27 Ağustos 2013 Salı

Evde Pestil Yapımı-2 Erik Pestili

ERİK PESTİLİ VE YAPIM AŞAMALARI
 1.Aşama:Ben on kilo erikten yaptım.Erikleri güzelce yıkayıp çekirdeklerini ayırdıktan sonra tencereye alıyoruz.Kısık ateşte iyice sulanıp erikler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
2.Aşama: Erikler sulanıp yumuşayınca bir kaç taşım kaynatıp şekerini ilave ediyoruz.Ben beş kiloya bir çorba kasesi kadar koydum.Pestilin özelliği ekşi olmasında.Bu sebeple şeker miktarını az tutuyoruz.Eğer meyveniz tatlıysa hiç koymaya da bilirsiniz.
3.Aşama: Şekeri ilave ettikten sonra karıştırıp bir iki taşım daha kaynatalım.Sonra ocaktan alalım ve blendırdan geçirelim.Son resimde gördüğünüz gibi püre kıvamına gelecek.Bu aşamadan sonra artık ılınmaya bırakıyoruz.
Muhakkak güneş gören bir yerde yapmalısınız.Masanın üzerine büyükçe bir temiz bez koyuyoruz.Üzerine buzdolabı poşetlerini ek yerlerinden koparmadan uzun dikdörtgenler elde edecek şekilde ayarlayıp seriyoruz.Üzerlerine erik püresini düzgün ve çok ince olmayacak şekilde yayıp kurumaya bırakıyoruz.Eğer ince yayarsanız olmaz ve poşetten ayırmak da sıkıntı olur.Çünkü kuruma esnasında kendini çekecek.4-5 günde pestil kuruyup yenebilecek hale geliyor.
İşte bu  da kurumuş hali.Pestili katlayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

5 yorum:

  1. Çok hoş bir paylaşım olmuş ellerine emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Leziz gözüküyor.. ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Ekşimen ekşimen ne de güzel olmuştur. ellerine sağlık canım..biz de beyaz örtülere yayıp kuruturuz üzüm ya da dut pestilini..çıkarması senin yöntemin kadar kolay olmasa da :)
    afiyet olsun size...olgun erik bulursam ben de deneyeyim :)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler canım.Mutlaka denemelisin.Kışın çayın yanında kuru yemişlerle beraber harika gidiyor.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...