- Daha önceleri de bahsetmiştim ekmeğimi ben hep evde kendim yapıyorum diye.Dışarıdan mecbur kalmadıkça almıyoruz zaten.
- Daha önceden yaptığım ekmek hamurundan yaklaşık 100-150 gram kadar ayırmıştım.Trabzon ekmeğini hazırlamadan 10 gün önce bu hamuru Maya olarak kullanmak için ekşimeye bıraktım.
- Aşağıda tarifini verdiğim ekmek hamurundan bir miktar ayırarak ekşi maya elde edebilirsiniz.ben öyle yapıyorum.Buz dolabınızda bir kabın içinde muhafaza edebilirsiniz.Mayalı olduğundan sürekli kabaracaktır.Arada sırada kaşıkla karıştırıp havasını alabilirsiniz.
YAPILIŞI:
- Genişçe bir kabın içine su hariç bütün malzemeleri katın.
- Suyu yavaş yavaş ekleyerek cıvık bir hamur elde edin.Kolunuz biraz yorulabilir ama macun kıvamına gelene kadar yoğurun.
- Üzerini kapatıp bir saat mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamuru bir kaşık yardımıyla karıştırarak havasını alıyoruz.
- Hamurdan yumruğumuz büyüklüğünde bir parça ayıralım.Bu hamuru örgüler için kullanıcaz.Ayırdığınız bu hamura biraz un ekleyerek toparlanmasını sağlayın.
- Pişireceğimiz kabın içine öncelikle bir miktar un serpip hamuru pişirme kabına alıyoruz.
- Ortasına bıçakla bir yarık açıp örgüyü o kısma yerleştirelim..Kenarlara da ayırdığımız hamurdan rulo yaptığımız parçayı yerleştirelim.
- Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar pişiriyoruz.
Mis kokulu ev yapımı Trabzon ekmeğimiz artık hazır.Afiyet şifa olsun...
görüntü harika, içine tereyağ sürüp çıtır çıtr yemelik, ellerine sağlık.
YanıtlaSilaynen öyle canım,teşekkürler...
Silharika bir ekmek. Canım tariflerinş uygulamak hem kolay hem de güzel eline sağlık
YanıtlaSilteşekkürler Nihalcim...
SilCanım ellerine sağlık. Be Trabzon ekmeğini çok severim. Maya olarak kullanılacak hamuru az miktar yapıp da ekşitsek nasıl olur?
YanıtlaSiltabii canım olur.Az miktarda hazırlayıp ekşitebilirsin.Teşekkürler...
SilNefis olmuş canım. Eline emeğine sağlık. Ev ekmeğini çok severim. En kısa zamanda deneyeceğim. Sevgilerimle :)
YanıtlaSilTeşekkürler canım...
SilŞulecim uzun zamandır uğrayamadım bilgisayarım bozulmuştu şükür tamir edildi:)) bende ekmeğimi kendim yapıyorum harika oluyor gönül rahatlığıyla yiyoruz:))ellerine sağlık canım mis gibi görünüyorr:) sevgilerimmle
YanıtlaSilEvet Elifcim,kendi yaptığının lezzeti bir ayrı oluyor zaten.teşekkürler canım...
Silbende kendi ekmeğimi yapmaya karar verdim ,bakalım başarabilecek miyim sizin gibi ?
YanıtlaSilKolay gelsin,genelde çevremde yapanlar çok güzel oldu dediler ama bilemiyorum artık.İnşallah güzel olur diyelim :) teşekkürler...
Silellerine sağlık canım şimdi sıcacık yemek vardı.nefis görünüyor.
YanıtlaSilTeşekkürler canım...
SilEvde ekmek yapan biri olarak ve tabii Karadenizli olarak ekmeğinize bayıldım..Ellerinize sağlık süper olmuş..
YanıtlaSilTeşekkürler,Ben Karadenizli değilim ama bir karadenizlinin ekmeğimi beğenmesi de beni ayrıca mutlu etti.sevgiler...
SilNefisss! Bende dünden biraz eksi maya hazirladim,yarin ekmek yapacagim,artik Trabzon ekmegi yaparim,karar veremiyordum cünkü,eline saglik canim,harikasin sen!
YanıtlaSilKolay gelsin canım,afiyetler olsun.Teşekkürler,sevgilerimle...
SilNe becerikli hatunsun sen şulecim...ekmeğini evde yap, beynirini evde yap.süpersin valla..görüntü süper, tadıda eminim görüntüden daha güzeldir ellerine sağlıkk..
YanıtlaSilCanım benim,güzel yorumun için teşekkür ederim.sevgilerimle...
Silablacım ellerine sağlık nefis olmuş ekmeğin..
YanıtlaSilafiyetle..
Canım benim,teşekkür ederim.sevgilerimle...
SilŞule cim tam trabzon ekmeği olmuş bu.hicbir fark yok.harikasın. Zonguldak'ta tarhanaya koymak için fırından ekmek hamuru istemistik.zor verdiler bize.harhalde formülü çalacağız zannettiler:)) ellerine sağlık canım
YanıtlaSilTamam işte, artık benim formülle yaparsın ablacım :) teşekkürler,sevgiler...
Silev yapımı ekmek ıımmm nefis görünüyor içine booollca tereyağ sürüp çıtır çıtır nede güzel yenir ellerine sağlık şulecim
YanıtlaSil