7 Mart 2014 Cuma

Balık Çorbası

Farklı ve lezzetli bir çorba aslında ama yine de balık çorbası deyince çoğunlukla bir burun kıvırılır.Ama bu tarifle eminim siz de ne kadar güzel olduğunu anlayacaksınız.Özellikle büyük ve beyaz etli balık türleriyle yapmanızı öneririm.Hatırlasanız Yılan Balığı tarifi vermiştim.Eti harika bir balık.İçinden çıkardığımız kemikli kısmını ve kafasını kullanarak yaptım.Yılan balığı tarifime buradan bakabilirsiniz.Şimdi gelelim çorbasına.Hiç merak etmeyin,yapım aşamalarıyla beraber anlatacağım.İşte tarif:

MALZEMELER:
Her hangi bir beyaz etli balık(ben yılan balığı kullandım ama sazan ve levrek de çok güzel oluyor.Sazan dan da yaptım,İstanbuldayken levrek de yapmıştım.Yani bu benim ilk balık çorbası yapışım değil ama biz lezzet olarak en çok bunu beğendik.)
2 adet orta boy yemeklik ama oldukça minik doğranmış soğan
1,5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet rendelenmiş domates vaya 1 su bardağından az domates sosu da olur.Şimdi kış olduğundan ben domates sosu kullandım.
yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
1 yemek kaşığı tere yağı
8-10 adet tane karabiber
10-12 demet maydanoz
10-12 demet dereotu
8-10 demet yeşil soğan
2-3 diş sarımsak
3 adet defne yaprağı
tuz ve kırmızı pul biber
TERBİYESİ İÇİN: 1 adet limon suyu ve 1 yumurtanın sarısı

YAPILIŞI: 

  • Düdüklü tencerenin içine öncelikle yağları alalım.Üzerine ince kıyılmış soğanı ilave edelim.pembeleşene kadar kavuralım ve unu ilave edip tekrar kavuralım.
  • Domates sosunu veya rendelenmiş domatesi ve domates salçasını da ekleyerek kokusu çıkana kadar tekrar kavuralım.
  • üzerine 1-1,5 litreye yakın sıcak su ilave ederek kaynamaya bırakalım.
  • Kaynadıktan sonra içine balığı, tuzu, tane karabiberi ve defne yaprağını da ilave ederek kapağını kapatalım ve 20-25 dk pişmeye bırakalım.


  • Pişmeye bıraktığımız balıkları tencerenin altını kapattıktan sonra içinden çıkaralım ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan balığı dikkatlice ayıklayalım
  • Bir kasede limon suyu ve yumurta sarısını çırpalım ve çorbanın içine katalım.Çorbamızın altını açalım bir taşım karıştırarak kaynatalım.
  • Ayıklamış olduğumuz balık etini ilave edelim
  • Üzerine hemen ezilmiş veya rendelenmiş sarımsağı ekleyin ve 5 dk kadar kaynamaya bırakın.
  • Altını kapatın ve bir kaç dk dinlenmeye bırakın.
  • İlk sıcaklığı çıkınca üzerine çok ince kıyılmış yeşillikleri ilave dedin.

Nefis ve şifalı balık çorbamız servise hazır.Afiyet olsun...

9 yorum:

  1. ellerine sağlık canım balığı çok severim çorbası da kesin güzeldir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Eminecim,evet çok lezzetli oluyor.

      Sil
  2. ablacımm cici yorumun için çok teşekkür ederimm :)
    ellerine sağlık çorban da hayli değişik :)
    afiyetle, şifa olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Denizcim,sevgiler...

      Sil
  3. Balık çorbası ilk defa duydum şulecim..ellerine sağlıkk..

    YanıtlaSil
  4. canım ellerine sağlık ben de somon balığı kafasından yaparım balık çorbasını ama senin tarifin enfesmiş

    YanıtlaSil
  5. balık kafasında yüksek oranda fosfor var. Çok sağlıklı bir tarif olmuş canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle.Teşekkürler canım...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...