4 Ocak 2015 Pazar

Etli Karalahana Dolması

Bizim evde en çok sevilen ve sıklıkla yaptığım bir dolma türüdür.Çok da lezzetli olur.Özellikle etini ve soğanını bol koyarım.Pirinci az koymaya çalışırım.Bence etli dolma yapıyorsanız pirinci az eti bol olmalı.İşte o zaman daha lezzetli oluyor.Tarifi püf noktalarıyla vermeye çalıştım.Denemek isteyenler için resimlerin yardımcı olacağını düşünüyorum.Tarifi mutlaka okuyun,püf noktaları çok işinize yarayacak.Blokta ki dolma tariflerim çoğunlukla etli ama siz etli pişirmek istemezseniz aynı ölçüleri kullanarak sadece eti eklemeden pirinci çoğaltarak da yapabilirsiniz.Dolma tariflerime buradan bakabilirsiniz 

Malzemeler:
2 bağ karalahana
İç malzeme:
350 gr orta yağlı kıyma
yarım çay bardağı pirinç
2 tane orta boy soğan
1 adet orta boy domates
3 diş sarımsak
8-10 dal maydonoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz,kara biber,pulbiber,kuru nane çok az kimyon
Üzerine gezdirmek bir miktar yemeklik(riviera) zeytinyağı
YAPILIŞI:

  1. Lahanaları saplarından ayıralım.İyice yıkayalım.Tencereye su koyalım ve kaynatalım.Kaynayan suyun içine lahana yapraklarını kısım kısım ekleyerek rengi dönene kadar haşlayalım.Süzgece alalım ve suyunun süzdürelim.
  2. Daha sonra iç malzemeyi hazırlayalım.Kıymayı derin bir kaba alalım.üzerine yıkayıp suyunu süzdürdüğümüz pirinci koyalım.İnce kıyılmış soğan, sarımsak ve maydanozu ekleyelim.Domatesi rendeleyip içine katalım.Salçaları, tuzunu ve baharatlarını katalım.Elimizle iyice karıştırarak harcımızı harmanlayalım
  3. Geleneksel sarma yöntemiyle sarıyoruz fakat tek bir farkla.Lahana yaprağının damarları oldukça kalın oluyor.Özellikle yaprağın orta kısmında çok kalın bir damar olur.Ben onu bir bıçak yardımıyla kesip çıkarırım.Sonra kestiğim yeri kapatacak şekilde yaprağı birleştiririm ve harcı koyarım.Daha sonra rahat bir şekilde sarılıyor.Bu konu da hiç endişelenmeyin.
  4. Eğer o kalın damarı çıkarmazsanız düzgün sarılmaz ve pişerken de orası çok sert olduğu için size sorun çıkarır. 
  • Bu püf noktaları da verdikten sonra gelelim son haline.
  • Resimde de gördüğünüz gibi sardığımız lahanaları düzgün bir biçimde tencereye yerleştirelim.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirelim.Üstünü geçmeyecek şekilde su ilave edelim ve bir tabak kapatalım.
  • Yapraklar yumuşayıp pişene kadar pişirelim.Mutlaka kontrol edelim.Tamamen piştiğine emin olunca altını kapatalım.
Afiyet olsun...

ASYADAN ESİNTİLER'i  fACE adresinden takip edebilirsiniz.

3 yorum:

  1. Şule bizim buralarda yok bu karalahanadan ,
    karalahana apayrı bişi bizde :)) Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize saglik cok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. Yorumlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...