8 Ocak 2015 Perşembe

Etli Pazı Dolması

Yine mi etli dolma tarifi dediğinizi duyar gibiyim :) ama inanın çok seviyoruz ve sadece pirinçli hali bize çok hafif geliyor,Elbette o da güzel oluyor tabii ama bizim damak zevkimize genelde etli yemekler hitap ettiği için dolmaları bile etli pişiriyorum :) Ama tabi ki etli sevmeyen olur, et alamayan olur vs. Böyle durumlar için tariflerimi pirinçli haliyle de uygulayabilirsiniz.Et koymadan pirinci çoğaltacaksınız ve yine diğer malzemeleri de kullanarak enfes bir iç harç oluşturarak, harika bir dolma yapmış olacaksınız.Genelde tariflerimi püf noktalarıyla anlatmaya çalışıyorum.Dilerim bu konuda sizlere de yardımcı olabiliyorumdur.Diğer dolma tariflerime de göz atmak isterseniz verdiğim linki tıklamanız yeterli.
Malzemeler:
2 bağ pazı
İç malzeme:
350 gr orta yağlı kıyma
yarım çay bardağı pirinç
2 tane orta boy soğan
1 adet orta boy domates
3 diş sarımsak
8-10 dal maydonoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz,kara biber,pulbiber,kuru nane çok az kimyon
Üzerine gezdirmek bir miktar yemeklik(riviera) zeytinyağı
YAPILIŞI:

  1. Pazıları saplarından ayıralım.İyice yıkayalım.Tencereye su koyalım ve kaynatalım.Kaynayan suyun içine lahana yapraklarını kısım kısım ekleyerek rengi dönene kadar haşlayalım.Süzgece alalım ve suyunun süzdürelim.
  2. Daha sonra iç malzemeyi hazırlayalım.Kıymayı derin bir kaba alalım.üzerine yıkayıp suyunu süzdürdüğümüz pirinci koyalım.İnce kıyılmış soğan, sarımsak ve maydanozu ekleyelim.Domatesi rendeleyip içine katalım.Salçaları, tuzunu ve baharatlarını katalım.Elimizle iyice karıştırarak harcımızı harmanlayalım
  3. Geleneksel sarma yöntemiyle sarıyoruz fakat tek bir farkla.Pazı yaprağının orta kısmında çok kalın bir damar olur.Ben onu bir bıçak yardımıyla kesip çıkarırım.Sonra kestiğim yeri kapatacak şekilde yaprağı birleştiririm ve harcı koyarım.Daha sonra rahat bir şekilde sarılıyor.Bu konu da hiç endişelenmeyin.
  4. Eğer o kalın damarı çıkarmazsanız düzgün sarılmaz ve pişerken de orası çok sert olduğu için size sorun çıkarır. 
Yaprağı nasıl sardığımı Karalahana Dolması Tarifime bakarak görebilirsiniz..Link için Burayı tıklayın.

  • Bu püf noktaları da verdikten sonra gelelim son haline.
  • Resimde de gördüğünüz gibi sardığımız pazıları düzgün bir biçimde tencereye yerleştirelim.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirelim.Üstünü geçmeyecek şekilde su ilave edelim ve bir tabak kapatalım.
  • Yapraklar yumuşayıp pişene kadar pişirelim.Mutlaka kontrol edelim.Tamamen piştiğine emin olunca altını kapatalım.
Afiyet olsun...

ASYADAN ESİNTİLER'i  fACE adresinden takip edebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Ben et sevmem genelde sarmalarda, dolmalarda ama pazıya yakışıyor. Annem hazır burdayken belki biz de yaparız. Çok sevilir bizim evde sarmalar. Ellerine sağlık, çok leziz duruyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...