29 Ağustos 2013 Perşembe

Kışlık konserve menemen yapımı

Menemen yapımında yine sivri domates kullandım.Fazla sulanmasını istemiyorsanız mutlaka sivri domates kullanmalısınız.Domatesin kabuklarını menemen yaparken muhakkak soyuyorum.Uğraşmak istemeyenler kabuk soyma işini daha pratik bir şekilde yapabilirler.Şöyle ki: 
Pratik Domates Soyma Yöntemi: Domateslerin uç kısımlarına bıçakla artı işareti şeklinde derin olmayan kesikler atıyoruz.Üzerine kaynattığımız sıcak suyu döküp 5-10 dk kadar bekliyoruz.Çizik attığınız yerlerden domatesin kolaylıkla soyulduğunu göreceksiniz. 
MALZEMELER: 
10 kg sivri domates
1,5 kg sivri biber
kaya tuzu,sıvı yağ

Menemen Konservesi ve Yapım Aşamaları:
  • Öncelikle domatesin kabuklarını soyup,küp küp doğrayın.Belki doğramak biraz uğraştırsa da lezzet konusunda fark yarattığı kesin.Kesinlikle blendırdan ya da rondodan geçirmeyin,hem lezzeti kaybolur hem de çok sulanır.
  • Biberlerinizi de orta büyüklükde doğrayıp genişce bir tencerede biraz sıvı yağla beraber soteleyin.Üzerine domatesleride ekleyip arada karıştırarak pişmeye bırakın.
  • Sıcakken kavonozlara doldurup ters çevirin.
Püf noktalar:
Burada sizlere vereceğim püf noktalar var.Kavonozlarınızın sağlam tutması için kapaklarınızı kontrol etmelisiniz.Sıcakken kapatıp ters çevirdikten sonra kavonozun kapağı şişme yaptıysa açıp tekrar kapatın.Bu işlemi menemen ya da soslar hala sıcakken bir kaç defa yapabilirsiniz.Yani kontrol ederek yapın ki şişme olmasın.Sonrasında tekrar kaynatmak zorunda kalmazsınız.Bu aşamalardan sonra kavonozlar 4-5 saat kadar ters durabilir.İstreseniz 1 gün boyunca bile böyle bekletebilirsiniz.Daha sonra kavonozları düz çevirip kaldırabilirsiniz.Eğer hala bazı kavonozların kapaklarınada şişme varsa o kapakları mutlaka yenisiyle değiştirip menemeni ya da sosu tekrar kaynatıp yeni kapakla kapatmanız gerekir.

22 yorum:

  1. Kış hazırlıkları son hız devam. Ben kışın çok seviyorum menemeni. Hazır yemek oluyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle canım.Kışın pratik bir kahvaltı menüsü oluyor.

      Sil
  2. Canim ellerine saglik Allah agiz tadi ile yemeyi nasip etsin... sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. elıne sağlık sulecım hamarat arkadasım benım kıslıklar hazır bende mı yapsam usenıyorum ama sendn cesaret alırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol ablacım.Tabiki de yaparsın senin gibi hamarat bir hanım üşenmeden yapar diye düşünüyorum.

      Sil
  4. merhaba çok güzel ve net anlattınız,bende yapıyorum ama sonra hep kapakları patlıyor,sizin anlatımından sonra püf noktaları dikkata alıp tekral deniyeceyim.Ellerinize sağlık ve afiyetle kışın tüketin sevgilerimler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Afife hanımcım.Sevgi ve selamlarımla...

      Sil
  5. Afiyet şifa olsun bende yaptım epeyce bunlardan, biraz zahmetli olsa da kışın hazır yemesi pek keyifli..
    TR. den sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Evet aynen öyle canım.Yemesi ayrı bir keyif.Bişkek'ten selamlar...

      Sil
  6. Ellerine sağlık arkadaşım.Ağız tadıyla yemeyi de nasip etsin Rabbim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah.Önemli olan o zaten.Bu kadar yap yap bi de yemek nasip olmazsa diye düşünürüm hep.Rabbime verdiği nimetler için teşekkürler.İnşallah ağız tadıyla yemeyi de nasip eder.Güzel yorumun için teşekkürler canım...

      Sil
  7. Eline sağlık Şulecim Rabbim sağlıkla,huzurla yemeyi de nasip etsin sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım.İnşallah.Aynı dua benden de sana gelsin.Sevgilerimle...

      Sil
  8. Merhaba,
    bu sene ramazandı tatildi kışlık birşey yapamadım. İnşallah bundan sonra yapacağım. Blogunu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  9. teşekkürler.bloğuma hoşgeldiniz.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. selam kışlık domateslerimi aynen anlattığınız şekilde yapalı 1buçuk ay oluyor nerdeyse. şimdi baktım bazı kavanozların kapaklarındaki çöküntü gitmiş. dümdüz olmuş birini açtım herşey normal bozulma yok.. ileride bozulma yaparmı açıp tekrar kaynatıp doldurmalı mıyım??

    YanıtlaSil
  11. eğer kapaklarda şişme olsaydı bir buçuk ay içerisinde kesin bozulurdu.Ekşime yapıp kavonozların kenarlardan sızma yapardı.Demekki konserveleriniz olmuş.Afiyetle yiyin inşallah.

    YanıtlaSil
  12. Şule hanim herşey tamam da ne kadar pişircez domatesleri.şimdiden teşekkür ler.

    YanıtlaSil
  13. Şule hanim herşey tamam da ne kadar kaynatcaz domatesi.şimdiden teşekkür ler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde menemeni nasıl yapıyorsanız o şekilde olacak :) buradaki tek fark miktarın fazla olması.Sanırım onu göz kararı ayarlayabilirsiniz.Sadece domatesiniz çok sulandıysa suyunu biraz çekene kadar kaynatmanız yeterli olacaktır.

      Sil
  14. Merhaba Şule hanim 2 hafta oldu cigden acili domates yapmıştım bugun 7 kavanoz kadar kapağın sistigini farkettim ve sızıntı da.yapiyor ne yapmaliyim kurtarmanin bi yolu var mi onca emek cok Üzgünüm

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...