26 Ağustos 2013 Pazartesi

Evde Pestil Yapımı-1 Kayısı Pestili

KAYISI PESTİLİ VE YAPIM AŞAMALARI
Merhaba arkadaşlar...
Ben bugünlerde kışlık hazırlıklarımı yetiştirme telaşı içindeyim.Ağustosun son haftaları ve Eylülün başı benim için kışlık hazırlık zamanıdır.Şu sıralar o kadar koşuşturmaca içindeyim ki anlatamam.Bir yandan konserveler,bir yandan kompostolar,reçeller,kurutmalıklar...vs derken çok yoruldum.Ama olsun,benim için bu yaptıklarım tatlı yorgunluk diyebilirim.Yaptıklarımın hepsini olmasa da bir kısmını sizlerle paylaşacağım.İlk olarak pestilden başlamak istedim.Yapmak isteyenler olursa sıcakları kaçırmadan yapın derim.Ben yine kendi tarzımla size aşamalı olarak anlatayım.Sanırım aldığım yorumlardan edindiğim sonuca göre beni izleyenler bu aşamalı anlatım biçiminden oldukça memnun.Yine aynı teknikle anlatmaya geçiyorum:


 1.Aşama:Ben beş kilo kayısıdan yaptım.Siz daha çok ya ada daha az yapabilirsiniz.Ama hemen biteceğine size garanti veririm.Bu sebeple az yapmanızı önermem.Kayısıları güzelce yıkayıp çekirdeklerini ayırdıktan sonra tencereye alıyoruz.Kısık ateşte iyice sulanıp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.Siz hiç ellemeyin ya da karıştırmayın.O kendi kendine olacak.
2.Aşama: Kayısılar sulanıp yumuşayınca bir kaç taşım kaynatıp şekerini ilave ediyoruz.Ben beş kiloya bir çorba kasesi kadar koydum.Pestilin özelliği ekşi olmasında.Bu sebeple şeker miktarını az tutuyoruz.Eğer meyveniz tatlıysa hiç koymaya da bilirsiniz.Benim kayısılarım oldukça ekşiydi.Ekşiliğini biraz kırmak için bir kase kadar koydum.
3.Aşama: Şekeri ilave ettikten sonra karıştırıp bir iki taşım daha kaynatalım.Sonra ocaktan alalım ve blendırdan geçirelim.Son resimde gördüğünüz gibi püre kıvamına gelecek.Bu aşamadan sonra artık ılınmaya bırakıyoruz.
Gelelim işin asıl ilginç kısmına.Belki bildiğiniz pestil yapımlarından farklı gelebilir size ama bir o kadar da kolay ve pratik size ekstra zorluklar çıkarmayacak bir yöntem.
Ben bu işi güneş gören balkonumda yaptım.Muhakkak güneş gören bir yerde yapmalısınız.Masanın üzerine büyükçe bir poşet koyuyoruz.Bildiğiniz çöp poşetlerinden kullandım,alt kısmını makasla kesip tam bir dikdörtgen elde ettim.Kayısı püresini düzgün ve çok ince olmayacak şekilde yaydım ve kurumaya bıraktım.Eğer ince yayarsanız olmaz ve poşetten ayırmak da sıkıntı olur.Çünkü kuruma esnasında kendini çekecek.Kedini nasıl çekip kuruduğunu alttaki resimde daha iyi anlayacaksınız.İşte hepsi bu kadar.Bundan sonrası Güneşin işi :)
Eveeet,pestilimiz 3 günün sonunda bu hale geldi.Kenarlarından başlayarak çıkarıyorum.O kadar kolay oluyor ki kendinizi tıpkı bir sticker çıkartıyormuş gibi hissediyorsunuz.
Bu resimde pestili tamamen çıkarıp alt kısmını üste getirmiş oldum.Altta kalan kısmında hafif ıslaklıklar olabiliyor.Bir gün de bu tarafını kurutmamız gerekiyor.
Bunun için bir ip kullandım.Bir gün boyunca da bu şekilde bekledi ve artık dört günün sonunda pestilimiz hazır.
Pestilin bir yüzü biraz pütürlü bir yüzü daha düz oluyor.Pütürlü tarafını hafif unlayarak pestilimizi katlayıp kaldırabiliriz.Yalnız unun her tarafına bulaşmasına sağlayın ki katladığınız yerlerinden birbirine yapışmasın.Un pestili açarken daha rahat birbirinden ayrılmasını sağlar.Üzerine bir poşet geçirip buz dolabınıza kaldırabilirsiniz. 
Biz şimdilerde pestilimizi afiyetle yiyoruz.Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin diyorum.Sormak istediğiniz sorular olursa yorumlarınızda belirtebilirsiniz.
Bundan sonraki yayınımda erik pestilini sizlerle paylaşacağım.İzlemeye devam edelim arkadaşlar....

19 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım. Çok güzel anlatmışsın ben de yapmak istiyorum bakalım artık kısmet...:)
    Yaptığın kış hazırlarını Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin....:))
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım benim.Güzel yorumuna çook teşekkür ederim.sevgilerimi yolluyorum.

      Sil
  2. Maşallah kırkbinkere :)
    Evde pestil yapılabileceği bir de bu kadar güzel olabileceği hiç aklıma gelmezdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.sevgilerimle...

      Sil
  3. Ellerine sağlık Şule,
    Pestil nefis görünüyor.
    Çok emek vermişsin ama müthiş bir sonuç almışsın, afiyetle yiyin : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ablacım.sevgilerimle...

      Sil
  4. Merhaba,Benim için çok ilginç bir post oldu. Yerken hep merak etmiş, yedikten sonra hiç sormamıştım yapılışını... Şimdi görünce "hmmm demek bu kadar zormuş" dedim. Çok güzel bir paylaşım oldu. Her pestil yiyişimde kesin aklıma gelecek... Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında zor değil,siz de kolaylıkla yapabilirsiniz.Seviyorsunuz da madem.Bence denemelisiniz.teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  5. Ellerin dert görmesin bacısı dememe bile gerek yok süpersin.Seninle yakınlarda bir yerde otursaydık ortak bir yöresel yemek veya pasta dükkanı açabilirdik ,ne derdin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne de güzel olurdu diimi.İnşallah.bakarsın bir gün bir yerlerde olur.Sağol güzel yorumun için.canımsın...

      Sil
  6. ablacım ellerine sağlık nefis görünüyor pestillerin harika :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım.sevgilerimle...

      Sil
  7. S.a arkadaşım ellerine sağlık kırgızistan da son kışlık hazırlıklarınıda tamamlamışsın bakıyorum. Bayağı birşeyler yapmışsın yine afiyet olsun. Çok öpüyorum herkese selamlar :)

    YanıtlaSil
  8. S.a arkadaşım ellerine sağlık kırgızistan da son kışlık hazırlıklarınıda tamamlamışsın bakıyorum. Bayağı birşeyler yapmışsın yine afiyet olsun. Çok öpüyorum herkese selamlar :)

    YanıtlaSil
  9. S.a arkadaşım ellerine sağlık kırgızistan da son kışlık hazırlıklarınıda tamamlamışsın bakıyorum. Bayağı birşeyler yapmışsın yine afiyet olsun. Çok öpüyorum herkese selamlar :)

    YanıtlaSil
  10. Yaa evet.Ah keşke sen de olsaydın.Ne koştururduk ama.Bu sene tadım yok.Dondurucum dolmadı bile.Her şeyden yaptım ama Yüzde elli azaltarak yaptım.Nasıl olsa artık az kaldı.İstanbulu özledim,kendi evimi özledim.Burası gözümde küçülmeye başladı.Demekki dönmeye yakın böyle oluyormuş.Arkadaşlar diyorlardı da yok yaa o kadar olmaz diyordum ama oluyormuş meğer.Soğol canım.inşallah rabbim ağız tadıyla yemeyi nasip eder.Benden de selamlar.öptüm.

    YanıtlaSil
  11. bu sene özenerek yaptığım pestillerimi ne yazık ki arılar talan etti:( arılar bu yıl burada resmen insanların üstüne üstüne saldırır haldeler evden dışarı çıkmıyorlar küçücük tatlı birşeyin kokusunu almasınlar dadanıyorlar .merak ettiğim siizn oralarda arı yok mu? leyla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.Gerçekten çok ilginç.Arılar geldi ama bir kaç tane.Öyle zarar verecek boyutta olmadı tabii.O da çok normal.O sebepten ben işin o kısmına hiç takılmadım.Nerede yaşıyorsunuz merak ettim.

      Sil
  12. Dışarıda kurutacağımıza göre toz olmadan nasıl kurutabiliriz yani üzerine ince bir bez aralık bırakarak örtersek kurur mu?şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...