Çorbalar

şehriyeli etli çorba

Bu çorbayı o kadar seviyoruz ki,lezzetine doyum olmuyor desem yeridir.Tamamen benim mutfağımdan çıkan bir lezzettir.Başka tariflerde terbiyelisini görebilirsiniz.Ama bu terbiyeyle yapılan bir çorba değil ve başka yerde de tarifin göremezsiniz.Emin olun ki lezzetiyle size biraz da işkembe çorbasını anımsatacak lezette bir çorba.İsterseniz merak edenler için hemen tarife geçeyim:

Malzemeler:
250 gr kadar önceden pişirip dittiğimiz dana eti
1 yemek kaşığı tereyağı ve yarım su bardağı sıvı yağ
3 dolu yemek kaşığı un
1 litre et suyu ve yine 1 litreye yakın su kullanacağız
1 çay bardağı arpa şehriye
2 diş sarımsak
tuz ve karabiber
üzeri için: sıvı yağ ve toz kırmızı biber

YAPILIŞI:

  • Tencereye yağları koyup,tere yağı da eriyince hemen unu katıp kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Üzerine et suyunu ekleyip hızlıca karıştıralım ki topaklanma olmasın.Eğer gözünüze koyu kıvamlı geldiyse su ekleyerek kıvamını açmaya devam edin
  • Kaynayınca içine tuzunu ilave edip etleri ekleyin.Üzerine biraz da karabiber serpiştirin
  • Önceden az suyla haşladığımız tam pişmemiş olan arpa şehriyeyi de hemen ekleyin ve şehriyeler iyice pişene kadar kaynatmaya devam edin.
  • Ocaktan almaya yakın sarımsakları içine rendeleyin ve 5 dk kadar daha kaynatın
  • Üzerine yaktığınız kırmızı toz biberi döküp servis edebilirsiniz
  • Aynı zamanda yerken içine sirke ve limon dökmeniz bizden size servis önerisidir.




KÖFTELİ YOĞURT ÇORBASI                    



Sırada bizim evde yine en çok sevilen çorba tariflerinden biri var.Aslında yoğurt çorbası çok farklı türlerde yapılabiliyor.Bende yapıyorum ve bu da onlardan sadece biri.Lezzetine doyum olmuyor.Bazı akşamlarda canınız sadece çorba içmek istiyorsa işte bu size göre.İçinde köfte olduğu için tek başına doyurmaya yetiyor.Yapım aşamalarıyla ve malzemeleriyle sizlere de anlatayım.


Çorba için gerekli malzemeler: 2 çorba kasesi kadar yoğurt,1 yumurta,2 yemek kaşığı un,1 çay bardağı pirinç,1 tane orta boy soğan,tuz ve nane
Köftesi için:1top kıyma(yani avucunuzu dolduracak kadar),2 diş sarımsak,tuz ve karabiber

Yapılışı:Öncelikle küçük bir tencerede biraz suyla pirinci çok pişmeyecek şekilde haşlayalım.Pirinç pişerken yoğurdun terbiyesini hazırlayalım.Çukur bir kaseye yoğurdu,yumurtayı ve unu koyup çırpma teliyle iyice çırpalım.Bu sırada köfteleri de hazırlayalım ve küçük toplar yapıp una bulayalım.Pirinç.köfte ve yoğurtlu harcımız hazırsa artık oluşturma aşamasına geçebiliriz.Resimlerde de gösterdiğim gibi tencereye biraz yağ koyup soğanları pempeleşene kadar kavuruyoruz.Bu sırada hazırladığımız yoğurtlu harcı biraz da suyla açarak tencereye yavaş yavaş boşaltıyoruz ve kesilmemesi için bir yandan da sürekli karıştırmaya devam ediyoruz.Suyun miktarını çorbanın katılığına göre belirleyip üzerine ekleyebilirsiniz.Üzerine önceden az pişmiş pirinçleri de ekleyip sürekli karıştırarak kaynamaya bırakalım.Çorbamız kaynayınca altını kısıp ayrı bir tava da köfteyi az yağda kızartalım.Sonra içine ekleyelim.Üzerine de nane serpelim.Bir taşım daha kaynatıp çorbanın altını kapatalım.Herkese afiyet olsun.
Not: Çorbanın içindeki yağ oranından ve köfteyi yağda kızarttığım için çorba fazla yağlı olmasın diye naneyi ben pişme aşamasında direk üstüne attım.Sizler dilerseniz tere yağında çevirip koyabilirsiniz.


                 UNLU MERCİMEK ÇORBASI                                                                                 

Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan mercimek çorbasını genelde iki türlü yapıyorum.Sebzeli ve unlu.Ama bizim evde daha çok unlu olanı seviliyor.Özellikle eşim, 'restoranda yediğim gibi olmuş' diyerek beğenisini ifade eder ve hep böyle yapmamı ister.Tabiki lezzetine etki eden en büyük unsur içine kemik suyu ya da tavuk suyu koyuyor olmam.Eğer sadece su koyarak pişirirseniz malesef olması gereken lezzeti yakalayamazsınız.Şimdi, kısaca bu lezzetli çorbanın tarifini sizlere aktarayım:

MALZEMELER:
2 su bardağı mercimek
4 su bardağı su
2 dolu yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı yağ
2 su bardağı et suyu veya tavuk suyu
2 diş sarımsak
tuz(eğer kemik veya tavuk suyunuz tuzluysa,fazladan tuz atmayın)

YAPILIŞI: Öncelikle suyu ve mercimeği bir tencereye alalım ve pişmeye bırakalım.Pişen mercimekleri ocaktan alalım.İçine kemik suyunu da karıştırıp,blendırdan geçirelim.Çorbayı pürüzsüz bir hale getirelim.Başka bir tencerede biraz sıvı yağla 2 kaşık unu kavuralım.Kavrulan una yavaş yavaş çorbayı aktaralım bir yandan hızla çırpalım ki topaklanma olmasın.Kıvamı koyu gibiyse kaynamış suyla açabilirsiniz. ezdiğimiz 2 diş sarımsağı da bu aşamada içine koyalım ve çorbayı kaynamaya bırakalım.Kızarmış ekmekle nefis olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.Ama siz dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz.Özellikle çocuklar için tam bir şifa kaynağı olan bu çorbayı afiyetle tüketmenizi dilerim.


Arabaşı


Geçenlerde Konyalı bir arkadaşım bizi arabaşı yemeye davet etti.Kısmet bugüne yayımlamakmış.İç Anadolu bölgesine özgü yöresel bir lezzet.Genelde Yozgat tarafında yapıldığını sanıyordum.Konya'da yapıldığını da bu sayede öğrenmiş oldum.Canım arkadaşım Şükran ablamın ellerine sağlık.Şimdi sizlere tarifini vereyim.




ÇORBA İÇİN MALZEMELER: 1 adet  tavuk
                                                    15-16 kaşık un
                                                     1 çorba kaşığı domates salçası
                                                     1 çorba kaşığı biber salçası
                                                      tuz

ARABAŞININ HAMURU İÇİN MALZEMELER: 5 su bardağı su
                                                                                1 su bardağı un
                                                                                1 su bardağı su,tuz


YAPILIŞI: Yapımına öncelikle hamuru hazırlayarak başlamalısınız.Siz çorbayı pişirirken onun soğuması gerekiyor.5 su bardağı suyu tencereye alın.Kaynadıktan sonra içine bir miktar tuz atın.Normalde hamurun fazla tuzlu olmasına gerek yok.Çorbanın tuz oranı kafi gelecektir.Daha sonra 1 su bardağı su ve 1 su bardağı unu bir kapta karıştırın.Bu karışımı kaynayan tuzlu suyun içine yavaş yavaş dökerken bir yandan da bir çırpıcı yardımıyla hızlıca çırpın ki topaklanmasın. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatın ve hamurun orta kalınlıkta olması için uygun tepsilere dökün ve soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra resimde gördüğünüz gibi baklava dilimi şeklinde kesebilirsiniz.Şimdi gelelim çorbanın yapımına.Öncelikle tavuğu bol suda haşlayın.Haşlanan tavuğun suyunu bir kenarda bekletirken,tavuğu didikleyin.Geniş ve büyük bir tencereye biraz yağ koyup birer kaşık domates ve biber salçası ekleyin.Kavrulan salçanın üzerine unu da ekleyip kavurmaya devam edin.Kavurduğunuz karışıma tavuğun suyunu yavaştan ekleyerek unu açın.Topaklanmaması için hızlıca çırpın.İçine didilmiş tavukları ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın.Servis esnasında pulbiber ve limonla harika oluyor.


Domates Çorbası

                                                                       Merhabalar,
2012'nin son günlerindeyiz artık.Bu son günleri aslında mübarek gecelerde olduğu gibi Allah'ın rahmetine sığınarak geçirmek ahiretimizin hazırlığı için yapacağımız en güzel davranışlardan biri olur. 2012'nin takvim yaprakları biterken dünya 2013'e hazırlanıyor.Yeni bir yıla giriyor olmak elbette herkes için heyecan verici bir duygu.Ancak yılbaşı ve kutlamalarının islamiyette yerinin olmadığını bir müslüman olarak bilmek bizim görevimiz olmalı.İstanbul baş vaizi Mustafa Akgül'ün yılbaşıyla ilgili yaptığı bir röportajında,söylediği sözler o kadar manalıydı ki   size de aktaramadan geçemeyeceğim.Diyor ki;                                                                                        
               Yılbaşı kutlamasının, noel merasimlerinin bizim dinimizle,milli değerlerimizle, örf ve adetimizle, inancımızla hiç bir bağlantısı yoktur.İçinde içki olan,kumar olan,her türlü israfın olduğu,bizim için her biri bir hayati önem taşıyan ağaçların kesilmesi gibi,hiç bir yönden tasvip etmemiz mümkün olmayan davranışların bütününü biz nasıl onaylayabiliriz, diyor ve şans oyunlarına değiniyor.                                                            
                 Bütün şans oyunlarını bizim dinimiz kumar olarak kabul ediyor.Oynayanların çok olması ve bunun kanunda yer alması günah ve haram olmasına engel değil.Evet, işte Mustafa hocanın manalı sözlerinin bir kısmı böyleydi.Tabi bende bir şeyler ekleyip konuyu bitirmek istiyorum.Malum yavaştan tarife geçeceğim.Sonuç olarak din ve vicdan muhasebesi yapacak olan biziz.Dinimizin izin vermediği bir şeye, vicdanımız izin veriyorsa zaten orada bir sıkıntı var demektir.O zaman oturup rabbimiz için nasıl bir kul olduğumuzun hesabını yapmalı, vicdamıza Allah için ne yaptığımızı sormalıyız.O geceyi bir iç muhasebe gecesi olarak değerlendirebiliriz.Rabbim inşallah hepimize hayırlı ve bereketli bir sene geçirmeyi nasip etsin.ZULME uğramış müslüman kardeşlerimizin yardımcısı olsun ve onları refaha kavuştursun.(amin.)                                  
                  Gelelim domates çorbasının yapımına.Bu çorbanın yapımını geçtiğimiz yaz da öğrenmiştim.Türkiyeden yeni gelmiş bir arkadaşımın iftar davetine gitmiştik.Benim normalde domates çorbasıyla pek aram yoktu ve dolayısıyla hiç yapmamıştım.Arkadaşım çorbayı servis yapınca önce görüntüsünden tarhana sandım.Tadına bakmadan ne olduğunu sorunca domates çorbası olduğunu öğrendim.Açıkçası içimden yemek pek gelmediyse de,ayıp olmasın diye tadına baktım.İyiki de bakmışım.Lezzeti hoşuma gitti ve tabağımı bitiriverdim.Eve dönünce eşimle çorbanın ne kadar lezzetli olduğundan bahsedince,arkadaşımdan nasıl yapıldığını öğrenmeye karar verdim.Canım arkadaşım Derya,ellerine sağlık..Bize gelip çorbanın yapımını bana öğrettiğin sana teşekkür ederim.Sayende domates çorbası en sevdiğimiz çorbalar arsına girdi bile.Şimdi size kendi tekniğimle, arkadaşımınkini birleştirdiğim bu lezzetli çorbanın tarifini vereyim.

MALZEMELER: 1/2 çay bardağı sıvı yağ
                            3 yemek kaşığı un
                            2 su bardağı domates sosu
                            1 su bardağı süt ya da krema
                            1 yemek kaşığı domates salçası
                            1-2 litre su
                            tuz,üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri


YAPILIŞI: Tencereye önce sıvı yağı koyup biraz ısındıktan sonra unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.Üzerine 1 litre soğuk suyu yavaş yavaş eklerken bir yandan çırpma teliyle hızla karıştırın ve unu açın.Böylece topaklanmasını engellemiş olursunuz.Ardından yazın yaptığım konserve domates sosumu ekledim.Normalde biz bunu yazın domatesle yapmıştık.Eğer domates kullanacaksanız 3-4 tanesi kafi gelir.Kabuklarını soyup robottan geçirip katabilirsiniz ya da rendeleyebilirsiniz. Daha sonra sırasıyla salçasını ve sütünü ekleyin.Şöyle bir karıştırın ve tuzunu ekleyin.Eğer çorbanız koyu gibiyse biraz daha su ekleyip kıvamını açabilirsiniz.Servis yaparken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koymayı unutmayın.Yanında ekmek yerine, atıştırmalık minik susamlı  çubuklarla da güzel gidiyor.Kendi çorba servisimi yukarıdaki resimde sizle paylaştım.Ekmek tüketmemek içim iyi bir yöntem olduğunu söyleyebilirim.

1 yorum:

  1. Evet eskiden beri yaptığım domates corbasini arkadaşımında beğenip bloguna koyması beni sevindirdi. Umarım ziyatetcilerde tarifimizi beğenir , gerçekten lezzetli bir çorbadir. Arkadaşımin da yorumlamasiyla daha da lezzetli hale geldiğine eminim.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...