31 Ocak 2013 Perşembe

Çilek suyu ve Kızlarımın Dart Keyfi



Bir tanem ve ilk göz ağrım tatlı kızım Hale'nin en çok sevdiği meyve suyudur çilek suyu.Kızım seviyor diye yazdan koyduğum çilekleri şimdilerde meyve suyu yaparak değerlendiriyoruz.Kokusu ve lezzeti o kadar güzel ki pişerken, Hale'nin sabırsızlığını size anlatamam.Elinden gelse kaynar kaynar içecek.Aslında onu cezbeden şekerleme tadındaki kokusuydu.Soğuyana kadar beklerken Haleyi nasıl oyaladığımı bilmiyorum:) Tabi şimdilerde kızımın artık bir ortağı daha var.O  da minik cadım Hande.Ablası ne yapsa,ne yese o da aynı şeyleri yapmak istiyor.Arada ikisinin kapışmasını izlemek bana keyif veriyor.Baktım iş kavgaya doğru gidiyor,hemen müdahale ediyorum.İkiside birbirinden cadı. Rabbim onlara hayırlı ömürler versin inşallah.
Şimdi gelelim yapım aşamasına. Çileklerimi ortalama yarımşar kiloluk paketlerde derin dondurucuya koymuştum.Hazırladığım bu paketleri yaklaşık 1,5 litreye yakın su koyarak pişmeye bırakıyorum.Şekerini ocaktan indirmeye yakın atıyorum.Diğer tariflerimde olduğu gibi bu tarifimde de yine şeker ölçüsü vermiyorum.Bence bu tarz meyve suyu tariflerinde şeker oranını herkes kendi damak zevkine göre ayarlamalı diye düşünüyorum.İşte bu kadar kolay ve evde yapabileceğiniz harika bir meyve suyu.Özellikle çocuklarınız için bu leziz içeceği yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.Afiyet şifa olsun efendim...

29 Ocak 2013 Salı

Unlu Mercimek Çorbası


Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan mercimek çorbasını genelde iki türlü yapıyorum.Sebzeli ve unlu.Ama bizim evde daha çok unlu olanı seviliyor.Özellikle eşim, 'restoranda yediğim gibi olmuş' diyerek beğenisini ifade eder ve hep böyle yapmamı ister.Tabiki lezzetine etki eden en büyük unsur içine kemik suyu ya da tavuk suyu koyuyor olmam.Eğer sadece su koyarak pişirirseniz malesef olması gereken lezzeti yakalayamazsınız.Şimdi, kısaca bu lezzetli çorbanın tarifini sizlere aktarayım:

26 Ocak 2013 Cumartesi

Kıyma Dolgulu Omlet


Merhabalar,
Herkese hayırlı ve keyifli hafta sonları diliyorum.Bu hafta sonu, yine kolaylıkla yapabileceğiniz lezzetiyle güne dinç ve enerjik başlamanızı sağlayacak,aynı zamanda benim eşim için hazırladığım omlet çeşitlerinden sadece biri olan bu güzel tarifi, sizlerle paylaşamadan geçemeyeceğim.Genelde neyi nasıl yapabilirim diye düşünen ben böyle orjinal bir omlet daha çıkardım.Diğer omlet çeşitlerimi de kahvaltı günlerinde ara ara sizlerle paylaşacağım.Hemen malzemelerini ve yapım aşamasını aktarayım:

25 Ocak 2013 Cuma

Un Kurabiyesi





Ağızlarda dağılan harika bir un kurabiyesi tarifi geliyor.Klasikleşmiş bir lezzet olduğu halde vazgeçmek mümkün olmuyor.Misafirlerimin de beğenerek yedikleri bu güzel tarifi sizlerle paylaşmak istedim.

23 Ocak 2013 Çarşamba

SARAY HELVASI VE MEVLİD KANDİLİ

BÜTÜN SEVDİKLERİMİN VE TÜM MÜSLÜMAN ALEMİNİN MÜBAREK MEVLİD KANDİLİ KUTLU OLSUN.GÜL KOKULU PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED(s.a.v)SELAT-Ü SELAMLAR OLSUN.

Bu güne özel yaptığım Saray Helvasının tarifine geçmek istiyorum.Bu helvayı bir gece öncesinden hazırladım.Komşularıma dağıtılmak üzere kandil gününü hasretle beklemekte.Bu kıyır kıyır olan lezzetli helvanın tarifini resimleriyle hemen aktarayım:

21 Ocak 2013 Pazartesi

Gelin Dili Tatlısı


Gelin dili tatlısını hem isminden hem de tadından dolayı çok severim.Şerbetli bir tatlı olduğu için kaynanalar korkmasın:)Nede olsa gelin dili tatlıdır.

20 Ocak 2013 Pazar

Sucuklu Menemen


Merhaba sevgili hanımlar.Bu hafta sonu sizlere kahvaltıda yapabileceğiniz tarifler sunmak istedim.Arada sırada böyle kahvaltılık tariflerimi sizlerle paylaşacağım.Cumartesi günü soğanlı yumurta vardı.Bugün de yine kendi yaptığımız sucukdan ve yazdan yaptığım konserve menemeni kullanarak  lezzetli bir sucuklu menemen tarifiyle buluşalım istedim.Sucuğu ve konserve menemeni merak edenler tarifleri ev yapımı doğal ürünler ve kışlıklar bölümüne tıklayarak kategori listesinde bulabilirler.İhtiyacımız olan malzemeler zaten belli.Bir de benimki gibi elinizin altında konserve menemen varsa bu lezzetli tarifi yapma süreniz yalnızca 5 dk'nızı alır.Yumurtayı sevmeyenler bu tarifi yumurtasız da yapabilirler.Gelelim yapımına:

19 Ocak 2013 Cumartesi

Soğanlı Yumurta



Soğanlı yumurta bizim çok sevdiğimiz lezzetli bir kahvaltı çeşididir. Yapımına gelince 1 tane büyük boy soğanı büyük küpler halinde doğruyoruz.Tavaya 2 kaşık tere yağı ve birazda sıvı yağ ekleyip soğanları soteliyoruz. Rengi dönen soğanlara biraz tuz atıp yarım çay bardağı kadar su ekliyoruz.Biraz da bu şekilde pişen soğanların üzerine 3 ya da 4 yumurta kırıyoruz.fazla karıştırmadan sadece yumurtaları dağıtarak pişmeye bırakalım.Üzerine karabiber ve pul biber serpelim.İsteğe göre rendelenmiş kaşar peyniri serpebilirsiniz.Ben serpmiştim.Lezzeti daha güzel oldu.Yemeyip denemek isteyenler için farklı ve lezzetli bir tarif.

18 Ocak 2013 Cuma

Patatesten İçli Köfte


Arkadaşlar yapmanızı şiddetle tavsiye edeceğim ve 5 çaylarınızda,günlerinizde,yemeğin yanında ya da tüm oturmalarınızda yapabileceğiniz lezzetli bir tarif.Gelelim patatesten içli köftenin yapımına:

17 Ocak 2013 Perşembe

Elmalı ve Armutlu Turta


Arkadaşlarımın çok beğendiği ve yerken de bir yandan tarifini aldıkları bir turta.Yapımı ve malzemesiyle aynı zamanda bir o kadar kolay olan bu turtayı denemenizi tavsiye ederim.

15 Ocak 2013 Salı

Muzlu ve Cevizli Ağlayan Pasta


Ağlayan pastanın bu sefer size farklı bir versiyonunu sunmak istedim.Aslında bu pastaya gülen pasta desek nasıl olur acaba?Çikolatalı olan her yiyeceğin insanları mutlu ettiğini düşünürsek eğer,bu tespit yanlış olmaz herhalde:)) bana göre ismi yanlış olan bu pastayı muzla ve cevizle de şenlendirince, birde kremasının farklılığıyla damaklarda lezzet patlaması yaşatınca gülen ya da güldüren pasta dememek hata olurdu sanırım.Gelelim tarifine:

Vişne Suyu & Erik Suyu




Hepimizin bildiği ve evlerimizde sıkça yaptığımız vişne ve erik kompostosunu bugünde ben sizlerle paylaşmak istedim. Mevsiminde aldığımız vişne ve erikleri 1 er kg lık paketler halinde derin dondurucuya koymuştum.  Bir paket vişneyi veya eriği 2 lt  suda kaynatıp,ocaktan indirmeye yakın şekerini katıyorum. Biraz daha kaynatıp soğumaya bırakıyorum. Şeker oranı herkesin damak tadına göre farklılık göstereceğinden oranını vermeye gerek duymadım. Kış aylarında bize yazdan esintiler sunan, rengi,kokusu ve tadıyla bizi tefekkür ufuklarında dolaştıran yüce yaratıcının bu güzel nimetlerini sizlerinde yapıp içmesi temennisiyle..

11 Ocak 2013 Cuma

Şipşak Poğaça-Acele poğaça-Dereotlu poğaça

Sevgili hanımlar,bugün size birbirinden pratik,birbirinden lezzetli 3 tane poğaça tarifi vereceğim.Haydi buyrun tariflere:

10 Ocak 2013 Perşembe

Orta Anadolu'nun Meşhur Çorbası :"Arabaşı"



Geçenlerde Konyalı bir arkadaşım bizi arabaşı yemeye davet etti.Kısmet bugüne yayımlamakmış.İç Anadolu bölgesine özgü yöresel bir lezzet.Genelde Yozgat tarafında yapıldığını sanıyordum.Konya'da yapıldığını da bu sayede öğrenmiş oldum.Canım arkadaşım Şükran ablamın ellerine sağlık.Şimdi sizlere tarifini vereyim.

7 Ocak 2013 Pazartesi

Uygur Yemekleri-Lagman (Legmen)

Bişkekdeki en bilindik ve en ünlü uygur restoranlarından biri olan Fayza,bizim sıklıkla gittiğimiz bir yer.Tabi burada helal yemek olan yerleri tercih ediyoruz.Burası bu bakımdan hem güvenilir hem de temiz.Bişkekde Türk restoranları çok var.Ama ben onlardan ziyade orta asya yemeklerini tatmak için bu türden restoranlara gitmeyi tercih ediyorum.Bizim yemekleri zaten her zaman yiyebilirim.Önemli olan farklı lezzetleri tatmak.

5 Ocak 2013 Cumartesi

Fırında Dağ Kekikli Soslu Tavuk


Lezzetli bir tavuk yemek istiyorsanız işte tam karşınızda duruyor.Bence kolları sıvayıp hemen yapmaya başlamalısınız.Yapımı oldukça kolay olan bu yemeği sadece pişme aşamasında biraz beklemeniz gerekecek.Hem görüntüsüyle hem de tadıyla cezbeden bu tavuğun tarifine gelince, malzemeler diye yazmayacağım tabi ki, malum tüm bir tavuk olduğu belli değil mi? :)) Sosunun tarifini ve yapım aşamasını anlatayım.  

4 Ocak 2013 Cuma

Külah Kurabiye


Malzemeleriyle çok kolay ama yapımıyla biraz uğraştırıcı leziz mi leziz bir kurabiye.Kızımın gidip gelip istediği ve en son misafire kalmayacak diye kaldırmak zorunda kaldığım bir tarif. Eğer bu kurabiyeyi yapmaya karar verdiyseniz ve kalıplarınız da varsa problem yok demektir.Ama benim gibi kalıbınız yoksa ona da çok güzel bir çözüm yolum var. A-4 kağıtlarından hazırlayacağınız küçük külahları alüminyum folyo ile de kapladınızmı  kalıplarınız hazır demektir.Aşağıda,resimde gördüğünüz kutu,burada çok sevilen bir krema çeşidi ve ben de tadına bayılıyorum.Size Türkçe olarak adını söyleyeyim.Süt kreması yada süt reçeli de diyebiliriz.Sütün şekerle saatlerce kaynamasından oluşan bir tatlı çeşidi.Bu kremayı sadece 2 kaşık tereyağıyla iyice çırpıp külahların içine doldurdum.şimdi size malzemeleri vereyim.

LAZ BÖREĞİ


Hem çok pratik,hem de farklı bir börek çeşidi olan laz böreğini korkarak yaptığımı itiraf edebilirim.Zihnimde tatlı bir börek nasıl olur soruları eşliğinde yapıverdim.İyi ki de yapmışım.Olumlu tepkiler alınca sevindim tabi..zaten hazır baklava yufkasıyla yaptığım için kolay oldu.

ŞEHRİYELİ TAVUK SALATASI



Diyet yapanlar için de uygun olan bu salata hem çok besleyici ve doyurucu, hem de bir o kadar lezzetli oluyor.Benim en çok sevdiğim salata çeşitlerinden biri olduğu için ilk olarak bunu yayınlamak istedim.

3 Ocak 2013 Perşembe

Karışık Turşu Kavurması



Karadeniz'in meşhur turşu kavurmasını ben de sık  sık yapıyorum.Bunu da cuma oturmasına gelen arkadaşlarıma yapmıştım.Pişme aşamasını çeken ben malesef ki servis aşamasını çekmeyi unutmuşum.Aslında genelde sadece fasulyeyle yapılıyor ama ben karışık halini daha çok seviyorum.Misafirlerimin de beğenisini kazanan bu lezzetin tarifi aslında çok basit.Şimdi tarife gelelim.
MALZEMELER: 
 domates turşusu
 biber turşusu
 fasulye turşusu
 soğan
 sıvı yağ,tereyağ
  pulbiber

YAPILIŞI: Maalesef turşular için bir ölçü miktarı belirtemeyeceğim.Misafirinize göre ya da kendinize göre göz kararı ayarlayabilirsiniz.Turşuları önceden bol su da bekleterek ve arada bir suyunu değiştirerek fazla tuzunun gitmesini sağlamalıyız.En az 2-3 saat beklerse iyi olur.Tavaya biraz sıvı yağ biraz da tereyağı koyalım.Soğanları normalden biraz büyük küpler halinde doğrayalım.Önce soğanları biraz çevirelim.Üzerine doğradığımız turşuları koyalım. Burada önemli olan bol soğanla iyice kavurmak.Ben neredeyse 1 saate yakın kavuruyorum.Turşuların rengi iyice değişip soğanlar kaybolduysa oldu demektir.servis esnasında pul biber ekleyebilirsiniz.Biber turşusu biraz acı olduğu için ben katmamıştım.

2 Ocak 2013 Çarşamba

Ev Usulü Fırında Dana Kaburga


İşte hem pratik,hem de kendi tatlarıyla lezzetlenmiş ekmeğinizi suyuna batırmaktan kendinizi alamayacağınız bir lezzet daha.

1 Ocak 2013 Salı

PROFİTEROL


Profiterol deyince aklıma hemen lise dönemlerim geliyor.O zamanlar yapmayı bilmediğim için genelde cafeye arkadaşlarla beraber sırf bu tatlıyı yemek için giderdik.Hatta, sanki yiyecek başka tatlı yokmuş gibi takılmıştım ben buna.Aradan yıllar geçti ve ben nasıl yapıldığını öğrenince bu sefer de dışarıdaki hoş gelmemeye başladı.10 senedir bildiğim,yaklaşık 5-6 senedir yaptığım nefis bir tatlı diyebilirim.Artık yapa yapa elim alıştığı için bana hiç zor gelmiyor.Uğraştırıcı olmasına rağmen sanki bir çırpıda yapıyomuşum gibi geliyor bana. 6-7 yumurta kullanılan profiterollerden uzak durduğumu söyleyebilirim.Ağır bir koku hissediyorum ve yiyesim gelmiyor. Özellikle çevremden gelen talepler doğrultusunda yapımını ayrıntılı resimleriyle anlatacağım.Zaten malzemeleri oldukça basit ve külfetsiz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...