Malzemeler: 15-16 adet patlıcan,
İç harcı için: 350 gr orta yağlı dana kıyması,2 adet orta boy soğan,sıvı yağ ve tere yağı tuz ,karabiber,pulbiber
Üzeri için: 1 adet domates 2 adet sivri biber
Domates sosu için:1kg domates,2 diş sarımsak,1 yemek kaşığı biber salçası,1 yemek kaşığı domates salçası,yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:1.AŞAMA:
- Patlıcanları şeritler halinde soyup tepsiye diziyoruz. Üzerlerine derin kesikler açalım.Bu işlem közlenirken içinin daha iyi pişmesini sağlayacak.
- Önceden ısıttığımız 250 derecelik fırına verelim.30-45 dk arası közlenecek.
2.AŞAMA:
- Patlıcanlar fırındayken sosumuzu ocağa koyalım.Kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğradığımız domatesleri tencerenin içine alalım.
- Üzerine minik kıyılmış sarımsakları da ekleyip pişmeye bırakalım.
- Domatesler sos kıvamına gelince içine domates ve biber salçası katıp karıştıralım ve 1-2 taşım daha kaynatıp altını kapatalım.Biraz dinlendikten sonra sosun üzerine sıvı yağı ilave edelim.
3.AŞAMA: Tabii bunlar olurken bir yandan da iç harcını hazırlamalıyız.İç harcı ben sosun pişmesi esnasında hazırladım.
- Orta yağlı kıymayı tavaya hiçbir yağ koymadan kendi haline kavurun.
- Kavrulan kıymaya 2 kaşık tere yağı bir miktar sıvı yağ ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Küçük küpler halinde doğradığınız soğanları da ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Soğanlar ölünce tuzunu ve baharatlarını koyun.
Not: Biz şimdi yemeğimizin bu aşamalarını yaparken patlıcanlar közlendi bile...
4.AŞAMA:
Közlenmiş olan patlıcanları fırından alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kesik attığımız yerlerden çay kaşığı yardımıyla açıp, içlerine birer çimdik tuz ve şeker ilave edip iç kısmını ezelim(.Kumpirde olduğu gibi)Bu işlemi lezzeti açısından yapıyoruz.Tuzu ve şekeri patlıcanın iç kısmına yediriyoruz.
Tepsiye döktüğümüz sosun üzerine bu şekilde hazırlamış olduğumuz patlıcanları yerleştiriyoruz.
İçlerine harcını dolduruyoruz.
Üzerine domates ve biberle süsleyip fırına veriyoruz.
Yaklaşık yarım saat bu şekilde pişecek.
Diyet yapanlar için de uygun bir tarif,yağı biraz daha azaltılırsa;)
YanıtlaSilellerine sağlık canım..
Tabii yağından da feragat etmek lazım:)Teşekkürler yorum için.sevgiler...
SilFIRINDA KÖZLENMİŞ PATLICANINDA TADINA DOYUM OLMAZ
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK CANIM
Teşekkürler,sevgi ve selamlar...
Silcanım çok lezzetli gözüküyor ellerine sağlık :)
YanıtlaSilteşekkürler canım.
SilEline sağlık canım .Nefis olmuş.Bende genelde fırında yapıyorum sadece farkı üzerlerine yağ sürüyorum öyle fırınlıyorum sevgiler.
YanıtlaSilEvet öylede olabilir ama ben sosuna koyduğum için ekstra yağlamadım.Pişerken sosu da çektiği için oldukça güzel yağlanmış ve yumuşacık olmuştu.Teşekkürler canım,sevgilerimle...
SilSulecim.. allaha şükür iyiyim canım, Sen nasılsın.. ramazanin mübarek olsun canım. Ellerine sağlık, Yine harika gözüküyor...
YanıtlaSilDamlacım,senden haberler almak güzel.Sana da hayırlı ramazanlar.Teşekkürler canım.sevgilerimle...
SilPatlıcan yemeklerini çook severimmm servis tabağında pilavla da çok hoş görünmüş:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Sağol canım.Teşekkürler,sevgiler..
YanıtlaSil