20 Şubat 2014 Perşembe

BORŞ ÇORBASI

Nefis bir çorba tarifine ne dersiniz.Rusların en çok bilinen ve sık sık yaptıkları bu çorba aslında içindeki malzemeleri bakımından oldukça besleyici ve tok tutucu bir özelliğe sahip.Aynı zamanda az malzemeyle koca bir tencere çorba elde etmiş oluyoruz.Yani oldukça bereketli. Kırgızistan'a ilk geldiğim zamanlarda bu çorba benim için bir yemek niteliğindeydi.Ama sonradan anladım ki bu tür taneli ve sulu yemeklere onlar çorba diyorlarmış.Bizim püre kıvamındaki çorbalarımızı pek beğendikleri söylenemez.Mercimek çorbası dışında.Beş yıllık gözlemlerim sonucunda bir Kırgıza ya da Rusa Türk yemeklerinden hangi çorbayı biliyorsun desen hemen mercimek diyorlar.Burada Türk lokantası çok olunca tabii ilk bilinen ve menülerde karşınıza çıkan çorba mercimek çorbası oluyor.Neyse uzun lafın kısası bende nasıl yapıldığını öğrendiğim bu çorbayı  aslen Özbek olan Saadet ablamla yaptım ve yayınlamak şimdi nasip oldu.Bu arada kendisinden epey bir orta asya yemeklerini öğrenmiş oldum.Teşekkürler Saadet ablacım.İşte sizler için tarifi: 
Malzemeler:
1 adet orta boy soğan
1 adet büyük boy havuç
2 adet orta boy patates
Küçük boy lahananın yarısı
2 adet orta boy kırmızı pancar
İsteğe bağlı içine et de koyabilirsiniz.(ben kemik suyu kullandığım için koymadım)
1 litre kadar kemik suyu(isterseniz koymayabilirsiniz ama esas lezzeti kemik suyuyla yapılması)
1yemek kaşığı domates salçası
defne yaprağı, tuz, svıyağ
kemik suyu yetmeyeceğinden ilave sıcak su
Üzeri için: yoğurt veya krema kullanabilirsiniz.Ben semetane kullandım.(ekşi yağı alınmış kaymak)

Yapılışı: 
Derin ve biraz büyükçe bir tencereye sıvı yağı koyalım.Üzerine piyazlık doğranmış soğan ve yuvarlaklar halinde doğranmış havucu ilave ederek soteleyelim.Üzerine salçayıda ekleyip sotelemeye devam edelim.Daha sonra önceden hazırlamış olduğumuz kemik suyunu ilave edelim ve kaynamaya bırakalım.Kaynayan kemik suyu karışımına incecik doğranmış lahanayı ekleyelim.Lahananın pişmesine yakın içine rendelenmiş kırmızı pancar ve iri küpler halinde doğranmış patatesi ekliyoruz.İçine defne yaprağı koyuyoruz.Tuzunu atıyoruz ve biraz sıcak su ilave ediyoruz.Zaten içinde çok malzeme olduğundan suyu kaldıracaktır ama fazla ekleyip tadını bozmayın.Pişmeye bırakıyoruz.Farkettiyseniz malzemeleri pişme aşamasına göre sırasıyla koyduk.Tadına bakın ve tüm malzemeler pişip yumuşadıysa ocağınızın altını kapatın ve çorbayı biraz dinlendirin.Daha sonra servis edeceğiniz kaseye alıp üzerine yoğurt veya krema gezdirip servis yapın.
Afiyet olsun...

18 yorum:

  1. BENİM İÇİN FARKLI BİR ÇORBA FAKAT TARİFİNİZİ DENEYECEĞİM !ELLERİNİZE SAĞLIK!!!!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, evet ilk zamanlarda benim için de oldukça farklıydı ama damak zevkimize uyuyor.Alıştık yanii.Lezzetli bir çorba.

      Sil
  2. 6 yıl oldu buradayız ama hiç yemedik bu çorbayı,gerçekten güzel yapan birinden tatmak istiyorum diye erteledik hep. Tarifinle ben yapayım da artık iyi kötü idare ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo bu kadar zamanda yememen şaşırttı beni.Malzemeler belli.Bence ertelemeden kendin yap,beğeneceğinizi tahmin ediyorum.Kemik suyuna yaparsan daha lezzetli olur.İçine et parçaları da koyabilirsin.Biraz da onlar veriyor lezzetini.Ben öyle yaptım.Ama muhakkak yerken semetana kullanmanızı öneririm.Kolay gelsin sana :)

      Sil
  3. Değişik bir çorbaymış. Lezzetli olsa gerek. Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Sırf görüntüsüyle ye beni diyen bir çorba,ellerine sağlık, tattım yaptım hatta çok da beğendim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Zeynepcim.Evet gerçeken lezzetli bir çorba.

      Sil
  5. Tadını bilmem ama rengi süper olmuş şulecim.ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı da süper Fatma ablacım,Teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  6. aaaaaaaaaaaaaaaaa eksılı bısey sanırım ıste ben bayılırım buna..keısn deneyecegım olley

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii,eğer böyle değişik yemekleri seviyorsanız mutlaka denemenizi öneririm.

      Sil
  7. Ellerine sağlık Şulecimm:)Adını çok duyup hiç denemediğim bir çorba..Mutlaka deneyeceğim canım..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zeynepcim.Mutlaka denemelisin.Farklı ve güzel bir çorba.

      Sil
  8. gerçekten güzel görünüyor.bir okadarda ilginç bir lezzet olmuştur.ama görüntüsünün cazibesinden dolayı denemek istiyorum.ellerinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Esracım.Mutlaka denemelisin.Farklı ve güzel bir çorba.sevgiler...

      Sil
  9. gerçekten çok lezzetli bir çorba.gece gece canım çekti ellerinize sağlık.ben beyaz rusyada yaşıyorum burada da semetana çok yaygın ama burdakiler helal midir sizce?bir de silivkiler inek sütünden mi yapılıyor ?paranoyak oldum sanrnm biraz :) iyi çalışmalar.(esra g.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Esra hanım.evet benim aldıklarım inek sütü.Yanii süt ürünü olduğu için helal haram olayını bilemiyorum.içiniz rahat etmiyorsa almayın.

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...