EVDE KUŞBURNU MARMELATI'NIN GÖRSEL ANLATIMLI YAPILIŞI
Tam bir şifa kaynağı olan kuşburnu marmelatını bugün sizler için evde nasıl yapabileceğinizi anlatacağım.Baştan söylemeliyim ki yapılışı oldukça zahmetli bir marmelat. Özellikle posasını çıkarmaya başladığınız zaman bu söylediğimi daha iyi anlayacaksınız..Bu aşama oldukça sabır isteyen ve vakit alan bir işlem.Ama ilk kez deneyecek olanlar en fazla 1 ya da 2 kilodan yapabilirler.Ben 7 kg yaptım.Aşağı yukarı 7 kilodan belki biraz fazla olacak şekilde marmelat elde ettim.Sulu yapmadığım için oranı bire bir oldu diyebilirim.Eğer sulandırırsanız daha fazla miktar elde edebilirsiniz
Öncelikle kuşburnuyu güzelce yıkayalım.İçindeki sapını çöpünü ayıklayalım.Ben tazesinden yaptım ama aynı işlemi kurusundan da yapabilirsiniz.
Derin bir tencereye alalım.Üzerini geçecek kadar su koyalım ve yaklaşık 1 saat haşlayalım.
İşte bu resim haşlandıktan sonraki hali.Yani epey yumuşayıp ezilme kıvamına gelmiş olmalı.
Daha sonra blendırdan geçirip ezilmesini sağlayalım.Burada blendır işimizi kolaylaştıracak.Zaten hemen ezilecektir.Çok fazla çekmenize bile gerek kalmayacak.Gördüğünüz gibi blendır çekirdekleri öğütmüyor.Sadece ezilmesine yardımcı oluyor.
Evet,bu resim her şeyi daha net anlatıyor sanırım. Bakın içindeki çekirdekler duruyor. İsterseniz tüm resimlerin üzerine tıklayarak daha net görebilirsiniz.
Artık posasını çıkarabiliriz.Burada sırasıyla ne yapılması gerektiğini numaralandırarak verdim.Ama önemli olan bir şeyi söylemeden geçmeyeceğim.Mutlaka kalın bir eldivenle bu işlemi yapmalısınız.Ben bunun için yeni alınmış mutfak eldiveni kullandım.Eldivensiz yaparsanız kuşburnu'nun içindeki tüyler ellerinize batar ve elleriniz zarar görebilir
1.RESİM: İlk olarak delikli bir süzgeçten geçirerek çekirdeklerini ayrıştıralım.
2.RESİM: Daha sonra çekirdeğinden ayrılan ama içinde hala tüyleri bulunan kuşburnuyu, neredeyse elek gibi olan süzgeçten geçirerek tüylerinden kurtulmasını sağlıyoruz.
3.RESİM: İkinci işlemden sonra çıkan tüy topağını göstermek istedim.Kıvamı aynı çiğ köfte gibi oluyor.
4.RESİM: İki aşamalı süzme işleminden sonra çekirdeklerinden ve tüyünden tamamen ayrıştırılmış pürüssüz hali.
NOT: Bu verdiğim 4 aşamalı resmi eğer iki kişi uygulayacaksanız yapın.Bunu yapmamızın sebebi yorulma payını azaltmak için.Eğer tek başınıza yapacaksanız, blendırden geçirilmiş halini 2. resimdeki gibi sadece tel süzgeçten geçirerek de yapabilirsiniz.Yalnız bu biraz daha yorucu olacaktır.Çünkü hem çekirdeğini hem de tüyünü ayrıştırmış olacaksınız.Bu sebeple süzgeci çok doldurmadan az az yaparsanız kolunuz daha az yorulur.
En zor kısmını bitirdikten sonra artık şekeri ekleme zamanı geldi.Şekeri pişirmeden önce koyup karıştırıyoruz.Ben 7 kiloya 3,5 kg şeker koydum.Çok tatlı sevmeyenler için bu tam kıvamında bir oran oacaktır.Örneğin 5 kiloya 2 kg şeker koyabilirsiniz.Ben de bu orana göre ayarladım.Tadına bakmanızda fayda var tabii.
Burada şekeri yemesi için karıştırıyorum.
Daha sonra tencerelere aldım ve kaynattım.Buradaki önemli nokta sık sık karıştırmanız.Yoksa dibine tutar ve tüm emekleriniz zayii olur.Tıpkı salça yapar gibi yapıyoruz.Ocağınızın altı fazla açık olmamalı.Yaklaşık 1 saat kaynatmanız yeterli olacaktır.
Marmelatımız artık hazır.Uzun zamanlı kullanımlar için isterseniz sıcakken kavonoza koyup kaldırabilirsiniz.Yada soğuduktan sonra kavanozlara koyup buz dolabına kaldırabilirsiniz.