23 Ekim 2013 Çarşamba

Su Böreği / Görsel anlatımlı, yapım aşamalı


MALZEMELER:
4 yumurta(yumurta büyükse 3 tane kullanabilirsiniz),
1su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz,
aldığı kadar un
iç malzemesi için: 250 gr beyaz peynir ve yarım demet maydanoz
yufkalara sürmek için: 150 gr tere yağı ve 1 çay bardağından biraz eksik olacak şekilde sıvı yağı bir tavaya alalım ve eritelim.Hatta bir kaç taşım kaynasın.Yani yağı biraz fokurdatın :)
YAPILIŞI: 
  • Öncelikle derin bir kabın içine yumurta,su ve tuzu alalım.Elimizle yumurtalar dağılana kadar çırpalım.
  • Sonra yavaş yavaş unu ekleyerek kulak memesinden biraz daha sertçe ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  • Hamuru kapaklı bir kaba alarak 15 dk dinlendirelim.
  • Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi 6 eşit parçaya bölelim ve bezelerimizi oluşturalım. 

  • Bezeleri sırasıyla açıp temiz bir sofra bezinin üstüne alalım.Bezeleri mümkün mertebe ne kadar açılabiyorsa o kadar açmaya çalışın.Benimkilerin inceliklerini resimden anlayabilirsiniz.Ben 6 bezeden yapıyorum ama orta boy fırın tepsisine yapacağımdan 2 katını düşünün.Yani yufkalar tepsiden büyük olacak.

  • 6 bezeyi de açtıktan sonra bezelerimizi 4'e bölerek haşalayacağız. Bu işlem bizim için daha kolay olacak.Bu arada size burada hemen bir püf nokta da söyleyeyim.Son iki yufkayı açmaya geçtiğimizde yufkaları haşlayacağımız suyu kaynamaya koyalım ki yufkalar fazla kurumadan haşlayalım.

Sadece 4 yufkayı haşlayacağız.Kalan 2 yufkayı kuru olarak tepsinin altına ve üstüne yerleştireceğiz.
1.RESİMDE: Kaynayan ama aynı zamanda tuzlu olan suya dörde böldüğümüz yufkayı atalım.Ne kadar tuz derseniz,makarnaya attığınız gibi düşünün.4'erli parçalar halinde haşlayalım ki hamurlar birbirine yapışmasın.Daha fazla koymanızı önermem.Tıpkı makarna gibi haşlayacağız.
2.RESİMDE: Derin bir kaba soğuk su dolduralım. Haşlanan yufkayı kevgir yardımıyla soğuk suyun içine alalım.Elimizle şöyle bir karıştırıp yufkaları soğutalım.
3.RESİMDE: Soğuk suyun etkisiyle ılınan yufkayı bir kevgire alalım ve suyunu süzdürelim.
İşte haşlama aşaması böyle arkadaşlar.4 yufkayıda aynı şekilde haşlayalım.Ama yufkalar haşlanırken bir yandan da suyunu  süzdürdüğümüz yufkları tepsiye dizelim.
1.RESİMDE: Tepsiyi yağlayalım.Haşlamadığımız 2 yufkamız vardı hani.İşte şimdi birini bu aşamada kullanıyoruz.Yağlanan tepsiye kuru olan yufkayı gelişigüzel büzdürerek serelim.
2.RESİMDE:Kuru serdiğimiz yufkanın üzerini de bir fırça yardımıyla tekrar yağlayalım. Haşladığımız bir yufkayı onun üzerine serelim.Üzerini yağlayalım.Yine bir kat yufka daha serelim ve tekrar yağlayalım.Şimdi buraya kadar 3 yufkayı kıllanmış olduk.Yani orta bölüme geldik.
3.RESİMDE: Beyaz peynirli maydanozlu iç harcımızı koyalım.Üzerine kalan iki yufkayıda yine aynı şekilde aralarını yağlayarak üstüne serelim.
4.RESİMDE: En üste yine altında olduğu gibi ayırdığımız haşlanmamış olan yufkayı serelim.Kenarlarını tepsinin altına doğru kıvıralım.
5.Resimde: Üzerini bolca yağlayalım.Artık böreğimiz fırına girmeye hazır.  
200 derecede üzeri nar gibi olana kadar pişireceğiz.Üzeri nar gibi olduysa merak etmeyin altı da öyle olacaktır.Fırından alınca üzerini bir sofra beziyle kapatalım ve 15-20 dk kadar dinlendirelim.Sonra tepsiyi ters çevirip böreği tepsiden çıkaralım.Bakın yukarıdaki resimde tepsiyi ters çevirmiştim.Altı üstüne gelmiş olacak.

Afiyet olsun... 

47 yorum:

  1. Harika olmuş elinize sağlık. Bu arada yarışmadasınız sevgiler:) tıklayın

    YanıtlaSil
  2. o kadar çok düşündüm ki su böreğini yapmayı nedense elim bir türlü gitmedi hep zor zor dediler.Oysa mantıdan sarmaya içli köfteleri gözlemeleri yapmakta çok başarılıyımdır.
    öyle kolay ve yapılabilir anlatmışsınız ki bir kez daha cesaretim geldi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cesaretiniz geldiyse bence en kısa zamanda deneyin o zaman.Mantıdan sarmaya içli köfteleri gözlemeleri yapmakta çok başarılıyımdır demişsiniz.Bunu kesinlikle yapabilirsiniz.Şimdiden kolay gelsin.Teşekkürler sevgiler...

      Sil
  3. canım çok güzel gözüküyor ellerien sağlık bu tarifi bende yapacağım ama ben hazır yufka ile yapmak istiyorum sence hazır yufka ile olur mu?..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanmıyorum canım.Başka bir börek türü olur tabii,hem de güzel bir börek olur ama su böreğinin tadında olmaz.Teşekkürler sevgiler...

      Sil
  4. Anlatım harika ... börek daha da harika :)) Ellerine sağlık yine süper şeyler yapmışsın

    YanıtlaSil
  5. çok güzel görünüyor, keşke yapabilsem:)

    YanıtlaSil
  6. Elinize sağlık, çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
  7. Çok severim su böreğini:))dediğin gibi biraz zahmetli ama sonuç mükemmel bende sık olmasada arada bir yaparım :))eline sağlık canım nefis olmuş...Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Elifcim.Zahmetine değiyor ama:)sevgiler...

      Sil
  8. Harikaaa.. hic denemedigim bir sey su boregi ama bayilirim emegine saglik canim bu arada yarismada basarilar hemen oylamayi incelyorumm..:-)

    YanıtlaSil
  9. benden bır oy cok guzel anlatmışsın bu tarıfle yaparım artık elıne sağlık

    YanıtlaSil
  10. of off nefis olmuş ellerine sağlık canım..Anneciğim de pek güzel yapardı..tadına doymazdık..
    ben tembellik ediyorum ;) ama bir tepsi bize yetmez de o yüzden gözüm kesmiyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çook teşekkürler ablacım.Doğru aslında 1 tepsiyle tadı damağında kalıyor insanın:) sevgiler...

      Sil
  11. çok güzel anlatmışsın canım faydalanacağım kesin, birde video çekmeyi düşündün mü hiç yazmaktan daha kolay eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilerki zamanlarda belki olabilir.Gerçekten yazarken en anlaşılır şekilde olması için çok uğraştım ve epey zaman aldı.Olsun her şey sizler için :) teşekkürler ablacım,sevgilerimle...

      Sil
  12. Eline sağlık Şulecim Nefis olmuş böreğin olsada yesem sevgilerimle canım

    YanıtlaSil
  13. Çok emek ister ama şahane bir tattır, eline sağlık

    YanıtlaSil
  14. maşallah çok güzel anlatmışsın canım, çokta lezzetli görünüyor ne zamandır yapmıyorum su böreği. ellerine sağlık afiyet olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman bu vesileyle belki yapmış olursun ablacım.Çok teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  15. Su böregine ailece bayiliriz.yine çok guzel anlatmissin.ama biz bunu tavada kizartiriz.oda cok güzel oluyor.tavsiye ederim. Bu arada oyumu kullandim.kolay gelsin öpüyorum. Esra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Esra ablacım.İnşallah tava da olanı da yayınlayacağım.Çook teşekkürler.Sevgi ve selamlarımla...

      Sil
  16. Çok severiiim.ah olsada yesek şimdi. Ellerin dert görmesin. Hem yapmak hemde resimlemekte baya uğraş gerektiriyor. Afiyet şifa olsun canım. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten öyle Fatma ablacım.Biraz vaktimi aldı ama olsun.Seviyorum bu işi :) İnşallah Ankaraya gelince tanışma fırsatımız olursa yaparım ben sana.Çok teşekkür ederim.Sevgi ve selamlarımla...

      Sil
  17. Bende gecen seneye kadar aklimin ucundan bile gecirmemistim su böregini,yok saymistim resmen :) sonra bi cesaret bismillah dedik ,bu kadar ustaca olmaz belki ama yapiyorum iste kendi çapimda :) ayni aksam bir tepsinin tamami bitiyor,esimin favorisi :) uzun lafin kisasi ,ellerine saglik sulecigim gercektn cok lezzetli gorunuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo bir tepsinin tamamı anında bitiyorsa o zaman bu konu da bayaa marifetlisin demekki.Maşallah diyim.Eminim seninki de çok güzel oluyordur.Teşekkürler güzel yorumun için canım.sevgilerimle...

      Sil
  18. Şulecim su böreğini yemek bu bayramda da nasip oldu.Herzamanki gibi enfesti.Bu arada yarışmaya katılmış olmanada sevindim İnşallah birinci olursun ama sen herzaman bizim gönüllerimizin birincisisin. Gülcan ablan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ablacım sen de marifetlerinle benim gönlümün birincisisin ve kadim dostumsun.Desteğin için teşekkürler.Buradan gitsem de her zaman yanımda olacağını biliyorum.Gönlüm seninle...

      Sil
  19. selamu aleykum Şule oncelıkle tebrık ederım. 4. olmuşsun.oyumu sana kullandım. su boregini dun mıafırlerıme yaptım. cocuklarım senın yaptıgın boregı gorunce anne ne olur bize de yap dedıler bende yaptım afiyetle yedık
    kever ablan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oh oh afiyetler olsun.seninki de ayrı bir güzel olmuştur yani.Bayramda yediğim baklavanın tadı hala damağımda.Bir gün yapıp koyalım buraya.Desteğin için teşekkürler.sevgilerimle...

      Sil
  20. ellerine saglık sulecim, yine harika bi iş çıkarmıssın:)

    YanıtlaSil
  21. yapma bunu şulecim, süt veriyorum bebişe bakıp bakıp canım çekiyor. O kadar güzel görünüyor ki : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamam yaa.Ah keşke ikram edebilseydim.Teşekkür ederim Nihalcim :)

      Sil
  22. şulecim ellerine sağlık.Semra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bir numalı sıkı takipçim.Bişkek sultanı :) Artık yorum atmayı da öğrendin.sevgilerimle...

      Sil
  23. Mrb ben su böreğini akşama yapmayı düşünüyorum.Yalnız birkaç sorum olacak.Tepsinizin ölçüleri nedir?Baktığım birkaç tarifte yufkaların en az 10-12 adet olması gerektiği söyleniyor.sizin tarifte 6 yufkadan yapıliyor.bu sekilde cok ince bir borekmi oluyor.tesekkur ederim simdiden.kolay gelsin.Kübra

    YanıtlaSil
  24. Mrhb Kübra.Tepsim orta büyüklükte yuvarlak fırın tepsisi.Yufkalar büyük açılacağından pişirirken keseceğiz.ve tepsiye yerleştiriken orantılı yerleştireceğimizden ince olmuyor.Yani yufkanın büyüklüğüne göre tepsi küçük oluyor.Dolayısıyla bir katı iki kat gibi düşünün.Zaten anlatırken de bunu belirtmiştim.Kolay gelsin...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...