Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye
250-300 gr kadar kuşbaşı doğranmış dana eti
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tere yağı
tuz ve su
Yapılışı:
- Fasulyeyi yıkayıp bir tencereye alalım ve üstünü geçecek kadar su koyalım.
- Tencereyi ocağa alalım ve kaynamaya bırakalım.Fasulyeler kaynamaya çıkınca 1-2 taşım kaynatıp altını kapatalım.Bir kaç saat içinde şişecektir.Ben pek akşamdan filan ıslatmıyorum.Gerek yok, aynı işlemi benim yöntemimle daha pratik şekilde yapabilirsiniz.
- Şişen fasulyeyi süzdürelim.Üzerine kaynar su koyup haşlayalım.İsterseniz haşlama işlemini düdüklüde yapabilirsiniz.15-20 dk düdüklüde haşlamanız yeterli olacaktır.Ben genelde öyle yapıyorum.
- Güveç ocağa alınır ve yağ eritilir.Kızan yağa etler atılır ve yüksek ateşte sürekli çevirerek kızartılır.Kızaran etlerin üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak ilave edilir.Sotelenmeye devam edilir.
- Sotelenen etle soğana salçalar eklenir ve salçanın kokusu çıkıp pişene kadar kavrulur.
- Üzerine haşlanan fasulye suyuyla beraber eklenir.Suyu üzerini geçecek kadar olmalı.Haşlama suyu az üzerine gelirse kaynar su ekleyebilirsiniz.Şöyle bir karıştırılır.Ocaktan alınır.
- Üzerine acıyı sevenler benim yaptığım gibi kurutulmuş acı biber koyabilir.Ben yazdan kurutmuştum.
- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar pişmeye bırakalım.
AFİYET OLSUN...
biberli falan harika görünüyor, ben akşamdan ıslatarak yapanlardanım, ama unutulursa senin yönteminde kolaylıkmış, ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler Mehtapcım.sevgiler...
SilBu nefis yemeğin için ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilMutlu yıllar dileklerimle sevgiler canım...
teşekkür ederim canım.İyi seneler...
SilMüthiş bir şey olmuş bu..kuru fasulyeye hiç sarımsak katmamıştım..ben de katayım artık..doğal antibiyotik ne de olsa..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..fırınlanınca da çok daha güzel olmuştur eminim..
ben özellikle hem nohut yemeğine hem de kuru fasulye yemeğine muhakkak sarımsak koyarım.Lezzetine lezzet katar.Mutlaka denemelisin.Lezzet farkını göreceksin.Güzel yorumun için teşekkürler.sevgilerimle...
SilNefis görünüyor şulecim canım çekti :D
YanıtlaSilAfiyetle yiyin
sevgiler
Teşekkürler Yasemincim.Sevgilerimle...
Silellerine sağlık ,gerçekten nefis görünüyor, ben de hemen hemen her yemeğe muhakkak sarımsak koyarım,hem lezzetli hem faydalı, e daha ne olsun değil mi :)
YanıtlaSilTeşekkürler Hacercim.Evet aynen öyle sarımsağı ben de çok kullanıyorum.
SilSevgilerimle...
Güveçte de ne güzel olur ellerine sağlık canım :)
YanıtlaSilteşekkürler Büşracım.Sevgilerimle...
Silcanım eline sağlık çok severim yanıda birde pilav ve turşu enfesss....bende sarımsak kullanarak yaparım çok lezzet katıyor herkes denemeli bence sevgilerimle...
YanıtlaSilKesinlikle haklısın Handan ablacım.Neyle yenmesi gerektiğini ne de güzel anlatmışsın.Bizde öyle çok severiz.Teşekkürler,sevgilerimle...
SilHarika görünüyor canım. Bende bu harikayı yapmak için ilk önce bir güveç edinmem lazım:). Şimdi aklıma geldi yazarken, aslında memleketteki evde vardı bizim.ama şulecım içi sırlı cilalı gibi oluyor bazıları, o öyle değildi. Senin ki nasıl. Ellerine sağlık canım
YanıtlaSilOcakta kullanacağın güveç bildiğim kadarıyla cilalı olmaz.Direk fırına vereceksen eğer cilalı olması farketmez.Benimkinin dışı cilalı.Mutlaka güveçte denemelisin.Lezzeti bir başka oluyor.Teşekkürler,sevgiler...
Silofff harika yemede yanında yat olmuş ellerine sağlık :) sevgiler .
YanıtlaSilteşekkürler,Sevgiler benden...
Silsarımsağı yeni öğrendim sağol tiyo için canım
YanıtlaSilteşekkürler canım.
Silfasülyeyi akşamdan suya koymamak iyi fikir yemeğin çok leziz belli afiyet şifa olsun şeker
YanıtlaSilTeşekkürler Meryem ablacım.sevgilerimle...
Silımmm nefis görünüyor.ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilekmeğini bana bana şöyle hmmm..
YanıtlaSilnefis ablacım ellerine emeklerine sağlık..
sevgiler..
diimii ama :) teşekkürler canım...
Silguvecte ne kadar lezzetlı olmustur ellerıne sağlık
YanıtlaSilteşekkürler Selma abla.sevgilerimle...
Silkuzum kim sevmez mmmmm turşuda oldumu nefis:))))
YanıtlaSilAynen öyle ayşe ablacım.teşekkürler,sevgiler...
Silhem kuru fasülye hem de güveçte harikaaa.. ellerine sağlık sulecim:=)
YanıtlaSil