar.Sonunda komşum Gülcan abla pazarda denk gelmiş ve hem bana hem de kendine almış.O kadar sevindim ki.Türkiye de aileme,akrabalarıma ve arkadaşlarıma yapmak için sabırsızlanıyorum.Eminim onlara da oldukça farklı ve ilginç gelecektir.
İşte bu günlük benden bu kadar arkadaşlar.Bu kurabiye ile ilgili sormak istediğiniz ve merak ettiğiniz şeyler varsa sorabilirsiniz.SEVGİLERİMLE...

42 yorum:

  1. Daha önce hiç görmemiştim bu kalıpları, bilmedigimiz ne cok sey var aslında :) ellerine saglık şulecim. eminim tadı da görüntüsü kadar güzeldir, sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım gerçekten tadı da görüntüsü kadar güzel oluyor.Aslında zahmetli bir kurabiye ama sonuç mükemmel.teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  2. Sulecim bu kurabiyeler bir lezzet firtinasi olmus,hemde icinde süt receli,seninkiler burda ici doldurulmus kaliteli cikolata tadindalar kesin,ellerine saglik,kalibin hayilrli olsun,uzun ömürlü olsun canim,iyi pazarlar sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpilcim canım beni,.çook teşekkür ederim güzel yorumun için.Evet oldukça lezzetli oluyor.Tadına doyamıyorsun yani :).sevgilerimle...

      Sil
  3. Basligi okumadan resimleri ilk gördügümde gercek ceviz sandim :)
    nekadar güzel kaliplar bunlar böyle ellerinize saglik cok orjinal,harika görünoyrlar.
    sevgilerimi birakiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Hatice.Bize oldukça orjinal gelse de orta asya da en çok tüketilen ve yapılan kurabiye türünden biri aslında.Bu kalıpların geçmişi oldukça eskiye dayanıyor.Yorumun için teşekkürler.sevgilerimle...

      Sil
  4. Ellerine sağlık Şulecim ne nefis ve bereketli bir kurabiye olmuş kalıplarına da bayıldım iyi günler de kullan canım sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Semacım.evet oldukça bereketli oluyor ve dolapta uzun süre saklayabiliyorsun.Hemen bayatlamıyor yani.sevgiler benden sana gelsin canım...

      Sil
  5. Kurabiye, kek , pasta ve puhaça yapımı bloglarda devamlı gelişerek paylaşılıyor. Valla gıpte ile izliyorum. Hatran olmamak elde değil. Ellerinize sağlık süper görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  6. MaşAllah... Resmen sanat olmuş :)) harika görünüyorlar... Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. seni uyarmıştım. Bu kadar güzel şeyler yapıp insanın canını çektirme diye. Yapan var yapamayan var. Bebeğine süt veren var. Şaka bir yana şuleciğim ellerine sağlık. Tarife ve fotoğraflara bayıldım. Kalıpları ilk kez görüyorum.Keşke Türkiye de de olsa. Süt reçelini mutlaka deneyeceğim. Çok teşekkürler ve ellerine sağlık canım harikasın : )))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ah Nihalcim naapsam şimdi bilemedim.Türkiye de olsaydım kargoyla gönderirdim sana.Sağol canım güzel yoyumun için.Bişkekten sevgi ve selamlarımla...

      Sil
  8. bayıldım ben bunların şekillerine şule muhteşem eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu kurabiyeyi ilk yediğimde bayılmıştım :) Hem görüntüsüne hem lezzetine hayran olmuştum ve ben bunu muhakkak yapmalıyım demiştim.En nihayetinde de yaptım.Teşekkürler canım.sevgilerimle...

      Sil
  9. Çok ilginç bir kurabiye. Güzel görünüyor. Zaten zahmetli yemekler lezzetli olur. Ugraştigına değmiş.eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize ilginç gelse de burada hem çok tüketilen hem de sık sık yapılan bir kurabiye türü.Fatma ablacım lezzetine inanamazsın.Bildiğin kurabiyelerden çok farklı bir lezzeti var.Süt reçeliyle de birleşince ortaya mükemmel bir tat çıkıyor.Evet zahmetli ama uğraştığıma değdi doğrusu:) teşekkürler,sevgilerimle...

      Sil
  10. oo harika bir kurabiye olmuş buu :)

    YanıtlaSil
  11. bu aralar gördüğüm en değişik kurabiye, bırak kurabiyeyi en değişik aparat olmuş emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ablacım.Evet oldukça ilginç ama bir o kadar şık ve lezzetli kurabiyeler yapmaya yarıyor:) sevgiler...

      Sil
  12. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,sevgilerimle...

      Sil
  13. ben yedım bunlardan komsumda var bu kalıpptan rusyadan getırmısler galıba tadı cok gzzzel ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onlar da çok yapıyor zaten.Hatta onlardan kalan bir alışkanlık bu kurabiye.Tadı gerçekten nefis oluyor.Rus komşun varsa bence şanslısın.Onların da bu tarz kurabiye ve çörekleri çok güzel olur.Benimde Rus komşularım özellikle paskalya zamanı bize içi böyle kurabiye,çörek,şekerlemeler..vs dolu bir paket getirirler.Birlikte yapma şansınız olursa denemeni tavsiye ederim.Teşekkürler.sevilerimle...

      Sil
  14. Ne kadar güzelmiş bu kalıplar..Burada da olsa keşke..Ellerine sağlık canım sevgilerimi bıraktım..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım.Sevgiler benden...

      Sil
  15. Bu kaliplarla yaptilan hersey ile sunum ve gorsellikten misafirlerden tam puan alinir! :) Bende istiyorum bayildim ellerinize saglik!
    http://tugbates.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Tuğbacım.sevgilerimle...

      Sil
  16. merhaba eline sağlık arkadaşım,kalıplardan nerede bulabiliriz,bilgilendirirsen sevinirim,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar.İnternet üzerinden bulmak mümkün.Satan firmalar var.Her yerde satılan bir şey değil malasef.Keşke olsa ama,bulmak zor.Biz bile esas yerinde zor bulduk:) teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  17. süpersin şulecimm.. tek kelimeyleeeeeee muhteşemmmmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım.sevgilerimle...

      Sil
  18. çok ilginç bir tarif çok güzel görüntüleri var ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  19. Merhaba size bir sey sormak istiyorum bende makinasi var bu kalibin mayonez birtek sizin tarifinizde var ozelligi varmi mayonez koymanin

    YanıtlaSil
  20. Merhaba size bir sey sormak istiyorum bende makinasi var bu kalibin mayonez birtek sizin tarifinizde var ozelligi varmi mayonez koymanin

    YanıtlaSil
  21. Merhaba size bir sey sormak istiyorum bende makinasi var bu kalibin mayonez birtek sizin tarifinizde var ozelligi varmi mayonez koymanin

    YanıtlaSil
  22. Merhaba ben de daha yenı aldım bu kalıptan bulgaristan'da heryerde var ve fıyatı oldukca uygun kullanılmısta drgıl göçmen tanıdığınız varsa alabilir benim kalıbım karışık crvıs mantar ve mıdye seklinde var tarifinizi deneyecegim bu arada kalıbın fıyatı 11 leva o da yaklasık 20-22 TL yapıyor

    YanıtlaSil
  23. bende istıyorum bu kalıptan getıren yokmu acaba:(

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...