28 Aralık 2014 Pazar

Kete Tarifi

Bir taraf Erzurumlu bir taraf Ardahanlı olunca kete olmazsa olmazlardandır.Bilirsiniz bu yörelerin en bilindik hamur işidir kete.Tabii bir çok yörede de farklı kete türleri yapılıyor.Bu da bizim oranın Ketesi :) Blokta mutlaka olmalı dediğim tariflerden biri aynı zamanda.Tarifi sizin de kolayca yapabilmeniz için tüm yapım aşamalarını fotoğrafladım.E hadi o zaman buyrun bizim yörenin kete tarifine.
Malzemeler:
1,5 su bardağı süt
yarım şişe soda
yarım su bardağı sıvıyağ
1 tane yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
aldığı kadar un

üzeri için: yumurta

Arasına sürmek için: sıvıyağ

İç harcı için:
4-5 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Yapılışı:
  • Öncelikle sütü ısıtalım.(Sıcağa yakın olmalı.)
  • Süt, sıvıyağ, şeker, tuz, soda ve mayayı karıştırıp unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim ve mayalanmaya bırakalım.
  • Hamur mayalanırken bu arada iç harcını hazırlayalım.
  • Tavaya unu ve yağı koyup tuzunu da ekleyerek kokusu çıkana ve rengi hafif dönene kadar kavuralım.Altını kapatıp içine ceviz ekleyelim ve karıştırıp soğumaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurdan orta büyüklükte bezeler yapalım
  • Oklavayla ve un yardımıyla açılabildiği kadar incecik açalım
  • Açılan yufkaya bir kaşık yardımıyla her tarafına gelecek şekilde sıvı yağ serpelim,elle her tarafına dağıtalım
  • Karşılıklı iki taraflı kapatılır kare şekli elde edilir.
  • Ortasına hazırlamış olduğumuz cevizli unlu harç ilave edilir
  • Bütün kenarlar ortada birleştirilir ve bohça şekli verilir.
  • Tüm bezelere aynı işlem uygulanır ve tepsiye dizilir.
  • Tepsiye koyduğumuz bohça şeklindeki hamurun üzerine elimizle biraz bastırarak inceltip kare şekline getirelim ve üzerine yumurta sürelim.
  • Bir kaç yerine çatal batıralım ki çok kabarmasın.Bu işlemi mutlaka yapalım.
  • Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...

Asyadan Esintiler'i fACE den takip edebilirsiniz

3 yorum:

  1. Şule bizim buralarda bilinmez kete ama adana da baya ünlü...Ben gittikce yiyorum..Çok güzel oluyor...Ama kendim yapabilirmiyim bilmiyorum..:))Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Denemeye değer bence canım.Sen beceriklisin yaparsın diye tahmin ediyorum.Güzel yorumun için teşekkürler,sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Lezzet dolu bir blog... bana da beklerim :) http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...