12 Mart 2014 Çarşamba

Buharda Bal Kabaklı Börek

Bizim, hanımlarla bir araya gelip yaptığımız ve severek yediğimiz bir börek türü diyebilirim.Kalabalıkla yemesi ayrı bir keyif veriyor.Orjinal adı Oromo diye geçer. Komşularımla bir araya gelip yaptık.Aynur ablam,Gülcan Ablam, Ben deniz Şule ve Neriman hep beraber bu harika böreği yaptık.Yani hepimizin el lezzeti girince işin içine ayrı bir lezzetli oldu.Komşularım zaten çok maharetlidirler :) Farklı bir kültüre ait bir tarif olduğu için yine sizleri de bilgilendirmek adına yapım aşamalarıyla beraber vereceğim.İşte tarifi:

Hamuru için Malzemeler: 
1,5 su bardağı su
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

YAPILIŞI:
  • Suyu yumurtayı ve tuzu bir kaba alalım karıştıralım ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
  • 5 dk dinlendirdiğimiz hamuru yumruğumuz büyüklüğünde bezelere ayıralım. 
  • Bezeleri açtıktan sonra üzerine sıvı yağ ve tere yağı karışımından oluşan bir miktar eritilmiş yağ hazırlıyoruz
  • Bol soğan,bal kabağı ve kuyruk yağından oluşan bir harç hazırlıyoruz.Baharat olarak da sadece tuz ve karabiber kullanıyoruz.

  • Hamurdan yumruğumuz büyüklüğünde bezeler hazırlıyoruz.Açabildiğimiz kadar açıyoruz.Üzerine hazırlamış olduğumuz yağ karışımından bir fırça yardımıyla sürüyoruz.
  • Hazırlamış olduğumuz kabaklı iç harçtan her tarafına gelebilecek şekilde serpiştiriyoruz.
  • (İç Harcının nasıl hazırlandığını merak ediyorsanız hemen onu da kısaca anlatayım.Temizlenmiş olan çiğ kabağı rendeliyoruz.İçine çekilmiş kuyruk yağı katıyoruz.Bolca yemeklik soğan doğruyoruz.Tuzunu ve karabiberini atıp iç harcımızı da böylelikle hazırlamış oluyoruz. )
  • Hamuru gevşek şekilde rulo yapıyoruz.Buhar tenceresine yerleştiriyoruz.Tıpkı buharda mantı pişirme tekniğinde olduğu gibi pişiriyoruz.Daha önce de yine orta asyaya özgü buharda mantı tarifi vermiştim.Buradan bakabilirsiniz. Yukarıdaki resimlerde de zaten nasıl yaptığımızı inceleyebilirsiniz.

İşte pişmiş halinin görüntüsü.Normalde üzerine bir de eritilmiş tere yağı döküp servis yapıyorlar ama o kadarı bana fazla geleceğinden ben üzerine yağ dökmeden yedim.Zaten içinde kuyruk yağı var, bir de hamura da sürülüyor.Pişmiş haline de yağ dökülünce düşünün artık kaloriyi :) Ama orta asya yemeklerinin en büyük özelliği hamurlu ve bol yağlı olması.Bir de bol etli tabii :) işte böyle farklı bir hamur işi türünü de böylelikle sizlere tanıtmış oldum.
Orta Asya'ya özgü başka tariflerde buluşmak üzere,takipte kalmaya devam edin,sevgilerimle....

8 yorum:

  1. çok lezzetli olduğu belli ellerine sağlık tatlım
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Sevil hanım,sevgiler benden...

      Sil
  2. BİLDİĞİMİZ BAL KABAKLI BÖREĞE YENİ BİR BOYUT ELLERİNE SAĞLIK :))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama bizim ülkemizde çoğunlukla tatlı börek yapılıyor.Bu pişirme usulüyle ve iç harç malzemesiyle biraz daha farklı tabii.Orta asyaya özgü geleneksel bir yemek.Teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  3. çok farklı bir börekmiş şulecim.anladığım kadarıyla çokda kalorili.zonguldakta kayınvalidemin komşusu yapar.bal kabağı ile görüntüsü o kadar güzeldirki böyle kıpkırmızı.gel gelelim tadı, şekerli bir börek.fakat eşim bayılır.o aklıma geldi şimdi.afiyet şifa olsun canım.elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Fatma abla.Evet bizde genelde tatlı olarak kullanılıyor.Ama bu haline inan doyamazsın.Çok lezzetli oluyor.E tabii farklı bir kültür,farklı bir lezzet :)

      Sil
  4. ellerine sağlık ablacım değişik bir börekmiş sahiden..
    afiyet şifa olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Denizcim.sevgiler...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...