5 Ocak 2014 Pazar

Güveçte Etli Kuru Fasulye Yemeği

Klasik Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan olan kuru fasulye yemeği, Asyadan Esintiler'in de yemek arşivinde olmalı diyerekten pişirdim ve tarifini de sizlerle paylaşmak istedim :) Bakalım nasıl yapmışım :

Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye
250-300 gr kadar kuşbaşı doğranmış dana eti
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tere yağı
tuz ve su

Yapılışı: 
  • Fasulyeyi yıkayıp bir tencereye alalım ve üstünü geçecek kadar su koyalım.
  • Tencereyi ocağa alalım ve kaynamaya bırakalım.Fasulyeler kaynamaya çıkınca 1-2 taşım kaynatıp altını kapatalım.Bir kaç saat içinde şişecektir.Ben pek akşamdan filan ıslatmıyorum.Gerek yok, aynı işlemi benim yöntemimle daha pratik şekilde yapabilirsiniz.
  • Şişen fasulyeyi süzdürelim.Üzerine kaynar su koyup haşlayalım.İsterseniz haşlama işlemini düdüklüde yapabilirsiniz.15-20 dk düdüklüde haşlamanız yeterli olacaktır.Ben genelde öyle yapıyorum.
  • Güveç ocağa alınır ve yağ eritilir.Kızan yağa etler atılır ve yüksek ateşte sürekli çevirerek kızartılır.Kızaran etlerin üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak ilave edilir.Sotelenmeye devam edilir.
  • Sotelenen etle soğana salçalar eklenir ve salçanın kokusu çıkıp pişene kadar kavrulur.
  • Üzerine haşlanan fasulye suyuyla beraber eklenir.Suyu üzerini geçecek kadar olmalı.Haşlama suyu az üzerine gelirse kaynar su ekleyebilirsiniz.Şöyle bir karıştırılır.Ocaktan alınır.
  • Üzerine acıyı sevenler benim yaptığım gibi kurutulmuş acı biber koyabilir.Ben yazdan kurutmuştum.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar pişmeye bırakalım.

AFİYET OLSUN...

31 yorum:

  1. biberli falan harika görünüyor, ben akşamdan ıslatarak yapanlardanım, ama unutulursa senin yönteminde kolaylıkmış, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mehtapcım.sevgiler...

      Sil
  2. Bu nefis yemeğin için ellerine sağlık canım.
    Mutlu yıllar dileklerimle sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım.İyi seneler...

      Sil
  3. Müthiş bir şey olmuş bu..kuru fasulyeye hiç sarımsak katmamıştım..ben de katayım artık..doğal antibiyotik ne de olsa..
    Ellerine sağlık canım..fırınlanınca da çok daha güzel olmuştur eminim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben özellikle hem nohut yemeğine hem de kuru fasulye yemeğine muhakkak sarımsak koyarım.Lezzetine lezzet katar.Mutlaka denemelisin.Lezzet farkını göreceksin.Güzel yorumun için teşekkürler.sevgilerimle...

      Sil
  4. Nefis görünüyor şulecim canım çekti :D
    Afiyetle yiyin
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Yasemincim.Sevgilerimle...

      Sil
  5. ellerine sağlık ,gerçekten nefis görünüyor, ben de hemen hemen her yemeğe muhakkak sarımsak koyarım,hem lezzetli hem faydalı, e daha ne olsun değil mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Hacercim.Evet aynen öyle sarımsağı ben de çok kullanıyorum.
      Sevgilerimle...

      Sil
  6. Güveçte de ne güzel olur ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Büşracım.Sevgilerimle...

      Sil
  7. canım eline sağlık çok severim yanıda birde pilav ve turşu enfesss....bende sarımsak kullanarak yaparım çok lezzet katıyor herkes denemeli bence sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın Handan ablacım.Neyle yenmesi gerektiğini ne de güzel anlatmışsın.Bizde öyle çok severiz.Teşekkürler,sevgilerimle...

      Sil
  8. Harika görünüyor canım. Bende bu harikayı yapmak için ilk önce bir güveç edinmem lazım:). Şimdi aklıma geldi yazarken, aslında memleketteki evde vardı bizim.ama şulecım içi sırlı cilalı gibi oluyor bazıları, o öyle değildi. Senin ki nasıl. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ocakta kullanacağın güveç bildiğim kadarıyla cilalı olmaz.Direk fırına vereceksen eğer cilalı olması farketmez.Benimkinin dışı cilalı.Mutlaka güveçte denemelisin.Lezzeti bir başka oluyor.Teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  9. offf harika yemede yanında yat olmuş ellerine sağlık :) sevgiler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler,Sevgiler benden...

      Sil
  10. sarımsağı yeni öğrendim sağol tiyo için canım

    YanıtlaSil
  11. fasülyeyi akşamdan suya koymamak iyi fikir yemeğin çok leziz belli afiyet şifa olsun şeker

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Meryem ablacım.sevgilerimle...

      Sil
  12. ımmm nefis görünüyor.ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  13. ekmeğini bana bana şöyle hmmm..
    nefis ablacım ellerine emeklerine sağlık..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diimii ama :) teşekkürler canım...

      Sil
  14. guvecte ne kadar lezzetlı olmustur ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Selma abla.sevgilerimle...

      Sil
  15. kuzum kim sevmez mmmmm turşuda oldumu nefis:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle ayşe ablacım.teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  16. hem kuru fasülye hem de güveçte harikaaa.. ellerine sağlık sulecim:=)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...