MALZEMELER:
4 yumurta(yumurta büyükse 3 tane kullanabilirsiniz),
1su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz,
aldığı kadar un
iç malzemesi için: 250 gr beyaz peynir ve yarım demet maydanoz
yufkalara sürmek için: 150 gr tere yağı ve 1 çay bardağından biraz eksik olacak şekilde sıvı yağı bir tavaya alalım ve eritelim.Hatta bir kaç taşım kaynasın.Yani yağı biraz fokurdatın :)
YAPILIŞI:
- Öncelikle derin bir kabın içine yumurta,su ve tuzu alalım.Elimizle yumurtalar dağılana kadar çırpalım.
- Sonra yavaş yavaş unu ekleyerek kulak memesinden biraz daha sertçe ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
- Hamuru kapaklı bir kaba alarak 15 dk dinlendirelim.
- Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi 6 eşit parçaya bölelim ve bezelerimizi oluşturalım.
- Bezeleri sırasıyla açıp temiz bir sofra bezinin üstüne alalım.Bezeleri mümkün mertebe ne kadar açılabiyorsa o kadar açmaya çalışın.Benimkilerin inceliklerini resimden anlayabilirsiniz.Ben 6 bezeden yapıyorum ama orta boy fırın tepsisine yapacağımdan 2 katını düşünün.Yani yufkalar tepsiden büyük olacak.
- 6 bezeyi de açtıktan sonra bezelerimizi 4'e bölerek haşalayacağız. Bu işlem bizim için daha kolay olacak.Bu arada size burada hemen bir püf nokta da söyleyeyim.Son iki yufkayı açmaya geçtiğimizde yufkaları haşlayacağımız suyu kaynamaya koyalım ki yufkalar fazla kurumadan haşlayalım.
Sadece 4 yufkayı haşlayacağız.Kalan 2 yufkayı kuru olarak tepsinin altına ve üstüne yerleştireceğiz.
1.RESİMDE: Kaynayan ama aynı zamanda tuzlu olan suya dörde böldüğümüz yufkayı atalım.Ne kadar tuz derseniz,makarnaya attığınız gibi düşünün.4'erli parçalar halinde haşlayalım ki hamurlar birbirine yapışmasın.Daha fazla koymanızı önermem.Tıpkı makarna gibi haşlayacağız.
2.RESİMDE: Derin bir kaba soğuk su dolduralım. Haşlanan yufkayı kevgir yardımıyla soğuk suyun içine alalım.Elimizle şöyle bir karıştırıp yufkaları soğutalım.
3.RESİMDE: Soğuk suyun etkisiyle ılınan yufkayı bir kevgire alalım ve suyunu süzdürelim.
İşte haşlama aşaması böyle arkadaşlar.4 yufkayıda aynı şekilde haşlayalım.Ama yufkalar haşlanırken bir yandan da suyunu süzdürdüğümüz yufkları tepsiye dizelim.
1.RESİMDE: Tepsiyi yağlayalım.Haşlamadığımız 2 yufkamız vardı hani.İşte şimdi birini bu aşamada kullanıyoruz.Yağlanan tepsiye kuru olan yufkayı gelişigüzel büzdürerek serelim.
2.RESİMDE:Kuru serdiğimiz yufkanın üzerini de bir fırça yardımıyla tekrar yağlayalım. Haşladığımız bir yufkayı onun üzerine serelim.Üzerini yağlayalım.Yine bir kat yufka daha serelim ve tekrar yağlayalım.Şimdi buraya kadar 3 yufkayı kıllanmış olduk.Yani orta bölüme geldik.
3.RESİMDE: Beyaz peynirli maydanozlu iç harcımızı koyalım.Üzerine kalan iki yufkayıda yine aynı şekilde aralarını yağlayarak üstüne serelim.
4.RESİMDE: En üste yine altında olduğu gibi ayırdığımız haşlanmamış olan yufkayı serelim.Kenarlarını tepsinin altına doğru kıvıralım.
5.Resimde: Üzerini bolca yağlayalım.Artık böreğimiz fırına girmeye hazır.
200 derecede üzeri nar gibi olana kadar pişireceğiz.Üzeri nar gibi olduysa merak etmeyin altı da öyle olacaktır.Fırından alınca üzerini bir sofra beziyle kapatalım ve 15-20 dk kadar dinlendirelim.Sonra tepsiyi ters çevirip böreği tepsiden çıkaralım.Bakın yukarıdaki resimde tepsiyi ters çevirmiştim.Altı üstüne gelmiş olacak.
Afiyet olsun...