27 Mayıs 2014 Salı

Samsa , Samsa nasıl yapılır

Orta asyaya özgü harika bir börek çesididirÖzelliği parça et ve kuyruk yağıyla yapılıyor olmasıdır.Ama sadece patatesli veya patates ve et karışımıyla da yapılabiliyor.Benim size sunduğum hali orjinal halidir Hamuruyla uğraşmak istemezseniz aynı harcı milföy hamuruyla hazırlayabilirsiniz.Çünkü hamurun milföyden pek bir farkı yok.

Malzemeler: 
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya(mayanın buradaki işlevi hamurun sert olmasını engellemek)
aldığı kadar un
Hamuru yağlamak için:250 gr erimiş margarin veye tereyağı
İç Harcının Hazırlanması: 
500 gr kuşbaşı et
100 gr kuyruk yağı
1 kgsoğan
tuz ve karabiber
İç harcı biraz farklı hazırlanıyor.Normalde kuş başı doğranmış eti daha da küçülterek doğramamız gerekiyor.Neredeyse satır kıyması gibi diyebilirim.Daha önce Orta Asya'ya özgü mantı tarifleri vermiştim.Mantının harcı da aynı samsanınki gibi hazırlanıyor.İç harcı nasıl hazırladığıma buradan bakabilirsiniz.

Yapılışı:
1. aşama: Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur hazırlıyoruz. 5 dk dinlendikten sonra 6 bezeye ayırıyoruz.Tabii bu ölçüyü daha fazla veya daha az yapmak bize kalmış.
2. aşama: İç harcı zaten hamura başlamadan önce hazırlamış olmamız gerekiyor.Yağı da eriterek sürülmeye hazır bir hale getirelim.
3.aşama: Önce bir beze alalım ve bıçak sırtı kalınlığında açalım.Sonra açtığımız ilk bezeyi temiz bir bez veya sofra bezinin üzerine alalım ve ikinci bezeyi de aynı büyüklükte açalım.
4.aşama: Üzerini yağlayalım ve diğer açtığımız bezeyi de üzerine koyalım ve onu da yağlayalım.
5.aşama: Orantılı olacak şekilde rulo yapalım.Tüm bezelerimizi böyle ikişerli guruplar halinde hazırlıyoruz.
6.aşama: Hazırladığımız ruloyu kendi etrafında sıkı olmayacak ve birbirine yapışmayacak şekilde kıvıralım ve gül haline getirelim. Bir tabak veya tepsiye alalım.Üzerlerini bir poşet veya streç filmle kaplayıp dondurucuya kaldıralım.
7.aşama: Hamurlarımızın dondurucuda sadece sertleşmesi ve yağı donacak kadar kalması bizim için yeterli olacaktır.Yani bu da demek oluyor ki 10-15 dk kalması kafidir.Şimdi yedinci resimde gördüğünüz gibi dondurucudan çıkan hamuru tekrar gül halinden çıkarıp ilk yaptığımız rulo haline getirerek 2 parmak kalınlığında kesiyoruz.
8.aşama: Kestiğimiz parçaları dik hale getirelim.Yani kıvrımları yukarı bakmalı
9.aşama: Üst kısımdan kıvrımları fazla ezmeden yumuşak hareketlerle parmağımızla bastırarak hamuru yassılaştırıyoruz.Hazırladığınız parçaları tekrar tepsiye dizip bu defa buz dolabının içinde tutmalısınız.Çünkü içine sürdüğümüz yağımızın oda sıcaklığıyla tekrar erimesini ve hamuru yumuşatmasını istemiyoruz.
10.aşama: Tüm parçaları bu şekilde hazırlıyoruz.Yaklaşık 50 parça çıkıyor.Burada size hemen bir öneride bulunmak istiyorum.Ben bu hamuru bu şekilde hazırlayıp böyle yassılaşmış haliyle dondurucuya atıyorum ve istediğim zaman çıkarıp kullanabiliyorum.Üstelik istediğiniz harçlarla da yapabilir ve farklı börekler ortaya çıkarabilirsiniz.
.
  • Öncelikle yassılaştırdığımız hamuru ince bir oklava yardımıyla ortasına bastırmadan kenarlarından açarak büyük kahve fincanı tabakğı büyüklüğünde açalım.
  • Ortasına iç harcı koyalım ve biraz yayalım.
  • Önce bir tarafını tam yarısını kapatmayacak şekilde kıvıralım.Sonra diğer yarısını da kapatalım.Zaten yavaş yavaş üçgen şeklini aldığını göreceksiniz.
  • Son olarak alt tarafınıda üste doğru kapatarak üçgeni tamamlamış olalım.
  • Bu şekilde hazırladığımız börekleri yağlı kağıt serili tepsiye dizerek üzerine tekrar fırça yardımıyla eritilmiş yağdan sürelim.İsterseniz susam serpebilirsiniz.İsterseniz serpmeyebilirsiniz.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim.İçindeki et pişer mi acaba diye hiç düşünmeyin,İnanın süper pişiyor ve lokum gibi oluyor. 

afiyetler olsun...

10 yorum:

  1. Aşamalı anlatımınız çok güzel böreklerde bir o kadar güzel emeğinize ve elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Hamarat arkadasım benim ellerine saglık olsun nefisss

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim senin hamaratlığın da bir başka yani :) teşekkür ederim.

      Sil
  3. canım çok teşekkürler harika bir tarif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bişkekten ayrılmadan yayınlamak istediğim tariflerden biriydi canım.İnşallah bir gün beraber de yeriz.Sevgiler...

      Sil
  4. Eline sağlık canım .Çok nefis olmuş Desene hamurla uğraşmayı çok seven biri için bu börekler tam benlik olmuş İlk fırsatta yapayım inşaAllah sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii canım eğer seviyorsan uğraşmayı mutlaka denemeni öneririm.Teşekkür ederim şekerim :)

      Sil
  5. Bu tarifin etli olanini ariyordum her yerde kiymali var. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  6. Merhaba 2007. 2014 kadar bende bıskekteydımtarıferı gorunce Kırgızistan gittim geldım

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...