31 Temmuz 2013 Çarşamba

Orjinal Özbek pilavı'nın yapılışı


MALZEMELER: 
1 kg kırmızı pirinç
500 gr dana eti
1,5 kg havuç
yarım kg soğan
1 baş sarımsak
etleri kızartmak için sıvı yağ
yeteri kadar tuz
ve bu pilavın en önemli baharatı ZİRE
Not: Hanımlar Zire kimyonun öğütülmemiş halidir.Yani tane kimyon diye aktarlardan bulabilirsiniz.Asıl yeri Hatay 'dır.


YAPILIŞI:

1 Aşama: Avuç içi büyüklüğünde doğranmış etleri yıkayıp kanından arındırdıktan sonra etleri temiz bir bezin üzerine alıp iyice kurumasını sağlayalım.
2.Aşama: Bu pilavı yaparken derin bir döküm tencere kullandık.Tencerenin içine bol miktarda sıvı yağ koyup kızdırdığımız yağın içine etleri atıp kızartmaya başlıyoruz.
3. Aşama:Nar gibi kızaran ve yumuşayan etlerin üzerine yağın içinden almadan üzerine piyazlık doğradığımız soğanları atıyoruz.
4.Aşama: Etleri soğanlarla beraber kavurmaya devam ediyoruz.Sotelenen soğanların üzerine kibrit gibi doğradığımız havuçları ilave ediyoruz.Ve tekrar sotelemeye devam ediyoruz.
5.Aşma: Nasıl sotelendiğini ve rengini bu resimden anlayabilirsiniz.Soteleme işlemi bittikten sonra üzerine kaynamış su ilave ediyoruz.Üzerini geçecek kadar olması yeterli.Bu renk, et suyu karamelize olduğu için ortaya çıkıyor..
6.Aşama: İşte tam da bu esnada tuzunu,zire'yi ve bir baş sarımsağı olduğu gibi üzerine bırakıyoruz.Biraz da bu şekilde kaynaması gerekiyor.
7.Aşama: İyice yıkayıp su da beklettiğimiz kırmızı pirinci süzdürdükten sonra kaynayan suyun içine bırakıyoruz.
8.Aşama: Şöyle bir karıştırıp orta ateşte yavaş yavaş suyunu çekmesini bekliyoruz.
Gördüğünüz gibi suyunu çekiyor ve göz göz olmaya başlıyor.
9.Aşama:Pilavımız göz göz olduktan sonra bir kevgir yardımıyla kenarlarından ortaya doğru toplayarak minik bir tepecik oluşturuyoruz.Yani bizdeki pilav pişirme tekniği gibi karıştırılarak yapılmıyor.Neredeyse hiç karıştırılmadan kendi kendine pişiyor.Bu tepeciğe kaşığın sapı yardımıyla delikler açılıyor.Üzerine bir tabak kapatarak tekrardan kısık ateşte demlenerek pişmeye bırakıyoruz.
Tüm aşamalarıyla pişme süresi  yaklaşık iki saati buluyor.Normalde pişen pilavı büyük bir tepsiye ters çevirip etleri üzerine gelecek şekilde servis yaparlar.Ama bizimki ev usulü olunca biz kişi başı servis yaptık.Etleri pilavın içinden çıkarıp küpler halinde doğrayıp pilavla beraber servis ediyoruz.

30 Temmuz 2013 Salı

Köz patlıcan salatası-babagannuş


Malzemeler: Közlenmiş patlıcan,közlenmiş kırmızı biber,maydanoz,yeşil soğan,dere otu,tuz.,nar ekşisi ve zeytin yağı

Yapılışı: Közlenmiş olan patlıcan ve kırmızı biberi doğrayarak karıştırma kabının içine alıyoruz.Üzerine yeşillikleri doğrayıp tuzunu.nar ekşisini ve zeytin yağını da ekleyip karıştıralım.

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Haşhaşlı Revani

MALZEMELER:
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 kahve fincanı irmik
3 yemek kaşığı haşhaş
11 kaşık şeker 
11 kaşık un
Kabartma tozu ve vanilya
Not: keki piştikten sonra üzeri için 1 su bardağı soğuk su
Şerbeti için: 2 su bardağı şeker, 2,5 su bardağı su 

YAPILIŞI: Yumurtayı ve şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz.Ardından diğer malzemeleri sırasıyla koyup çırpmaya devam ediyoruz.180 dercede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Fırından çıkınca üzerine 1 su bardağı soğuk su döküyoruz.Şerbetini kaynatmıyoruz.Sadece şekerli su hazırlıyoruz.Bu hazırladığımız şerbeti 10-15 dk sonra ılınan revanimizin üzerine döküp soğumaya bırakıyoruz.
Not: Şerbetini verdikten sonra keki size suyun içinde yüzüyormuş gibi görünebilir.Ama bir süre sonra içine nasıl çektiğini göreceksiniz

28 Temmuz 2013 Pazar

Fırında közlenmiş patlıcanla soslu karnıyarık


Malzemeler: 15-16 adet patlıcan,
İç harcı için: 350 gr orta yağlı dana kıyması,2 adet orta boy soğan,sıvı yağ ve tere yağı tuz ,karabiber,pulbiber
Üzeri için: 1 adet domates 2 adet sivri biber
Domates sosu için:1kg domates,2 diş sarımsak,1 yemek kaşığı biber salçası,1 yemek kaşığı domates salçası,yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
1.AŞAMA:

  • Patlıcanları şeritler halinde soyup tepsiye diziyoruz. Üzerlerine derin kesikler açalım.Bu işlem közlenirken içinin daha iyi pişmesini sağlayacak.
  • Önceden ısıttığımız 250 derecelik fırına verelim.30-45 dk arası közlenecek.

2.AŞAMA:

  • Patlıcanlar fırındayken sosumuzu ocağa koyalım.Kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğradığımız domatesleri tencerenin içine alalım.
  • Üzerine minik kıyılmış sarımsakları da ekleyip pişmeye bırakalım.
  • Domatesler sos kıvamına gelince içine domates ve biber salçası katıp karıştıralım ve 1-2 taşım daha kaynatıp altını kapatalım.Biraz dinlendikten sonra sosun üzerine sıvı yağı ilave edelim.

3.AŞAMA: Tabii bunlar olurken bir yandan da iç harcını hazırlamalıyız.İç harcı ben sosun pişmesi esnasında hazırladım.

  • Orta yağlı kıymayı tavaya hiçbir yağ koymadan kendi haline kavurun.
  • Kavrulan kıymaya 2 kaşık tere yağı bir miktar sıvı yağ ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Küçük küpler halinde doğradığınız soğanları da ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Soğanlar ölünce tuzunu ve baharatlarını koyun.

Not: Biz şimdi yemeğimizin bu aşamalarını yaparken patlıcanlar  közlendi bile...
4.AŞAMA:
Közlenmiş olan patlıcanları fırından alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kesik attığımız yerlerden çay kaşığı yardımıyla açıp, içlerine birer çimdik tuz ve şeker ilave edip iç kısmını ezelim(.Kumpirde olduğu gibi)Bu işlemi lezzeti açısından yapıyoruz.Tuzu ve şekeri patlıcanın iç kısmına yediriyoruz.
Tepsiye döktüğümüz sosun üzerine bu şekilde hazırlamış olduğumuz patlıcanları yerleştiriyoruz.
İçlerine harcını dolduruyoruz.
Üzerine domates ve biberle süsleyip fırına veriyoruz.
Yaklaşık yarım saat bu şekilde pişecek.

27 Temmuz 2013 Cumartesi

Yufkalı Kadayıf tatlısı


Malzemeler:3 adet yufka ,200 gr tel kadayıf , 1 su bardağı ceviz
Şerbeti için:2,5 su bardağı şeker ,3 su bardağı su.1dilim limon


Yapılışı: 

  • Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz.Malzemeleri ocağa alıp kaynamaya bırakıyoruz.Kıvama gelen şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • not:Hatta ben biraz ılındıktan sonra buz dolabına kaldırıyorum.İyice soğuması için.
  • Yufkaları tezgaha üst üste koyup 8eşit parçaya bölüyoruz
  • Yufkaların içine hazırlamış olduğumuz cevizli kadayıflı harçtan koyuyoruz
  • Sigara böreği sarar gibi sarıyoruz.
  • not:Kürdanla 1-2 delik açın ki içi de iyice pişsin.
  • Genişce bir tencereye yağı koyuyoruz,kızan yağın içine tatlılarımızı atıyoruz,altın sarısı renginde olana kadar kızartıyoruz.
  • Kızarttığımız tatlıları kevgirle alıp soğuk şerbetin içine atıyoruz.Şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alıyoruz.
  • not:Yalnız şerbeti hemen çekiyor.Çok fazla bekletmenize gerek yok.Yoksa yumuşar.Çıtır çıtır yemek istiyorsanız 5 dk'yı geçirmeyin.


26 Temmuz 2013 Cuma

Fırın ızgarasında tavuk kanadı

  1. Öncelikle bıçakla kanatların üzerine çizikler atalım ki içi de güzel pişsin.
  2. Kanatları bir kabın içine alıp üzerine baharatları serpiyoruz(ben sadece kırmızı toz biber ,kara biber ve tuz serptim).
  3.  Bir tane soğanın suyunu da ekleyerek dolapta bir saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  4. Resimden de anlayacağınız gibi fırın ızgarasına tavuk kanatlarını dizelim.Yanlarına domates biberini koyalım.
  5. Önceden ısıttığımız 250 derecelik fırına verelim.
  6. Alttaki resimde gördüğünüz gibi fırın tepsisine su koyup onu da ızgaranın iki kat aşağısına yerleştiriyoruz.Bu sayede tavuklar buharın da etkisiyle yumuşacık bir halde pişmeye ve kızrmaya devam ediyor.


25 Temmuz 2013 Perşembe

Fırında köfte-patates

Köfte için malzemeler: 
700 gr kıyma(dana-koyun karışık olursa daha da güzel olur ve orta yağlı olacak)
2-3 dilim bayat ekmek içi
1 adet yumurta sarısı
1 adet büyük boy soğan
2-3 diş sarımsak
yeteri kadar tuz,karabiber,toz kırmızı biber,kimyon

Diğer malzemeler:
5-6 adet orta boy patates
2-3 adet domates
2-3 adet küçük boy soğan
tere yağı parçaları
üzerinin sosu için:1 kaşık domates,bir kaşık biber salçası ve su

YAPILIŞI:

  • Öncelikle köfte için gerekli olan malzemeyi karıştırıp yoğuralım ve biraz dinlenmeye bırakalım.
  • Yukarıda 1. resimde gördüğünüz gibi pişireceğiniz fırın kabına bir dilim yuvarlak kesilmiş patates bir adet yuvarlanmış köfte olacak şekilde diziyoruz.
  • Bu şekilde doldurduğumuz tepsimizin tam orta kısmına gelince küçük soğanları elma dilimi şeklinde kesip tam ortaya yerleştiriyoruz.
  • Üzerine dilimlenmiş domatesleri diziyoruz.
  • Domates salçası ve biber salçasını sulandırıp bu sosu üzerine döküyoruz.
  • Son olarak üzerine tere yağı parçaları koyup isteğe göre biraz pulbiber serpiyoruz.
  • 200 dercelik önceden ısıttığımız fırına veriyoruz.Yaklaşık 30-40 dk yeterli olacaktır

1 Temmuz 2013 Pazartesi

Arnavut ciğeri, az yağda kızartılmış ciğer


Malzemeler: yarım kg dana ciğeri,un,tuz,yağ ve isteğe göre baharat
Yapılışı:Zarından güzelce temizlenmiş olan ciğeri küp küp doğruyoruz.İyice unluyoruz ve fazla unundan arındırıyoruz.Şimdi esas püf noktasına geldik.Ocağa tavayı koyup iyice kızdırıyoruz.Kızan tavaya 4-5 yemek kaşığı sıvı yağı koyup her tarafına dağılmasını sağlıyoruz.Üzerine ciğerleri koyup tahta bir kaşık yardımıyla hızlı hızlı çeviriyoruz.Zaten oldukça kısa sürede pişiyor.Rengi dönüp kızarmaya yüz tuttuktan sonra ocağınızın ısısını düşürebilirsiniz.Bu esnada tuzunu ve istediğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz.Ben sadece acılı kırmızı toz biber ekledim.Yanında ise maydanoz ve sumakla tatlandırdığım soğan salatası ile servise sunuyorum.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...