11 Mart 2014 Salı

Bitli Örgü Ekmek



MALZEMELER
500 gr un
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket(42 gr)instant maya
3 yemek kaşığı kavrulmuş susam
2 yemek kaşığı mavi haşhaş
yeteri kadar ılık su

YAPILIŞI: Kavrulmuş susam ve mavi haşhaş hariç tüm malzemeleri yoğurma kabımızın içine alıp azar azar suyu ilave ederek yoğurmaya başlayalım.Kıvamı elimize hafif yapışan bir hamur olacak.Ağzını kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakalım.1 saatin sonunda hamur oldukça kabarmış olacak.Elimizle şöyle bir yoğurup havasını alalım.İçine susam ve haşhaşı ilave edelim.Tekrar yoğuralım.Tezgahın üzerine bolca un serpip hamuru alalım ve biraz yoğurup örgü şeklini verelim.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine koyalım.15-20 dk kadar da tepsi de mayalansın.200 derecelik önceden ısınmış fırına verin.Yaklaşık 1 saatte pişiyor.




26 yorum:

  1. En güzelini yapıyorsunuz dışarıdan ekmek almamakla. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. şuleciğim yok evimiz yakın olsa diyeceğim bizim eve gelen kargoları biliyorsun, bir de içimi okuyorsun.
    haşhaş sipariş verdim geldi ve bununla neler yapabilirim diye düşünüyorum sen haşhaşlı yayaını yapıyorsun. Harikasın canım.
    Bir ara da ev unundan ekmek yapmayı ve püf noktalarını anlatsan süper olurç Onlar bu kadar kabarmıyor tam buğday unu olan değirmen unları. Püf noktası var mı : )
    bir de şekerim sarı haşhaşlı tarifler yayınlasan süper olur.(spariş yayın olur mu bilmem ama)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ben sarı haşhaş hiç kullanmadım ama Bir arkadaşıma ezilmişini getirtmiştim.Haşhaşlı çörek tarifim var blokta.(http://asyadanesintiler.blogspot.com/2013/02/hashasli-corek.html)
      Burada bir arkadaşım bu tane haşhaşı önce tavada kavurup sonra merdaneyle eziyordu.Hatta tane olarak tuzlu kuabiyelerin üzerine serperek de kullanabilirsin. Bir arkadaşımda görmüştüm.
      Tam buğday ununu normal unla karıştırınca kabarıyor.Malesef dediğin gibi sade olarak kullanınca olmuyor.Ama ben onun üzerindeki çalışmalarımı Türkiyeye dönünce yapmayı düşünüyorum.Şimdi Ekmek makinem yok ya ondan :) Belki o da ekmek makinasında daha güzel olur.Bilmiyorum bakalım neler çıkar ortaya.
      teşekkürler canım,sevgilerimle...

      Sil
  3. sarı haşhaş aldım. onu nasıl kavuruyorsun, nasıl eziliyor haşhaşlı ekmek için biliyormusun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda anlattım canım.Umarım yapabilirsin.Hatta yapınca yayınla da ben de bakayım.Bakalım kısmet.Tabii yapmak isterim sarı haşhaşlı tarifler ama gidene kadar biriken tariflerimi yayınlayabilirmiyim onu bile bilmiyorum.Uzun zamandır yeni bişey yapmadım.Hali hazırda kayıtta birikmiş tariflerimi yayınlıyorum.

      Sil
  4. :) ellerine sağlık ablacım :)
    ekmek evin bereketini artırır, bereketin bol olsun..
    afiyetle..

    YanıtlaSil
  5. Mis gibi koktu sanki şimdi :) İsmi de çok hoş olmuş :D
    Ekmek yapmayı ben de seviyorum. Sıcak sıcak yemesi, hele bir de içi böyle cevizli, susamlı felan olursa çayla sade onu yemek bile keyifli oluyor. Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum sana canım.Teşekkürler,sevgilerimle...

      Sil
  6. canım çok lezzetli gözüküyor insanın kendi yaptığı ekmek daha bir güzel olur benimde sürekli aklımda ama birtürlü koları sıvayıp yapmaya koyulamadım....
    sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım.Bence daha fazla geciktirmeden yap.Eminim lezzetine doyamayacaksınız.Sevgiler...

      Sil
  7. Ohhh nefisss nefisss nefis...

    YanıtlaSil
  8. Ay görününşü bile iştah kabartıyor üşenmesem yapmak isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım.Denemeni tavsiye ederim.

      Sil
  9. Bitli ekmek. O nerden aklına geldi. Çok hoş bir isim olmuş. Ekmeklerin süper görünüyor canım. Rabbim ellerine kollarına kuvvet versin. Türkiye'ye dönünce bir tane edin ekmek yapma makinelerinden. Büyük kolaylık olur sana.sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye de ekmek makinem var zaten Fatma ablacım.Bişkeğe geçici bir süreliğine geliyorum diye getirmemiştim.Neyseki kavuşmamıza az kaldı :) Biliyorsun artık bu yaza tamamen dönüyoruz.ekmek makinemle yaparım başaka başka ekmekler.Adını bitli kurabiyeden esinlenerek verdim.Bu da bitli ekmek olsun dedim :) Teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  10. Canım nefis olmuşlar ellerine sağlık..
    Ben de evde ekmek yaparım zaman zaman..Ama her zaman yapma imkanım yok..Aile kalabalık ekmeği çok seviyorlar..her gün ekmek yapmam gerekir ona da zamanım ve enerjim yetmez sanırım :( ama kesinlikle katılıyorum söylediklerine..
    bu arada neden bitli kız :) ne işi var bitin şu güzel ekmekte..? :)))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben öyleyim işte.Bazen çok yoruluyorum ama olsun.Yurt dışında olduğumuz için dışardan bişeyler alma fikri aklımıza bir sürü şey getiriyor.Yaa nerden geldi bu isim aklıma biliyomusun.Bitli kurabiye var ya,o da kavrulmuş susamdan yapılıyor.Ondan ben de adını böyle koyayım dedim :)
      Yorumun için teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  11. Gercekten cok lezzetli gorunuyor.bir de aldigimiz unlara guvenebilsek tam olacak, makinede yapiyorum ben de ama normal firinda da gayet guzel oluyormus, ellerine saglik canim,afiyet sifa olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet fırında da çok güzel oluyor Hacercim.Denemeni tavsiye ederim.Teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  12. Süper taktir ettim bi kere daha sizi ellerinize sağlk :)

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık ekmeklerin çok hoşuma gitti gerçekten hep evde yapasım geldi üşeniyoruz işte çoğu zaman sevgiler bana da beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Özgen hanım.Ben bloğunuza geldim ama izleyici listesinde bir problem var galiba.İzleme isteğimi reddediyor.
      sevgilerimle...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...