28 Ekim 2014 Salı

Kayısı Aşı


Bizim oralarda çok meşhur bir tatlıdır (Erzurum-Kars-Ardahan ) kahvaltıya bile yaparım bazen.O kadar hoş bir lezzeti var ki yemeye doyamıyor insan.Özellikle bu tatlıyı bilmeyip de yiyenler çok beğendiklerini ifade ediyorlar.Yalnız bu tatlının bir özelliği var ki  o da şudur, bilirsiniz bazı tatlıları sıcak yemek gerekir.İşte bu lezzet de onlardan biri.Çünkü özelliği tereyağla yapılıyor olması.Yani içindeki yağ donmadan tüketmek lazım. E peki kalırsa ne olacak derseniz o zaman tekrar ısıtıp yiyebilirsiniz :) yani işin özü sıcak olmasında.Gelelim tarife:
Malzemeler:
250 gr kuru kayısı (ekşi olursa daha güzel olur)
100 gr ceviz içi
2 yemek kaşığı şeker
2-3 yemek keşığı tereyağı

Yapılışı:

  • Kayısıları tencereye alalım ve üzerini geçmeyecek şekilde su koyalım.Kaynamaya bırakalım. 
  • Kayısılar şişip suyunu biraz çekince altını kapatalım.İçinde hala biraz suyu kalmış olmalı.
  • Ayrı bir tava veya tencerede tereyağını eritelim.Köpüren yağın üzerine kayısıları suyuyla beraber ekleyelim.Üzerine şeker serpelim karıştırıp ve tekrar pişmeye bırakalım.
  • Sonra iri kıyım cevizi de ekleyelim. Karıştıralım.Biraz da bu şekilde pişirelim ve suyunu kıvamlaşmış ve özdeşleşmiş olarak gördüğümüz anda altını kapatıp dinlenmeye bırakalım.
  • ilk sıcaklığı çıkan tatlımızı servis tabağına alalım.
Afiyetler olsun...

Asyadan Esintiler'i Face den de takip edebilirsiniz.

4 yorum:

  1. oo son derece enerjisi bol bir yiyecek. hiç duymamıştım dur bir deneyeyim inşaAllah. tam benlik galiba şu sıralar yolumu yürüyecek halim yok. :(( kan can olur inşaAllah! ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hem öyle hem de şifa niyetine yenebilecek bir tatlı.Mutlaka denemeni öneririm ablacım.Teşekkürler sevgiler...

      Sil
  2. Şule can enerji bombası birşey yapmışsın:) malatya da çok yaparlardı bunu gerçekten cok besleyici bir lezzet. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. Evet öyle diyebiliriz Fatma ablacım.Teşekkürler,sevgiler :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...