16 Kasım 2013 Cumartesi

Evde Tereyağ Yapımı

Sürekli  olarak inek sütü aldığımdan epey kaymak biriktirme şansım oluyor.Ben de süt kaymağı biriktikçe ya krema ya da tere yağı yapıyorum.Bir önceki kaymak tarifimi merak edenler buraya tık tık lütfen...Sayfamda görsel olarak paylaştığım ev yapımı doğal ürünlere ayrıca tıklayıp göz gezdirebilirsiniz.Doğal beslenmek bizim için her şeyden daha önemli.Bu sebeple ev yapımı ürünler benim için birinci sıradadır.İhtiyacımız olan tek şey süt kaymağ,ı mikser ve biraz da su.İşte yapım aşamalarıyla beraber evde tere yağı yapımı:

750 gr kadar süt kaymağım vardı.Bu kadar kaymağı nasıl ve nerede biriktirdiğimi merak ederseniz sıklılka süt aldığımı söylemiştim.Her kaynatmada büyük bir kase kadar kaymak çıkıyor.Sütlerin maşallahı var.Hem çok lezzetli hem de oldukça yağlı.Ben de her defasında kaymakları toplayıp bir kaba koyarak dondurucum da saklıyorum.Yapacağım zaman bir gece öncesinden çıkarıp açılması için bekletiyorum.Daha sonra da ne için kullanacaksam ona göre işlemden geçiriyorum.Yukarıda gördüğünüz resimlerde kaymağı derin bir kaseye alıp çırpmaya başlıyorum.Bu işlem oldukça uzun sürüyor.Yaklaşık 1 saatte ancak oluyor.Ama sonucuna değer öyle değil mi? İşte buradaki son resimde artık yavaş yavaş olmaya başladığının habercisi.Çırptıkça krema gibi olacak.Krema görünümüne geldikten sonra çırpmaya devam edeceğiz.Yavaş yavaş pütürleştiğini ve artık tere yağı olma yolunda ilerlediğini göreceksiniz. 
Pütürleşen kaymağa yaklaşık 1 su bardağı kadar(miktara göre daha fazla da olabilir,benim miktarım fazla olduğundan ben biraz daha fazla ekledim) su ekleyerek artık kaşık yardımıyla tere yağını toplamaya başlıyoruz.Mikserin işi burada sona eriyor.Bundan sonrası kaşıkla yapılacak.Suyu ekleyince nasıl toplandığını göreceksiniz.Artık toplanan kaymağı sudan alıp bir süzgece koyabiliriz.Ben üzerindeki suyu akıtsın diye süzgece koydum.
Önce alimünyum folyo serdim. Sonra üzerine streç film serdim.Streç filmin üzerine tere yağını koyup elimle şekil verdim.Sonra kenarlarından kapatarak sardım.Son olarak streç filmle de kaplayarak yarım saat dondurucuda beklettim.Bu sırada iyice kendine gelmiş olan tere yağını dondurucudan alarak buz dolabına kaldırdım.Hem bu şekilde kahvaltılara koyarken kesmek de ayrı bir güzel oluyor.Bazen biraz büyük kesip yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi top top yapıyorum.Tabii görsellik biraz da sizin hayal gücünüze kalmış.Mesela bir kısmını baharatlayıp minik kalıplara koyup görsel açıdan şık sunumlar yapabilirsiniz.Hem baharatlı tere yağını yemeklerde bile kullanabilirsiniz.Ayrı bir lezzeti olur.

16 yorum:

  1. şulecim çok güzel olmuş eline sağlık. Biz da buralarda süt alıyoruz ama ancak 5 kg lık sütten yarım kase bile çıkmıyor. Sizin oraların ineklerinin sütleri yağlı galiba. : )) Yoğurt haline gelen kaymakları pet şişede üzerine biraz su ve buz koyup çalkalayarak tereyağ elde etme yöntemi var bide. Tavsiye ederim. Onunda lezzeti de süper. Ama senin yönteminden daha yorucu. Eline sağlık canım çoook güzel bir paylaşım olmuş. Hemde pratik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet annem de senin yönteminle yapar.E tabii benim miktar da çoktu.Biraz yorucu oldu tabii.Teşekkürler Nihalcim,sevgilerimle...

      Sil
    2. Sütü kaynatıp soğuduktan sonra buzdolabında ağzı açık olarak birkaç gün beklettin sonra kaymağını üzerinden alın daha fazla kalın kaymak aldığınızı görürsünüz.

      Sil
    3. sütünüzü kaynattıktan sonra soğuyunca ağzı açık bir şekilde 3gün ya da bozulmadan daha fazla da olabilir bekletin kaymağınız daha fazla olur.

      Sil
  2. senın ev halkı şanslı gercekten doğal katkısız yıyebılıyorlar ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Selma ablacım.Elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum işte...

      Sil
  3. tereyağını,böyle,olacağını,hiç,düşünmemiştim,ben,devamlı,yoğurttan,
    yapıyorum,yoğuurta,biraz,zahmetli,oluyor,sonucu,önemli,keyfli,oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle yoğurt kaymağından olan tere yağı da çok lezzetli oluyor.Bunu da denemenizi tavsiye ederim.

      Sil
  4. Eline saglik ...

    YanıtlaSil
  5. şulemmm çok güzel olmuş canımm ellerine sağlık bende çok yaparım..evde kendi yaptığın tereyağının tadıda başka oluyorr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle canım.teşekkür ederim.sevgi ve selamlar...

      Sil
  6. Bende çok hevesleniyorum tereyağ yapmaya ama bizde süt kaymağını Etka yoğurt kaymağını da Baba çok seviyor :) şimdiye kadar biriktirmek nasip olmadı yani:) ellerine sağlık canım , çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa ne güzel Hacercim.Maşallah Etkaya. Süt kaymağını bizim kızlar hayatta yemez.ben ne süt kaymağı ne de yoğurt kaymağını asla direk yiyemem,pek sevmem zaten.Eşim de yoğurt kaymağını çok sever, e bende ona özel kaymaklı yoğurt mayalarım tabii....Ama gel gör ki analı kızlı kaymakla aramız yok bizim.Ondan birikiyor zatii :) ben de böyle değerlendiriyorum.Teşekkürler canım.sevgiler...

      Sil
  7. eline sağlık canım bizim burda yağ yapmk için kaymak satılıyor.
    Kendi yaptığın daha güzel oluyor :)))

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...