30 Aralık 2012 Pazar

Domates Çorbası

                                                                      Merhabalar,
2012'nin son günlerindeyiz artık.Bu son günleri aslında mübarek gecelerde olduğu gibi Allah'ın rahmetine sığınarak geçirmek ahiretimizin hazırlığı için yapacağımız en güzel davranışlardan biri olur. 2012'nin takvim yaprakları biterken dünya 2013'e hazırlanıyor.Yeni bir yıla giriyor olmak elbette herkes için heyecan verici bir duygu.Ancak yılbaşı ve kutlamalarının islamiyette yerinin olmadığını bir müslüman olarak bilmek bizim görevimiz olmalı.İstanbul baş vaizi Mustafa Akgül'ün yılbaşıyla ilgili yaptığı bir röportajında,söylediği sözler o kadar manalıydı ki   size de aktaramadan geçemeyeceğim.Diyor ki;

29 Aralık 2012 Cumartesi

Gözleme,bazlama,lavaş,hamur kızartması(pişi)


1-Hamur kızartması(PİŞİ)

2-MAYALI LAVAŞ EKMEĞİ


Aynı hamurdan neler  yapabilirim,kaç çeşit farklı tatlarda ürün çıkarabilirim diye düşünenler için faydalı olacağına inandığım  bir sunum yapmak istiyorum.Hamuru biraz fazla mayalamışken sizlerle de paylaşmak için bu çeşitleri yapmaya karar verdim.Ortaya tam 4 çeşit birbirinden farklı tat ve lezzette hamur işi çıktı.Eşimin ve kızlarımın bayıldığı bu çeşitleri ben sıklıkla yaptığımı söyleyebilirim.Bir de işin güzel tarafı var ki, yiyip yiyip kilo almıyor olmaları.Hamurun tarifine gelince ekmek hamurunun aynısı diyebilirim.Tek farkı Biraz daha katı yoğuruyorsunuz.Yani kulak memesi yumuşaklığından biraz daha yumuşakça bir hamur olacak.

28 Aralık 2012 Cuma

Şerbetli Mandalina Tatlısı


"Artık mandalina da şerbetli tatlı kervanına katıldı.Şerbetli mandalina tatlısı vitrinleri süslemeye başladı.Denizlili ustaların bu yeni buluşu vatandaşlardan da tam not almış."cümlelerini duyar duymaz televizyonun başına koştum.Eşim sabah haberlerini izlerken denk geldim bu güzel tatlıya ve hemen yapmaya karar verdim.Kış aylarının vazgeçilmez meyvası mandalina Denizlide artık vitrinleri süslüyormuş.Denizlili ustalar bu sevilen meyvanın tatlısını yapıp vatandaşın beğenisine sunmuşlar.Özellikle çocuklar tarafından çok ilgi görmüş.Aileler sabah kahvaltısında bile yemek için alıyorlarmış.Ayrıca misafirliğe giderken hediye olarak götürüyorlarmış.Bu farklı tatlının yapılışına gelince, 

26 Aralık 2012 Çarşamba

Çay Saati Menüsü-1


Merhabalar sevgili dostlar.Bu ayki gün masamı bu ay  çıkmadan yayınlamak istedim.Umarım beğenirsiniz ve denersiniz. Menüm yedi çeşitti.Bu tariflerin detaylarını kategori listesinde bulabilirsiniz.

  1. Şehriyeli tavuk salatası 
  2. Ekşili dolma
  3. Kolay hazır yufka böreği
  4. Laz böreği
  5. Baharatlı tuzlu kurabiye
  6. Külah kurabiye 
  7. Erzurum ketesi(sadece bu tarifi koymuyorum.yapımını daha sonra yapım aşamalarıyla ekleyeceğim.

25 Aralık 2012 Salı

Fırında Alabalık ve Alabalık tava


İştahları kabartan bir tarif daha . Alabalık, orta Asya'da ki kullanılan adıyla Farel,bizim favori balıklarımız arasında yerini alıyor.Her türlü pişirme tekniğiyle lezzetli olan bir balık çeşidi diyebilirim.Ben fırında ve ızgarada olanını çok seviyorum. Tavada olanı da ayrı bir güzel tabii...
Bugün sizlere fırında ve tavada alabalık yapımından bahsedeceğim.


24 Aralık 2012 Pazartesi

Ev Yapımı Yoğurt


Kırgızistan'a ilk geldiğimiz zamanlarda marketlerde yoğurt aramak gibi bir hataya düşmüştük.Oysa ki
köylülerin inekten sağdığı gibi getirip sattıkları bu doğal sütlerden haberimiz bile yokmuş. Öylesine alışmıştık ki hazır ürünlere bunu duyunca burun kıvırıp kara kara şimdi ne yapsam diye düşünmeye başlamıştım.Zaten marketlerde öyle Türkiye'de ki gibi 3 kilo-5 kg yoğurt bulmak hayal diyebilirim. Arkadaşlar, kendim mayalamam gerektiğini söyleyince beni bir telaş sardı.Çünkü daha önce hiç yoğurt mayalamamıştım.1 defa,2 defa,3 defa derken işte 4 sene oluvermiş yoğurdumu kendim yapalı.Bilmeyenler için yoğurt yapımını anlatmak istedim. Sütçümüz'ün getirdiği 5 kg yağlı inek sütünü önce bir güzel kaynattım.2,5 kilosunu yoğurt yapıp, kalan 2,5 kilosunu da tatlı meleklerime içirmek için    ayırdım.Zaten şimdi resimlerde göreceksiniz.Yukarıda birinci resimde gördüğünüz güveçlerde eşime ve kendime yaptım.Ama bir farkla onunki kaymaklı, benimki kaymaksız:))

23 Aralık 2012 Pazar

Özbek Sofrası

Bu hafta sonu eşimin özbek bir arkadaşının daveti üzerine gittiğimiz evlerinde bizi güzel bir yer sofrasında ağırladılar.Ben de sizlerle bu farklı lezzetleri paylaşmak istedim.

22 Aralık 2012 Cumartesi

Evde Ekmek Yapımı

Ekmeğimi uzun zamandır evde yapıyorum.Eskisi gibi dışarıdan almıyoruz artık.Evde yapılan ekmeğin tadına varınca dışarıdaki hiç cazip gelmiyor.Hangi koşullarda yapıldığını bilmeyince,içimize sinmediğinden almıyoruz.Türkiye de iken genelde ekmek makinemde yapıyordum.Burada ise bileğe kuvvet deyip yapıyorum.Aynı Trabzon ekmeği gibi oluyor.en başta gördüğünüz resim benim ilk yaptığım ekmek.O zaman sadece pişmiş halini çekmiştim.Bugün yeni yaptığım ekmeğimi aşamalarıyla fotoğrafladım.Şimdi size bazı püf noktalarıyla yapım aşamasını anlatacağım.

21 Aralık 2012 Cuma

2012 Kışlık Hazırlıklar

Merhabalar sevgili blok dostları.Bu postta sizi oldukça güzel tarifler bekliyor.Tarifleri dikkatle okumanızı tavsiye ederim:)

20 Aralık 2012 Perşembe

Evde sucuk yapımı

Sucuklar irili ufaklı olsada lezzetine doyum olmuyor. Sonbahara doğru eşim arkadaşıyla beraber yapmıştı.Aslında yapım aşamasını görüntülemek isterdim ama kızlarımla uğraşmaktan fırsatını bulamamıştım.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...