20 Ocak 2014 Pazartesi

Büsküvili Baton Pasta


Malzemeler: 1 paket kakaolu petibör büsküvi, 1paket sade petibör büsküvi, 1 paket kakaolu pudink

Yapılışı: Öncelikle pudingi paketteki tarife göre pişirelim.Daha sonra bir tepsiye büsküvileri bir beyaz bir kakaolu olacak şekilde aralarına puding sürerek dik bir şekilde dizelim.Ben büsküvilerin yatmasını önlemek için için arkasına bardak dayadım.Bu yöntemle büsküvileri zorlanmadan dizdim.Bitince  üzerine kalan pudingi sıvadım ve süsledim.Süslemede beyaz çikolata, ceviz ve renkli hindistan cevizi kullandım.Siz dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
İşte pratik Büsküvili Baton Pastamız hazır.
Afiyet olsun...

Yoğurtlu Kırmızı Pancar


Malzemeler: Kırmızı pancar, yoğurt, sarımsak, biraz tuz,süslemek için dere otu (diyet yaparken yiyecekseniz mayonez koymayın ama misafire yapacaksanız biraz eklerseniz tadı daha da güzel olur.)
Yapılışı:Kabuğunu soyduğunuz pancarı aynı patates haşlar gibi haşlayın ama tek farkla, fazla yumuşatmayın.Yoksa rendeleyince çok sulanır.Haşlanan pancarların suyunu süzdürün ve soğumaya bırakın.
Daha sonra soğuyan pancarı rendeleyin.Sarımsaklı yoğurtla karıştırıp,dere oyuyla süsleyin.
Afiyet olsun...

19 Ocak 2014 Pazar

Havuçlu Top


Malzemeler: 1 kg havuç, 1 paket petibör büsküvi, 1 su bardağı şeker, 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

Üzeri için: Kızlarıma özel renklendirilmiş  hindistan cevizi almıştım.Onunla yaptık.

Yapılışı: Öncelikle havuçları soyup rendeliyoruz.Şekerle beraber bir tava veya tencereye alıp yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.Piştikten sonra ılınması için bir kenara alıyoruz.1 paket büsküviyi rondodan geçirip un haline getiriyoruz.Ilınan havuçla karıştırıp yoğuruyoruz.Oluşan tatlıdan küçük parçalar koparıp elimizle yuvarlayarak  top haline getiriyoruz ve hindistan cevizine buluyoruz.

Deri Peynirli Yumurta

  • Mis gibi kokusuyla tavaya aldığım köy tereyağını eriterek köpürttüm..'
  • Üzerine 250 gr kadar deri peyniri ekledim.
  • Peynir eriyene ve sünene kadar tahta kaşık yardımıyla karıştırdım.
  • Eriyen peynirin üzerine 2 yumurta kırdım ve yumurtalar da pişene kadar karıştırmaya devam ettim.
  • Mis gibi kokusuyla deri peynirli yumurtamız hazır.
Afiyet olsun...

18 Ocak 2014 Cumartesi

Kabartma Tozlu Hamur Kızartması



Malzemeler: 1 çorba kasesi kadar yoğurt, 1 yumurta, 1 pk kabartma tozu,1 tatlı kaşığı tuz,1 çorba kaşığı şeker,aldığı kadar un
YAPILIŞI: Un hariç tüm malzemeyi derin bir kabın içine alalım.Elimizle yumurta dağılana kadar karıştıralım ve yavaş yavaş un ilavesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.Hamurdan yumruğunuz kadar bezeler oluşturup çok inceltmeden unlayarak merdane yardımıyla açalım.Kızgın yağda kızartalım.

16 Ocak 2014 Perşembe

Karnabahar Graten


Malzemeler: 
Küçük boy karnabahar
haşalamak için su

Beşamel sosu için:
2 yemek kaşığı tere yağı
1 dolu yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
biraz tuz ve bir çimdik karabiber
 üzeri için: rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı: 

  • Öncelikle karnabaharı çiçek çiçek ayırıp, çok eritmeden haşlayalım.Fırında pişireceğimiz kabın içine alalım.
  • Ayrı bir tencereye tere yağını koyup eritelim.Üzerine unu ekleyelim ve kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Sararan una yavaş yavaş sütü ilave ederek hızla çırpmaya devam edelim.
  • Üzerine tuz ve karabiber ilave edelim göz göz olunca ocağın altını kapatalım.
  • Fırın kabına aldığımız karnabaharların üzerine eşit miktarde dökelim ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kaşar peyniri eriyip kızarana kadar tutalım.Sıcak servis yapalım.
AFİYET OLSUN...

Soslu Köfte Patates


Köfte için gerekli malzemeler:
300 gr orta yağlı dana kıyma
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tepeleme galeta unu
tuz,karabiber,toz kırmızı biber,biraz kekik (baharatların oranını damak zevkinize göre ayarlayın)
Yanına kızartmak için 2 adet orta boy küp doğranmış patates

Sos malzemesi için:
Yazdan hazırladığım Domates sosu kullandım.Eğer sizin domates sosunuz yoksa 2-3 adet rendelenmiş domates kullanabilirsiniz.
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
bir tutam karabiber
bir tutam tuz
Yapılışı:
  • Kıymayı derin bir kabın içine alalım.
  • Üzerine soğanı ve sarımsağı rendeleyelim ve diğer malzemeleri de katıp 10 dk kadar yoğuralım.Biraz dinlendirelim.
  • Bir yandan patatesleri soyup küp doğrayalım ve kızgın yağda kızartalım.
  • Misket şekli verdiğimiz köfteleri da az yağda kızartalım.
  • Ayrı bir tavaya sıvı yağı alalım ve üzerine domates sosu veya rendelenmiş domates püresini koyalım.
  • İçine biber salçasını da ekleyerek pişmeye bırakalım.Bu arada tuzunu ve karabiberi de atmayı unutmayalım.
  • Servis tabağına kızarmış patates ve köfteleri alalım.Üzerine domates sosunu gezdirip sıcak sıcak servis yapalım.  

13 Ocak 2014 Pazartesi

Ev yapımı Hamburger Tarifi


Hamburger köftesi için malzemeler: 
300 gr orta yağlı dana kıyma
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 adet yumurta
3-4 yemek kaşığı tepeleme galeta unu
bir avuç kadar ince kıyılmış maydanoz yaprakları
tuz,karabiber,toz kırmızı biber,biraz kekik (baharatların oranını damak zevkinize göre ayarlayın)
1/2 tatlı kaşığı karbonat

YAPILIŞI:

  • Kıymayı derin bir kabın içine alalım.
  • Üzerine soğanı ve sarımsağı rendeleyelim. Maydonozu ve diğer malzemeleri de katıp 10 dk kadar yoğuralım.
  • Buz dolabına kaldıralım.Yarım saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Daha sonra ekmeğimizin büyüklüğü kadar yuvarlak ve ince şekilde hazırladığımız köfteleri az yağda arkalı önlü çevirerek kurutmadan kızartalım
  • Yanına ekleyeceğiniz garnitürü dilediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz.Ben kıvırcık, ev yapımı turşu ve ketçap-mayonezle hazırladım.
Eve yapımı hamburgerimiz hazır.Denemek isteyenlere kolay gelsin...
AFİYET OLSUN...

12 Ocak 2014 Pazar

Ev Yapımı Hamburger Ekmeği


Hamuru için malzemeler:
1su bardağı ılık süt
1su bardağı ılık su
yarım su bardağı sıvı yağ
5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
10 gr kuru maya (1 paket)
aldığı kadar un
Yapılışı: 

  • Öncelikle su süt şeker ve mayayı hamuru yoğuracağımız kabın içine alalım ve maya eriyene kadar karıştıralım.
  • Ardından tuzu ve yağı ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim.Sonra yavaş yavaş un ilavesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur elde delim.Hamuru iyice özdeşleşene kadar yoğuralım ve 5 dk kadar dinlendirelim.
  • Dinlenen hamurdan avucumuzun içi kadar bezeler elde edelim.Merdaneyle  biraz büyütüp tepsiye yerleştirelim ve tepside 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.(ben genelde kapalı bir ortamda olsun diye fırının içine koyuyorum.O şekilde 1 saat kadar mayalanıyor)
  • Daha sonra 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

NOT: Genelde ekmeğin üzerine bir şey sürüyor musunuz diye soruluyor.Hiç bir şey sürmüyorum.Ekmek kendiliğinden kızarıyor.Bu ölçüleden 8-10 adet çıkıyor.Dilerseniz ekmeklerin üzerine susam da serpebilirsiniz.
Mis gibi yumuşacık ev yapımı hamburger ekmeklerimiz hazır.Afiyet olsun....

10 Ocak 2014 Cuma

Süt Dilimi



Keki için malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı yoğurt
4/3 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı un

Yapılışı: Önce yumurta ve pudra şekerini iyice köpürene kadar çırpalım.Sonra diğer malzemeleri sırasıyla katıp çırpmaya devam edelim.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökelim ve 200 derecede 10-12 dk kadar pişirelim.Yine de kürdan testi yapmayı unutmayın :) Pişen keki temiz bir beze ters çevirelim ve biraz soğumaya bırakalım.Ilınan kekden yağlı kağıdı ayıralım.
Kreması için:
400 gr süt kaymağı
1 paket krem şanti+1çay bardağı süt
3-4 yemek kaşığı bal
7-8 damla limon suyu
Yapılışı: Öncelikle 1 çay bardağı sütle şantiyi köpürtelim. İçine kaymak,bal ve limon suyunu ekleyerek kremayı çırpmaya devam edelim ve buz dolabında yarım saat kadar dinlendirelim.
NOT: Kaymak benim kendi yaptığım ev yapımı ürünümdür.Tarifine buradan bakabilirsiniz.
Soğuyan keki uzun dilimler halinde keselim. Altıncı resimde gördüğünüz gibi kestiğimiz dilimlerin arasını açıyoruz.Hazırladığımız kremayı sürüp üstünü kapatıyoruz.Bütün dilimleri aynı şekilde hazırlıyoruz.Ve soğuması için buz dolabına kaldırıyoruz.

7 Ocak 2014 Salı

Dalyan Köfte


Köftesi için gerekli malzemeler:
600 gr dana kıyma (az yağlı)
1 yumurta
yarım su bardağı galeta unu veya ekmek içi
1 adet soğan
1 çay kaşığı kekik,karabiber,kırmızı toz biber ve tuz
biraz sıvı yağ
köftenin üzerine sürmek için yumurta akı

İçi için gerekli olan garnitür malzemeleri:
1 adet haşlayıp küp doğranmış  havuç
1 çay bardağı kadar konserve bezelye
2 adet haşlanmış yumurta
Üzerinin sosu için: Biraz sıvı yağ,yarım yemek kaşığı biber salçası,yarım yemek kaşığı domates salçası,su ya da salça yerine domates veya kış için hazırladığınız domates soslarından kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
  • Öncelikle köfteyi hazırlayalım.Kıymayı derin bir kaba alalım.Üzerine soğanı rendeleyelim.Diğer malzemeleri de ekleyelim ve biraz da sıvı yağ koyarak iyice yoğuralım.5-10 dk dinlendirelim.
  • Streç filmi tezgahın üzerine serelim.Üzerine kıymayı koyalım ve elimizle çok kalın kalmayacak şekilde dikdörtgen yapalım.
  • Üzerine hazırladığımız garnitürleri koyalım.


  • Dikkatli bir şekilde rulo yapalım ve buz dolabında yarım saat kadar bekletelim.


  • Daha sonra fırın tepsisine alalım.Üzerine yumurta akını sürüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında nar gibi kızartalım.

Püf nokta: Yumurta akı köftenin çatlamasını engeller.Hem de güzelce kızarmasına ve parlak bir görüntü kazanmasına yardımcı olur.
  • Biraz soğuduktan sonra dilimleyelim ve borcama dizelim.

Üzerine salçalı veya domatesli sos da olabilir.Benim gibi kış için hazırladığınız Domates Sosu kullanabilirsiniz.Domates sosunuz yoksa salçayla yapabilirsiniz.Yani tercih size kalmış.İsterseniz hiç sos kullanmadan direk dilimleyip de servis edebilirsiniz.
  • Sosu hazırlamak için tavaya sıvı yağı alalım salça veya sos ne koymak istiyorsanız ekleyin ve sosu pişirerek hazırlayın.Köftekerin üzerine dökün.Önceden ısıtılmış fırında 10 dk kadar sosuyla pişmesi yeterli.
AFİYET OLSUN...

5 Ocak 2014 Pazar

Güveçte Etli Kuru Fasulye Yemeği


Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye
250-300 gr kadar kuşbaşı doğranmış dana eti
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tere yağı
tuz ve su

Yapılışı: 
  • Fasulyeyi yıkayıp bir tencereye alalım ve üstünü geçecek kadar su koyalım.
  • Tencereyi ocağa alalım ve kaynamaya bırakalım.Fasulyeler kaynamaya çıkınca 1-2 taşım kaynatıp altını kapatalım.Bir kaç saat içinde şişecektir.Ben pek akşamdan filan ıslatmıyorum.Gerek yok, aynı işlemi benim yöntemimle daha pratik şekilde yapabilirsiniz.
  • Şişen fasulyeyi süzdürelim.Üzerine kaynar su koyup haşlayalım.İsterseniz haşlama işlemini düdüklüde yapabilirsiniz.15-20 dk düdüklüde haşlamanız yeterli olacaktır.Ben genelde öyle yapıyorum.
  • Güveç ocağa alınır ve yağ eritilir.Kızan yağa etler atılır ve yüksek ateşte sürekli çevirerek kızartılır.Kızaran etlerin üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak ilave edilir.Sotelenmeye devam edilir.
  • Sotelenen etle soğana salçalar eklenir ve salçanın kokusu çıkıp pişene kadar kavrulur.
  • Üzerine haşlanan fasulye suyuyla beraber eklenir.Suyu üzerini geçecek kadar olmalı.Haşlama suyu az üzerine gelirse kaynar su ekleyebilirsiniz.Şöyle bir karıştırılır.Ocaktan alınır.
  • Üzerine acıyı sevenler benim yaptığım gibi kurutulmuş acı biber koyabilir.Ben yazdan kurutmuştum.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar pişmeye bırakalım.

AFİYET OLSUN...

4 Ocak 2014 Cumartesi

Patatesli Kış Salatası


Malzemeler:
3-4 adet orta boy patates
kıvırcık,maydanoz,dereotu
200 gr kornişon turşu
tuz ve karabiber

Yapılışı: Patateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım.Haşlayacağımız tencereye alıp üzerini biraz geçecek şekilde su koyalım ve haşlayalım.Fazla suyunu süzdürelim.Soğumaya bırakalım.Yeşilliklerini ince ince kıyalım  ve turşuyu da yuvarlak olacak şekilde doğrayalım.Tuz ve karabiberini serpip tüm malzemeyi harmanlayalım.
Afiyet olsun...

2 Ocak 2014 Perşembe

Üç Renkli Patates Salatası


Malzemeler:
7-8 tane orta boy pataes
1 adet orta boy kırmızı pancar (veya turşusunu da kullanabilirsiniz)
3-4 adet havuç
Maydanoz,dereotu,yeşil soğan
1 adet limonun suyu
tuz, ve sıvı yağ
Süslemek için mısır taneleri

Yapılışı:
  • Öncelikle patatesleri haşlayalım.Aynı zamanda ayrı bir tencerede  pancarı haşlanmaya bırakalım.
  • Havuçları rendeleyip az sıvı yağda yumuşayana dek soteleyelim.
  • Yeşilliklerimizi doğrayalım
  • Haşlanan patatesleri güzelce soyup içine tuz ve limon suyunu koyup bir ezecek yardımıyla ezelim.
  • Ezdiğimiz patatesi üçe bölelim.
  • Birincisine haşlayıp rendelediğimiz kırmızı pancarı (turşusunu koyacaksanız direk rendeleyin), ikincisine ince ince doğradığımız yeşillikleri, üçüncüsüne sotelediğimiz havucu katarak hepsini güzelce ayrı ayrı kaplarda elimizle karıştıralım
  • Ben şekil vermek için kek kalıbı kullandım.Siz başka kalıplarla da yapabilirsiniz.
  • Kek kalıbını sıvı yağla güzelce yağladıktan sonra patatesli karışımları sırasıyla kalıbın içine bastırarak yerleştiriyoruz.Soğuması için buz dolabına kaldırıyoruz.En az 1 saat kadar bekledikten sonra servis tabağına ters çevirip kalıptan çıkarıyoruz.Sıvı yağın etkisiyle kalıptan kolayca ayrılacaktır. 

Afiyet Olsun...

1 Ocak 2014 Çarşamba

T-bone Steak

T-bone steak ile ilgili bir kaç bilgi vererek başlamak istiyorum.Dananın sadece sırt kısmından çıkıyor.Dananın yüzde 30'luk kısmını kaplayan sırt kısmından çıkan et  Dallas steak, T-bone, Kobe steak, bonfile ve New York steak olarak adlandırılıyor.T-bone steak, hem bonfile hem de kontrfile parçasına sahip tek et çeşitidir.Bizimki de resimlerden de anlayacağınız üzere T şeklinde olduğu için yani kemikli steak T-bone adını alıyor.Etin şekline göre isimleri var.
Normalde bu eti özel ısı teknikleriyle pişirmeden önce 20 gün kadar bekletiyorlarmış.Ama biz farklı bir yöntemle 3 -4 gün kadar beklettik.Bu tarz etleri genelde eşim yapar ve çok meraklıdır.Biz az pişmiş ete alışık olmadığımızdan pişme süresini uzun tuttuk.Normalde çok az pişmişi makbul, içi kırmızı kırmızı kanlı olacak 

Yukarıda bahsettiğim gibi eti 3-4 gün beklettik.Şimdi bu bekletme işleminde neler yaptık ondan bahsedeyim.
Öncelikle eti boyutuna göre sığabilecek bir kabın içerisine alıyoruz.Ben dikdörtgen borcam kullandım.Eti iyice tuzlayıp üzerini geçecek kadar süt koyuyoruz.Bunun için tam bir litre süt kullandık.Üçüncü günün sonunda sütü döküp eti süzdürelim.Üzerine dilerseniz baharat ekleyebilirsiniz.Karabiber kırmızı toz biber ve kekik gibi.Biz biraz serptik.Biraz da bu şekilde bekletebilirsiniz.Daha sonra kızdırdığımız tavada etin suyunun içinde kalması için mühürleme işlemini uyguluyoruz.Yüksek ateşte eti belli aralıklarla ters düz ederek pişiriyoruz.

İşte az pişmiş ve mühürlemniş halindeyken çekmiştim.Aslında bu az pişmiş haliyle yemek gerekiyor ama biz henüz az pişmiş haliyle eti tüketemiyoruz
Eveet çok pişmiş T-bone steak servise hazır.Özellikle Amerikalılar bu eti neredeyse çiğ haliyle yiyorlar.Bizim bu çok pişirme tekniğimizi görseler epey eleştirirler sanırım 





Bu tablonun sizlere faydalı olacağını düşünerek koyuyorum.Dana'nın neresinden ne pişirebiliriz diye artık düşünmenize gerek yok.Bu tablo size hangi eti nasıl pişirmeniz gerektiği konusunda yardımcı olacak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...