MALZEMELER:
1 kg kırmızı pirinç
500 gr dana eti
1,5 kg havuç
yarım kg soğan
1 baş sarımsak
etleri kızartmak için sıvı yağ
yeteri kadar tuz
ve bu pilavın en önemli baharatı ZİRE
Not: Hanımlar Zire kimyonun öğütülmemiş halidir.Yani tane kimyon diye aktarlardan bulabilirsiniz.Asıl yeri Hatay 'dır.
YAPILIŞI:
1 Aşama: Avuç içi büyüklüğünde doğranmış etleri yıkayıp kanından arındırdıktan sonra etleri temiz bir bezin üzerine alıp iyice kurumasını sağlayalım.
2.Aşama: Bu pilavı yaparken derin bir döküm tencere kullandık.Tencerenin içine bol miktarda sıvı yağ koyup kızdırdığımız yağın içine etleri atıp kızartmaya başlıyoruz.
3. Aşama:Nar gibi kızaran ve yumuşayan etlerin üzerine yağın içinden almadan üzerine piyazlık doğradığımız soğanları atıyoruz.
4.Aşama: Etleri soğanlarla beraber kavurmaya devam ediyoruz.Sotelenen soğanların üzerine kibrit gibi doğradığımız havuçları ilave ediyoruz.Ve tekrar sotelemeye devam ediyoruz.
5.Aşma: Nasıl sotelendiğini ve rengini bu resimden anlayabilirsiniz.Soteleme işlemi bittikten sonra üzerine kaynamış su ilave ediyoruz.Üzerini geçecek kadar olması yeterli.Bu renk, et suyu karamelize olduğu için ortaya çıkıyor..
6.Aşama: İşte tam da bu esnada tuzunu,zire'yi ve bir baş sarımsağı olduğu gibi üzerine bırakıyoruz.Biraz da bu şekilde kaynaması gerekiyor.
7.Aşama: İyice yıkayıp su da beklettiğimiz kırmızı pirinci süzdürdükten sonra kaynayan suyun içine bırakıyoruz.
8.Aşama: Şöyle bir karıştırıp orta ateşte yavaş yavaş suyunu çekmesini bekliyoruz.
Gördüğünüz gibi suyunu çekiyor ve göz göz olmaya başlıyor.
9.Aşama:Pilavımız göz göz olduktan sonra bir kevgir yardımıyla kenarlarından ortaya doğru toplayarak minik bir tepecik oluşturuyoruz.Yani bizdeki pilav pişirme tekniği gibi karıştırılarak yapılmıyor.Neredeyse hiç karıştırılmadan kendi kendine pişiyor.Bu tepeciğe kaşığın sapı yardımıyla delikler açılıyor.Üzerine bir tabak kapatarak tekrardan kısık ateşte demlenerek pişmeye bırakıyoruz.Tüm aşamalarıyla pişme süresi yaklaşık iki saati buluyor.Normalde pişen pilavı büyük bir tepsiye ters çevirip etleri üzerine gelecek şekilde servis yaparlar.Ama bizimki ev usulü olunca biz kişi başı servis yaptık.Etleri pilavın içinden çıkarıp küpler halinde doğrayıp pilavla beraber servis ediyoruz.