2 Mayıs 2015 Cumartesi

Zeytinyağlı Enginar

Enginar 16. yüzyıl Avrupasında soylu bir bitki olarak kabul edildiği için kraliyet aileleri ve zenginler tarafından tüketiliyormuş.Neyse ki günümüzde enginar yemek için zengin olmak gerekmiyor :) Mevsiminde pazara gidip almak mümkün.Enginarın faydaları açısından en bilindik özellikleri sindirime yardımcı olması, karaciğeri temizlemesi, vitamin ve mineral açısından zengin olması genelde en bilinen özellikleridir.

Malzemeler:

Enginarları pişirmek için :
4 adet soyulmuş enginar
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
tuz
2 adet kesme şeker
üzerini geçecek kadar su

Garnitürü için :
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
1 adet küçük boy patates
1 adet küçük boy havuç
1 çay bardağı bezelye
tuz
üzeri için ince kıyılmış dereotu

  • Eğer vaktiniz yoksa hazır konserve garnitür de kullanabilirsiniz.


Yapılışı:

  • Öncelikle enginarları pişirmek için, tencereye enginarları dizelim.
  • Ayrı bir tencerede un, şeker, tuz, zeytinyağı, limon suyu ve suyu karıştırıp enginarların üzerine dökelim.
  • Önce orta ateşte kaynamaya sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım
  • Enginarlar yumuşayana kadar kaynatalım
  • Ayrı bir tencerede zeytinyağında yemeklik doğradığımız soğanı kavuralım
  • Kavrulan soğana tavla zarı büyüklüğünde doğradığımız patates ve havucu ilave edelim.Bezelyeyi de ekleyip tuzunu ilave edelim
  • Tencerenin kapağını kapatıp sebzeler yumuşayana kadar pişirelim
  • Yeteri kadar pişirdiğimiz enginarların üzerine garnitürü ekleyelim
  • Enginarın suyundan hepsinin üzerine birkaç kaşık gezdirelim
  • Enginarın suyu enginarların altında kalmalı,eğer fazlaysa birazını dökelim
  • Yarım limonun suyunu enginarların üzerine eşit miktarlarda sıkalım
  • 10 dk kadar pişirip ocaktan alalım
  • Tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakalım.
  • Servisten önce üzerine ince kıyılmış dereotu serpip servis edebiliriz.
Afiyetler Olsun...

Enginarla ilgili bilinmesi gereken bir kaç püf noktası var :
  1. Enginarları işleme tabi tutana kadar kararmaması için mutlaka limonlu suda bekletmelisiniz.
  2. Bazı enginarlar çok kılçıklı oluyor,alırken mutlaka buna dikkat etmek gerekiyor.
  3. Zeytinyağlı enginarı servisten en az 4-5 saat önce yapıp dinlendirirseniz daha lezzetli olacaktır
Asyadan Esintiler'i fACE adresinden takip edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...