Bir büyük boy lahana
1 kg havuç
1 kg kırmızı pancar
2 baş sarımsak
1 şişe üzüm sirkesi
4-5 yemek kaşığı kadar kalın tuz
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 demet dereotu
Yapılışı:
- Tencereye lahanayı haşlamak için su koyalım.Kaynamaya bırakalım.
- Bir Yandan da kabuklarını soyduğumuz havuç ve kırmızı pancarı da dilediğiniz gibi dilimleyip haşlamaya bırakalım.
- Burada dikkat etmemiz gereken bir püf nokta var ki sebzelerimizi fazla haşlamayacağız.Diri kalacaklar.
- Kaynayan suya şeritler halinde doğradığımız lahanayı bırakalım ve sadece rengi dönüp sönene kadar suda tutalım ve hemen çıkaralım.Yani şoklama yapar gibi yapmalıyız.
- Sarımsakları da soyup hazır hale getirelim.Eğer sarımsaklar büyükse ikiye üçe kesebiliriz.
- Hazır olan tüm sebzelerimizi soğuduktan sonra derin bir leğende sarımsakları ve limon tuzunu da ekleyerek hepsini beraber karıştıralım.
- Turşu bidonumuza basalım (bidonum 5 lt idi.)
- Üzerine sirkeyi boşaltalım.Eğer boşluk kaldıysa suyla tamamlayalım.
- Sonra bu sirke su karışımını dikkatlice derin bir kaba boşaltalım.
- İçine tuzunu ekleyerek tuz eriyene kadar karıştıralım.
- Ben tuz ölçüsü verdim ama mutlaka kontrol ederek yapın.Tadına bakın eğer tuz ölçüsü dilinizi ısırıyorsa tamam demektir.Sirkeli tuzlu suyu tekrar bidona boşaltalım
- Daha sonra üzerine yıkanmış dereotunu sapıyla beraber yerleştirelin ve bidonumuzun kapağını kapatıp turşumuzun yapımını sonlandıralım.
- Turşumuz 1 hafta içinde olacaktır.
NOT: Sebzeleri pişirdiğimiz için turşu oldukça kısa süre içinde olacaktır.Serin ve karanlık bir yerde saklayın.Olduktan sonra kısa süre içinde tüketmeyecekseniz buzdolabına kaldırmanızı öneririm.Dışarda bekletirseniz üzerinde barlanma olur.
afiyetle yeyin inşallah :)
YanıtlaSilİnşallah Canım :) sevgiler...
Silmerhabalar,1 şişe üzüm sirkesi yazmışsınız tahmini kaç su bardağına denk geliyor. iyi günler
YanıtlaSil