31 Ekim 2013 Perşembe

Doğu usulü Mantı ve yapım aşamaları


MALZEMELER: 2 yumurta, 2 su bardağı un, 1 çay kaşığı tuz ve aldığı kadar un
kıyması için: 350 gr kıyma,1 adet soğan,tuz,karabiber,1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
üzeri için: sarımsaklı yoğurt, 2yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı biber salçası


YAPILIŞI: Öncelikle hamuru hazırlayalım.Yumurta tuz ve suyu yoğurma kabuna alalım.Ununu koymadan elimizle yumurtalar dağılana kadar karıştıralım.Sonra yavaş yavaş unu ekleyerek sert bir hamur yoğuralım.Mantı hamuru biraz sert olmalı ve iyice özleşene kadar yoğurulmalı.Bu ölçüden ben portakal büyüklüğünde 4 beze yaptım.Bezeleri en az 5-10 dk dinlendirelim.Bu arada kıymayı hazırlayalım.Soğanları minik küpler halinde doğrayıp tuzunu ve baharatlarını katalım.Kıymayı elimizle biraz yoğuralım.
  • Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi hamuru açıp kare kare keselim.

  • Daha sonra içine kıyma harcını koyalım.


  • Dört ucundan birleştirerek kapatalım ve hafif unlanmış tepsiye dizelim.


  • Tencereye suyu koyalım ve kaynamaya bırakalım.Kaynayan suya tuzunu ilave edelim.Daha sonra mantıları da ilave edip pişmeye bırakalım.Zaten çabucak pişiyor.Fazla pişirirseniz eğer erir ve dağılır.



  • Piştikten sonra suyun içinden bir kevgir yardımıyla alıp servis edeceğimiz tabaklara koyalım.İlk sıcaklığı çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurt ve tere yağında hazırladığımız salça sosunu üzerine gezdiriyoruz. 

30 Ekim 2013 Çarşamba

Yaprak Sarması



MALZEMELER:
yarım kilo salamura olmuş yaprak
İç harcı için:
2-3 su bardağı pirinç
4 adet orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
1 adet domates
yarım çay bardağı nar ekşisi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1yemek kaşığı biber salçası
karabiber,kırmızı toz kırmızı biber,kimyon,kuru nane(hepsinden 1 çay kaşığı kadar koymanız yeterli) ve tuz.

YAPILIŞI: Öncelikle ben iç harcımı pişirmediğimi belirtmek isterim.Harcı çiğden yaprakların arasına koyup öyle sarıyorum.Bence böylesi daha güzel oluyor.Şimdi nasıl hazırladığımı sırasıyla anlatayım:

  1. Pirinci yıkayıp çukur bir kaba alalım
  2. Soğan ve sarımsağı minik küpler halinde incecik kıyarak pirincin üzerine ekleyelim
  3. Maydanozu incecik kıyıp ekleyelim
  4. Domatesi rendeleyerek harca ekleyelim
  5. Üzerine nar ekşisi,zeytinyağı,domates salçası ve biber salçasını ekleyelim
  6. Baharatlarını ve tuzunu da ekleyip iyice karıştırarak iç harcımızı harmanlayalım.
  7. Bir gün önceden suya koyup tuzunu aldığımız yapraklarımızı tane tane açıp ortasına iç harcını yerleştirip kenarlarından kapatarak rulo şeklinde kalem gibi sarıyoruz.
  8. Ezilmeden daha güzel pişmesi için tencereye dik vaziyette sıkıca yerleştiriyoruz.Üzerini geçmeyecek şekilde 1 su bardağı kadar su ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
NOT: Pişme esnasında sarmaların üzerine yarım çay bardağından biraz daha fazla olacak şekilde zeytin yağı gezdirin.Böylelikle dolmalarınız parlak bir görüntüde olacaktır ve kuru gözükmeyecektir.

26 Ekim 2013 Cumartesi

Kozalak ve Ceviz şeklinde kurabiye yapımı


MALZEMELER:
1 paket margarin
3/4 su bardağı şeker
2 yumurta
1 yemek kaşığı dolusu mayonez
3 veya 3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
İç Malzemesi İçin : Süt reçeli


Hamurun hazırlanması: Öncelikle margarini bir tavada eritelim.Biraz ılınınca içine şekeri ilave edip çırpma teliyle çırpalım.Biraz daha soğuyan yağ ve şeker karışımının içine yumurtaları kıralım ve çırpmaya devam edelim.Bir kaşık dolusu mayonezi de ekleyelim ve biraz daha çırpalım.Kabartma tozunu ve vanilya yı da ekleyelim.Daha sonra unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayalım.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.Hamurdan parçalar koparıp fındıktan büyük cevizden küçük parçalar halinde yuvarlak bezeler hazırlayalım.
Bu pişirme aparatları demirden yapılmış ve oldukça ağır.Bu sebeple geç ısınıp geç soğuyor.Kurabiyeleri pişirmeden önce biz de demiri iyice ısıttık.Ve sonra hamurları içine koyup kapağını kapatıp sıkıca tutarak   ateşin üzerinde arkalı önlü çevirerek pişiririyoruz.Sıkıca tutmamızın sebebi kabarmasını önleyerek çukurlaşmasını sağlamak,zaten demir çok ısındığı için pişme süresi de hızlı oluyor.
Farkettiyseniz ocağın içini alüminyum folyoyla kapladım.Yağlı bir hamur olmasından sebep,pişerken kenarlarından biraz yağ akabiliyor.Yüksek ateşte pişirdiğimiz için akan yağın ocağı ne hale getireceğini tahmin edersiniz sanırım.Aslında yaparken oldukça emek isteyen bir kurabiye çeşidi olduğunu söyleyebilirim.Ama yemesi de bir o kadar keyifli.Emeğinizin karşılığını lezzetiyle ve beğenilme oranıyla fazlasıyla alıyorsunuz.  

İşte bu resimlerde de gördüğünüz gibi kurabiyelerimiz artık piştiler.Tekli olarak 60 ile 70 arasında çıkabiliyor.İçlerine süt reçeli sürüp ikisini birbirine yapıştırıyoruz.Süt reçeli kurabiyeyi tıpkı bir tutkal gibi birbirine yapıştırıyor

.

23 Ekim 2013 Çarşamba

Su Böreği / Görsel anlatımlı, yapım aşamalı


MALZEMELER:
4 yumurta(yumurta büyükse 3 tane kullanabilirsiniz),
1su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz,
aldığı kadar un
iç malzemesi için: 250 gr beyaz peynir ve yarım demet maydanoz
yufkalara sürmek için: 150 gr tere yağı ve 1 çay bardağından biraz eksik olacak şekilde sıvı yağı bir tavaya alalım ve eritelim.Hatta bir kaç taşım kaynasın.Yani yağı biraz fokurdatın :)
YAPILIŞI: 
  • Öncelikle derin bir kabın içine yumurta,su ve tuzu alalım.Elimizle yumurtalar dağılana kadar çırpalım.
  • Sonra yavaş yavaş unu ekleyerek kulak memesinden biraz daha sertçe ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  • Hamuru kapaklı bir kaba alarak 15 dk dinlendirelim.
  • Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi 6 eşit parçaya bölelim ve bezelerimizi oluşturalım. 

  • Bezeleri sırasıyla açıp temiz bir sofra bezinin üstüne alalım.Bezeleri mümkün mertebe ne kadar açılabiyorsa o kadar açmaya çalışın.Benimkilerin inceliklerini resimden anlayabilirsiniz.Ben 6 bezeden yapıyorum ama orta boy fırın tepsisine yapacağımdan 2 katını düşünün.Yani yufkalar tepsiden büyük olacak.

  • 6 bezeyi de açtıktan sonra bezelerimizi 4'e bölerek haşalayacağız. Bu işlem bizim için daha kolay olacak.Bu arada size burada hemen bir püf nokta da söyleyeyim.Son iki yufkayı açmaya geçtiğimizde yufkaları haşlayacağımız suyu kaynamaya koyalım ki yufkalar fazla kurumadan haşlayalım.

Sadece 4 yufkayı haşlayacağız.Kalan 2 yufkayı kuru olarak tepsinin altına ve üstüne yerleştireceğiz.
1.RESİMDE: Kaynayan ama aynı zamanda tuzlu olan suya dörde böldüğümüz yufkayı atalım.Ne kadar tuz derseniz,makarnaya attığınız gibi düşünün.4'erli parçalar halinde haşlayalım ki hamurlar birbirine yapışmasın.Daha fazla koymanızı önermem.Tıpkı makarna gibi haşlayacağız.
2.RESİMDE: Derin bir kaba soğuk su dolduralım. Haşlanan yufkayı kevgir yardımıyla soğuk suyun içine alalım.Elimizle şöyle bir karıştırıp yufkaları soğutalım.
3.RESİMDE: Soğuk suyun etkisiyle ılınan yufkayı bir kevgire alalım ve suyunu süzdürelim.
İşte haşlama aşaması böyle arkadaşlar.4 yufkayıda aynı şekilde haşlayalım.Ama yufkalar haşlanırken bir yandan da suyunu  süzdürdüğümüz yufkları tepsiye dizelim.
1.RESİMDE: Tepsiyi yağlayalım.Haşlamadığımız 2 yufkamız vardı hani.İşte şimdi birini bu aşamada kullanıyoruz.Yağlanan tepsiye kuru olan yufkayı gelişigüzel büzdürerek serelim.
2.RESİMDE:Kuru serdiğimiz yufkanın üzerini de bir fırça yardımıyla tekrar yağlayalım. Haşladığımız bir yufkayı onun üzerine serelim.Üzerini yağlayalım.Yine bir kat yufka daha serelim ve tekrar yağlayalım.Şimdi buraya kadar 3 yufkayı kıllanmış olduk.Yani orta bölüme geldik.
3.RESİMDE: Beyaz peynirli maydanozlu iç harcımızı koyalım.Üzerine kalan iki yufkayıda yine aynı şekilde aralarını yağlayarak üstüne serelim.
4.RESİMDE: En üste yine altında olduğu gibi ayırdığımız haşlanmamış olan yufkayı serelim.Kenarlarını tepsinin altına doğru kıvıralım.
5.Resimde: Üzerini bolca yağlayalım.Artık böreğimiz fırına girmeye hazır.  
200 derecede üzeri nar gibi olana kadar pişireceğiz.Üzeri nar gibi olduysa merak etmeyin altı da öyle olacaktır.Fırından alınca üzerini bir sofra beziyle kapatalım ve 15-20 dk kadar dinlendirelim.Sonra tepsiyi ters çevirip böreği tepsiden çıkaralım.Bakın yukarıdaki resimde tepsiyi ters çevirmiştim.Altı üstüne gelmiş olacak.

Afiyet olsun... 

22 Ekim 2013 Salı

Hazır Baklava Yufkasıyla Cevizli Baklava



Malzemeler:
1 paket baklavalık yufka (içinde 40 adet oluyor.Hepsini kullanacağız)
2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
250 gr tere yağı + yarım su bardağı sıvı yağ



Şerbeti için: 4 su bardağı şeker, 5 su bardağı su, çeyrek limonun suyu (Şerbeti ben paketin üzerideki tarife göre yapmıyorum.Benim kendi ölçümdür)
Yapılışı:

  • Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım.Tencereye şekeri ve suyu alalım kaynamaya bırakalım.şurup koyulaşıp kıvam alınca içine limonu sıkalım ve bir iki taşım daha kaynatalım ve ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
  • İkinci aşama olarak yağımızı eritelim ve hatta biraz fokurdasın ocaktan öyle alalım.
  • 40 adet yufkamızın önce 20 adetini fırın tepsimizin altına yerleştireceğiz..Fırın tepsisini güzelce yağladıktan sonra yufkaları ikişerli bir şekilde aralarına fırçayla yağ serperek 20 adet yufkayı üst üste serelim.
  • 20 adet yufkayı her ikişer yufkada bir aralarını yağlayarak serdikten sonra arasına bolca ceviz serpelim.Yukarıdaki resimde olduğu gibi.
  • Kalan 20 kat yufkayı da anlattığım gibi aynı işlemi yaparak üzerine serelim ve kare kare dilimleyelim.Kalan yağı da üzerine dökelim.
  • Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırına verelim.Yaklaşık 30-40 dakikada olacaktır.
  • Sıcak tatlıya soğuk şerbeti döküyoruz.
Afiyet olsun...

21 Ekim 2013 Pazartesi

KURU KÖFTE


MALZEMELER:
500 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet yumurta
100 gr kadar ekmek içi yada galeta unu
1 adet orta boy soğan (incecik kıyılmış olmalı)
2 diş sarımsak (iyice ezin yada rendeleyin)
tuz,karabiber,kimyon kırmızı toz biber

YAPILIŞI:
Tüm malzemeleri derin bir kabın içine alıp iyice özdeşene kadar yoğurun.Dolapta biraz dinlendirin.Daha sonra istediğiniz şekli verip biraz sıvı yağ koyduğunuz tavada kızartın.
Afiyet olsun...

20 Ekim 2013 Pazar

İhtiyacımız kadar kıymayı kullanma biçimi ve dondurucuda yer kaplamadan saklama şekli

Merhabalar değerli izleyenler...
Mübarek bir bayramı daha ardımızda bıraktık.Rabbim inşallah daha nice bayramlar yaşamayı bizlere nasip etsin.Ben de bayram haftasını oldukça yoğun geçirdim.Bu sebeple bloğuma pek bakamadım.Ama neler yaptığımı sırasıyla sizlerle paylaşacağım inşallah.Öncelikle kıymayı nasıl saklarız ve nasıl kullanırız biraz ondan bahsedeyim.Bir dahaki bayramlada ve sonrasında aldığınız kıymalarda pratik bir bilgi olarak sizlere faydası olabilir.

12 Ekim 2013 Cumartesi

Midye Tatlısı / Midye Baklavası


Malzemeler:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı nişasta
3 su bardağından bira fazla un
1 dolu çay kaşığı kabartma tozu
bir çimdik tuz
hamuru açmak için: buğday ya da mısır nişastası
iç malzemesi için: çekilmiş ceviz
üzerine dökülecek yağ ölçüsü: 200 gr tereyağı, yarım su bardağı sıvı yağ
Şerbeti için: 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su, 1/4 limon suyu
Yapılışı:
  • Öncelikle sıvı malzemeyi bir kaba alalım.Elimizle biraz karıştıralım ve sonra diğer malzemeleri ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.Elde ettiğimiz hamuru 10-15 dk kadar dinlendirelim.
  • Hamuru iki beze yapalım.Her bezeden ceviz büyüklüğünde 12'şer tane minik bezeler yapalım.Yani toplam 24 tane minik bezemiz olacak.
  • İlk 12 bezeyi yapıyoruz.Her bir bezeyi küçük bir tabak büyüklüğünde nişastayla açıp üst üste koyalım.(2.resimdeki gibi).İkinci 12 bezeyide aynı şekilde yapıyoruz.Yalznız yufkaların arasına aşırı derecede nişasta serpmeyin.
  • Daha sonra düzgün ve orta kalınlıkta bir oklava yardımıyla yuvarlak bir fırın tepsisi büyüklüğünde açalım.
  • 4.resimde ki gibi sıkı bir rulo yapıp bir parmak kalınlığında keselim.
  • Kestiğimiz parçaları yatay bir şekilde oklava yardımıyla avuç içi büyüklüğünde merdaneyle açıp içine cevizini koyup kapatalım.      

Toplamda iki tepsi tatlı oluyor.Oldukça bereketli yani :)Tereyağı ve sıvı yağ karışımını küçük bir tavada eritip,hatta biraz kaynatıp her iki tepsinin de  üzerlerine eşit miktarlarda gezdirin.Merak etmeyin size fazla gibi görünse de pişme esnasında tıpkı bir sünger misali yağı içine çekiyor.İşte bu resimde üzerine yağ dökülmüş hali.
.

Şerbetin hazırlanması: Şerbeti öncesinden hazırlayıp soğumaya bırakalım.Tencereye şekeri ve suyu alalım kaynamaya bırakalım.Kaynayıp kıvam alan şuruba limon suyunu ekleyelim ve bir iki taşım daha kaynatıp altını kapatalım.Sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökelim.

11 Ekim 2013 Cuma

kalburabastı tatlısı



Malzemeler:
1 paket yumuşak margarin ya da 250 gr yumuşak tere yağı(margarin kullanmayanlar tere yağıyla yapabilir)
2 kaşık yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un(kulak memesi kıvamında olana dek un koymalısınız)
İç malzemesi:1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi, isteğe göre 1 tatlı kaşığı kadar tarçın katabilirsiniz)

Şerbeti için: 2,5 su bardağı şeker, 2,5 su bardağı su, 1/4 limonun suyu(kaynamaya başladıktan sonra limonun suyunu katın.Bir iki taşım daha kaynatıp altını kapatın)

Yapılışı: Un hariç tüm malzemeyi bir kapta karıştırın.Yavaş yavaş unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.Hamuru 10-15 dk kadar dinlendirin.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp rendenin iri gözlü tarafında elinizle yuvarlak biçimde avuç içiniz kadar açın.İçine ceviz koyup uçlarından oval olacak şekilde birleştirin.Rendenin üzerinden aldığınızda yukarıdaki resimde gördüğünüz şekilde olacak.Fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.Önce 180 derecede 10-15 dk kadar pişirelim.Sonra üzerinin kızarması için 200 derecede pişirelim.
NOT: Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökelim.



10 Ekim 2013 Perşembe

Karamel Şerbetli Etimek Tatlısı


Malzemeler: 2 paket tuzsuz etimek
Muhallebisi için: 1 litre süt, 3 fincan un, 3 fincan şeker,1 paket vanilya(ölçü kahve fincanı)
Üzeri için: 1 paket şanti ve 1 su bardağı süt
Süslemek için: Hindistan cevizi ve çekilmiş ceviz kullandım.Siz istediğiniz malzemeyle süsleyebilirsiniz.
Şerbeti için: 2 su bardağı şeker, 3 su bardağı sıcak su

  • Bunu özellikle fotoğraflı anlatımla göstermek istedim.Çünkü şekeri karamelize bir hale dönüştürürken çok dikkatli olmalıyız.Eğer şeker yanarsa şerbette acımsı bir tat olur.Bu sebeple eliniz hep ocağınızın ayarında olamalı. Önce orta ateşte sonra kısık ateşte şekerinizi sürekli tahta bir kaşık yardımıyla  karamelize bir hale dönüşene kadar karıştırmalısınız.Bu işlem biraz uzun sürüyor.
  • Bu sayede karamel yapımına da kısaca değinmiş olduk :)
  • İkinci resimde nasıl güzel karamelize olduğunu görebilirsiniz.Rengi de tam oldu.Yakmadan dikkatli bir şekilde  yaparsanız aynen resimde gördüğünüz gibi olacağına size garanti veririm.Bu hale gelince kaynattığımız sıcak suyu üstüne hızlı bir şekilde ekliyoruz.Aman dikkat bu esnada elliniz yanmasın.Yoğun bir buhar çıkıyor.
  • Fokurdaması biraz durulup buhar da kaybolunca tahta kaşıkla karıştırıp içinde katılaşan şekeri eritmeye çalışalım.Bakın 3.resimde ben bu işlemi yapıyorum.Endişelenmeyin katılaşan şeker kaynamanın etkisiyle eriyecektir.
  • Eveet son resimde şerbetimiz artık hazır.Rengi pekmez görüntüsünü aldı.  

Sıcak olan şerbetimizi kızarmış ekmeklerimizle buluşturuyoruz.Üzerine önceden pişirip soğumaya bıraktığımız muhallebiyi güzelce mikserden geçirip dökelim.1 su bardağı sütle hazırlamış olduğumuz şantiyi köpürtüp üzerine yayalım.İstediğimiz gibi süsleyelim.


9 Ekim 2013 Çarşamba

Patlıcan Ezme


Malzemeler:
2-3 adet patlıcan
1 diş sarımsak,küçükse 2 diş de olur.
tuz,zeytin yağı ve sirke

Yapılışı: Patlıcanları ocağın üzerinde közledim.Kabuklarını soyup bıçakla ezilecek şekilde kıydım.Bir tabağa aldım.Sarımsakları da aynı şekilde bıçakla kıydım.Patlıcanın üzerine ekledim.Tuz,zeytin yağı ve sirke ekledim.Şöyle bir karıştırıp servis edeceğim tabağa aldım.Üzerine tekrar zeytin yağı gezdirdim.

8 Ekim 2013 Salı

Kışlık Közlenmiş Kırmızı Biber


Kırmızı biberi seçerken etli olmasına özen gösterin.Ben bu sene 7 kg biber yaptım..

Tepsiye dizdim ve önceden ısıttığım fırınımda yüksek sıcaklıkta közlenmeye bıraktım.
İşte fırının içinden bir kare.Fırından almama yakın çektiğim bir görüntüydü.Biraz daha duracak tabii... 
  • Fırından aldıktan sonra sıcak sıcak poşetin içine koydum.Biberlerim bitene kadar aynı işlemi uyguladım.
  • Poşetin içinde buharlaştığı içim soyulması daha kolay oluyor.
  • Ilınan biberleri daha sonra kabuklarından ayırdım ve içinin çekirdeklerini temizledim.
  • Bir süzgeçin içine aldım ve fazla suyunu akıttım.
  • Daha sonra çıtçıtlı buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya kışın yemek üzere kaldırdım.

7 Ekim 2013 Pazartesi

Çilek Reçeli


Malzemeler:
1kg çilek
750 gr şeker
3-4 adet limon tuzu

Yapılışı:
Öncelikle güzelce temizlediğimiz çileği genişce bir tencereye alalım ve üzerine şekerini ilave edip 1 gün beklemeye bırakalım.
  1. Ertesi gün çilek şekeri emerek sulanmış bir hale gelecek.Bu haldeyken direk ocağa alıp altını açarak kaynamaya bırakalım.
  2. Şeker eriyip kaynamaya çıkınca şöyle bir karıştıralım ve reçeli taşırmıyacak şekilde altını biraz kısalım.Üzerine toplanan köpükleri bir kevgir yardımıyla sürekli olarak toplayalım.Bu işlemi köpükler azalıncaya kadar devam ettirelim.
  3. Kıvamı gelip rengi koyulaşana kadar kaynatalım.
  4. Ocaktan almaya yakın limon tuzunu ilave edelim ve bir iki taşım daha kaynatıp ve altını kapatalım.
  5. Biz çabuk tüketiriz diyenler soğuduktan sonra kavonozlara doldurup buz dolabına kaldırabilir
  6. Biz hemen tüketemeyiz diyenler sıcakken kavonoza koyup ters çevirip konserve yöntemiyle yapabilirler.Bu sayede buz dolabında saklamanıza gerek kalmaz.Mutfağınızda istediğiniz yere kaldırabilirsiniz.
Not: Özellikle çilek,kayısı ve vişne gibi meyvelerin reçelini yapacaksam eğer, şeker miktarını birebir tutmam.Reçeli yerken meyvenin tadını şekerin bastırmasını sevmiyoruz.Meyvenin aroması önde olmalı.Size de bu şekilde denemenizi tavsiye ederim.

4 Ekim 2013 Cuma

Adana usulu içli köfte ve yapım aşamaları


MALZEMELER:
5 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı irmik
1 yumurta
2 yemek kaşığı biber salçası
tuz,isteğe bağlı baharat da koyabilirsiniz.
yoğurmak için su



İÇ HARCI İÇİN:
300 gr yağlı koyun kıyması
1 kg orta yağlı dana kıyması
2 kg soğan
200 gr kadar margarin ya da tereyağı
tuz ve baharatlar
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz(normalde onlar koymuyormuş ama biz cevizli sevdiğimizden ben ekledim)
Koyun kıymasının ayrı bir lezzeti olduğundan ben ekledim.Ama siz koymayabilirsiniz.




YAPILIŞI: Geldik bana göre en zor kısma.Yoğurana kadar insanın canı çıkıyor valla :) Bir de o macun kıvamını yakalamak var ya işte o tam bir ustalık işi.Ben de bu sayede öğreniyorum tabii,biraz ben, biraz Nesibe abla yoğurdu ama ben yoğururken uflama puflamaya başladım.O da bana bir yandan güler tabii...Miktar fazla ya zorladı beni :) 
Yukarıda verdiğim malzeme listesini çiğ köfte yoğurma tepsisine aldık.Benim büyük boy bir tepsim var,özellikle bu işler için :) 
Tüm malzemeyi tepsinin içinde şöyle bir harmanlayıp yavaş yavaş su ilave ederek yoğuruyoruz.Önce bir sertleşecek ama su ilave ettikçe ve yoğurdukça macun kıvamına gelecek.Yaklaşık 1 saate yakın yoğurduk.


İç Harcının Hazırlanması: Öncelikle soğanları derin bir kaba rendeliyoruz.Büyükçe bir tavaya kıymayı alalım ve sürekli karıştırarak kavuralım.Tabi bu arada epey sulanacak.Buradaki püf nokta; kıymanız topaklar halinde kalmasın.Kum gibi dağılmış hale gelen kadar kavurun.Yani suyunu tamamen çektirin.İyice kavrulup suyunu çektikten sonra rendelenmiş soğanları suyunu sıkarak kıymaya ilave edin.Üzerine yağı da ekleyip kavurmaya devam edim.Soğanlar da içinde iyice kavrulunca üzerine tuzunu ve baharatlarını katıp bir-iki daha çevirip kapatlım ve ocaktan alalım.Soğumaya bırakalım.İyice soğumuş olmalı.Hatta içindeki yağın donduğunu görmelisiniz.Bu sebeple ben bir gece önceden hazırlayıp dolaba koydum.Hem dinlenmiş oldu.Köfteleri dolduracağımız zaman çıkarıp içine cevizini ilave edip kıymayı elimle dağıttım.İçindeki yağ donduğu için kıymalar birbirine tutunmuş halde oluyor.Ama cevizi ilave edip karıştırınca dağılıyor.Ceviz koymasanız da dağılır,önemli olan donmuş olan kıymayı dağıtmak. 
Resimde gördüğünüz gibi artık doldurma aşamasına geçmiş bulunuyoruz.Alışılmışın dışında oyarak değil de yaprak gibi açarak yapıyoruz.Bu yöntemle köftenin dışı incecik oluyor ve bulgurdan ziyade et yemiş oluyorsunuz :) Elimizi korkak alıştırmadan iç harcını bolca koyuyoruz.
İçli köftelerin bir kısmı da dondurucuda yerini aldı
Sorasında nasıl pişirdiğimi merak edenlere de hemen kısa bilgi vereyim.Dondurucudan çıkarınca 1 saat içinde açılmış oluyor.Çok da yumuşatmadan kaynayan tuzlu suyun içine köfteleri atıyoruz.Pişen köfteler suyun yüzüne çıkınca anlıyoruz.Haşlamayı bu yöntemle yapıyoruz.Kızartmayı da yağda kızartarak iyice nar gibi olup rengi dönünce alıyoruz. 

3 Ekim 2013 Perşembe

Akciğer Pane


Nasıl yaptım:
Koyun akciğeriydi.Güzelce yıkadıktan sonra küpler halinde doğradım.
1-önce una
2-sonra yumurtaya
3-en son olarak da galeta ununa bulayıp kızartıyoruz.
Çabuk kızarıyor aman yakmayın,dikkatle ve başında durarak kızartın.Kızarırken balon gibi şişiyorlar.Tabağa alınca o şişkinlik iniyor.Tıpkı sosis gibi.
Ketçap ve mayoneze batırarak yemenizi tavsiye ederim.



1 Ekim 2013 Salı

Rende çikolatalı kek


MALZEMELER:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı hindistan cevizi
160 gr rendelenmiş bitter çikolata
2-2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

YAPILIŞI: Öncelikle yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpalım.İçine süt ve sıvıyağ koyup çırpmaya devam edelim.Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyelim.Çırpmaya devam edelim.Son olarak rendelenmiş çikolata ve hindistan cevizini koyalım.Pişireceğimiz kalıp ya da fırın kabına alıp önceden ısıttığımız 180 derecelik fırına verelim.İşte bu kadar basit ve pratik.İsterseniz üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...