26 Şubat 2014 Çarşamba

Orta Asya Mantısı , Buharda Mantı




Hamurunun hazırlanması: Hamurun tarifi bildiğimiz klasik mantı hamuru olacak.Daha önce yayınlamış olduğum mantı tarifinden hamurun yapılışına bakabilirsiniz.Buradan bakınız.

İç Harcının Hazırlanması: 
500 gr kuşbaşı et
100 gr kuyruk yağı
3-4 adet orta boy soğan
tuz ve karabiber
NOT: Kuşbaşı etimizi resimde gösterdiğim gibi çok minik parçalar halinde doğramalıyız.Biraz uğraştırıcı,kımayla yapsak olmaz mı derseniz tabiki olur derim ama etle yapılanın lezzetini malesef yakalayamazsınız.Aynı şekilde kuyruk yağını da doğruyoruz.Soğanı size fazla gelebilir ama ben az bile yazmış olabilirim.O derece çok soğan koyuyorlar yani...Soğanıda aynı şekilde minik küpler halinde doğruyoruz.Tuzunu ve karabiberini katıp tüm malzemeyi harmanlıyoruz.Böylelikle iç harcımız artık hazır.
 Üzeri için: Tere yağı


Mantının hazırlanması: Mantının hamurundan açabileceğiniz büyüklükde bezeler hazırlayın.Sonra bezeyi açın ve avuç içiniz büyüklüğünde kareler kesin.Ortasına hazırlamış olduğunuz iç harcını koyun ve önce klasik mantı kapatma yönteminde olduğu gibi 4 kulağını birleştirerek kapatın.Kenarlarındaki uç kısımlarını da ters yöne doğru kıvırın.Umarım resimlerden nasıl yaptığımı anşamışsınızdır.Dediğim gibi bu yöntem en kolay kapatma yöntemidir.

Bu gördüğünüz tencere 5 katlı buhar tenceresidir.Ben kendimize göre yaptığımdan sadece 2 katını kullandım.En alttaki bölüme suyu koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.Bu arada hazırlamış olduğumuz mantıları üstteki katlara önce biraz yağ sürerek yerleştiriyoruz ve kaynayan suyun üzerine yerleştiriyoruz.

20 yorum:

  1. ımmm... nefis ötesi!! :) ben de yapıyorum seyrekte olsa.. Tatarstan'da iken çok sevmiştim komşu tatar apadan tencere alıp yapmıştık bir kaç kere.. yıllar sonra damat getirttirdi.. en son geçen yıl kızımın doğum gününe yapmıştım.. yapmak lazım yeniden.. ellerine sağlık Şuleciğim afiyet olsun harika görünüyorlar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel, e o zaman özlemişinizdir,en kısa zamanda yaparsın artık.teşekkürler ablacım,sevgiler....

      Sil
  2. Güzel ve becerikli kardeşim nasılsın eline sağlık canım seninle tanışmayı çok isterdim her şeyi yapmaya o kadar gayretlisinki maşallah:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol ablam,ben de çok isterdim senle tanışmayı.SEVGİLERİMLE...

      Sil
  3. Bu mantı öyle böyle değilll şahane oluyor gerçekten, bayılırımmm :)
    Ellerinize sağlık ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle canım.Bilenler bilir diimii :) sevgiler...

      Sil
  4. Şulecim çok değişikmiş .Buhar tenceren çok güzel
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Buharda mantı hiç yemedim ama güzel görünüyor :) Denemek isterim.. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım çok güzel bir lezzet.Mutlaka denemeni öneririm.İstanbulda bu mantılardan yapan resteronlar var.Özellikle Vedat Milor'un gittiği bir kaç yer var.İnternetten araştırıp gidebilirsin.Biz kendisinin sıkı takipçisiyizdir :) TEŞEKKÜRLER,SEVGİLER...

      Sil
  6. becerikli arkadaşım mantı yapmak zaten başlı başına bir meşekanet ama sen birde bu mantıyı buharda pişiriyorsun :) bu konuda seni tebrik ederim...
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Mantı gördümde dayanamam :)
    Eminim ki bu mantıda gayet lezzetlidir.

    YanıtlaSil
  8. Kesinlikle nefis bir yemek,çok mesafeli yaklaşsam da bayıldım hatta balkabaklısı ve patateslisini de yedim çok lezzetliydi,tarif için tekrar teşekkürler farklı kültürlerde yaşamanın fırsatlarını değerlendirip lezzetleriyle tanıştırsan bol boll ne güzel olur değil mi Şule.cim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) evet Kırgızistana ilk geldiğim zamanlarda böyle kocaman mantı mı olur desemde lezzetini tadınca ve yapmayı da öğrenince sık sık yapar oldum.Hatta biz arkadaşlarla bir araya gelip her çeşidini yaparız.Kabaklı,patatesli ve etli olarak.İnşallah yayınlayacağım.Daha var tarifler.Tabii daha çok tanıştıracağım farklı lezzetlerle izleyenlerimi.İnşallah diyeyim :) Sevgilerimle canım...

      Sil
  9. Gerçekten merak ettigim bir tat.degişik yemekleri denemeyi severim.aslında yapılışı çok zor değil gibi. Ama o tencereyi bulmak zor.ellerine sağlık canım nefis görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,Aslında var. internet üzerinden satışı yapılıyor.Sanırım Korkmazın da var mantı tencersi.O da olmadı kolayı var ablacım.Sen yeterki yapmak iste.Büyük bir tencerenin üzerine bildiğimiz metal delikli kevgiri koy.Üzerine mantıları koy.Herhangi bir kapakla kapat.Al sana buharda mantı.Yada şimdi pazarlarda ya da züccaciyelerde satılan tencere üzerine buharda pişirmek için süzgeç gibi aparatlar çıkarmışlar,onlarda olur.Ankarada olmaması mümkün değil, kesin vardır.
      Teşekkürler,sevgiler...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...