26 Şubat 2014 Çarşamba

Yılan Balığı



.
Önce güzelce içini temizledik, derisi oldukça kalın ve pullu olduğundan derisini soyduk. Daha sonra avuç içi büyüklüğünde parçalara kestik.
Güzelce temizlenen ve parçalara ayırdığımız balığı tuzlayıp unlayarak az yağda tavada arkalı önlü kızarttım.Denemek isteyenlere kesinlikle tavsiye edebileceğim nefis bir balık türü.Eti neredeyse tavuk eti gibi.Kızartarak yaptım ama her türlüsü olur.Özellikle ızgarası süper olur.

Orta Asya Mantısı , Buharda Mantı




Hamurunun hazırlanması: Hamurun tarifi bildiğimiz klasik mantı hamuru olacak.Daha önce yayınlamış olduğum mantı tarifinden hamurun yapılışına bakabilirsiniz.Buradan bakınız.

İç Harcının Hazırlanması: 
500 gr kuşbaşı et
100 gr kuyruk yağı
3-4 adet orta boy soğan
tuz ve karabiber
NOT: Kuşbaşı etimizi resimde gösterdiğim gibi çok minik parçalar halinde doğramalıyız.Biraz uğraştırıcı,kımayla yapsak olmaz mı derseniz tabiki olur derim ama etle yapılanın lezzetini malesef yakalayamazsınız.Aynı şekilde kuyruk yağını da doğruyoruz.Soğanı size fazla gelebilir ama ben az bile yazmış olabilirim.O derece çok soğan koyuyorlar yani...Soğanıda aynı şekilde minik küpler halinde doğruyoruz.Tuzunu ve karabiberini katıp tüm malzemeyi harmanlıyoruz.Böylelikle iç harcımız artık hazır.
 Üzeri için: Tere yağı


Mantının hazırlanması: Mantının hamurundan açabileceğiniz büyüklükde bezeler hazırlayın.Sonra bezeyi açın ve avuç içiniz büyüklüğünde kareler kesin.Ortasına hazırlamış olduğunuz iç harcını koyun ve önce klasik mantı kapatma yönteminde olduğu gibi 4 kulağını birleştirerek kapatın.Kenarlarındaki uç kısımlarını da ters yöne doğru kıvırın.Umarım resimlerden nasıl yaptığımı anşamışsınızdır.Dediğim gibi bu yöntem en kolay kapatma yöntemidir.

Bu gördüğünüz tencere 5 katlı buhar tenceresidir.Ben kendimize göre yaptığımdan sadece 2 katını kullandım.En alttaki bölüme suyu koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.Bu arada hazırlamış olduğumuz mantıları üstteki katlara önce biraz yağ sürerek yerleştiriyoruz ve kaynayan suyun üzerine yerleştiriyoruz.

24 Şubat 2014 Pazartesi

Üç Renkli Pasta


Malzemeler: 
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 su bardağı ıspanak püresi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kekin üzerine dökmek için 1 su bardağı süt

Ara katı için:500 gr bal kabağı, 1,5 su bardağı şeker,1ya da 1,5 paket kadar petibör büsküvi
Üst Bölümü için: 1 paket krem şanti, 1 su bardağı süt

Yapılışı:

  • Öncelikle kabuklarından temizlenmiş ve küp doğranmış kabakları tencereye alalım.Üzerine şekerini döküp pişmeye bırakalım.Pişen kabakları ocaktan alalım ve ılınmasını bekleyelim.Eğer suyu fazlaysa birazını dökelim.Suyunu dökmezseniz büsküviyi çok yer.
  • Ilınan kabakları çatalla ezelim, rondodan çekilmiş büsküviyi ekleyip toparlanmasını sağlayalım.
  • Ispanaklı kekimizi daha önce ıspanaklı pasta tarifinde anlattığım pişirme tekniğiyle pişirelim.Buradan bakınız.
  • Fırından çıkan kekin üzerine 1 bardak soğuk süt dökelim ve soğumata bırakalım.
  • Bu esnada şantiyi hazırlayalım.1 bardak sütle iyice çırpalım.
  • Artık soğumuş olan keke önce kabaklı kısmı eşit miktarlarda üzerine yayalım.
  • Daha sonra şantiyi yayalım ve düzeltelim.Ben pasta süsleme aparatımla üzerine dalgalar yaptım.Siz de dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN....

21 Şubat 2014 Cuma

Fırında Kuzu Kol


 MALZEMELER:
1 adet kuzu kol
2 adet orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
3-4 yaprak defne yaprağı
dağ kekiği, pulbiber eğer varsa doğal tuz kullanınız
üzeri için 2 kaşık zeytinyağı.
YAPILIŞI: Piyazlık doğradığımız soğanları fırın tepsisine alalım.Üzerine arkalı önlü tuzlayıp karabiber ve kekik serptiğimiz kuzu budunu yerleştirelim.Üzerine yuvarlaklar halinde doğradığımız sarımsakları koyalım.Defne yapraklarını koyalım.Üzerine 2 kaşık zeytin yağı gezdirelim.Zeytin yağını etin aromasını ön plana çıkardığı için kullanıyoruz.Önce yağlı kağıtla üzerini kapatıp ardından alüminyum folyoyla hava almayacak şekilde fırın tepsisini kaplayalım.250 derecede önceden 5 dk kadar ısıtılmış fırına verelim ve dereceyi 200'e düşürüp 2 saat kadar pişmeye bırakalım.Fırından almaya yakın üzerini açıp ve 5 dk kadar da bu şekilde pişirip fırından alalım.  

Kokusunu ve lezzetini size nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama görüntüden lezzetini tahmin edebileceğinizi düşünüyorum.Et lokum gibi oldu ve kemiğinden ayrıldı.


20 Şubat 2014 Perşembe

BORŞ ÇORBASI


Malzemeler:
1 adet orta boy soğan
1 adet büyük boy havuç
2 adet orta boy patates
Küçük boy lahananın yarısı
2 adet orta boy kırmızı pancar
İsteğe bağlı içine et de koyabilirsiniz.(ben kemik suyu kullandığım için koymadım)
1 litre kadar kemik suyu(isterseniz koymayabilirsiniz ama esas lezzeti kemik suyuyla yapılması)
1yemek kaşığı domates salçası
defne yaprağı, tuz, svıyağ
kemik suyu yetmeyeceğinden ilave sıcak su
Üzeri için: yoğurt veya krema kullanabilirsiniz.Ben semetane kullandım.(ekşi yağı alınmış kaymak)

Yapılışı: 
Derin ve biraz büyükçe bir tencereye sıvı yağı koyalım.Üzerine piyazlık doğranmış soğan ve yuvarlaklar halinde doğranmış havucu ilave ederek soteleyelim.Üzerine salçayıda ekleyip sotelemeye devam edelim.Daha sonra önceden hazırlamış olduğumuz kemik suyunu ilave edelim ve kaynamaya bırakalım.Kaynayan kemik suyu karışımına incecik doğranmış lahanayı ekleyelim.Lahananın pişmesine yakın içine rendelenmiş kırmızı pancar ve iri küpler halinde doğranmış patatesi ekliyoruz.İçine defne yaprağı koyuyoruz.Tuzunu atıyoruz ve biraz sıcak su ilave ediyoruz.Zaten içinde çok malzeme olduğundan suyu kaldıracaktır ama fazla ekleyip tadını bozmayın.Pişmeye bırakıyoruz.Farkettiyseniz malzemeleri pişme aşamasına göre sırasıyla koyduk.Tadına bakın ve tüm malzemeler pişip yumuşadıysa ocağınızın altını kapatın ve çorbayı biraz dinlendirin.Daha sonra servis edeceğiniz kaseye alıp üzerine yoğurt veya krema gezdirip servis yapın.
Afiyet olsun...

18 Şubat 2014 Salı

Kibrit Salata



Malzemeler: Lahana, havuç, kırmızı pancar, patates, tuz ve tatlandırmak için mayonez
Yapılışı:
Bu salata malzemesinin içinde sadece pancar ve patates pişmiş olacak.
Lahana ve havucu çiğden koyuyoruz.
Öncelikle kabuklarını soyduğumız kırmızı pancarı çok yumuşatmadan haşlamaya bırakalım.
Bu esnada patatesleri soyup kibrit şeklinde rendeleyelim ve kızartalım.


Not: Tüm malzemeleri kibrit şeklinde rendeleyebilmek için özel aparatlı rendelerden kullanmalısınız.Bizim bildiğimiz klasik rendelerle olmuyor.
Havucu rendeleyelim.
Lahanayı çok ince olacak şekilde kıyalım.
Lahanayı ve havucu çok az tuzla ovalım ki biraz yumuşasın.
Haşlanan pancarı da kibrit şeklinde rendeleyelim.
Yukarıda ki fotoğrafta gördüğünüz gibi tüm malzemelerimi özenle hazırladım.Artık karıştırma vakti geldi.
Derin bir kasede tüm malzemeyi karıştırdım.Zaten pancarın rengi tüm salatayı etkisi altına alacaktır.Üzerine mayonez sıkın ve tekrar karıştırın.Salatamız artık servise hazır.İster porsiyonluk,ister ortaya vs.Nasıl isterseniz o şekilde servis edebilirsiniz.
Not: Tüm malzeme rendelendiği için oldukça bereketli bir salata oluyor.Fark ettiyseniz ölçü vermedim.İlk etapta denemek için yapacaksanız eğer tüm malzemelerden 1'er tane kullanarak yapabilirsiniz.Ben 2'şer taneden yaptım.Lahana ölçüsü olarak da küçük boy bir lahanın 4/1 kadarını kullanabilirsiniz.

17 Şubat 2014 Pazartesi

Elmalı Milföyler



Malzemeler:
10 adet milföy hamuru
3-4 adet orta boy elma
5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
bir avuç kadar iri çekilmiş ceviz
Üzeri için: pudra şekeri

Yapılışı: Elmaları güzelce soyup rendeleyelim.Tavaya alalım.Üzerine şeker ilavesi yapıp suyunu çekene kadar karıştırarak pişirelim.Ocaktan almaya yakın içine tarçın ve cevizi ekleyelim.Karıştırıp ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.Yumuşamış olan milföy hamurlarının her iki tarafından 7-8 kesik atalım.Ortasına soğuyan elmalı iç harcdan koyalım.Örgü örer gibi kapatalım.Fırın tepsisine dizelim.İsterseniz üzerine yumurta sarısı sürebilirsiniz.Ben sürmedim.Kızarana kadar pişirelim.Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis yapalım. 
Afiyet Olsun...

Fırında Palamut


Malzemeler:
2 adet palamut
1 adet patates
1 adet soğan
1-2 diş sarımsak
1 adet limon
8-10 dal maydanoz
2 adet defne yaprağı
tuz,karabiber,kırmızı toz biber
Üzerinin sosu için: 1 talı kaşığı biber salçası çok az suyla sulandırılacak


Yapılışı:

  • Fırın tepsisinin altına yuvarlak halkalar halinde doğranan soğan ve sarımsakları yerleştirin
  • Üzerine iyice temizlenmiş olan palamutu 3 cm kalınlığında halka olacak şekilde doğrayarak yerleştirin
  • Baharatlarını ve tuzunu ekleyin
  • Üzerine kıyılmış maydanozları serpiştirin
  • Çok az suyla sulandırılmış biber salçası sosunu gezdirin
  • Üzerine limon dilimleri yerleştirin.
  • Yarım ay şeklinde doğrayıp tuzladığınız patatesleri tepsinin kenarlarına dizin
  • Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
afiyet olsun...

14 Şubat 2014 Cuma

Pratik Muzlu Pramit Pasta


Malzemeler: 
1 paket petibör bisküvi
1 paket vanilyalı puding
2 adet muz
Üzeri için: 1 paket krem şanti ve dilediğiniz bir süsleme malzemesi
Yapılışı:
  • Öncelikle tepsimizin altına streç filmi yayalım. 
  • Pudingi paketin arkasındaki tarife göre pişirelim.
  • Tepsiye enine 6 sıra, boyuna 3 sıra olacak şekilde petibörleri dizelim
  • Üzerine pişirdiğimiz pudingi kaşık yardımıyla sıcak sıcak yayalım.
  • Aynı işlemi 2. kata da uygulayalım
  • 3. kata geldiğimizde bisküviyi ortaya değil sadece  kenarlara dizin.Yine üzerlerine kaşık yardımıyla biraz pudig gezdirin. (3.resme dikkat)
  • 4.resimde gördüğünüz gibi muzları ortaya yerleştirdik
  • Artık pastamız oluştu ve sıra şekil vermeye geldi.
  • Pastamızı tepsinin altına serdiğimiz streç film yardımıyla kenarlarından toplayarak ortada birleştirelim ve pramit şeklini oluşturalım.
  • Bunu yaparken biraz zorlanabilirsiniz ama merak etmeyin bu esnada streç filmin çok yardımı oluyor.
  • Soğuması ve şeklini muhafaza etmesi için hemen dondurucuya kaldırın.Yaklaşık bir saat durması yeterli. 


Artık soğumuş olan pastayı dondurucudan alalın ve dikkatli bir şekilde streç filmden ayıralım. Sonra üzerine 1 çay bardağı sütle köpürttümüz şantiyi yayalım ve dilediğimiz gibi süsleyelim.
.

13 Şubat 2014 Perşembe

Un Çorbası , Herre Aşı


Malzemeler:
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 kaşık tere yağı
3 yemek kaşığı un
1 litre kemik suyu
kıvamı ayarlamak için sıcak su
tuz, karabiber ve kırmızı toz biber

Yapılışı:
  • Öncelikle tencereye yağları alalım.Tere yağı eriyene kadar bekleyelim.
  • Tere yağı sıvı yağla beraber karışıp eriyince içine unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Üzerine kemik suyunu ilave edelim.Çorbanın kıvamı size göre hala koyuysa biraz da sıcak su ilavesiyle kıvamını açabilirsiniz.
  • Tuzunu ekleyip karıştırarak kaynamaya bırakalım.Bu esnada yarım çay kaşığı kadar karabiber ilavesi yapalım. İstereseniz eklemeyebilirsiniz ama ben şifa niyetine koyuyurum.
  • Çorbamız kaynara çıktıktan sonra altını kısalım ve 5 dk kadar daha kaynatıp altını kapatalım.
  • Üzeri için kırmızı toz biberi tereyağında sos yapıp dökebilirsiniz.Ben içindeki yağ miktarından dolayı üzerine septim.Çorbamız servise hazır.
Afiyet şifa olsun...

11 Şubat 2014 Salı

Etli Kuru Bamya Yemeği


Şimdi kış ayında olduğumuz için yazdan kurutulmuş bamyalarla yaptım.Haşlama kısmı hariç yazın da taze bamyalarla yine aynı tekniği kullanarak pişirebilirsiniz.
Tencereye yaklaşık 200-250 gr kadar bamyayı alalım.Üzerini geçecek kadar su koyup içine yarım limon sıkalım ve haşlamaya bırakalım.

MALZEMELER:
250 gr kuru bamya
1 adet soğan ve 1-2 diş sarımsak
200 gr kuşbaşı doğranmış et
yarım yemek kaşığı domates salçası
yarım yemek kaşığı biber salçası
4/1 limon
sıvı yağ, tuz ve sıcak su

YAPLIŞI: 
  • Tencereye sıvı yağı alalım.Kızan yağın üzerine etleri koyalım ve rengi dönene kadar kızartalım.
  • Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ilave edelim.Soğan ve sarımsaklar pembeleşinceye kadar eti sotelemeye devam edelim.
  • Üzerine salçayı ekleyip salçanın çiğ kokusu çıkane kadar pişirmeye devam edelim.
  • Daha sonra üzerine bamyayı ekleyerek tüm malzemeyi 3-4 dk kadar çevirelim.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim ve tuzunu ilave edelim.Limon suyunu da ekleyip pişmeye bırakalım. 
AFİYET OLSUN...

Sıvı Yağlı Un Helvası



Malzemeler: 1,5 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un, 1,5 su bardağı su,1,5 su bardağı toz şeker


Yapılışı: Sıvı yağı tavaya alalım.Üzerine unu ilave edip unun rengi  iyice dönene kadar kavuralım.Yaklaşık yarım saat kadar.Helva yapmanın püf noktalarından biri de unu sabırla kavurmaktır.Ayrı bir kapta şeker ve suyu kaynatmadan sadece şeker eriyene kadar karıştırın ve ocaktan alın.Şerbeti sıcak olmamalı.Hatta bu işlemi helvayı kavurmadan önce yapın,şerbet bir kenarda beklesin.Rengi kahverengiye dönen kavrulmuş una şerbeti eklererek hızla karıştırın.Şerbeti çeken un kıvama gelince 2-3 dk kadar tahta kaşıkla  eze eze karıştırın ve ocaktan alın.İlk sıcaklığı çıkar çıkmaz kaşık yardımıyla veya dilediğiniz gibi şekil verebilirsiniz.
Afiyet olsun... 

10 Şubat 2014 Pazartesi

Turna Balığı




Deri kısmına temizledikten sonra çizikler atarsanız görüntü açısındanda sizi tatmin etmiş olur.Ben mısır ununa bulayarak tavada kızarttım.Yanında mor lahana,beyaz lahana ve soğandan oluşan bol limonlu ve zeytin yağlı bir salata hazırladım.Farklı balık türlerinin de lezzetini keşfetmek isteyenler için değişik bir alternatif olabilir.Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin.

Tavuklu Bulgur Pilavı


Malzemeler:
1 adet küp doğranmış tavuk göğsü
2 su bardağı pilavlık kalın bulgur
1 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
yarım çay bardağı sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı tere yağı
tuz,karabiber ve sıcak su
İsterseniz servis esnasında üzerine kuru reyhan da serpebilirsiniz.Çok yakışıyor.

Yapılışı:

  • Pilav tenceremize önce sıvı yağ ve tere yağını alalım
  • Tere yağı eridikten sonra üzerine küp doğranmış tavuk göğsünü ilave edelim ve rengi dönene kadar pişirelim.
  • Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ilave edelim ve soğanlar pempeleşene kadar soteleyelim.
  • Daha sonra salçaları ekleyelim ve kokusu çıkana kadar kavuralım.Üzerine yıkanmış ve suyu süzdürülmüş bulguru ilave edelim ve 3-4 dk kadar çevirelim.
  • Tuzunu ve karabiberini serpelim.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip pişmeye bırakalım. 
Afiyet olsun...

9 Şubat 2014 Pazar

Etli Yeşil Fasulye


Malzemeler:
1 kg taze fasulye
250 gr kuşbaşı doğranmış dana eti
1 orta boy soğan
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
yeteri kadar sıvı yağ, tuz ve sıcak su

Yapılışı:
  • Tencereye sıvı yağı alalım.Kızdırdığımız sıvı yağın üzerine etleri atalım ve kızartalım.Bu işlem etin daha iyi pişmesi ve yumuşak olması için gerekli.
  • Kızaran ve rengi iyice dönen etlerin üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyerek etlerle beraber soteleyelim.
  • Ardından salçaları da ekleyerek kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Üzerine yeşil fasulyeleri ekleyelim.Biraz da fasulyeyle etleri çevirelim ve tuzunu ekleyelim.
  • Üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ilave edelim ve pişmeye bırakalım.
Afiyet Olsun...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...