25 Aralık 2013 Çarşamba

Antep Usulü İçli Köfte Yapımı

Geçtiğimiz günlerde canımız yine içli köfte isteyince, bu defa Antep usulü yapayım dedim.Yanı başımda Antepli komşum olur da ben yapmazmıyım içli köfe.Epey bol miktarda yapıp dondurucuya koydum.Malum bu nefis köfte az yapmakla olmuyor.Önce gözü doyurmak lazım :) Bu sebeple ölçülerim yine fazla.Sanırım 100 adet köfte çıkardık.Sevgili arkadaşım Neriman'la beraber yaptık.Kendisi Antepli. Özellikle dolma ve içli köfteyi çok güzel yapar.Etrafımda böyle becerikli komşularım olduğu için çok şanslıyım.Bişkekte neredeyse her yöreden arkadaşlarımız oldu.Hatırlarsanız daha önce de Adana Usulu İçli Köfte yapımını yayınlamıştım.Adana usulü olanı çoğunlukla haşlayarak tükettik.Bana göre ikisinin de lezzeti ayrı bir güzel.Ama Antep usulü içli köftenin kızarmış hali haşlanmış halinden daha güzel diye düşünüyorum.Bakalım neler yapmışız : 

İç harcı için gerekli malzemeler: 
1 kg az yağlı kıyma
100-150 gr kadar kuyruk yağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 kg kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber(isteyen az koyabilir veya koymayabilir)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı iri parçalı ceviz (fazla küçültmeyin) 

YAPILIŞI:
Çekilmiş kuyruk yağını geniş ve yayvan bir tencereye alıp orta ateşte eritelim.Üzerine kıymayı ilave edelim.Sıvı yağını da ekleyelim.Daha sonra tuzunu ekleyip kıyma kum gibi dağılana kadar kavuralım.Hatta kaşıkla kıymanın içindeki topakları dağıtalım.Kıyma suyunu çeker çekmez küpler halinde doğranmış soğanı ekleyip kavuralım.Kıymayla beraber soğan iyice kavrulduktan sonra salçasını ekleyerek karıştıralım.Son olarak karabiber, pulbiber ve cevizi ekleyip şöyle bir karıştırıp altını kapatalım.Geniş bir tepsiye aktarıp soğumasını bekleyelim. 
Hamuru için malzemeler:
1 kg köftelik ince bulgur
2 yumurta
1 su bardağı irmik
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı: Öncelikle bulguru ılık suyla şişecek şekilde ıslatalım.Yarım saat kadar bekletelim.Bulgur şiştikten sonra üzerine İrmik, yumurta, tuz, karabiber ve saçalarını ekleyip yoğuralım.Yoğurma aşamasında içine arada su katarak macun kıvamına gelene kadar yoğurun.Son olarak unu ilave ederek  Biraz daha su yardımıyla yoğuralım.
Cevizden biraz daha büyük parçalar yuvarlayalım.. Elimizi suya batırarak oymaya başlayalım ve mümkün mertebe incelterek yapalım.
İşte  köftelerimiz hazırlanmaya başladı bile.
mis gibi kızarmış içli köfteler bol yeşillik ve ayran eşliğinde servise hazır.
Sevgili arkadaşım Neriman'a içli köfte yapımında bana yardımcı olduğu için çok teşekkür ederim.Ama bundan sonraki içli köftelerimi sanırım makinayla yapacağım.Türkiyeye döndükten sonra alacağım eşyalar arasında kıyma makinası birinci sırada gelecek :) O kadar köfteyi tek başına yapamayacağım kesin :)
Afiyet olsun...

18 yorum:

  1. canım yine görüntü harika gözüküyor ellerine sağlık :) sizler afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım.Sevgiler...

      Sil
  2. Ellerine sağlık... içli köfteyi çok severim :)

    YanıtlaSil
  3. olamaz böyle bir şey!!! naptın Şulee!!?? :))) ah içli köftenin her halini seviyorum kendim yapamasamda. :) tek başına bu işe de bir el atmam lazım galiba. afiyet olsun canım.. ellerinize sağlık komşunla senin.. evet aslında makine çok iyi fikir iyi ki hatırlattın dur bir araştırayım bakalım. :) kolay gelsin canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, Antepli olsak bu kadar severdik heralde :) Teşekkürler,sevgilerimle...

      Sil
  4. ımm içli köfteyi çok severim nefis görünüyorlar ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Eminecim.Sevgilerimle...

      Sil
  5. Malatya'da ki komşularım sayesinde bol bol yediğim bir lezzetti.önceden çok bilmiyordum ama şimdi bende çok seviyorum.asıl maharet onu incecik açmada diye düşünüyorum. İste ben bu kısmını bir türlü yapamıyorum. Komşunun ve senin eline sağlık canım. Nefis görünüyor. Afiyetle tüket

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bende o kısmını Türkiyeye döndüğümde makine yardımıyla halletmeyi düşünüyorum :) Makina zamandan da kazandırır.Eğer çok seviyorsanız makine almanı öneririm.Teşekkürler Fatma ablacım,sevgilerimle...

      Sil
    2. Vallah gurban, sen bi alirsen, denirsen, tavsiye edirsen, bende sende nasil yapirsen bakıp görip alirem:)))

      Sil
  6. Canim nefis olmus ne guzel yapmissiniz. Elinize emeginize saglik. Kocaman sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Benden de sevi ve selamlar canım :)

      Sil
  7. ablacım ellerine sağlık..
    nefis görünüyor içli köften..
    nerde olduğumuzu sormuşsun, kastamonudayız, memleketteyiz ablacım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Denizcim.Ne güzel memleketinize dönmüşsünüz.Sizin için hayırlısı olsun.Sevgiler...

      Sil
  8. Yine nefis görünüyor. Acaba yağda mı kızartıyoruz yoksa fırında mı pişiyor? Pişirme kısmı nasıl oluyor? Çok yedim ama hiç denemedim içli köfteyi yarın yapmayı düşünüyorum tarifinize göre inşallah güzel olur. Çok acil cevap lütfen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yağda kızartılarak yapılıyor.İlk yapanlar için kıvamı tutturmak ve yoğurmak zor gelebilir.Tabii ince oymak da önemli.Umarım sıkıntı yaşamadan yaparsın.Kolay gelsin.

      Sil
  9. dondurucuya attıklarınız pişerken parçalanmıyormöu bunun için neyaabiliriz donukkenmi kızartacağız?
    birde bulguru nekadar suyla ıslatalım?

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...