Milföy Tadında Poğaça
2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı şeker
3 tatlı kaşığı tuz (silme koyun)
1,5 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı kuru maya
aldığı kadar un
Aralarına sürmek için: 150 gr kadar tere yağı eritilir ve ılıtılır
Hamuru açmak için: Buğday Nişastası
İç harcı için: 300-350 gr kıyma,1 büyük soğan,tuz,karabiber,pulbiber,1 tatlı kaşığı biber salçası,sıvı yağ
Tavaya sıvı yağını al.Isınan yağa kıymayı ekle ve kavurmaya başla .Bu esnada ince kıyılmış soğanı da ekle.Kavurmaya devam et.Son olarak biber salçasını ve baharatlarını ekle.Biraz daha karıştır ve ocaktan alıp soğumaya bırak.
Not: iç harcını kıymalı hazırladım ama siz peynirli veya patatesli ya da istediğiniz bir iç harçla hazırlayabilirsiniz.
Üzeri için: Bir yumurta
Yapılışı:
- Yoğurma kabına süt, su, şeker ve maya alınır ve eriyene kadar karıştırılır
- Sonra yağ, tuz ve sirke eklenir, tekrar karıştırılır
- Aldığı kadar un eklenir ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir
- 5-10 dk dinlendirilir
- Dinlenen hamur 18 beze yapılır
- Bezeler dokuzlu olacak şekilde ikiye ayırılır
- Önce ilk dokuzlu beze servis tabağı büyüklüğünde nişasta ile açılır ve aralarına tereyağı sürülür, aynı işlem ikinci dokuzlu beze içinde yapılır.En üste konulan bezeye tere yağı sürülmez
- Kat kat hazırlanan dokuzlu bezeleri oklava yardımıyla nişasta serperek büyütülürAynı baklava hamuru gibi büyüdükçe büyüyen bir hamur.
- Açtığınız hamuru 16-18 'e bölebilecek kadar açmış olmalısınız, sigara böreği yapar gibi üçgenlere bölün
- Hazırladığınız iç harcı geniş tarafına koyup rulo yapın.
- Toplamda 32 yada 36 adet poğaça elde etmiş olacaksınız.Ben 48 adet elde ettim.Bu ölçü hamuru ne kadar büyüttüğünüzle de alakalı olacaktır.Ama normal oran 32 adettir.
- Üzerlerine yumurta sürüp 180 derecede kızarana kadar pişirirlir.
Afiyet olsun....
Nişastalı dahamı çıtır olurki... Ellerine sağlık canım... :)
YanıtlaSilEvet Aslıcım.Tıpkı baklava hamuru gibi zaten.Denemeni tavsiye ederim.Teşekkürler,sevgilerimle canım...
SilNefis gorunuyor canim. En kisa zamanda yapmak istiyorum. Eline emegine saglik. Sevgi ve muhabbetle :)
YanıtlaSilTarifi kaydetmem lazim,yoksa unutuyorum sonra neyi nerde gördügümü,bilgisayrada nereye kayit edecegimi bilmiyorum henüz aslinda,onuda sormayi unutuyorum,ama merak ettim,mevlüt icin de uygun o zaman,eline saglik Aynur ablanin,kendisine cok selam söyle bizden olurmu!
YanıtlaSilTabii Sepilcim olabilir.Çok güzel bir tarif bu.Teşekkürler,sevgiler...
SilBenimde var böyle bir tarifim.ama nişasta ile açılmıyor. Ama dediğin gibi çok lezzetli.Sınavlar filan biraz aralanınca yapayım, şimdi çok vakit bulamıyorum. Ellerine sağlık canım. Tabi aynur hanımın da ellerine sağlık.sevgiler
YanıtlaSilteşekkürler ablacım,sevgiler...
SilTepsi de kabardik dan sonra mi donduracak ğiz yaptım şimdi Baya bereketli oldu biraz ini dondurmak lazım teşekkürler
YanıtlaSilmayalandırmadan direk dondurucuya atabilirsiniz.Evet oldukça bereketli.Afiyet olsun.
Sil