5 Kasım 2013 Salı

Evde lagman yapımı

İşte orta asya yemeklerinin vazgeçilmezi Lagman.Ne yani makarna mı diyeceksiniz ben de evet diyeceğim.Daha doğrusu Uygur yemeğidir.Eminim ismi de size çok ilginç gelmiştir.Bu yemeği yemek için buradaki restoranlarda insanlar kuyruk oluyor. O kadar diyim yani :) Bizde ara da sırada yemek için gideriz.Çünkü çok lezzetli oluyor.Ben ev usulü olanını hazır makarnayla yaptım.Sizler de merak ediyorsanız benim tarifimi bire bir uygulayarak evlerinizde deneyebilirsiniz.Restorandaki halini merak edenler ve orjinal makarnayla ilgili bilgi almak isteyenler buraya tıklayarak bakabilirler.Lütfen tık tık...
Malzemeler: 
Yarım paket kalın çubuk makarna (içi dolu olandan olmalı,yani makarna delikli olmamalı)
sıvı yağ tuz ve kırmızı toz biber

Etli harcı için:
350 gr doğranmamış löp et (dondurucuda 1 saat bekletip kendiniz yaprak gibi doğramalısınız.)
1 adet yeşil kapya biber
1 adet kırmızı kapya biber
yarım baş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ
tuz,karabiber ve kırmızı toz biber
Üzeri için: ince kıyılmış maydanoz.(aslında orjinalinde kereviz yaprağı konuluyor ama ben maydonoz kullandım)

Yapılışı:

  • Öncelikle makarnayı paketteki tarife göre kırmadan uzun kalacak şekilde haşlayalım.
  • Haşlanan makarnayı süzdürelim.Tencereye yeteri miktarda sıvı yağ koyup kırmızı toz biber ilave edelim
  • Makarnayı tencereye alıp yağlı biberli karışımla harmanlayalım.
  • Ayrı bir tavaya yağı alalım.Yağı patates kızartması yapar gibi kızdıralım ve etleri üzerine atıp yüksek ateşte kızartalım.Etlerin pişmiyeceğini düşünmeyin.Kızgın yağın etkisiyle yumuşacık olacaklar.
  • Kızaran ve rengi dönen etlerin üzerine yuvarlaklar halinde doğranmış sarımsakları ilave edelim ve sotelemeye devam edelim.
  • Son olarak büyük küpler halinde doğranmış biberleri de ekleyelim ve biberler diri kalacak şekilde biraz daha soteleyelim.
  • Tabağa makarnayı alalım.Üzerine de etli harcımızdan bol miktarda koyalım ve kıyılmış maydanoz serpip servis yapalım.

Afiyet olsun...

18 yorum:

  1. canım ellerine sağlık çok lezzetli gözüküyor :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canımsın.sevgiler :)

      Sil
  2. Leğmeni ilk yapışımda çok güzel olmuştu çubuk makarna gibi. ikinci yapışımda undan mıdır nedendir serçe parmağımdan fazla inceltemedim hep koptu ama öylede çok beğendiler. :)) sosları çok lezzet katıyor. ellerine sağlık Şulecim hazır makarnadanda güzel görünüyor afiyet olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım burada genelde lagman diyorlar.Hatta restoranda da öyle.Onun için başlığı biraz tuhaf olsa da öyle yazdım.Ama başka yerlerde leğmen özellikle çinde öyle dediklerini biliyorum.Bu arada ilgimi çekti siz nerede yaşadınız? Ben daha hamurunu kendim yapmaya cesaret edemedim.Ama inşallah yapıp koymayı düşünüyorum.Maşallah sen yapmışın.Burada paketler de özellikle dışarıda sokakta yani her köşe başında satıcılar bunun hamurunu satarlar.Ama ben almıyorum.Hangi şartlarda yapıldı diye? Yalnız nasıl bir hamursa artık acayip lezzetli yaa.Bayılıyorum ben,restorandakine tabii:) Hazır makarnayla da o tadı neredeyse yakaladım ama önemli olan etli bölümü.Asıl lezzeti oradan yakalıyorsunuz.Ben onu tutturdum.Benin ki de nefis oldu.Çocuklar ve eşim seve seve yediler.Teşekkürler sevgiler...

      Sil
    2. Canım ben de internette uygur bir hanım yapıyordu Türkiye'de televizyon programı ama hangi kanal bilemeyeceğim Türkiye'de yaşıyormuş yazar galiba.. ordan biliyorum. tarifi daha önce başka bir videodan izlemiştim. ama bu hanımın yaptığı çok pratik ve anlaşılır geldi. ilk acemilik yaptığım oldu son yaptığım olmadı zahmetli bir yemek ben de bir daha cesaret edemiyorum. :) seninki çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık, sevgiler.

      Sil
  3. aman allahım süper görünüyor :) Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Büşracım.sevgiler...

      Sil
  4. Gerçekten agizlarinın tadını biliyorlar şulecim. Görümcemin.üniversitede okurken Kırgız bir arkadaşı varmış. Yenge yaptığı yemekleri görmen lazım, hele mantılarını derdi bana.cok lezzetli olduğundan eminim. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama bizde ki gibi fazla çeşit yemekleri yok.Belli şeyler var tabii hep yaptıkları.Ama lezzet olarak gerçekten güzel.Teşekkürler ablacım sevgiler...

      Sil
  5. sayende orta asyaya özgü pek cok sey ögrendik, ögrenmeye de devam ediyoruz sulecim :) ellerine saglık..hiç yemememe ragmen lezzetli görünüyor... sevgilerimle canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım çok lezzetli oluyor.Teşekkürler,sevgilerimle...

      Sil
  6. ilk okuduğumda ne anladığımı hiiç anlatmaıyım :) ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ben de seni anladım.teşekkürler ablacım...

      Sil
  7. nefis görünüyor, ellerine sağlık canım ..:)
    et ve makarna tam benim çocukların menüsü :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle benimkilerde çok severek yedi.teşekkürler sevgilerimle...

      Sil
  8. Canim ellerine sağlık. Lagmani çok severiz ailecek. Ama nasil yaparım diye düşünüyodum.allah razı olsun. Aksam menü de lagman olacak.tesekkurler.esra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Esra ablacım.Ooo menünü belirledin demek.O zaman sana kolay gelsin.Dubai'ye Bişkek ten selamlar ve sevgiler...

      Sil
  9. 1 ay Kazakistanda yaşadım en çok sevdiğim yemekti gerçekten çok güzel oluyor.en kısa zamanda tarifinizi deneyeceğim.ama orta asyada en güzel yemekler özbek ve uygurlara ait

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...