22 Şubat 2015 Pazar

Kaz, Kaz Nasıl Pişirilir, Kaz Tarifi, Kaz Suyuna Bulgur Pilavı

Bir sürü başlık yazdım ama hepsi de bir tarifte toplanıyor.Kaz etiyle ilgili püf noktalarını ve kazı nasıl ve neyle tüketmeniz gerektiğini anlatan bir yazı paylaşmak istiyorum.Çünkü biz her sene en az 4-5 tane alıp dondurucuda muhafaza ederek misafirlerimizle beraber veya canımız istedikçe pişirip tüketiyoruz.Kaz eti yemenin en güzel zamanı kış aylarıdır.Çünkü kışa kadar beslenen hayvanlar yağlanır ve etlenir.Ayrı bir lezzetlenir kaz eti bu zamanlarda.Yılın son aylarında kesilmeye başlanır ve tütsülenerek bolca kalın tuzla tuzlanarak kar soğunda 1 hafta dışarıda bekletilir.Bu işlemleri gören et yola çıkar ve kilometrelerce yolu bizim için gelir :) Ben bu halineyken hemen dondurucuya kaldırırım ve en az bir ay sonra tüketiriz.Çünkü kaz eti ne kadar tuzda beklerse o kadar lezzetli olur.


Şimdi gelelim nasıl pişirdiğime.1 gün öncesinden dondurucudan çıkardığım tüm kazı tamamen açılınca sığabileceği büyük ve derin bir tencereye alıp yarısına kadar su ekleyip en az 1,5 saat pişmeye bırakıyorum.Zaten yaklaşık 2 saatte filan pişiyor.Ama yok ben parçalayıp düdüklüde pişiririm diyorsanız da en az 1 saatt pişirmelisiniz.Ama malalesef düdüklüyü önermiyorum çünkü hızlı pişirdiği için etin lezzetini kaybetmesine sebep oluyor.

Gördüğünüz gibi neredeyse etleri lime lime oldu ve haşlandı.Haşladıktan sonra bir fırın tepsisine alıyorum ve önceden 200 derecede ısıttığım fırına veriyorum.Sadece derisi kızaran kadar tutuyorum.Kaz kızarırken bu arada hemen pilavı hazırlıyorum.Resimdeki gördüğünüz kazın haşlama suyunu pilav tenceresine alıyorum.Şimdi burada nasıl ölçü vereceğim bilmiyorum çünkü hep göz kararı yaparım.Kaynayan kaz suyunun içine su bulgurların üzerinde kalacak şekilde bulgur ekliyorum ve bu haliyle pişmeye bırakıyorum.Aslında bulgur bir nevi kaz suyunda haşlanmış gibi oluyor.Ama orjinali budur bunun.Yöresel yapılma şekli de böyledir zaten. 

Son hali de  en üstte gördüğünüz gibi oluyor.Kaz suyunda pişmiş nefis bulgur pilavı ve nar gibi kızarmış kaz eti.Sormak istediğiniz bir şey olursa lütfen yorumlarda belirtin.Elimden geldiğince bu konuda yardımcı olurum.
sevgilerimle...

5 yorum:

  1. Çok nefis görünüyor, ellerine sağlık. Çok güzel kızarmış üstü.
    Yıllar önce ilk kez ilk işyerimde yemiştim kaz eti. Çok lezzetliydi hiç unutmam. Bizim evde bilinmez kaz eti pek, hindiyi bile herkes yemiyor bizde, o yüzden tekrar yemedim. Çok zor pişer, tadı farklıdır, kokusu olur gibi önyargılar oluyor genelde, ama bence çok güzeldi. Senin anlatımınla da gayet kolay görünüyor. Hele o bulgur pilavı da ne lezizdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkürler canım.Evet haklısın genelde kaz etine ön yargılı yaklaşılıyor.Ama son derece lezzetlidir aslında.İlk kez yiyecek olanlara biraz ağır gelebilir ama biz alışık olduğumuz için vazgeçilmezlerimiz arasında diyebilirim :)
      sevgilerimle...

      Sil
  2. Sulecim bizde bir kez denedik ama cocuklar sevmedi,hasladik ve kizarttik,ama lezzeti güzel degildi,ama bu sanmaki kazdan,burda hicbirseyin tadi yokki,ondandi bence,ah Türkiye de olsaydik eminim o kazlar bambaska!Yinede bilgiler ve tarifin icin tesekkür ederiz,bende cok tarif bakinip öyle yapmistim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir canım.Doğrudur.Lezzeti Türkiyedeki gibi olmaz tahminimce.Ama haklısın tabii kaz etini herkes sevemeyebilir.Teşekkür ederim yorumun için
      sevgilerimle...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...