Beklenen gün geldi.Artık koy şu peynirlerini siteye de yapımına bir bakalım diye sabırsızlanan arkadaşlarıma sürpriz olsun.Arkadaşların dışında beni tanıyan herkes ve akrabalar da buna dahil.Neyi bekliyorsun sorularından kurtulmak için yayınlıyorum.Zaten neyi beklediğimi ben de bilmiyorum.Sırada beklettiğim o kadar tarif var ki bazen hangisini yayınlasam acaba diye uzun uzun ekran karşısında baktığım oluyor.
İsterseniz ev yapımı peynirlerimi tanıtayım size.Örgü Peyniri(Tel peynir),Kaşar peyniri,Salamura beyaz peynir.
Toplamda 20 kg sütten yaptığım bu peynirleri merak edenler için bütün yapım aşamaları ve püf noktalarıyla anlatacağım.20kg sütten yaklaşık 2,5 kg peynir çıktı.Bu peynirleri yapmak aşamalarıyla birlikte toplam da bir günümü aldığını söyleyebilirim.Ama ben zevkle yaptım ve sabırsızlıkla olmasını bekledim.Ortaya bir sanat eseri çıkarmışçasına oturup peynirlerimi izledim ve sizler için fotoğrafladım.Artık yavaş yavaş neler yaptığımı ve nasıl yaptığımı aşamalı olarak size anlatayım.
Öncelikle peynir mayası kullanmanız şart.Ben Türkiye'den getirtmiştim.Büyük marketlerde ya da eczanelerde bulabilirsiniz.Süt kesinlikle pastötize olmamalı,çiğ inek sütü olmalı.Yoksa peynirimiz olmaz.Hatta bir de süt yağlıysa işte o zaman daha da süper olur.Şimdi anlatacağım ölçüler 10 kg süt için.Ben iki gün üst üste 10 ar kilodan yaptım.
1.aşama: Sütü tencerelere boşaltıp parmağımız yanmayacak kadar ısıtıp büyük bir leğene boşaltalım.Sütün ısınma ayarının sıcaklığı parmağınızı ısıracak kadar olmalı.
2.aşama: Bir kasede biraz suyla açtığınız 2 kaşık yoğurt hazırlayalım ve ilk olarak yoğurdu sütün içine karıştıralım.
3.aşama: Ardından iki kaşık peynir mayası koyalım ve kaşıkla biraz karıştıralım.O esna da sütün içinde kesikler göreceksiniz.Üzerini kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
4.aşama: Eveet.İşte bir saatin sonundaki o harika mayalanma görüntüsü.Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi mayalanan sütün üzerine yeşil suyunun çıkmış olması gerekiyor.Artık içi tamamen pelteleşmiş durumda.
5.aşama: Bıçakla atabildiğiniz kadar çizikler atıp pelteyi birbirinden ayırıyoruz.
Kesikler attıktan sonraki hali.
6.aşama: Herhangi temiz bir bez ya da tülbent de olabilir.Ama ben bunun için özel bir süzdürme kesesi hazırlamıştım.Peteyi süzdürelim.Süzdürdükçe peynirin oluşumunu gözlemleyebilirsiniz.Resimde gördüğünüz gibi peynir artık oluştu.
7.aşama: Peyniri keseden çıkartmadan sıkışması ve kalan suyunun süzülmesi için üzerine 5 lt'lik su bidonu koydum.Siz ağırlık yapacak herhangi bir şey koyabilirsiniz.Bu şekilde 4-5 saat bekletiyoruz.
Ortalama 4-5 saatlik beklemenin ardından peynirin görüntüsü.Sıkılaştı ve sertleşti.
Peyniri kesip rondodan geçirip parçalayalım.Rondosu olmayanlar rendeleyebilirler.
Biz bunları yaparken bir tencereye 5 lt su koyup içine 2 su bardağı tuz koyalım ve kaynamaya bırakalım.
8.aşama: Kaynayan tuzlu suyun altını kısalım ve biraz durulmasını ve kaynama oranının 80 dereceye düşmesini bekleyelim.Yani suyumuz sıcak ama fokurdamayan bir su olmalı.Delikli bir süzgeç yardımıyla tuzlu suyun içine 2 avuç kadar peynirden koyup eritmeye başlayalım.Tahta bir kaşıkla karıştıralım.Yavaş yavaş yumuşadığını ve sakız kıvamına geldiğini göreceksiniz.
9.aşama: Sakız kıvamına gelen peyniri hemen suyun içinden alın ve biraz elinizle üzerine bastırıp suyunu alın ve resimde gördüğünüz gibi uztabildiğiniz kadar uzatın.Fakat bu işlemi yaparken kopmamasına özen gösterin.İkiye katlayıp bükün ve içinden geçirin.
10.aşama: Yaptığınız peynirleri hemen sertleşmesi için 5 dk kadar soğuk suyun içinde tutun.Fazla bırakmayın ki tuzu gitmesin.
İşte bu da salamura yaptığım peynir.Yukarıda ki resimde süzdürdüğüm halinden sonra peyniri dilimlemiştim.Önceden hazırlayıp soğuttuğum tuzlu suyum vardı.Peynirleri kavanoza koyup üzerine suyu boşalttım.Bu peynir ne kadar uzun süre salamura da kalırsa o kadar lezzetleniyor.
Bir de kaşar peyniride anlatayım hemen.Yine onu da aynı örgü peynirini yaptığız aşamayla yapıyoruz.Tek farkı sakız kıvamına geldiğinde hemen istediğiniz bir kabın içine basıp bekletiyorsunuz.Soğuyup sertleşince ters çevirip içinden çıkarın ve peyniriniz artık hazır.
Peynir yapımıyla ilgili sormak istediğiniz ve marak ettiğiniz şeyleri sorabilirsiniz.Bu peynirleri ilk defa yapmasam da ilk defa bana ait olan bir sitede paylaştığım için çok mutluyum.Çünkü bu benim için de ileride çocuklarıma aktaracağım harika bir anı olacak.Tecrübelerimi paylaştığım bir blok oluşturmak benim için harika bir deneyim oldu.
NOT: Salamura peyniri en az 1 ay bekletip daha sonra tüketmelisiniz.Peynirin salamurada uzun süre beklemesi mikobun kırılması için yeterlidir.Daha uzun süre bekletmeniz ise peynirin lezzetini artıracaktır.
NOT: Salamura peyniri en az 1 ay bekletip daha sonra tüketmelisiniz.Peynirin salamurada uzun süre beklemesi mikobun kırılması için yeterlidir.Daha uzun süre bekletmeniz ise peynirin lezzetini artıracaktır.
Sen nasıl anlatıyorsan bilmiyorum artık, burda gördüğüm tarifler bana ulaşılmaz gibi gelmiyor, iş çıkartttın başıma:)muhteşem görünüyor peynirlerin,yakında değil ama mutlaka yaparım diye düşünüyorum, sorularımı o zamana saklıyorum, sen bloğunu yazmaya devam et, ellerine sağlık, sevgileer:))
YanıtlaSilinşallah canım.yaptığın zaman sorularını beklerim.sevgiler.
SilMerhaba salamura tuz oranini nasıl ayarliyim .bu arada tarif mükemmel sonuç mükemmel. Elinize sağlık Allah razı olsun
Silelıne sağlık peynırcı dukkanı acarsın bunları yapmak marıfet ıster
YanıtlaSilgülümsettiniz beni.çünkü aynı şeyi arkadaşlar da dedi.Hatta yap bize sat dediler.Ama ben bunu ve tüm tariflerimi keyif aldığım için yapıyorum..yorumunuz için teşekkürler.
Silgoda yada edemar yapabilirmisiniz tarif yazarsanız sevinirim
Silpeynir delisi biri olarak ağzım sulandı şuandaki görüntüye :)))) peynirin her çeşidini çok seviyorum :)) çok zahmetli bir iş gibi görünüyor ama bir yandan da kendin yaptığın için gönül rahatlığıyla dilediğin kadar yiyebiliyorsun :) canımm ellerine sağlık :)
YanıtlaSilkesinlikle öyle.oldukça zahmetli.Ama yemesi de bir o kadar keyifli.Yorumun için teşekkürler canım.
Silev yapımı her zaman favorimdir.gerçektengönül rahatlığıyla yenir.çünkü içinde neolduğunu biliyorsun.ellerinize sağlık.selamlar.
YanıtlaSilGerçekten öyle Fatma hanım.teşekkürler.
SilEllerine sağlık,bende arada evde yaparım peynirimi ve tadına doyulmaz.Senin peynirlerinde çok güzel görünüyorlar ,doğal ev yapımı gibisi yok .Afiyetle tüketin.Sevgiler:)
YanıtlaSilteşekkürler.tabi insanın kendi yaptığının lezzeti bir başka oluyor.sevgiler.
SilŞulecim ne kadar güzel olmuş peynirlerin eskiden bende yapardım köyde evlenmeden önce kendi ineğimiz vardı.Salamura peynire bayılırım:) canım peynirin suyunu döküyomusun yoksa lor mu yapıyosun? lor da çok güzel oluyor:)eline sağlık canım çok güzel görünüyorlar:)
YanıtlaSilgenelde lor peyniri sütü limonla kestirerek yapıyorum.peynirin suyunu denemedim.yorumun için teşekkürler sevgiler.
Sil20 kilo sütten 2,5 kilo peynir..bize ne yetsin canım yaa..uğraş uğraş 2 günde mafiş :)))Ellerine sağlık..bir gün sana peynir yemeye gelmeli :))
YanıtlaSilinşallah.evet bizde peyniri kısa sürede tüketen bir aileyiz.ama onu yapmanın keyfi ve zevki bir başka oluyor.sevgiler
SilHep merak edip, denemek istediğim birşeydir peynir yapmak. Böyle anlatınca kolay görünüyor. Birgün kendi peynirimi yapmak isterim bu tariflerle. Teşekkürler paylaştığınız için.
YanıtlaSilDenizcim zaten zor diğil sadece uğraştırıcı.e bide emek istiyor tabii.inşallah bir gün yaparsın canım.sevgiler.
SilBenim şu aşamaları gördükten sonra yapmam imkansız:) ellerine sağlık
YanıtlaSilAma notumu alıyorum şimdi annemi kandıra bilirsem ona yaptırırım :)
yaparsınız inş.sevgiler
Silvaaaaooov gerçekten harika :)
YanıtlaSilüşenmesekte yapsak iyi olurdu :)
ellerinize sağlık :)
umarım bir gün yaparsınız.sevgiler.
SilCanım ellerine sağlık seni süper sule ilan ediyorum.
YanıtlaSilçünkü yaptıkların;süpeeeeeeeeeer
sevgilerimle arkadaşım.
teşekkürler canım.sen de süpersin.benden de sevgiler.
SilValla sulecim harikasin,ellerine saglik nekadar cok emek verdigin belli oluyor, dogal olan herseye bayiliyorum,bir ciftlikte yasayip herseyi kendim yapmayi cok isterdim.....
YanıtlaSilBu tarifini yapilacaklar listeme ekledim bile :)
inşallah canım.Bizimde ileriye dönük böyle hayallerimiz var.RABBİM İSTEYEN HERKESE DİLEDİĞİNİ VERSİN İNŞALLAH(amin)sevgilerimle.
SilŞulecim Ellerine Sağlık.Anlatımınla Benide Şevklendirdin.Saç Örgü Peyniri Denicem.Ama bizler Burada Şanslıyız Çünkü Senin Peynirlerinin Tadına Bakma Şansına Erdik.Çok da Lezzetli Olmuşlardı.Her Zamanki Gibi Ellerine Sağlık.Gülcan Ablan
YanıtlaSilteşekkürler ablacım.inşallah seninkinin de tadına bakarız.sevgiler.
Silellerini,ze sağlık yoğurt katılarak yapılandan sık sık yapıyorum bende:)
YanıtlaSilnefis oluyor..
sevgiler..
evet.eminim sizinki de lezzetli oluyoyordur.benden de sevgiler.
SilBu yazınız harika bir kaynak olmuş. Bütün tarifleriniz orjinal. Ben de denemem isterim
YanıtlaSilİyi ki blog dünyasına girmişsiniz
teşekkürler pınar hanım her zaman beklerim.sevgiler.
YanıtlaSilUzanıp hepsinden alasım geldi,bu nefis peynirler için ellerine emeklerine sağlık canım.
YanıtlaSilPeynir yapımıyla ilgili harika bilgilendiri bir yayın olmuş.
Bu süper peynir dosyası için teşekkürler ve sevgiler...
teşekkürler.faydalanmanıza sevindim.bloğuma hoşgeldiniz.
YanıtlaSilharika görünüyorlar, peynir sevdalısı biri olarak tarifinizi deneme arzusu uyandırdınız bende :) elinize sağlık..
YanıtlaSilöyle olmasına sevindim canım.umarım denersin.sevgiler.
Silellerinize sağlık çok emek vermişsiniz ama tabi ev yapımı lezzetler bir başka oluyor sevgiler:)
YanıtlaSilevet,emek verince yemesi de ayrı güzel oldu.teşekkürler,sevgiler.
SilŞule'cim maşallah sana harikasın çok güzel fotoğraflamışsın emeğine sağlık,afiyetle tüketin sevgiler...
YanıtlaSilteşekkürler.benden de sevgiler.
Silbayıldım bayıldım..harika görünüyorlar..ellerine sağlık....ilk olarak bir peynir mayası edinelim gerisini senin bloğa yapışcam artık..aşamaların anlatımın süper.....ellerine emeğine sağlık canım:)
YanıtlaSilteşekkürler canım sevgiler.
SilMaşallah ne kadar güzel görünüyor hepsi.. Allah afiyetle yemeyi nasip etsin..
YanıtlaSilsevgiler
teşekkürler.benden de sevgiler.
Silharikasın sen vallahi :)
YanıtlaSil1.ci aşamada parmağımız dayanacağı kadar sıcaklık demişsin ya, sütü önce kaynatıp mı o sıcaklığa gelmesini beklicez yoksa kaynamaması mı gerekiyor...
Hayır canım sütün kaynamamış olması gerekiyor.
Silayyy harika görünüyor ellerinize sağlık sizi çok takdir ettim,örgü peynire bayılırım okadar güzel anlatmışsınki sanki zor değil gibi hemen mutfağa gidip yapasım geldi,hiç böyle bir düşüncem yoktu ama aklıma soktun bende peynir yapmayı deneyeceğim :)
YanıtlaSilinşallah evdekileri zehirlemeden :(
güldürdün beni alemsin:)sende bu beceri varken yaparsın diye düşünüyorum.
Silo kadar güzel görünüyorlar ve güzel anlatmışsınız ki ellerinize emeğinize sağlık.bendede denemek isteği uyandırdı bilemiyorum yapabilirmiyim.ama deneyeceğim ancak kaşık ölçüsü tatlı kaşığımı çorba kaşığımı.yardımcı olursanız sevinirim.Ayten.
YanıtlaSilbeğendinizse ne mutlu.umarım yaparsınız.mayanın ölçüsü çorba kaşığıyla olacak.sevgiler.
Silbende peynir yapmayı hep çok istedim sizdede görüp açıklamalı halini görünce yapmaya karar verdim.ama bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.öncelikle kaşık ölçüsü ne olacak çorba kaşığımı acaba?bir saat mayalandırma sürecinde tencerenin kapağımı kapatılacak yoksa örtüye sarmakmı gerekir?birdesalamura için tuzlu suyu nasıl hazırlamamız gerekiyor?yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.elinize emeğinize sağlık.GÖNÜL
YanıtlaSilkaşık ölçüsü çorba kaşığıyla olacak.evet.tencerenin kapağını kapatmanız yeterli.örtüyle sarmaya gerek yok.salamura peynirin tuzlu su ölçüsü yapacağınız miktara bağlı.Ben 2 lt hazırladım.tencereye 2 lt su koyup üzerine 1 su bardağı tuz koyun ve kaynamaya bırakın.iyice fokurdayarak kaynamasına özen gösterin.daha sonra soğutun.iyice soğuyan tuzlu suyunuzu peynirlerin üzerine dökün.bekledikçe peynirler tuzunu alacaktır.sevgiler.
Silsuperdir benim arkadasim peynirler goruntusu kadar lezzetide guzedi tatma hatta kavaltida yeme firsati buldum sansliyim ellerine saglik arkadasim cesareti olan bende yaparim bunda ne var ki diyen buyursun :-)
YanıtlaSilgüzel yorumun için teşekkürler.arkadaşım.sevgiler.
SilTebrik ederim gayet başarılı görünüyor. Vakit bulabilirsem ben de denemek isterim. Sevgiler
YanıtlaSilteşekküeler.umarım denersiniz.benden de sevgiler.
Silçok güzel ve uğraştırıcı bir iş.emek istiyor.süt kaynatılmadan kullanılacak demişsiniz brucella açısından kaynatılmayan sütün sağlıksız olduğunu biliyorum.acaba kaynatsak olmazmı.
YanıtlaSilbu tarzda yapacaksak eğer kaynatınca olmuyor.ama şu açıdan içimiz rahat olabilir.peynirleri kaynayan suda tekrar pişiriyoruz.ve yine kaynamış bol tuzlu su da bekletiyoruz.bu sütün içindeki mikrobu alıyor.
SilBen de denemek istiyorum beyaz peyniri kestikten sonra salamuraya direk koyup saklıyoruz değil mi?Onu hiç kaynar suya batıracak mıyız?Tuzlu su yeterli geliyor sanırım bu mikroplar açısından.
Silevet,zaten size de cavabını yazmıştım.salamura suyunu önceden hazırlıyıp soğutuyoruz.peynirleri içine koyup en az 1 ay sonra tüketiyoruz.peynir ne kadar tuzlu su da durursa o kadar güzel olur.hem bu sayede de mikrobu kırılmış olur.Ama şöyle de düşünecek olursak zaten insanlar peynir diye neleri yemişler.artık hiç bir gıdaya güvenli gözle bakmıyorum.en azından bunu kendim yaptım ve istediğim gibi tüketebilirim.
SilPeynirin her turlusune bayiliri, yazinizi itinayla okudum en kisa zamanda denemek isterim.
YanıtlaSilEllerinize saglik..
Sevgiler.
teşekkür ederim.sevgiler.
Silpeynirmi dedin hepsine bayılırım:)
YanıtlaSilellerine sağlık bune hamaratlık çok güzeller çok
teşekkür ederim.sevgiler.
SilNe faydalı bir post olmuş ellerinize emeğinize sağlık, Peynir yapmayı hiç denememiştim daha zahmetli gibi sanıyordum. Ama şimdi denemeden duramıyacağım çok teşekkürler...
YanıtlaSilevet biraz zahmetli ama yapımı o kadar da zor değil.umarım denersiniz.sevgiler.
SilİNANMIYORUM BU NASIL BİR HAMARATLIKTIR
YanıtlaSilBU NASIL BİR BECERİDİR
MAŞALLAH SUBHANALLAH 41 KERE
ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN
HAYIRLI AKŞAMLAR
Şule Hanım ellerinize sağlık. Hep yapmak istediğim bir şeydi peynir. Ama bir türlü cesaret edemiyordum . Ama tarifiniz sayesinde kolaylıkla yapabileceğimi düşünüyorum. Sevgiler.
YanıtlaSilben de peynirimi ve tereyagımı evde yapanlardanım özellikle şimdiki peynirlerin içine jelatin konuldugunu duyduktan sonra :) ellerinize saglık gerçekten cok güzel görünüyor, sakız gibi bembeyaz :)
YanıtlaSilEline sağlık şulecim valla bravo..En güzeli ev yapımı..
YanıtlaSilsevgiler
peyniri denedim
YanıtlaSilörgü peynir yapmak istedim...
dediklerini uyguladım
peynir tuzlu suda peltelenmeye başladı ama senin ki gibi pürüzsüz şekilde uzatamadım
hatta hiç uzaatamadım
sence nerde yanlış yaptım...
ha bide çok sıcaktı elime alamadım ben peyniri....
YanıtlaSilsen nasıl yanmadan uzatabildin :D
suyun ısının biraz düşmesi gerekiyordu.zaten yazımda da belirttim.Ama yine de elin sıcağın etkisiyle biraz yanıyor tabii:)sanırım benim ki alışık.Aslında söylediklerin doğru yaptığını gösteriyor ama nasıl olmadı anlayamadım.Kaşıkla iyice ezer gibi yapıp sakız kıvamına getirmen gerekiyordu.Daha sonra tuzlu sudan çıkarınca yavaş yavaş çektirerek uzatıyorsun.Türkiye deki sütlerin yağını çok alıyorlar.Eğer sütünün yağ oranı düşükse ondan da olmamış olabilir.Mesela benim sütümün rengi neredeyse sarı gibiydi.Süt duru gibi ve bembeyazsa sütçü mutlaka satışa çıkarmadan önce bi işlemden geçirmiştir.Burada bulunduğum 4 sene içinde böyle şeyleri epey öğrendim.Demeye devam diyorum.sevgiler.
Silsüt bizim ineklerin sütü
YanıtlaSilyani saf süt...
benim peynirde ziyan olmadı...
baktım örgü olmuyor bende bastım bir kaba
suyunu iyice aldım...
sonra tuzu gitsin diye soğuk suya aldım...
dedim şunun tadına bi bakıyım..
aaaa hellime benziyor...
dilimledim kızarttım
oldu mu sana hellim :D
ohhh bundan iyisi şamda kayısı :D
5 kg dan 300 gr. peynir çiktı bu arada :D
denemelere devam bakalım :D
Tamam o zaman,sütteki ihtimal de ortadan kalktığına göre o zaman denemeye devam tabii.Ama ziyan olmadığına da çok sevindim.mayalanma oranı daha katı olursa belki gram olarak daha fazla çıkabilir.normalde 10 kg dan 700-800 gr arası çıktığı oluyor.o haldeyken istediğiniz bir kaseye basıp katılaşmasını bekleyip ters çevirin.İşte oldu size kaşar.Zaten yazımın sonunda da belirtmiştim.Bu arada tostu da harika oluyor:)
YanıtlaSilMerhaba Şule Hanım;
YanıtlaSilBen tarifinizi çok beğendim ve anlaşılır buldum fakat bir kaç soru var kafamda denemeden önc sormak istiyorum.
Mayanın markası önemli mi birde kullanırken mayayı suyla inceltecekmiyiz ?
Sütün çiğ olması içime sinmiyor günlük pastörize süttende elde edemezmiyiz ?
Şimdiden teşekkür ederim, ayrıca paylaşımınız içinde teşekkürler...
merhabalar.bloğuma hoşgeldiniz.Beğenmenize sevindim.Mayayı resim de gösterdiğim markadan kullandım.markasının çok önemli olduğunu sanmıyorum.Zaten piyasada fazla marka yok.Hayır mayayı inceltmiyoruz.Mayanın kıvamı zaten su gibi oluyor.Malesef pastörize olmuş sütten olmuyor.Deneyen arkadaşlar olmuştu.Olmadığını söylemişler.
SilSule hanim sutun pastorize edilmeden kullanilmasi soz sagliginiz 've cevreniz icin zararli olabilir o yuzden muhakkak pastorizasyon isleminden gecirin ben peynir ustasiyim 20 kg sutten 4 kiloya yakin yada tam 4 kilo peynir alabilirsinz bunun icin pihtinn suyunun iyice cekilmesini bekleyin 've baskiyi az Tutun yani soyle pihtiyi kestikten sonra telemenin iyice Alta cokmesini bekleyip suyunu iyice suzmesini bekleyin ayriyeten elinizle pihtiyi hirpalamadan pihtiyi biraz daha kucuk parcalara bolerseniz daha sert 've kivamli peynir elde edersiniz saygilarla
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilyukarıda ki yorumunuzun cevabında da belirttiğim gibi başka maya markası kullanmadım.başka sormak istedikleriniz varsa sorabilirsiniz.sevgiler.
SilŞuleciğim, ben bu yazını nasıl kaçırmışım :(
YanıtlaSilBu enfes bir anlatım, hiç bilmeyen biri bile çok rahatlıkla yapabilir Biiznillah.
Evde peynir yapmaya daha başlayamadım ama yapacak olursam, ilk adresim sensin.
Emeğine sağlık her bir zerresi için.
Buarada geçen gün yorumuna mailde cevap vermiştim, ulaştı mı sana?
Sevgi ve muhabbetlerimle...
sağol canım güzel yorumun için.evet ulaştı.sevgiler:)
Silağzımm açık okudum ellerinize saglık.maşallah size:))sevgiler...
YanıtlaSilteşekkür ederim zerrin hanım.bloğuma hoşgeldiniz.sevgiler:)
Silelerinize saglik bende uzun zamandir peynir yapmayi dusunuyordum.Tarifinizi denedim.Ama ben sutu kaynattim ve soguttuktan sonra mayaladim.Ama 5 saat sonunda bile söylediğiniz gibi pelte olmadi.Bende yogurt tutmadigimda yaptigim gibi tekrar ilik yaptim ve tekrar maya koydum.Sonuc ne olacak bekliyorum.Hatayi kaynatarakmi yaptim sizce yanlisim nedir?
YanıtlaSilah çiğdem hanım.yanlış yapmışsınız.Özellikle postumda ve bana gelen sorularda üzerinde durduğum bir nokta vardı ki,o da kesinlikle süt kaynamıyacak ve pastörize olmayacak.Ayrıca mayalanma süresi 5 saat değil.Yalnızca 1 saat mayalanması için yeterli oluyor.siz zaten yanlış yaptığınız için o kadar bekletmenize rağmen mayalanma olmamış.4-5 saat bekleme süresi pelteyi süzdürdükten sonra olmalı.Evet dedeiğim gibi kaynatma olmayacak sadece sütü parmağınızı ısıracak sıcaklığa gelene kadar ocakta tutup sonra alıp mayasını katarak mayalanmaya bırakmalıydınız.
YanıtlaSilbende sizden hevesle denedim ama benimkide kesik kesik oldu sizin ki gibi pürüzsüz sünmedi nerde hata yaptım anlayamadım acaba robotto çektğim için mi pürüzlü oldu diye düşünüyorum dilimleyip te eritsek nasıl olur
YanıtlaSilYaa aslında böyle deneyimler yaşamanız çok normal.Bir de ilk yapıyorsanız mutlaka tutturamadığınız bir noktası olmuştur elbet.Robottan geçirmeniz gerekiyor zaten.Sanmıyorum o sebebten değildir.Bu aşamada suyun sıcaklığı çok önemli.Zaten sorun da burdan çıkıyor.Suyun sıcaklığını ayarlayamazsanız peynir tekrardan bütünleşmez ve sakız kıvamına gelmez.Olsun deneye deneye oluyor bu işler.Tarif üzerine bile yapmanız büyük başarı bence.Ben bloğumda detaylı herkes yapabilsin diye yayınladım ama kendim öğrenirken görerek ve izleyerek öğrendim.ben biraz görselciyimdir:)Bu sebeble çoğu tarifimi detaylı anlatımlı vermeye çalışıyorum.Herkes faydalansın diye,umarım yararlı oluyordur.Ama peynir yapımı kek,pasta,börek gibi bişey diğil,,tabii zorlukları var.Siz denemeye devem edin,kolay gelsin.yorumunuz için teşekkürler,sevgiler..
YanıtlaSilSevgili Şule bende yoğurt yapmaya taktım kafayı peynirlerini görünce yeni bir deneyime hazır hissettim kendimi:) Ellerine emeğine anlatımına sağlık muhteşemler. Canım bir konuda yardımını istesem ben yoğurt yapıyorum tadı harika ama kıvamı hazırlar kadar koyu değil nasıl koyu olabilir acaba bilgi verirsen sevinirim:)
YanıtlaSilSağol canım güzel yorumun için teşekkürler.Kategori listemde ev yapımı doğal ürünler bölümü var.Orada evde yoğurt yapımını anlatmıştım.Yine de kafana takılan bi nokta olursa sorabilirsin.Evde yapılan hiç bir yoğur hazır yoğurt gibi katı olmaz.Biliyorsundur onun o hale gelmesi için içine katkı maddeleri ekliyorlar.Ancak doğru sıcaklıkta ve doğru miktarda mayalarsan katıya yakın olma olasılığı daha yüksek olur.Dediğim gibi kategori listeme bakabilirsin.sevgiler:)
YanıtlaSilsüper hemen süt almaya gidiyorum ne zamandır istiyordum zaten olursa paylaşırım
YanıtlaSilevet bugün harika peynirlerim oldu. 10 kilo sütten yaptım 1 kilo ancak peynir çıktı mayaya biraz da sirke elma ekledim yerim ben onları mükemmel oldu eşim şaştı
YanıtlaSiltamam,harika.çok sevindim.Kendi yaptığınızın tadı bir başka olur.afiyetle tüketin.sevgiler..
Silçıkan yeşil su değerlendirilebiliniyor mu sanki bir arkadaş kaynatın tekrar çökelek olur yazmış deneddiniz mi?
YanıtlaSilÇökelek için yağı alınmış ayran kestirilir ve kurutulur.Lor ise daha yağlı ve daha az tuzlu bir peynir. İki farklı yöntemle yapılabiliyor, ya sütü kaynatıp kestirirsiniz (ki evlerde genelde böyle yapılıyor. kestirmek için limon kullanılır) ya da sanayide en yaygın şekli ile peynir altı suyunu kestirerek yaparsınız. Lor'un yağ miktarı arttıkça daha çok böreklik hale geliyor.bu iki peynir tat olarak birbirlerinden çok uzaktır. Çökelek daha keskin bir tatta iken, lor daha notr bir tattadır. Kullanım yerleri de farklıdır.Misal lor tatlılar için de börekler için de rahatlıkla kullanılabilirken, çökeleğin pek öyle bir şansı yok.bu yazıyı bilgi amaçlı veriyorum.ama dediğinizi ben henüz denemedim.Zaten o yeşil sudan çökelek değil lor elde ediliyor.Bizimki ev usulu olunca miktar zaten az oluyor.sanayilerde miktarda fazla olunca peynir altı suyu bu şekilde değerlendiriliyor.ben miktar az olunca genelde döküyorum.
SilHemen bende yapıyorum:)
Silimdat peynirlerim suda eriyor neden olmadı anlamadım
YanıtlaSilnasıl yaptığınızla ilgili bilgi verirmisiniz.Tuz miktarını ayarlayamamış olabilirsiniz. genelde ondan olur.salamura mı yaptınız?Tuzlu suyu kaynatıp soğutup,öyle peynirlerin üzerine dökmeliydiniz.aksi halde peynir erir.
YanıtlaSilsuyu kaynattım tuz ekledim soguttum peynirleri ekledim ama peynirler sanki yumuşaktı bende hepsini aldım börek yaptım pek lezzetli
YanıtlaSilsuyu tuzla beraber kaynatacaktınız.yani önce suyu kaynatıp sonra içine tuzu karıştırmak olmaz.İkisi bereber olacak.Neyse zaten börek yapmışsınız.AFİYET OLSUN.
YanıtlaSilO kadar harika bilgiler ki bunlar ne kadar teşekkür etsem az...Hazırı yerine bu kadar temel besin maddelerini evde sağlıklı yapabiliyor olabilmek harika..Kesinlikle deneyeceğim.Şule Hanım güzel bilgilerin devamını bekliyorum :)
YanıtlaSilgüzel yorumun için teşekkürler canım.sevgiler..
SilCok guzel bi tarif bende evde yapmak istiyorum bu arada mayayi trden getirttim demissiniz sizdemi yurt disinda kaliyorsunuZ
YanıtlaSilmerhabalar çok güzel görünüyor gerçekten ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBenim bir sorumolacaktı diğer sitelerin çoğunda bu kullandığınız peynir mayası kullanılmıyor acaba onunda içinde katkı maddesi varmıdır yoksa diğer tariflerde ki gibi maya kullanmadan yapsak olmaz mı
sevgili Betül,yorumun için teşekkürler.
SilMaya konusuna gelince ben hep bu mayayı kullandım.Mayasız peynir lor ve çökelek dışında yapmadım.Malesef katkı maddesi konusunda sana yardımcı olamıyacağım.İstersen bu mayanın arştırmasını kendin yap.Bir sonuç bulursan beni de bilgilendirirsin.Zaten piyasada 1-2 çeşitten başka maya bulamazsın.Onlardan biri de benim kullandığım zaten.Bu maya eczanelerde ve büyük hiper marketlerde satılıyor.
Çok sevindim bu tarifleri görünce. Ama okullar kapanınca ben ev sütü bulamaz oldum. Öğrencimden alıyordum, köyden getiriyordu ama şimdi çocuğa da ulaşamıyorum. Ya yeni bir yer bulacağım süt almak için ya da bekleyeceğim ki okullar açılsın. Sevgiler. :)
YanıtlaSilYapacağın zaman seve seve yardımcı olabilirim.Aklına takılan bir şey olursa sorabilirsin.Teşekkürler.sevgiler...
SilTeşekkürler tabii ki sorarım.
Silben kreş ögretmenyimdim evlendim eşimin çiftliği ve bi sürü de inekleri var hergün yogurt yapmaktan ve yemekden ben bıktım peynir yapayım dedim bu bloga girdim ve çok zor oldugunu gördüm lor peynir kolay ama yaaaaaaaa peynir yapmak istiyorum bunun çok kolay bi yolu yokmuu yardım edin lütfennnnn
YanıtlaSilGüldürdünüz beni.Ne güzel bence çok şanslısınız.Ben sizin yerinizde olsam hiç durmaz yapardım.Ama malesef benim öyle bir şansım yok.Evde kendimce yapmaya çalışıyorum.Peynir yapımı oldukça emek isteyen bir iş.Bilmem ki kolay yolu varmıdır.Ama ben yine de herkesin yapabileceği şekilde anlatmaya çalıştım.teşekkürler,sevgiler...
Silselam ben derya şuan peynir tarifinizi yapıyorum kaşar peynirini ,sormak istediğim örğü peynir yaparken iki avuç koyup yaparken kaşar peynirinde ölçü ne hepsini koyup mu sakız kıvamına getiriyoruz acil cvp verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler...
YanıtlaSilMerhaba Derya.Kaşar peynirinde ölçüyü yapacağın kalıba göre belirleyebilirsin.Daha büyük yapmak istersen daha fazla koyarsın.Hepsi bu canım..teşekkürler,sevgiler.
Silmerhaba ben başka bir sitenin tarifine göre yaptım peynirimi sizinkiyle aynı fakat mayalama sırasında yoğurt koymadım fakat tuzlu suyun içerisinde peynirimin üzeri yumuşadı neden olabilir şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilSuyun tuz oranı oldukça fazla olmalı ve kaynatılmış soğutulmuş tuzlu su olmalı.Aksi taktirde peynirler yumuşayıp erimeye başlar.
YanıtlaSilsağolun
YanıtlaSilMerhaba bn 10 gun sonra anne olucam ve hala kışlık hazırliklarim icin kosturyorum . Tesaduf eseri sitenize baktim ismi bnm kizima koyacagim isim Asya ... peynir tariflerinize gelince mükemmel . Simdiden cok tesekkurler. Bu gun peynir mayasi aldim yarin da süt alip yapicam hemen . Elinize emeginize saglik...
YanıtlaSilMerhabalar:)maşallah deyim öncelikle,çok az kalmış.Rabbim bebeğinizi hayırlısıyla kucağınıza almayı nasip etsin inşallah.Kolay gelsin ama bence kendinizi yormayın.Çook teşekkür ederim güzel yorumunuz için.Yorumlarınıza adınızı eklerseniz sevinirim.Sevgilerimle...
YanıtlaSilIlk once afiyetle yiyin.bende bugun ilkkez peynir yaptim suan tuzladim bidona koydum fakat benim aldigim tarifte suyunu kendi cikaracakmis.birde tuzlu suda bekletirken nerde tutayim yani dolaptami disardami.islem bitince nerde sakliyorsunuz.buzlukta olabilirmi.cevap yazarsaniz sevinirim peynirlerim zay olmaz insaallah
YanıtlaSilTeşekkürler ve merhaba.Sizin aldığınız tarifle ilgili malesef bir şey diyemeyeceğim.Benim yöntemimle tuzlu suyu iyi derecede ayarladıysanız buz dolabında tutabilirsiniz.Hiç bir şey olmaz.
YanıtlaSilmerhaba
YanıtlaSilmerhaba ben dün yaptım peynirimi gece baskıdaydı sulu olduğundan sabaha bıraktım kaşar yapımını ancak şimdi peyniri eritemiyorum akıp gidiyor birleşmiyor ne yapabilirim ?teşekkürler
YanıtlaSilmerhaba ben dün yaptım peynirimi gece baskıdaydı sulu olduğundan sabaha bıraktım kaşar yapımını ancak şimdi peyniri eritemiyorum akıp gidiyor birleşmiyor ne yapabilirim ?teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba,kusura bakmayın ama tam olarak sorunu anlayamadım.
YanıtlaSiltek kelimeyle harikasın! hem bu kadar marifetli olduğun için hem de resimli bir öğretmen edasıyla anlattığın için. en kısa zamanda tarafımdan denenecektir:))
YanıtlaSiltek kelimeyle harikasın! hem bu kadar marifetli olduğun için hem de resimli bir öğretmen edasıyla anlattığın için. en kısa zamanda tarafımdan denenecektir:))
YanıtlaSil:)Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.Herkesin faydalanabileceği şekilde anlatmaya çalıştım.
Silmerhabalar tariflere bayıldım hemen deniyeceğim en kısa sürede benim sorum şöyle olacak ben sütü köy sütü alıyorum ve genelde yoğurt mayalıyorum onun içinde sütü gelir gelmez bir kaynatıyorum hem mikropları ölsün diye malum burusella hastalığı var peynirleri peki kaynatıp daha sonra soğuttuğumuz sütü tekrar bu aşamalarla ısıtıp yapsak oluyormu yoksa direk kaynamadan mı olmalı bunu merak ettim yardımcı olursanız sevinirim tekrar ellerinize sağlık bu harika tarifler için
YanıtlaSilMerhaba Fatmacım.Bloğuma hoşgeldin.Böyle sorular oldukça sık geliyor.Malesef kaynamış sütten olmuyor.Ama peynirlerimizi tuzlu suda en az 1 ay kadar tutuyoruz.Sonra tüketiyoruz.Mikrobu öldürmenin tek çaresi tuz.teşekkürler sevgiler...
Sil41 kere masallah.Ne marifettir bu ne zenginliktir bu arsivinize hayran oldum
YanıtlaSiltakipcinizim bundan böyle Allah c.c. izni ile insallah.
sevgilerimi birakiyorum muhabbetle...
Teşekkürler Hatice.Bloğuma hoşgeldin.sevgiler benden...
Silmerhaba şule hanım sayenizde çok güzel peynirler yapıtım.ama şimdi bir sorunum var yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim.salamura beyaz peynir yapmıştım .kabı biraz küçük olmuştu ama bişey olmaz diye düşündüm.(sıkışık oldu peynirler)dün baktım ezilmiş hepsi krem peynir gibi olmuş bu peyniri nasıl değerlendirebilirim ne önerirsiniz teşekkürler şimdiden
YanıtlaSilKısa sürede tüketebileceğiniz kadar azsa krem peynir olarak tüketebilirsiniz.Erimişse yapılacak fazla bir şey yok malesef.Eğer miktarınız fazlaysa suyunu süzdürüp dondurucuya kaldırabilirsiniz..Böreklerinizde de kullanabilirsiniz.Ben teşekkür ederim.sevgilerimle...
Silşulecim ne kadar güzel yapmışsın..hemen deneyeceğim..inşallah senin kadar başarılı olurum.ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilteşekkürler canım.Kolaygelsin.sevgilerimle...
SilPeyniri yaptım cok güzel oldu emeginiz icin tesekkur ediyorum 20 kilo sütten yaptim peynir suyunu doktum siz degerlendirebiliyormusunuz dokuyor musunuz
YanıtlaSilgenel olarak ben de döküyorum.Peynirinizi afiyetle tüketin.sevgilerimle...
SilSule Hanim bende peynir ustasiyim ama yanlis okumadiysam 20 kg sutten 2.5 peynir elde ettiginizi okudum daha az baski 've pihtinn tamamen Sudan ayrilmasiylapeynir miktari 4 kiloya kadar cikabilir saygilarimla
SilBlogları gezerken yorum bırakan kişilere bakıp yeni bloglar görüyorum ve bu dosya sanki Tanrı tarafından karşıma çıktı nasıl mutlu oldum anlatamam en kısa sürede peynirleri yapıp bloğumda sizin adınızıda anarak yayınlayacağım. Yoğurdu evde yapan biriydim ama peynir çeşitlendirip yenilerini bekliyorum. Peynire ne kadar açım yorumdan belli dimi sevgiler ve teşekkürler...
YanıtlaSilteşekkür ederim güzel yorumunuz için.sevgi ve selamlar...
Siliyi gunler bende beynır denemelerı yapıyorum size sorum olacak cevaplarsanız sevinirim :D
YanıtlaSilorgu peynır ıcın sıcak suyun ıcıne koydum ama kuru peynır gıbı oldu bırlesmedı hıc :D bırde o orgu peynırı de salamura yapmak gerekırmı :D salamura olan peynır en erken ne zamn yenılebılır acaba
Kusura bakmayın yoğunluktan cevabın biraz gecikti.Örgü peynirin yaparken biraz incelikleri var tabii.Suyun ısısı da çok önemli,ilk denemenizse tutmamıştır muhakkak :) ama olsun yılmayın denemeye devam edin.Örgü peyniri salamura yapmaya gerek yok.
SilSalamura yaptığınız peyniri en az 1 ay bekletip öyle tüketmelisiniz.Umarım yardımcı olabilmişimdir.Sevgilerimle...
tesekkur edrım yardımınız ıcın bırde peynırı maya esnasında yogurt koymasak olur mu
SilTabii koymasnız da olur.Ben bazen koymuyorum.
SilMerhabalar peynirleriniz harika olmuş gerçekten ellerinize emeğinize sağlık bende yaptım ama olmadı yani erimedi sıcak suda çökelek gibi oldu nerde yanlış yaptım acaba 😞
YanıtlaSilSuyun sıcaklığı çok önemli kaynayan su olmamalı.Fokurdamayan ama sıcaklığını koruyan bir su olmalı.80 dercede filan kalmalı suyun sıcaklığı.O biraz hassas bir ayar.El alışkanlığı lazım birazda.Ama yılmayın denemeye devam edin.Elbet olacaktır.
SilCvp verdiğiniz için teşekkür ederim sanırım Bi termometre almam lazım bu sefer inşallah olur
Silayyy ablacımm ben bunu nasıl kaçırdım yahuu :) deneyeceğim örgü peyniri ve kaşar peynırını ayy çok heyecanlandımm :)
YanıtlaSilTabiki canım,sonuçtan beni de haberdar edersin :)
SilEllerinize sağlık bu akşam bende yaptım şuan suyu süzüyor yarın orgu peynir yapacağım umarım olur. Teşekkür ederim sayenizde 19 aylık kızıma doğal peynir yedireceğim, lordan sıkılmıştık.:)
YanıtlaSilne kadar güzel.çok sevindim.sizinde ellerinize sağlık,afiyetle tüketin inş.Maşallah ne kadar hassas bir annesiniz.Böyle düşünmeniz beni ziyadesiyle mutlu etti.Ben de öyle kızlarıma her şeyin doğal olanını yedirmeye çalışıyorum.Çok teşekkürler,sevgilerimle...
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilşule hanım bende dün kaşar peyniri yapmayı denedim çok güzel bir beyaz peynir elde ettim gerçekten çok lezzetli ama peynirin yarısıyla kaşar yapmak istedim ama sünmedi birtürlü ben düngece yaptım ve kesede sabaha kadar beklettim acaba çokmu fazla beklettim diyorum bunun bir püf noktası varmı yardımcı olursanız sevinirim peynir olayına fena taktım ama diğer peynirlerim çok güzel oluyor kaşarı yapamıyorum
YanıtlaSilElif Hanım Öncelikle sizi azminizden dolayı tebrik ederim.Peynirinizi afiyetle yiyin.Bakın tarifte 8. aşamada Kaynayan tuzlu suyun altını kısalım ve biraz durulmasını ve kaynama oranının 80 dereceye düşmesini bekleyelim.Yani suyumuz sıcak ama fokurdamayan bir su olmalı.Delikli bir süzgeç yardımıyla tuzlu suyun içine 2 avuç kadar peynirden koyup eritmeye başlayalım.Tahta bir kaşıkla karıştıralım.Yavaş yavaş yumuşadığını ve sakız kıvamına geldiğini göreceksiniz.Aslında bu çok hassas bir ayar.İlk denemelerinizde olmayabilir.Beyaz peyniri yapmak diğerlerine göre daha kolay tabii. Yazımın sonunda Bir de kaşar peyniride anlatayım hemen.Yine onu da aynı örgü peynirini yaptığız aşamayla yapıyoruz.Tek farkı sakız kıvamına geldiğinde hemen istediğiniz bir kabın içine basıp bekletiyorsunuz.Soğuyup sertleşince ters çevirip içinden çıkarın ve peyniriniz artık hazır. demiştim evet ama ben sizin nasıl yaptığınızı tam algılayamadım.Peyniriniz sünüp sakız kıvamına gelmeden kaseye bastıysanız tabiki olmaz.İllaki o aşamayı dikkatle yapmış olmanız lazımdı.Püf nokta alında aslında suyun sıcaklığı.Onuda özellikle belirttim zaten.Normalde peynir eriyince hemen kaseye basarsanız soğuyana kadar bekletmek yeterli olacaktır.Zaten hemen şekil alır.Dilerim yardımcı olabilmişimdir.Kolay gelsin sevgiler...
YanıtlaSilteşekkür ederim bu kadar çabuk cevap yazdığınız için aşamaları aynen takip ettim sıcak suyun içinde haşlama aşamasında sünmedi sünmeyi bırakın birbirine yapışmadı bile sabaha kadar beklediği için fazla bekletmiş olabilirmiyim diye düşünüyordum ama sizin söylediğiniz şey kafama takıldı nasıl sıcaklıkta haşladığımı hatırlamıyorum sütüm geldiğinde tekrar tekrar denicem bu sefer ölçcem su sıcaklığını gelişmeleri yazarım bu arada kaşar yapmaya çalışıp yapamadığım peynirden adını bile bilmediğim farklı bir peynirim oldu oda çok lezzetli diğer yarısıda salamura yaptım onu bilmiyorum ne zaman pastörize olur bilginiz varsa yazarmısınız hamile olduğumdan dikkat etmem gerekiyor birde sirkeyle bir peynir türü denedim oda çok güzel tavsiye ederim
SilEvet dediğim gibi o peyniri bekletmenizle ilgili değil.Suyun sıcaklığıyla alakalı bir durum.İnşallah bir dahaki yapışınızda daha iyi sonuç alırsınız.Salamura peyniri en az bir ay kadar tüketmeyin.normalde benim 3 ay beklettiğim bile olmuştu.Ne kadar tuzlu suda kalırsa o kadar da mikrobu kırılır.Hem de peynir bambaşka bir hale lezzete gelir.
SilHımm demek öyle, çok güzel tariflerinizi bekliyorum o zaman :) sevgilerimle...
Kolay geldin,gerçekten faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz
YanıtlaSilKullanılan süt peynir yapılana kadar hiçbir surette kaynatılmıyor yanılmıyorsam
Kaynatılmayan sütten insanlara brusella adı verilen hastalık bulaşabilmektedir,eğerki o sütün sağıldığı hayvanda bu hastalık mevcutsa
Bu yaptığınız peyniri 3 ay salamurada beklettikten sonra tüketmek bu hastalığa yakalanma olasılığınızı bitirir
Yalnış bilmiyorsam yazınızın sonuna bu uyarıyı eklemeniz iyi olur
Yorumunuz için teşekkür ederim Yusuf bey.Muhtemelen yorumları okuma fırstınız olmamaıştır.Özellikle yorumların çoğunda bu soruya cevap verdim.Evet aynen dediğiniz gibi.Mikrobunun kırılması için en az 1 ay beklemesi yeterli..3 ay beklemesi de peynirin lezzetinde daha iyi sonuç almamızı sağlar.Zaten ne kadar uzun bekletirseniz o kadar iyi sonuç alırsınız diye belirtmiştim ama mikrobu konusunda genelde sorulan sorularda cevap vermiştim.
SilTabii ekleme yapmakta fayda var.Hemen Güncelliyorum.
Sule hanim peynir isi tamam fakat onceden hazirladiginiz sogutulmus tuzlu suyun oranlari nelerdir onuda yazar misiniz
YanıtlaSilselam kasar peynirini denedim peynir sunmedi hic erimedi hatta kaynayan fokurdayan suya attim ordami yanlis yaptim acaba tuzlu suydu ama tuzu cok degildi tas gibi oldu peynir
YanıtlaSilsule hanim slm. kasar yapmayi denedim erimedi kaynayan tuzlu suya attim orda mi yanlis yaptim acaba suyun sicakligini olcek yoksa nasil ayarlayalim tas gibi oldu peynir.
YanıtlaSilben
YanıtlaSilTesekkurler faydali bilgileriniz icin ilk defa peynir yapan biriyim gercekten cok kolay bize basta zor geliyor ama kek yapmak kadar kolaymis tesekkurler
YanıtlaSilMerhaba. Gecen yıl her hafta beyaz peynir yapıyorduk. Dün yaptıgımız malesef mayalanmadı. Neyi eksik veya yanlıs yapmıs olabiliriz veya bu mayalanmayan süt nasıl degerlendirilebilir
YanıtlaSilMerhaba. Gecen yıl her hafta beyaz peynir yapıyorduk. Dün yaptıgımız malesef mayalanmadı. Neyi eksik veya yanlıs yapmıs olabiliriz veya bu mayalanmayan süt nasıl degerlendirilebilir
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilMayalanma gerceklesmezse o sütten başka nirsey yapilabilir mi veya ne sekilde degerlendirilebilr.
Gülcan Hanım mayalanmaması tamamen mayanın yapısıyla da alakalı olabilir.Tarihine dikkat etseydiniz.Eğer tarihi geçmişse kesinlikle mayalamıyor.Mayalanmayan sütü nasıl değerlendirebiliriz demişsiniz.Yapılacak en güzel işlem kaynatarak kestirmeniz olur.Böylece lor peyniri elde etmiş olursunuz.Sevgiler :)
YanıtlaSilBenimde birtane ineğim var bende salamura ve diğer çeşitlerden yapmak istiyorum erzincan köylerinden birinde oturuyorum şimdi o burgu yaptııımız peyniri o şekilde salamura yapabilirmiyim lütfen hızlı cevap istiyorum çünki Şu anda yapıyorum
YanıtlaSilBurgu yaptığımız Olmaz Emine hanımcım.Çünkü erir.Ama diğer beyaz peyniri rahatlıkla yapabilirsiniz.Tarifi iyice inceleyin nasıl yapmanız gerektiği orada var.
SilBu peynirin suyunu nasıl lor yapabilirim lütfen cevap bekliyorum teşekkürler şimdiden
YanıtlaSilBekliyorum
YanıtlaSilEmine Hanımcım Peynir altı suyunuzu tencereye koyup kaynamaya bırakın.
SilKaynamaya başladığı anda peynir suyunuzun mikatrına göre yoğurdunu döküp yenide kaynamaya çıkana kadar bekleyin.Kaynamaya başlayınca altını kapatın,1 saat kadar bekleyin ki,kesilen lor tamamen üstte biriksin.Üstte biriken loru kevgirle bir süzeğe alın yada suyuyla beraber süzeğe dökün.1-2 saat sonra lorunuz hazır afiyet olsun.Mesela 4 litre peynir altı suyuna 1 su bardağı ekşi yoğurt koyabilirsiniz.
Ekşi yoğurt olmazsa olurmu
YanıtlaSilEkşi yoğut olmasa olurmu
YanıtlaSilİkidir yaptığım peynirin yesil suyu çıkmıyor peynirim olmuyor. Sence neden olabilir
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilbrucella hastaligi vs hastaligina karsi, kasar peyniri icin de beklemek icab ediyor mu yoksa ertesi gun hemen tuketebilir miyiz?
Tesekkurler...
Selamun aleykum ellerinize saglik .bende evde peynir yapmayi cok seven biriyim .kasar peynirini cok yapmak istiyordum ama bir turlu istedigim tarifi bulamiyordum sizin yaptiginiz gibi deneyecem insallah iyi sonuc alirim .elletinize emeginize saglik
YanıtlaSilMerhaba. Örgü ve kaşar peynirin dayanma süresi nedir acaba? Ve nasıl uzun süre muhafaza edebilirim?
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSilellerinize sağlık gerçekten harika görünüyor ancak ben özellikle peynir yapımlarında tüketene kadar,peyniri muhafaza etmek için peynir suyu oluyor bununla ilgili detaylı bilgi verebilir misiniz?
Öncelikle merhaba bu sorum olacaktı peynir yapımında çiğ süt kaynatılmaz mı
YanıtlaSilMerhaba ben 5 litre sütten yapmak istiyorum ama nasıl ayarlarım ölçüyü bilmiyorum bilgi verir misiniz
YanıtlaSilTek kelimeyle harikasiniz başka tariflerinizi sabırsızlıkla bekliyorum en kısa zamanda deneyecegim🤗
YanıtlaSilkaşar yapımı da tuzlu kaynak su mu olacak
YanıtlaSilteşekkür derim
Merhaba, bende kaşar ve örgü peynir denemeleri yaptım 4 defa. İlk seferinde çok güzel oldu, 2. ve 3. denemem biraz daha sert oldu 4. denemem de peynir haşlama aşamasında birleşmedi ve eriyip gitti. Peyniri bir gün dışarıda beklettim tutmayanlarda. Sorun bundan kaynaklanıyor olabilir mi? Suyun sıcaklığı 82-83 derecede idi. Nerede yanlış yaptığımı bir türlü anlamıyorum. Sizin tarifinizden tek farkı haşlama suyu olarak çeşme suyu değil peynir altı suyu kullandım ve tuz dökmedim içine. Diğer tarifler bu şekildeydi. Peynir altı suyunda bu şekilde haşlama yapamıyor muyuz? Nerede yanlış yaptığımla ilgili bir fikriniz olabilir mi?
YanıtlaSil