28 Mart 2014 Cuma

Kıymalı Ravioli , Şapkalı Mantı

Bugün harika bir mantı tarifiyle kaldığım yerden devam ediyorum.Aslında bu türde olan mantı orta asyada çokca yapılan bir mantı türüdür.Hatta bu şekilde marketlerin dondurulmuş ürün reyonlarında kıymalısını,patateslisini ve peynirlisini bulmak hiç de zor değil.Yani bu ürünler sıkça ve her daim olur.Buradaki adı  Çücuera diye geçer.Ama bizdeki en bilinmiş hali Ravioli veya şekli itibariyle Şapkalı Mantı diye geçtiğinden ben başlığı öyle yazdım.Bişkekten ayrılmadan öğrenmek istediğim mantı türlerinden biriydi.Sağolsun Saadet ablam sırf bu mantı için bir gününü bana ayırdı ve  nasıl yapıldığını öğretti.Zaten öğrendikten sonra defalarca yaptım.Klasik mantıdansa bu mantı eşimin ve benim favorimiz oldu.Haydi bakalım neler yapmışım,merak ediyor musunuz? o halde devamını tıklayın :)

MALZEMELER:
2 yumurta
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
YAPILIŞI: Sıvı malzemeleri bir kaba alıp tuz eriyene kadar elimizle karıştıralım.Sonra yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan biraz sert olacak şekilde bir hamur hazırlayalım.5 dk kadar dinlendirelim.
İç Harcı İçin: 350 gr orta yağlı kıyma, 1 adet büyük boy soğan, tuz, karabiber, toz pulbiber,yarım demet maydanoz(isterseniz koymayabilirsiniz)
İç Harcın Hazırlanması: Öncelikle soğanı minik küpler halinde doğrayıp tuzla biraz ovalım.Üzerine kıymayı ilave edip baharatlarını katıp yoğuralım ve biraz dinlenmeye bırakalım.İç harcı öncesinden hazırlayıp buz dolabında yarım saat kadar dinlendirmenizi tavsiye ederim.İç harcı böyle hazırladığınız taktirde mantı daha lezzetli olacaktır.
Mantının Hazırlanması :
  • Dinlenen hamuru açabileceğimiz büyüklükte bezelere ayıralım
  • Açtığımız hamuru normal büyüklükteki mantı hamurundan biraz daha büyük karelere keselim.
  • İç harcını biraz bol miktarda koyalım ki hamuru kıvırdığımızda ota kısmı dolgun görünsün.
  • Yukarıdaki resimlerde nasıl kıvırmanız gerektiğini detaylı olarak fotoğraflamaya çalıştım.Umarım bu görüntüler size yardımcı olur ama ben nasıl büküldüğünü size tekrar anlatayım.
  • Kestiğimiz kare hamurun ortasına iç harcımızı yerleştirdikten sonra önce dikdörtgen olacak vaziyette kapatıyoruz.
  • Sonra üst kısmını biraz içe doğru büküp orta parmağımız yardımıyla iki ucunu birleştiriyoruz
İşte  Raviole'lerimiz hazır.Yani nam-ı diğer Şapkalı Mantı :) 
Klasik mantı pişirme yöntemiyle haşlıyoruz.Tecereye suyu koyalım ve kaynamaya bırakalım.Kaynayan suya tuzunu katalım ve içine mantıları ekleyerek pişirelim.Mantıyı, Domates Soslu üzeri Reyhanlı Karamelize Soğan ve Semetana ile servis yaptım.Semetanın tadını size şöyle anlatabilirim, biraz sütle açılmış labne peynirinin tadına benziyor.Dilerseniz mantının üzerine tere yağı gezdirebilirsiniz.
Aynı mantıyı patasesli ve lor peynirli de yapabilirsiniz.İnşallah onları da yapma fırsatım olursa sizler için yayınlarım.

Domates Soslu üzeri Reyhanlı Karamelize Soğan: Tavaya bir miktar tere yağı ve sıvı yağ karışımı alalım.Tere yağı eridikten sonra üzerine ince doğranmış piyazlık soğanı ilave edip soteleyelim.Rengi iyice dönen soğanlara domates püresi ilave edelim.Ben kışlık hazırladığım konserve domates sosumdan kullandım.Buradan bakınız.Biraz da bu şekilde piştikten sonra ocaktan alalım ve servis tabağına koyalım.Üzerine kuru reyhan serpelim.Mantımızla bereber servis edelim.
Bu farklı sosu dilediğiniz miktarda ve damak zevkinize göre yapabilirsiniz.Bu nedenle miktar veya ölçü yazmıyorum.

Afiyet olsun....

8 yorum:

  1. ELLERİNE SAĞLIK DEĞİŞİK BİR MANTI ,GÜZEL GÖRÜNÜYOR :))

    YanıtlaSil
  2. canım çok farkı bir mantı tarifi olmuş ellerine sağlık :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım :) sevgiler...

      Sil
  3. Biraz uğraşmalı da olsa ortaya nefis bir mantı çıkmış. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler ABLACIM :) sevgiler...

      Sil
  4. ellerinize sağlık. düşbere mi diğer adı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımm onu bilemiyorum.Ben de Orta asyada öğrendim zaten :) böyle biliyorum.Teşekkürler,sevgiler...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...