31 Mart 2014 Pazartesi

Süt Kaymaklı Poğaça



Malzemeler: 
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı ayçiçek yağı veya zeytin yağı koyarsanız daha da nefis oluyor
1 su bardağı süt kaymağı
5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
10 gr kuru maya veya 1 dolu yemek kaşığı da olur
aldığı kadar un
Üzeri için bir yumurtanın sarısı ve çörek otu susam karışımı (isterseniz serpmeyebilirsiniz)

Yapılışı:
  • Yoğurma kabına öncelikle su, süt, şeker ve mayayı alalım
  • Maya ve şeker eriyene kadar bir kaşık yardımıyla karıştıralım
  • Bu karışıma tuzu, yağı ve kaymağı ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • Üzerine yavaş yavaş un ilave edelim ve kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edelim.
  • 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamuru biraz yoğurup gazını alalım
  • Mandalina büyüklüğünde bezeler koparıp dilediğiniz şekli verin.Dilerseniz istediğiniz içle hazırlayabilirsiniz.Boş olarak da hazırlayabilirsiniz.
  • İçlide olsa boş da olsa fark etmez.Sonuç olarak ortaya nefis bir poğaça çıkıyor :)
  • Yarım saat kadar da tepsi mayasının gelmesini bekleyelim.
  • Tepsi mayası gelen poğaçalara yumurta sarısını sürelim.
  • 180 derecede kızarana kadar pişirelim.
  • AFİYET OLSUN...

28 Mart 2014 Cuma

Kıymalı Ravioli , Şapkalı Mantı


MALZEMELER:
2 yumurta
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
YAPILIŞI: Sıvı malzemeleri bir kaba alıp tuz eriyene kadar elimizle karıştıralım.Sonra yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan biraz sert olacak şekilde bir hamur hazırlayalım.5 dk kadar dinlendirelim.
İç Harcı İçin: 350 gr orta yağlı kıyma, 1 adet büyük boy soğan, tuz, karabiber, toz pulbiber,yarım demet maydanoz(isterseniz koymayabilirsiniz)
İç Harcın Hazırlanması: Öncelikle soğanı minik küpler halinde doğrayıp tuzla biraz ovalım.Üzerine kıymayı ilave edip baharatlarını katıp yoğuralım ve biraz dinlenmeye bırakalım.İç harcı öncesinden hazırlayıp buz dolabında yarım saat kadar dinlendirmenizi tavsiye ederim.İç harcı böyle hazırladığınız taktirde mantı daha lezzetli olacaktır.
Mantının Hazırlanması :
  • Dinlenen hamuru açabileceğimiz büyüklükte bezelere ayıralım
  • Açtığımız hamuru normal büyüklükteki mantı hamurundan biraz daha büyük karelere keselim.
  • İç harcını biraz bol miktarda koyalım ki hamuru kıvırdığımızda ota kısmı dolgun görünsün.
  • Yukarıdaki resimlerde nasıl kıvırmanız gerektiğini detaylı olarak fotoğraflamaya çalıştım.Umarım bu görüntüler size yardımcı olur ama ben nasıl büküldüğünü size tekrar anlatayım.
  • Kestiğimiz kare hamurun ortasına iç harcımızı yerleştirdikten sonra önce dikdörtgen olacak vaziyette kapatıyoruz.
  • Sonra üst kısmını biraz içe doğru büküp orta parmağımız yardımıyla iki ucunu birleştiriyoruz


Klasik mantı pişirme yöntemiyle haşlıyoruz.Tecereye suyu koyalım ve kaynamaya bırakalım.Kaynayan suya tuzunu katalım ve içine mantıları ekleyerek pişirelim..

Domates Soslu üzeri Reyhanlı Karamelize Soğan: Tavaya bir miktar tere yağı ve sıvı yağ karışımı alalım.Tere yağı eridikten sonra üzerine ince doğranmış piyazlık soğanı ilave edip soteleyelim.Rengi iyice dönen soğanlara domates püresi ilave edelim Biraz da bu şekilde piştikten sonra ocaktan alalım ve servis tabağına koyalım.Üzerine kuru reyhan serpelim.Mantımızla bereber servis edelim.
Bu farklı sosu dilediğiniz miktarda ve damak zevkinize göre yapabilirsiniz.Bu nedenle miktar veya ölçü yazmıyorum.

Afiyet olsun....

25 Mart 2014 Salı

Barbie Pasta Yapımı

Bu pastayı kızımın isteği üzerine yaptım. Keklerini bir gece öncesinden hazırladım.Pasta keki dinlenenince daha güzel oluyor,aklınızda bulunsun.Doğum günü sabahı o kalkmadan ben pasta süslemelerini bitirdim.Uyanır uyanmaz mutfağa gelip Anneee diye bağırması beni öpücüklere boğması benim için dünyalara bedeldi. Barbie pasta için tam 3 tane kek hazırladım.Bunun için küçük boy yuvarlak borcam ve yine küçük boy çukur kase borcam kullandım.Üzerindeki o yuvarlak bölümü kase borcamda pişirdiğim kekle oluşturdum.Yapımıyla oldukça emek isteyen bir pasta.Ama sonucuna değiyor.Ben tamamen mutfağımda olan malzemelerle ortaya çıkardım bu pastayı.Ölçülerimde yine bana ait,genelde bu oranlarla yapıyorum.Ama dediğim gibi borcamlarım küçük boydu.

Keki için gerekli malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya

Kreması için: 
4 su bardağı süt
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
6 yemek kaşığı şeker
1 pk vanilya
1 poşet çilekli krem şanti
Aralarına sepmek için: beyaz damla çikolata kullandım.
Dışını süslemek için: 1 kutu sade krem şanti(2 poşet) 1 kutu çilekli krem şanti(2 poşet)
                                     Her iki poşeti de 1'er su bardağı sütle çırpmalısınız
YAPILIŞI:
  • Öncelikle kremayı hazırlayalım. tencereye tüm malzemeyi alalım ve koyulaşana kadar pişirelim.Ocaktan alalım arada karıştıralım ki kabuk bağlamasın.Ilınınca içine çilekli toz şantiyi ekleyerek mikserle çırpalım.
  • Kekleri hazırlayalım.Şekeri ve yumurtayı köpürene kadar çırpalım.Sütü ve yağı ilave edelim çırpalım.Unu, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek katalım.Çırpalım.Unu gözünüze az gelirse 1-2 kaşık daha ekleyebilirsiniz.Küçük boy yuvarlak borcama dökün.Öncesinden borcamı yağlayıp unlayın ki kek piştikten sonra çıkması kolay olsun.180 derecede pişirin.
  • Bu kekten iki tane pişirmelisiniz
  • Üçüncü keki de yine aynı ölçülerle hazırlayıp çukur borcam kaseye döküp fırına veriyorsunuz.Bu kekin pişme süresi diğerlerine göre daha uzun sürecek.Çünkü çukur olduğu için içi zor pişer.Erken çıkarırsanız içinin pişmeme olasılığı yüksek olur.
  • Pişirme kaplarınızı iyice margarinle yağlayıp un serpin ki çıkması kolay olsun.Yağlı kağıt tavsiye etmiyorum.
  • Yani toplamda 7 katlı pir pasta olmuş olacak.
  • 4 katı zaten yuvarlaklardan çıkıyor.Çukur kasedeki kekide ben üç kata böldüm.
  • Kekleri önce üst üste koydum.Çukur kasede pişirdiğim kekin boyutuna göre alttaki kekleri kenarlarından kestim.Hepsi aynı boyutta oldular.
  • Her katı sütle ıslatıp arasına hazırladığım kremayı sürüp beyaz çikolata serpiştirdim.Her kata aynı işlemi uyguladım.
  • Son olarak güzelce yıkadığım barbie bebeğin alt kısmını streç filmle kaplayıp pastanın tam ortasına yerleştirdim.
  • Hazırladığım beyaz şantiyle dış yüzeyini kapladım.
  • Çilekli şantiyle hem bebeği hem de pastayı süsledim.
  • Bu işlemleri yapabilmek için mutlaka pasta süsleme aparatlarınızın olması gerekir.Yoksa sizin çin süsleme olayı biraz zor olabilir.

Nisastalı Katmer Poğaça

Milföy Tadında Poğaça

Malzemeler: 
2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı şeker
3 tatlı kaşığı tuz (silme koyun)
1,5 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı kuru maya
aldığı kadar un
Aralarına sürmek için: 150 gr kadar tere yağı eritilir ve ılıtılır

Hamuru açmak için: Buğday Nişastası

İç harcı için: 300-350 gr kıyma,1 büyük soğan,tuz,karabiber,pulbiber,1 tatlı kaşığı biber salçası,sıvı yağ
Tavaya sıvı yağını al.Isınan yağa kıymayı ekle ve kavurmaya başla .Bu esnada ince kıyılmış soğanı da ekle.Kavurmaya devam et.Son olarak biber salçasını ve baharatlarını ekle.Biraz daha karıştır ve ocaktan alıp soğumaya bırak.
Not: iç harcını kıymalı hazırladım ama siz peynirli veya patatesli ya da istediğiniz bir iç harçla hazırlayabilirsiniz.

Üzeri için: Bir yumurta

Yapılışı:
  • Yoğurma kabına süt, su, şeker ve maya alınır ve eriyene kadar karıştırılır
  • Sonra yağ, tuz ve sirke eklenir, tekrar karıştırılır
  • Aldığı kadar un eklenir ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir
  • 5-10 dk dinlendirilir
  • Dinlenen hamur 18 beze yapılır
  • Bezeler dokuzlu olacak şekilde ikiye ayırılır
  • Önce ilk dokuzlu beze servis tabağı büyüklüğünde nişasta ile açılır ve aralarına tereyağı sürülür, aynı işlem ikinci dokuzlu beze içinde yapılır.En üste konulan bezeye tere yağı sürülmez
  • Kat kat hazırlanan dokuzlu bezeleri oklava yardımıyla nişasta serperek büyütülürAynı baklava hamuru gibi büyüdükçe büyüyen bir hamur.
  • Açtığınız hamuru 16-18 'e bölebilecek kadar açmış olmalısınız, sigara böreği yapar gibi üçgenlere bölün
  • Hazırladığınız iç harcı geniş tarafına koyup rulo yapın.
  • Toplamda 32 yada 36 adet poğaça elde etmiş olacaksınız.Ben 48 adet elde ettim.Bu ölçü hamuru ne kadar büyüttüğünüzle de alakalı olacaktır.Ama normal oran 32 adettir.
  • Üzerlerine yumurta sürüp 180 derecede kızarana kadar pişirirlir.
Afiyet olsun....

24 Mart 2014 Pazartesi

Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası


  • Közlenmiş kırmızı biber
  • Yoğurt 
  • biraz mayonez(koymayabilirsiniz ama ben lezzetini artırdığı için ilave ediyorum)
  • bir kaç diş ezilmiş sarımsak
  • süsleme için dereotu
  • tuz
Oranlarını siz dilediğiniz gibi gelecek misafirinize göre veya kendinize yapacaksanız ona göre belirleyebilirsiniz.
Afiyet olsun....



Meveli Kolay Pasta



Keki için malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya

Kreması için: 
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker
1 pk vanilya
1 pk çilekli toz krem şanti
Süslemek için: kivi,pudra şekeri

Yapılışı: 

  • Öncelikle kremayı hazırlayalım. tencereye tüm malzemeyi alalım ve koyulaşana kadar pişirelim.Ocaktan alalım arada karıştıralım ki kabuk bağlamasın.Ilınınca içine çilekli toz şantiyi ekleyerek mikserle çırpalım.Hazır olan kremamızı bir kanara alalım ve kekimizi yapalım.
  • Şekeri ve yumurtayı köpürene kadar çırpalım.Sütü ve yağı ilave edelim çırpalım.Unu, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek katalım.Çırpalım.Unu gözünüze az gelirse 1-2 kaşık daha ekleyebilirsiniz.Küçük boy yuvarlak borcama dökün.Öncesinden borcamı yağlayıp unlayın ki kek piştikten sonra çıkması kolay olsun.180 derecede pişirin.
  • Keki piştikten sonra soğumaya bırakın.Soğuyan keki servis yapacağınız tabağa ters çevirin.İkiye ayırın. sütle ıslatın.Arasına kremayı dökün ve yayın.Üzerine diğer parçayı kapatıp üzerine bolca pudra şekeri serpin.Kenarlarını kiviyle süsleyin.
  • Sizler bu pastayı dilediğiniz gibi istediğiniz meyveyle yapabilirsiniz.Afiyet olsun.... 

Kuru Fasulye Tatlısı , Yalancı Kestane Şekeri



Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış ve püre haline getirdiğimiz kuru fasulye
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı çekilmiş ceviz
3 yumurta
125 gr yumuşak tere yağı
1 pk kabartma tozu
bir fiske tuz

Yapılışı:
Yumurta şeker ve tuz çırpılır. Fasulye, tere yağı ve kabartma tozu eklenir.Tüm malzemeler iyice karıştırılır.Yağlanmış bir fırın tepsisine dökülür.150 derecede 1 saat pişirilir.Fırından aldıktan sonra ılımaya bırakılır.Ilınan tatlıyı elimizle toparlayıp yoğrulur.Buzdolabında yarım saat dinlendirilir.Daha sonra istediğiniz şekli verip üzerine benmari usulü eritilmiş bitter çikolata dökülür.
İsterseniz tamamen top şeklinde de yapabilirsiniz yada benim yaptığım gibi eklere benzetebilirsiniz.Ya da dilerseniz tamamen çikolataya bulayabilirsiniz.O daha bir güzel olur. Tercih size kalmış tabii.

Not: Diğer bir alternatif ise bu tatlıyı pasta gibi de sunabilirsiniz.Yuvarlak veya kare bir borcama döküp aynı şekilde pişirin.Üzerine hazır çikolata sos döküp dilimleyip servis edin. 
Afiyet olsun....

18 Mart 2014 Salı

Doğum Günü Menüsü-1

Biricik kızım Halemin bugün doğum günü.İlk göz ağrım, çiçeğim gözümün önünde hızla büyümeye devam ediyor.Eminim büyüdüğü zaman bu fotoğraflara bakıp çok mutlu olacaktır.Rabbim kızıma hayırlı ömürler nasip etsin inşallah.Bize ve Vatanına hayırlı bir evlat olup,Rabbinin rızası doğrultusunda ilerleyen bir insan olur inşallah.Her zaman hayırlı olanla karşılaşıp,hayır getirecek işlerin peşinde olur inşallah.Sen hep gül kızım,o nur yüzün hep mutluluk saçsın etrafa,seni çok seviyorum annecim.Doğum günün kutlu olsun birtanem...
Doğum Günü Menümüz :
1. Barbie pasta 
2. Meyveli pasta
4. Yalancı Kestane Şekeri
5. Lokum tatlısı
6. Nişastalı katmer poğaça
8. Bavursak (orta asyaya özgü hamur kızartması)
9. Yoğurt soslu Kırmızı Biber Salatası
10. Renkli patates topları (üç renkli patates salatası tarifimin aynısı, bu dafa sadece top şeklinde yaptım.)

Menüde linkini verdiğim tariflere bakabilirsiniz. Sadece 5 ve 8 numara hariç tüm menümü kendim hazırladım.Lokum tatlısı ve Bavursağı Özbek arkadaşlarım yapıp getirdiler.Onların da ellerine sağlık.Lezzetleri çok güzeldi.
Barbie pastayı kızımın isteği üzerine yaptım.Sabah o uyanmadan ben hemen kalkıp süslemesiyle uğraştım.Görünce gözlerine inanmadı ve çok sevindi. Boynuma atlayıp ANNE SENİ ÇOOOK SEVİYORUM DEMESİ BENİM İÇİN DÜNYALARA BEDELDİ. 
Hazırlıklarımı hem çocuklara hem de annelere hitap edecek şekilde hazırladım.Sizler içinde bu menü bir fikir olabilir.Linkini vermediğim tariflerimi  en kısa zamanda yayınlayacağım. 




15 Mart 2014 Cumartesi

Sıvı Yağlı Un Kurabiyesi


Malzemeler: 
4/3 su bardağı şeker
2 dolu yemek kaşığı pudra şekeri
1 su bardağı sıvı yağ
aldığı kadar un

Yapılışı:
Un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alın ve karıştırın.Sonra unu ilave edin.Hatta ben unu biraz fazla ekledim ve kum kıvamında bir hamur elde ettim.Sonra Dondurma kaşığına doldurup iyice bastırarak şekil almasını sağladım.Yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine dizdim ve önceden ısıttığım fırında fazka kızartmadan pişirdim.
Çok kolay ve az malzemeyle yapılan nefis bir kurabiye.
Birazını da kakaolu yaptım.Nefis oldu.Kesinlikle denemenizi tavsiye edebileceğim pratik ve lezzetli bir kurabiye.

12 Mart 2014 Çarşamba

Buharda Bal Kabaklı Börek



Hamuru için Malzemeler: 
1,5 su bardağı su
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

YAPILIŞI:
  • Suyu yumurtayı ve tuzu bir kaba alalım karıştıralım ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
  • 5 dk dinlendirdiğimiz hamuru yumruğumuz büyüklüğünde bezelere ayıralım. 
  • Bezeleri açtıktan sonra üzerine sıvı yağ ve tere yağı karışımından oluşan bir miktar eritilmiş yağ hazırlıyoruz
  • Bol soğan,bal kabağı ve kuyruk yağından oluşan bir harç hazırlıyoruz.Baharat olarak da sadece tuz ve karabiber kullanıyoruz.

  • Hamurdan yumruğumuz büyüklüğünde bezeler hazırlıyoruz.Açabildiğimiz kadar açıyoruz.Üzerine hazırlamış olduğumuz yağ karışımından bir fırça yardımıyla sürüyoruz.
  • Hazırlamış olduğumuz kabaklı iç harçtan her tarafına gelebilecek şekilde serpiştiriyoruz.
  • (İç Harcının nasıl hazırlandığını merak ediyorsanız hemen onu da kısaca anlatayım.Temizlenmiş olan çiğ kabağı rendeliyoruz.İçine çekilmiş kuyruk yağı katıyoruz.Bolca yemeklik soğan doğruyoruz.Tuzunu ve karabiberini atıp iç harcımızı da böylelikle hazırlamış oluyoruz. )
  • Hamuru gevşek şekilde rulo yapıyoruz.Buhar tenceresine yerleştiriyoruz.Tıpkı buharda mantı pişirme tekniğinde olduğu gibi pişiriyoruz.



11 Mart 2014 Salı

Bitli Örgü Ekmek



MALZEMELER
500 gr un
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket(42 gr)instant maya
3 yemek kaşığı kavrulmuş susam
2 yemek kaşığı mavi haşhaş
yeteri kadar ılık su

YAPILIŞI: Kavrulmuş susam ve mavi haşhaş hariç tüm malzemeleri yoğurma kabımızın içine alıp azar azar suyu ilave ederek yoğurmaya başlayalım.Kıvamı elimize hafif yapışan bir hamur olacak.Ağzını kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakalım.1 saatin sonunda hamur oldukça kabarmış olacak.Elimizle şöyle bir yoğurup havasını alalım.İçine susam ve haşhaşı ilave edelim.Tekrar yoğuralım.Tezgahın üzerine bolca un serpip hamuru alalım ve biraz yoğurup örgü şeklini verelim.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine koyalım.15-20 dk kadar da tepsi de mayalansın.200 derecelik önceden ısınmış fırına verin.Yaklaşık 1 saatte pişiyor.




9 Mart 2014 Pazar

Kartopu Tatlısı , Raffaello


Malzemeler:
1 paket krem şanti
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çay bardağı süt
2-2,5 su bardağı kadar hindistan cevizi
Üzeri için: benmari usulü eritilmiş 1 paket(80 gr) bitter çikolata
Yapılışı: Hindistan cevizi hariç tüm malzemeyi derin bir kabın içine alıp mikserle yüksek devirde şanti iyice katılaşana kadar çırpalım.İçine hindistan cevizini ekleyerek karıştıralım.Buzdolabında en az yarım saat bekletelim.Sonra ceviz büyüklüğünde toplar yapalım.Elimiz biraz nemli olursa topları daha rahat hazırlarız.(Yalnız burada dikkat! ıslak demiyorum nemli olacak.)Hatta arada elimizi yıkayıp tekrar yapmaya devam edelim.Bu söylediklerim topları daha kolay ve düzgün hazırlayabilmeniz için verdiğim püf noktalarıdır.Dikkata almanızı öneririm :)
Üzeri için çıt çıtlı bir poşete kırıp koyduğum bitter çikolatayı cezvede kaynattığım suyun içine koydum ve iyice eriyene kadar beklettim.Sonra poşetin ucundan çok minik bir parça kestim.Çikolatanın akacağı kadar olması kafidir.Hemen üzerlerine gezdirdim.Nefis ve pratik Raffaellolarımız hazır. 

7 Mart 2014 Cuma

Balık Çorbası


MALZEMELER:
Her hangi bir beyaz etli balık(ben yılan balığı kullandım ama sazan ve levrek de çok güzel oluyor.Sazan dan da yaptım,İstanbuldayken levrek de yapmıştım.Yani bu benim ilk balık çorbası yapışım değil ama biz lezzet olarak en çok bunu beğendik.)
2 adet orta boy yemeklik ama oldukça minik doğranmış soğan
1,5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet rendelenmiş domates vaya 1 su bardağından az domates sosu da olur.Şimdi kış olduğundan ben domates sosu kullandım.
yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
1 yemek kaşığı tere yağı
8-10 adet tane karabiber
10-12 demet maydanoz
10-12 demet dereotu
8-10 demet yeşil soğan
2-3 diş sarımsak
3 adet defne yaprağı
tuz ve kırmızı pul biber
TERBİYESİ İÇİN: 1 adet limon suyu ve 1 yumurtanın sarısı

YAPILIŞI: 

  • Düdüklü tencerenin içine öncelikle yağları alalım.Üzerine ince kıyılmış soğanı ilave edelim.pembeleşene kadar kavuralım ve unu ilave edip tekrar kavuralım.
  • Domates sosunu veya rendelenmiş domatesi ve domates salçasını da ekleyerek kokusu çıkana kadar tekrar kavuralım.
  • üzerine 1-1,5 litreye yakın sıcak su ilave ederek kaynamaya bırakalım.
  • Kaynadıktan sonra içine balığı, tuzu, tane karabiberi ve defne yaprağını da ilave ederek kapağını kapatalım ve 20-25 dk pişmeye bırakalım.


  • Pişmeye bıraktığımız balıkları tencerenin altını kapattıktan sonra içinden çıkaralım ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan balığı dikkatlice ayıklayalım
  • Bir kasede limon suyu ve yumurta sarısını çırpalım ve çorbanın içine katalım.Çorbamızın altını açalım bir taşım karıştırarak kaynatalım.
  • Ayıklamış olduğumuz balık etini ilave edelim
  • Üzerine hemen ezilmiş veya rendelenmiş sarımsağı ekleyin ve 5 dk kadar kaynamaya bırakın.
  • Altını kapatın ve bir kaç dk dinlenmeye bırakın.
  • İlk sıcaklığı çıkınca üzerine çok ince kıyılmış yeşillikleri ilave dedin.

Nefis ve şifalı balık çorbamız servise hazır.Afiyet olsun...

3 Mart 2014 Pazartesi

Evde Trabzon Ekmeği Yapımı



  • Daha önceleri de bahsetmiştim ekmeğimi ben hep evde kendim yapıyorum diye.Dışarıdan mecbur kalmadıkça almıyoruz zaten.
  • Daha önceden yaptığım ekmek hamurundan yaklaşık 100-150 gram kadar ayırmıştım.Trabzon ekmeğini hazırlamadan 10 gün önce bu hamuru Maya olarak kullanmak için ekşimeye bıraktım.
  • Aşağıda tarifini verdiğim ekmek hamurundan bir miktar ayırarak ekşi maya elde edebilirsiniz.ben öyle yapıyorum.Buz dolabınızda bir kabın içinde muhafaza edebilirsiniz.Mayalı olduğundan sürekli kabaracaktır.Arada sırada kaşıkla karıştırıp havasını alabilirsiniz. 
MALZEMELER: 1kg un,1 tatlı kaşığı tuz,2 tatlı kaşığı şeker,1çorba kaşığı instant  maya(kuru maya),ılık su
YAPILIŞI: 

  • Genişçe bir kabın içine su hariç bütün malzemeleri katın.
  • Suyu yavaş yavaş ekleyerek cıvık bir hamur elde edin.Kolunuz biraz yorulabilir ama macun kıvamına gelene kadar yoğurun.
  • Üzerini kapatıp bir saat mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamuru  bir kaşık yardımıyla karıştırarak havasını alıyoruz.
  • Hamurdan yumruğumuz büyüklüğünde bir parça ayıralım.Bu hamuru örgüler için kullanıcaz.Ayırdığınız bu hamura biraz un ekleyerek toparlanmasını sağlayın.
  • Pişireceğimiz kabın içine öncelikle bir miktar un serpip hamuru pişirme kabına alıyoruz.
  • Ortasına bıçakla bir yarık açıp örgüyü o kısma yerleştirelim..Kenarlara da ayırdığımız hamurdan rulo yaptığımız parçayı yerleştirelim.
  • Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar pişiriyoruz.

Mis kokulu ev yapımı Trabzon ekmeğimiz artık hazır.Afiyet şifa olsun...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...