29 Aralık 2013 Pazar

Sütlü Bal Kabağı Çorbası



MALZEMELER:
500 gr bal kabağı
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
yarım çay bardağı sıvı yağ
yeteri miktarda su 
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı zerdeçal (koymayabilirsiniz)
tuz ve karabiber


YAPILIŞI:
Tencereye sıvı yağı alalım, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyelim ve pembeleşene kadar kavuralım.Üzerine küp doğranmış patates, havuç ve kabakları da ekleyerek biraz soteliyoruz.Üzerini geçecek kadar su ekleyerek pişmeye bırakıyoruz.Piştikten sonra blendırdan geçirip pürüssüz bir hale getiriyoruz.
Daha sonra tencereye biraz sıvı yağ koyup unu ekleyerek kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.Üzerine sütü ekleyerek çırprma teliyle hızlıca çırpıyoruz.Üzerine blendırden geçirdiğimiz kabaklı karışımı ekliyoruz.Zerdeçal ekliyoruz.Damak zevkinize göre biraz tuz ve karabiber ilave edip karıştırarak pişiriyoruz.Eğer kıvamı size koyu gelirse sıcak su ekleyerek kıvamını açabilirsiniz.Üzerini krema ile süsledim.
AFİYET OLSUN...

26 Aralık 2013 Perşembe

Ev Yapımı Salep


Malzemeler: 1 yemek kaşığı pirinç unu, yarım yarım yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı şeker, 4 su bardağı süt, kabuk tarçın, üzerine serpmek için toz tarçın

Yapılışı: Kabuk ve toz tarçın hariç tüm malzemeyi tencereye alalım.Çırpma teli yardımıyla çırpalım ve kabuk tarçını ekleyelim.Orta ateşte karıştırarak kaynamaya bırakalım.Hafif koyu bir kıvam alması gerekiyor.O kıvamı yakalayınca ocaktan alın.Bardaklara doldurup üzerini tarçınla süsleyin.   

Yumurtalı Çiğ Köfte


MALZEMELER:
Kişi başı 1 çay bardağı bulgur (biz 5 kişilik hazırladık)
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı pulbiber veya isot (damak zevkine göre acısı azaltılabilir)
1 adet büyük boy kuru soğan
3 diş sarımsak (ezilmiş)
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
5 dal taze sarımsak
5 dal taze soğan
1 demet maydanoz
kişi başı 1 yumurta
4/3 su bardağı kadar sıvı yağ

YAPILIŞI:

 Baharatlar salça, sarımsak ve soğanla iyice yoğrulup harmanlanır.
Daha sonra bulgurla karıştırılıp yoğrulmaya başlanır
Arada soğuk su eklenerek biraz da el ve kol kuvvetiyle yaklaşık yarım saat, macun kıvamına gelene kadar yoğurulur.
Kıvama gelen bulgura yeşillikleri ekliyoruz.Tıpkı kızartma yapar gibi kızdırdığımız yağa, bir kaseye kırdığımız yumurtaları ekleyerek çatalla hızlıca karıştırıyoruz.Yumurtayı bu şekilde yağda kavuruyoruz.Kavrulan yumurtayı, yeşilliklerin üzerine ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz.Bu aşamada fazla yoğurmaya gerek yok.Yumurta dağılmamalı.



25 Aralık 2013 Çarşamba

Antep Usulü İçli Köfte Yapımı


İç harcı için gerekli malzemeler: 
1 kg az yağlı kıyma
100-150 gr kadar kuyruk yağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 kg kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber(isteyen az koyabilir veya koymayabilir)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı iri parçalı ceviz (fazla küçültmeyin) 

YAPILIŞI:
Çekilmiş kuyruk yağını geniş ve yayvan bir tencereye alıp orta ateşte eritelim.Üzerine kıymayı ilave edelim.Sıvı yağını da ekleyelim.Daha sonra tuzunu ekleyip kıyma kum gibi dağılana kadar kavuralım.Hatta kaşıkla kıymanın içindeki topakları dağıtalım.Kıyma suyunu çeker çekmez küpler halinde doğranmış soğanı ekleyip kavuralım.Kıymayla beraber soğan iyice kavrulduktan sonra salçasını ekleyerek karıştıralım.Son olarak karabiber, pulbiber ve cevizi ekleyip şöyle bir karıştırıp altını kapatalım.Geniş bir tepsiye aktarıp soğumasını bekleyelim. 
Hamuru için malzemeler:
1 kg köftelik ince bulgur
2 yumurta
1 su bardağı irmik
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı: Öncelikle bulguru ılık suyla şişecek şekilde ıslatalım.Yarım saat kadar bekletelim.Bulgur şiştikten sonra üzerine İrmik, yumurta, tuz, karabiber ve saçalarını ekleyip yoğuralım.Yoğurma aşamasında içine arada su katarak macun kıvamına gelene kadar yoğurun.Son olarak unu ilave ederek  Biraz daha su yardımıyla yoğuralım.
Cevizden biraz daha büyük parçalar yuvarlayalım.. Elimizi suya batırarak oymaya başlayalım ve mümkün mertebe incelterek yapalım.


Afiyet olsun...

24 Aralık 2013 Salı

Sıvı yağlı Elmalı Kurabiye



MALZEMELER:
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı süt
1/2 bardak bardak toz şeker
2,5 su bardağı un (az gelirse ekleyebilirsiniz)
İç Malzemesi İçin: 3 adet elma, 4-5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın, yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
YAPILIŞI:

  • Öncelikle elmalı harcımızı hazırlayalım.Elmaların kabuklarını soyup rendeleyelim.Bir tavaya alalım ve içine şekerini ekleyip suyunu çekene kadar kavuralım.Tarçını ekleyip,cevizini katarak karıştıralım ve altını kapatıp soğumaya bırakalım.   
  • İç harcımız soğurken hamuru hazırlayalım.Sıvı malzemeleri elimizle karıştıralım.Unu ve kabartma tozunu ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru 5 dk dinlendirelim.Hamurdan avucunuzun içi kadar bezeler koparıp yuvarlak yapalım.Merdaneyle açalım ve üçgenler elde edelim.İçine elmalı harçdan koyup rulo yapalım.
  • Önceden ısıttığımız fırında beyaz kalacak şekilde pişirelim

23 Aralık 2013 Pazartesi

Rulo Kekli Kümbet Pasta


MALZEMELER:
2 ya da 3 paket hazır çilekli rulo pasta(ben tam 2,5 paket kullandım)
1 litre süt
5 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı hindistan cevizi
1 adet muz (minik küpler halinde doğranmış)
1 adet şekerli vanilin
YAPILIŞI:

  • Öncelikle büyük boy derin bir kaseyi steç filmle kaplayalım
  • Ardından 1 cm kalınlığında kestiğimiz keklerle tabanı kaplayalım.Mümkün olduğunca az boşluk kalmalı.
  • Bir tencereye süt, şeker ve unu alıp karıştıralım ve pişererek muhallabi kıvamına getirelim.
  • Ocaktan almaya yakın vanilyasını ilave edelim ve tekrar karıştırıp ocaktan alalım,
  • Biraz koyu kıvamlı bir muhallebi olacak.Ben kıvamının daha güzel ve pürüssüz olması için ocaktan aldıktan sonra blendırdan geçiriyorum.
  • İçine dilimlemniş muz ve hindistan cevizini de ekleyerek bir kaşık yardımıyla karıştırıp kekle kapladığımız kasenin içine döküyoruz.
  • Üst kısmını da dilimlenmiş kekle kaplayıp üzerinden biraz bastırıyoruz.
  • Kasenin kapağını kapatıp dolaba kaldırıyoruz.Kapaksız bir kaseyse streç filmle kapatabilirsiniz.


21 Aralık 2013 Cumartesi

Meyve Salatası


Meyve Salatası için: Portakal, elma, muz, kivi
Üzeri için: Krem şanti ve frambuaz
Ben kuplara koyup servis yaptım.Siz dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz.Afiyet şifa olsun...

20 Aralık 2013 Cuma

Şişte Kekli Meyve Sunumu


Baktıkça insanın iştahını kabartan muhteşem bir sunum.Hem göze hem mideye hitap ediyor.Resim tarifi anlatmaya yetiyor öyle değil mi ?Sizlere de farklı meyvelerle farklı fikirler verebilir.

Şekerlemeli Truff



Malzemeler: 3 adet orta boy elma, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1-1,5 paket kakaolu petibör bisküvi, 1 ya da 2 paket bitter çikolata
Yapılışı:

  • Elmaların kabuklarını soyup, rendeleyerek üzerine şekerini koyup pişirelim.Ocaktan almaya yakın tarçını serpip soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan harca petibörleri elimizle ufalayarak katalım ve yoğurarak hamur kıvamına getirelim.10-15 dk kadar buz dolabında bekletelim.
  • Truff hamurumuz dolapta dinlenirken biz de bu arada çikolatayı benmari usulü eritelim.
  • Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım ve eritilmiş çikolataya batırıp renkli şekerlemelere bulayalım.
  • Ben birazını yuvarladım,birazını da ilk resimdeki gibi kare yaptım.
  • İsterseniz ceviz, üzüm, fındık, fıstık..vb kuruyemişler de ekleyebilirsiniz.

Çatlak Kurabiye


MALZEMELER:
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı tere yağı(yumuşamış)
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
25 gr kakao (2 yemek kaşığına denk gelir)
1,5 çay bardağı un
1,5 yemek kaşığı süt
Üzeri için: pudra şekeri
YAPILIŞI:

  • Mikser yardımıyla şeker ve yumurta ile iyice çırpılır
  • Yumuşamış tere yağı eklenip çırpmaya devam edilir
  • Un, kabartma tozu ve vanilya elenerek eklenir
  • Kaşık yardımıyla karışım karıştırılır ve bu arada süt eklenerek karıştırılmaya devam edilir
  • Macun gibi bir kıvam alana dek karıştırılır.(Hanımlar, bu kurabiyenin hamuru biraz farklı, yani kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur olmalı cümlesi bu hamur için geçerli değil.Zaten fark ettiyseniz hamuru hiç el değmeden hazırlanıyor.Sadece şekil verme aşamasında elimizi kullanıyoruz:) Peki bu macun kıvamındaki hamura nasıl şekil vericez derseniz hemen anlatayım.Tarife devam...
  • Macun kıvamına gelen hamur buz dolabında yarım saat kadar dinlendirilir.(İşte bu dinlenme aşamasında hamur toparlanıyor ve sertleşiyor.Yani rahatlıkla şekil verebiliriz)
  • Daha sonra hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar koparılarak yuvarlak toplar hazırlanır
  • Bu toplar iyice bembeyaz olacak şekilde pudra şekerine bulanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir
  • 120 derecede 9-10 dk pişirilir.

18 Aralık 2013 Çarşamba

Bir Şeklinde Pasta Yapımı



MALZEMELER:
3 yumurta (küçükse 4 olmalı)
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
2-2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
İçine ve dışına kullanmak için: 1 kutu+1 poşet daha krem şanti kullandım.
İçindeki çikolatalı bölüm için:1 paket bitter çikolata ve kakaolu petibör büsküvi kullandım.
YAPILIŞI: Yumurtayı köpürene kadar iyice çırpalım.Daha sonra şekeri ekleyip krema gibi olana kadar çırpmaya devam edelim.Süt ve sıvı yağı da katıp tekrar çırpalım.Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek katalım ve spatula yardımıyla karışımı alttan yukarı karıştıralım.Bu sayede hamurun havası inmemiş olur.Tere yağıyla yağlanmış ve unlanmış büyük boy dikdörtgen borcama kek hamurunu dökelim ve 200 dercede önceden ısıtılmış fırında 20 dk kadar tutalım.Fırının kapağını kesinlikle açmayın.Fırından almaya aykın 180 dereceye düşürün ve 5 dk daha tutun.Bu şekilde kekimiz girintisi çıkıntısı olmadan düzgün bir şekilde kabaracak.Yukarıdaki resimde pişmiş halini görüyorsunuz.
Kek ılındıktan sonra ters çevirdim.Fırın tepsisini yağlayıp unladığım için rahatlıkla çıktı.
Kenarlarından keserek 1 şeklini verdim.
Daha sonra dikkatli bir şekilde keki ikiye ayırdım.Tabanını sütle ıslattım.Yoğun kıvamda hazırladığım şantiyi sürdüm.Benmari usulü erittiğim bitter çikolatanın içine kakaolu büsküviyi elimle ufalayarak kattım ve çikolatalı büsküvi karışımı elde ettim.Onuda şantinin üzerine serptim.Arkadaşlar pastanın dışını, içini elimin altında ne varsa kafamda şekillendirip ürettim.Yani bana özel bir pasta oldu.İçine veya dışına koyacaklarınızı siz kendiniz de belirleyebilirsiniz.Ya da benim yaptığım gibi farklı şeyler üretebilirsiniz. 
Daha sonra üstünü kapattım.

Geceden yarım bardak şekerli suya ayva çekirdeklerini katarak meyvelerin üstüne sürmek için jole hazırladım.Tabiiki şantı sıkma torbamı da hazırladım.Bu resmi süslemesinde hangi ucu kullandığımı göstermek için koydum.Dış süslemesi için 1 kutu(2 poşet) krem şanti kullandım.Anca yetti diyebilirim.Şantiyi paketin üzerindeki tarife göre hazırlayın.
Öncelikle pastanın yüzeyini kaplayın.Üzerini meyvelerle kaplayacağımız için çok düzgün olması şart değil.Ama yine de ölçülü ve orantılı sürmeye gayret edin.Kenarlarınıda şekilli uçla süsledim. 
Üzerine portakal, kivi, muz ve frambuaz  ekleyek süsledim.Frambuazları yazdan dondurucuya pasta süslemesinde kullanmak için koymuştum 

Pastane Açması



MALZEMELER:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıcak su
1 paket yaşmaya (yaş mayası olmayanlar 1 dolu çorba kaşığı kurumaya kullanabilirler)
2 yumurta (birisinin sarısı üzerine)
1 çay bardağı sıvı yağ
6 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz (çok dolu koymayın)
1 tatlı kaşığı mahlep (eklemeniz şart değil)
Aldığı kadar un
Arasına sürmek için: 100-150 gr kadar margarin ya da tere yağı (oda sıcaklığında ama fazla yumuşamış olmamalı)
YAPILIŞI:

  • Süt, su, şeker ve mayayı yoğurma kabına alalım.Maya ve şeker eriyene kadar karıştıralım.5 dk bekleyelim.
  • Daha sonra içine sıvı yağ, tuz,mahlep ve yumurtayı ekleyip yumurta dağılana kadar elimizle tekrar karıştıralım.
  • Yavaş yavaş un ilavesi yaparak kulak memesi kıvamında ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.İyice özdeşleşene kadar yoğuralım ve temiz bir bezle üzerini örtüp 5 dk dinlendirelim.
  • Hamuru mayalandırmadan mandalina büyüklüğünde 16 beze yapalım.
  • Merdane yardımıyla küçük servis tabağı boyutunda açalım.İçine elimizle margarini sürelim.
  • Rulo yapıp iki ucunu birbirine ters yönde bükelim ve uçlarını birleştirerek simit şekli verelim.Bütün bezelere aynı işlemi uygulayalım ve aralıklı olarak fırın tepsisine dizelim.
  • Eğer fırınla işiniz yoksa fırının içine koyup 1 saat kadar tepsi mayasının gelmesini bekleyin.Ben genelde fırının içinde mayalandırıyorum.Kapalı olunca daha güzel mayalanıyor.Ya da fırınla işiniz varsa tepsilerinize poşet geçirerek sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamurların üzerine silikon fırçayla yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.Önceden ısıttığınız fırında kızarana kadar pişirin.




17 Aralık 2013 Salı

Fırında Kabak Tatlısı


 Malzemeler: 
1 kg bal kabağı
1/2 kg şeker
ceviz ve kabuk tarçın

Yapılışı: Kabukları soyulmuş bal kabağını büyük küpler halinde doğrayıp fırın tepsisine alalım.Üzerine şekeri dökelim ve kabuk tarçını koyalım.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yumuşayana dek pişirelim.Üzerine ceviz koyup servis edelim.
 AFİYET OLSUN...

15 Aralık 2013 Pazar

Kuşburnu Marmelatı

EVDE KUŞBURNU MARMELATI'NIN GÖRSEL ANLATIMLI YAPILIŞI
Tam bir şifa kaynağı olan kuşburnu marmelatını bugün sizler için evde nasıl yapabileceğinizi anlatacağım.Baştan söylemeliyim ki yapılışı oldukça zahmetli bir marmelat. Özellikle posasını çıkarmaya başladığınız zaman bu söylediğimi daha iyi anlayacaksınız..Bu aşama oldukça sabır isteyen ve vakit alan bir işlem.Ama ilk kez deneyecek olanlar en fazla 1 ya da 2 kilodan yapabilirler.Ben 7 kg yaptım.Aşağı yukarı 7 kilodan belki biraz fazla olacak şekilde marmelat elde ettim.Sulu yapmadığım için oranı bire bir oldu diyebilirim.Eğer sulandırırsanız daha fazla miktar elde edebilirsiniz

Öncelikle kuşburnuyu güzelce yıkayalım.İçindeki sapını çöpünü ayıklayalım.Ben tazesinden yaptım ama aynı işlemi kurusundan da yapabilirsiniz.
 Derin bir tencereye alalım.Üzerini geçecek kadar su koyalım ve yaklaşık 1 saat haşlayalım.
 İşte bu resim haşlandıktan sonraki hali.Yani epey yumuşayıp ezilme kıvamına gelmiş olmalı.
Daha sonra blendırdan geçirip ezilmesini sağlayalım.Burada blendır işimizi kolaylaştıracak.Zaten hemen ezilecektir.Çok fazla çekmenize bile gerek kalmayacak.Gördüğünüz gibi blendır çekirdekleri öğütmüyor.Sadece ezilmesine yardımcı oluyor.
Evet,bu resim her şeyi daha net anlatıyor sanırım. Bakın içindeki çekirdekler duruyor. İsterseniz tüm resimlerin üzerine tıklayarak daha net görebilirsiniz.
Artık posasını çıkarabiliriz.Burada sırasıyla ne yapılması gerektiğini numaralandırarak verdim.Ama önemli olan bir şeyi söylemeden geçmeyeceğim.Mutlaka kalın bir eldivenle bu işlemi yapmalısınız.Ben bunun için yeni alınmış mutfak eldiveni kullandım.Eldivensiz yaparsanız kuşburnu'nun içindeki tüyler ellerinize batar ve elleriniz zarar görebilir
1.RESİM: İlk olarak delikli bir süzgeçten geçirerek çekirdeklerini ayrıştıralım.
2.RESİM: Daha sonra çekirdeğinden ayrılan ama içinde hala tüyleri bulunan kuşburnuyu, neredeyse elek gibi olan süzgeçten geçirerek tüylerinden kurtulmasını sağlıyoruz.
3.RESİM: İkinci işlemden sonra çıkan tüy topağını göstermek istedim.Kıvamı aynı çiğ köfte gibi oluyor.
4.RESİM: İki aşamalı süzme işleminden sonra çekirdeklerinden ve tüyünden tamamen ayrıştırılmış pürüssüz hali.
NOT: Bu verdiğim 4 aşamalı resmi eğer iki kişi uygulayacaksanız yapın.Bunu yapmamızın sebebi yorulma payını azaltmak için.Eğer tek başınıza yapacaksanız, blendırden geçirilmiş halini 2. resimdeki gibi sadece tel süzgeçten geçirerek de yapabilirsiniz.Yalnız bu biraz daha yorucu olacaktır.Çünkü hem çekirdeğini hem de tüyünü ayrıştırmış olacaksınız.Bu sebeple süzgeci çok doldurmadan az az yaparsanız kolunuz daha az yorulur. 
En zor kısmını bitirdikten sonra artık şekeri ekleme zamanı geldi.Şekeri pişirmeden önce koyup karıştırıyoruz.Ben 7 kiloya 3,5 kg şeker koydum.Çok tatlı sevmeyenler için bu tam kıvamında bir oran oacaktır.Örneğin 5 kiloya 2 kg şeker koyabilirsiniz.Ben de bu orana göre ayarladım.Tadına bakmanızda fayda var tabii.
Burada şekeri yemesi için karıştırıyorum.
 Daha sonra tencerelere aldım ve kaynattım.Buradaki önemli nokta sık sık karıştırmanız.Yoksa dibine tutar ve tüm emekleriniz zayii olur.Tıpkı salça yapar gibi yapıyoruz.Ocağınızın altı fazla açık olmamalı.Yaklaşık 1 saat kaynatmanız yeterli olacaktır.
Marmelatımız artık hazır.Uzun zamanlı kullanımlar için isterseniz sıcakken kavonoza koyup kaldırabilirsiniz.Yada soğuduktan sonra kavanozlara koyup buz dolabına kaldırabilirsiniz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...