MALZEMELER:
4 yumurta(yumurta büyükse 3 tane kullanabilirsiniz),
1su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz,
aldığı kadar un
iç malzemesi için: 250 gr beyaz peynir ve yarım demet maydanoz
yufkalara sürmek için: 150 gr tere yağı ve 1 çay bardağından biraz eksik olacak şekilde sıvı yağı bir tavaya alalım ve eritelim.Hatta bir kaç taşım kaynasın.Yani yağı biraz fokurdatın :)
YAPILIŞI:
- Öncelikle derin bir kabın içine yumurta,su ve tuzu alalım.Elimizle yumurtalar dağılana kadar çırpalım.
- Sonra yavaş yavaş unu ekleyerek kulak memesinden biraz daha sertçe ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
- Hamuru kapaklı bir kaba alarak 15 dk dinlendirelim.
- Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi 6 eşit parçaya bölelim ve bezelerimizi oluşturalım.
- Bezeleri sırasıyla açıp temiz bir sofra bezinin üstüne alalım.Bezeleri mümkün mertebe ne kadar açılabiyorsa o kadar açmaya çalışın.Benimkilerin inceliklerini resimden anlayabilirsiniz.Ben 6 bezeden yapıyorum ama orta boy fırın tepsisine yapacağımdan 2 katını düşünün.Yani yufkalar tepsiden büyük olacak.
- 6 bezeyi de açtıktan sonra bezelerimizi 4'e bölerek haşalayacağız. Bu işlem bizim için daha kolay olacak.Bu arada size burada hemen bir püf nokta da söyleyeyim.Son iki yufkayı açmaya geçtiğimizde yufkaları haşlayacağımız suyu kaynamaya koyalım ki yufkalar fazla kurumadan haşlayalım.
Sadece 4 yufkayı haşlayacağız.Kalan 2 yufkayı kuru olarak tepsinin altına ve üstüne yerleştireceğiz.
1.RESİMDE: Kaynayan ama aynı zamanda tuzlu olan suya dörde böldüğümüz yufkayı atalım.Ne kadar tuz derseniz,makarnaya attığınız gibi düşünün.4'erli parçalar halinde haşlayalım ki hamurlar birbirine yapışmasın.Daha fazla koymanızı önermem.Tıpkı makarna gibi haşlayacağız.
2.RESİMDE: Derin bir kaba soğuk su dolduralım. Haşlanan yufkayı kevgir yardımıyla soğuk suyun içine alalım.Elimizle şöyle bir karıştırıp yufkaları soğutalım.
3.RESİMDE: Soğuk suyun etkisiyle ılınan yufkayı bir kevgire alalım ve suyunu süzdürelim.
İşte haşlama aşaması böyle arkadaşlar.4 yufkayıda aynı şekilde haşlayalım.Ama yufkalar haşlanırken bir yandan da suyunu süzdürdüğümüz yufkları tepsiye dizelim.
1.RESİMDE: Tepsiyi yağlayalım.Haşlamadığımız 2 yufkamız vardı hani.İşte şimdi birini bu aşamada kullanıyoruz.Yağlanan tepsiye kuru olan yufkayı gelişigüzel büzdürerek serelim.
2.RESİMDE:Kuru serdiğimiz yufkanın üzerini de bir fırça yardımıyla tekrar yağlayalım. Haşladığımız bir yufkayı onun üzerine serelim.Üzerini yağlayalım.Yine bir kat yufka daha serelim ve tekrar yağlayalım.Şimdi buraya kadar 3 yufkayı kıllanmış olduk.Yani orta bölüme geldik.
3.RESİMDE: Beyaz peynirli maydanozlu iç harcımızı koyalım.Üzerine kalan iki yufkayıda yine aynı şekilde aralarını yağlayarak üstüne serelim.
4.RESİMDE: En üste yine altında olduğu gibi ayırdığımız haşlanmamış olan yufkayı serelim.Kenarlarını tepsinin altına doğru kıvıralım.
5.Resimde: Üzerini bolca yağlayalım.Artık böreğimiz fırına girmeye hazır.
200 derecede üzeri nar gibi olana kadar pişireceğiz.Üzeri nar gibi olduysa merak etmeyin altı da öyle olacaktır.Fırından alınca üzerini bir sofra beziyle kapatalım ve 15-20 dk kadar dinlendirelim.Sonra tepsiyi ters çevirip böreği tepsiden çıkaralım.Bakın yukarıdaki resimde tepsiyi ters çevirmiştim.Altı üstüne gelmiş olacak.
Afiyet olsun...
Harika olmuş elinize sağlık. Bu arada yarışmadasınız sevgiler:) tıklayın
YanıtlaSilteşekkürler :)
YanıtlaSilo kadar çok düşündüm ki su böreğini yapmayı nedense elim bir türlü gitmedi hep zor zor dediler.Oysa mantıdan sarmaya içli köfteleri gözlemeleri yapmakta çok başarılıyımdır.
YanıtlaSilöyle kolay ve yapılabilir anlatmışsınız ki bir kez daha cesaretim geldi:)
Cesaretiniz geldiyse bence en kısa zamanda deneyin o zaman.Mantıdan sarmaya içli köfteleri gözlemeleri yapmakta çok başarılıyımdır demişsiniz.Bunu kesinlikle yapabilirsiniz.Şimdiden kolay gelsin.Teşekkürler sevgiler...
Silcanım çok güzel gözüküyor ellerien sağlık bu tarifi bende yapacağım ama ben hazır yufka ile yapmak istiyorum sence hazır yufka ile olur mu?..
YanıtlaSilsevgiler...
Sanmıyorum canım.Başka bir börek türü olur tabii,hem de güzel bir börek olur ama su böreğinin tadında olmaz.Teşekkürler sevgiler...
Silteşekkürler canım :)
SilAnlatım harika ... börek daha da harika :)) Ellerine sağlık yine süper şeyler yapmışsın
YanıtlaSilteşekkürler canım.sevgiler...
Silçok güzel görünüyor, keşke yapabilsem:)
YanıtlaSilteşekkürler.sevgiler...
SilElinize sağlık, çok güzel görünüyor...
YanıtlaSilteşekkürler,sevgiler...
SilÇok severim su böreğini:))dediğin gibi biraz zahmetli ama sonuç mükemmel bende sık olmasada arada bir yaparım :))eline sağlık canım nefis olmuş...Sevgilerimle
YanıtlaSilTeşekkürler Elifcim.Zahmetine değiyor ama:)sevgiler...
SilHarikaaa.. hic denemedigim bir sey su boregi ama bayilirim emegine saglik canim bu arada yarismada basarilar hemen oylamayi incelyorumm..:-)
YanıtlaSilTeşekkürler Arzucum.sevgiler...
Silbenden bır oy cok guzel anlatmışsın bu tarıfle yaparım artık elıne sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler Selma ablacım.sevgiler...
Silof off nefis olmuş ellerine sağlık canım..Anneciğim de pek güzel yapardı..tadına doymazdık..
YanıtlaSilben tembellik ediyorum ;) ama bir tepsi bize yetmez de o yüzden gözüm kesmiyor :))
çook teşekkürler ablacım.Doğru aslında 1 tepsiyle tadı damağında kalıyor insanın:) sevgiler...
Silçok güzel anlatmışsın canım faydalanacağım kesin, birde video çekmeyi düşündün mü hiç yazmaktan daha kolay eline sağlık canım
YanıtlaSilEvet ilerki zamanlarda belki olabilir.Gerçekten yazarken en anlaşılır şekilde olması için çok uğraştım ve epey zaman aldı.Olsun her şey sizler için :) teşekkürler ablacım,sevgilerimle...
SilEline sağlık Şulecim Nefis olmuş böreğin olsada yesem sevgilerimle canım
YanıtlaSilAh keşke canım yaa.Teşekkürler sevgiler...
SilÇok emek ister ama şahane bir tattır, eline sağlık
YanıtlaSilKesinlikle öyle,teşekkürler sevgiler...
Silmaşallah çok güzel anlatmışsın canım, çokta lezzetli görünüyor ne zamandır yapmıyorum su böreği. ellerine sağlık afiyet olsun. :)
YanıtlaSilO zaman bu vesileyle belki yapmış olursun ablacım.Çok teşekkürler,sevgiler...
SilSu böregine ailece bayiliriz.yine çok guzel anlatmissin.ama biz bunu tavada kizartiriz.oda cok güzel oluyor.tavsiye ederim. Bu arada oyumu kullandim.kolay gelsin öpüyorum. Esra
YanıtlaSilEvet Esra ablacım.İnşallah tava da olanı da yayınlayacağım.Çook teşekkürler.Sevgi ve selamlarımla...
SilÇok severiiim.ah olsada yesek şimdi. Ellerin dert görmesin. Hem yapmak hemde resimlemekte baya uğraş gerektiriyor. Afiyet şifa olsun canım. Sevgiler
YanıtlaSilEvet gerçekten öyle Fatma ablacım.Biraz vaktimi aldı ama olsun.Seviyorum bu işi :) İnşallah Ankaraya gelince tanışma fırsatımız olursa yaparım ben sana.Çok teşekkür ederim.Sevgi ve selamlarımla...
SilBende gecen seneye kadar aklimin ucundan bile gecirmemistim su böregini,yok saymistim resmen :) sonra bi cesaret bismillah dedik ,bu kadar ustaca olmaz belki ama yapiyorum iste kendi çapimda :) ayni aksam bir tepsinin tamami bitiyor,esimin favorisi :) uzun lafin kisasi ,ellerine saglik sulecigim gercektn cok lezzetli gorunuyor :)
YanıtlaSilOoo bir tepsinin tamamı anında bitiyorsa o zaman bu konu da bayaa marifetlisin demekki.Maşallah diyim.Eminim seninki de çok güzel oluyordur.Teşekkürler güzel yorumun için canım.sevgilerimle...
SilŞulecim su böreğini yemek bu bayramda da nasip oldu.Herzamanki gibi enfesti.Bu arada yarışmaya katılmış olmanada sevindim İnşallah birinci olursun ama sen herzaman bizim gönüllerimizin birincisisin. Gülcan ablan
YanıtlaSilCanım ablacım sen de marifetlerinle benim gönlümün birincisisin ve kadim dostumsun.Desteğin için teşekkürler.Buradan gitsem de her zaman yanımda olacağını biliyorum.Gönlüm seninle...
Silselamu aleykum Şule oncelıkle tebrık ederım. 4. olmuşsun.oyumu sana kullandım. su boregini dun mıafırlerıme yaptım. cocuklarım senın yaptıgın boregı gorunce anne ne olur bize de yap dedıler bende yaptım afiyetle yedık
YanıtlaSilkever ablan
oh oh afiyetler olsun.seninki de ayrı bir güzel olmuştur yani.Bayramda yediğim baklavanın tadı hala damağımda.Bir gün yapıp koyalım buraya.Desteğin için teşekkürler.sevgilerimle...
Silellerine saglık sulecim, yine harika bi iş çıkarmıssın:)
YanıtlaSilCanımsın,çok teşekkür ederim.sevgiler...
Silyapma bunu şulecim, süt veriyorum bebişe bakıp bakıp canım çekiyor. O kadar güzel görünüyor ki : )
YanıtlaSilKıyamam yaa.Ah keşke ikram edebilseydim.Teşekkür ederim Nihalcim :)
Silşulecim ellerine sağlık.Semra
YanıtlaSilTeşekkürler bir numalı sıkı takipçim.Bişkek sultanı :) Artık yorum atmayı da öğrendin.sevgilerimle...
SilMrb ben su böreğini akşama yapmayı düşünüyorum.Yalnız birkaç sorum olacak.Tepsinizin ölçüleri nedir?Baktığım birkaç tarifte yufkaların en az 10-12 adet olması gerektiği söyleniyor.sizin tarifte 6 yufkadan yapıliyor.bu sekilde cok ince bir borekmi oluyor.tesekkur ederim simdiden.kolay gelsin.Kübra
YanıtlaSilMrhb Kübra.Tepsim orta büyüklükte yuvarlak fırın tepsisi.Yufkalar büyük açılacağından pişirirken keseceğiz.ve tepsiye yerleştiriken orantılı yerleştireceğimizden ince olmuyor.Yani yufkanın büyüklüğüne göre tepsi küçük oluyor.Dolayısıyla bir katı iki kat gibi düşünün.Zaten anlatırken de bunu belirtmiştim.Kolay gelsin...
YanıtlaSil