4 Ekim 2013 Cuma

Adana usulu içli köfte ve yapım aşamaları

Merhabalar...
Çok önce yayınlamak istediğim ve bir türlü fırsatını bulamadığım içli köfte yapımını sonunda sizlerle paylaşıyorum.Kurban bayramına az kalmışken, kurban etinin lezzetiyle bir başka olur içli köfte.Çok sevdiğim arkadaşım Nesibe ablam'la beraber yaptık.Bu sayede ben de Adana usulu içli köfte yapımını öğrenmiş oldum.Kendisini bu yaz Türkiye'ye yolcu ettik.Onların görev süresi doldu ve kesin dönüş yaptılar.Şimdiler de İstanbul'da düzenini kurmuştur bile.Ben de İstanbula dönünce daha çok içli köfteler yapıcaz inşallah.


Daha çok haşlamalık yaptık.Çünkü bize daha hafif geliyor.Kızartılmış olanı bizim midemizi biraz rahatsız ediyor.Ve eşim tercih etmiyor.Yukarıda gördüğünüz kızarmış olan içli köfteden sadece bir kaç tane sizlere görsel açıdan sunabilmek için yaptık.Normalde biz haşlama olarak tüketmeyi tercih ediyoruz.
İşte haşlanmış olanlar da burada.Dumanı üstündeyken hemen sizler için çekeyim dedim.Nefis olmuştu.Nesibe abla neredesin yaa,bir daha yapsaydık :) Böyle maharetli arkadaşlardan ayrılınca yerleri epey aranıyor.Bu haşlamalık olanlara tereyağını biraz pulbiberle eritip üzerine döküp servis yapmak da güzel oluyor.Ama dediğim gibi biz fazla yağlı yemeye alışık olmadığımızdan üzerine limon sıkıp yedik.Zaten iç harcı oldukça yağlı oluyor.Bir de üstüne gezdirip çifte kavrulmuş hale getirmeyelim dedik :)
Eğer içli köfteyi limon sıkarak yemeyi denemediyseniz.mutlaka deneyin derim.Muhteşem oluyor.Adana usulü böyleymiş.Şimdi ben yavaştan malzeme listesine geçicem.Fakat  benim ölçülerim biraz fazla oldu.Çünkü dolap poşetlerine koyup dondurucuda saklama niyetiyle yapınca miktarı fazla tuttum.E malum her zaman yapılmıyor.Çok da emek istiyor.Nesibe ablaya göre öyle değil ama bana göre öyle.O yapa yapa alışmış,kolay geliyor.Erzurumlu birinin içli köfte yapması tabiki de zor gelir yani diimi :)...
Canm ablama buradan teşekkürlerimi ileteyim.Seneye oradayım inşallah, az kaldı hayırlısıyla...

MALZEMELER:
5 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı irmik
1 yumurta
2 yemek kaşığı biber salçası
tuz,isteğe bağlı baharat da koyabilirsiniz.
yoğurmak için su

İÇ HARCI İÇİN:
300 gr yağlı koyun kıyması
1 kg orta yağlı dana kıyması
2 kg soğan
200 gr kadar margarin ya da tereyağı
tuz ve baharatlar
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz(normalde onlar koymuyormuş ama biz cevizli sevdiğimizden ben ekledim)
Koyun kıymasının ayrı bir lezzeti olduğundan ben ekledim.Ama siz koymayabilirsiniz.


YAPILIŞI: Geldik bana göre en zor kısma.Yoğurana kadar insanın canı çıkıyor valla :) Bir de o macun kıvamını yakalamak var ya işte o tam bir ustalık işi.Ben de bu sayede öğreniyorum tabii,biraz ben, biraz Nesibe abla yoğurdu ama ben yoğururken uflama puflamaya başladım.O da bana bir yandan güler tabii...Miktar fazla ya zorladı beni :) 
Yukarıda verdiğim malzeme listesini çiğ köfte yoğurma tepsisine aldık.Benim büyük boy bir tepsim var,özellikle bu işler için :) 
Tüm malzemeyi tepsinin içinde şöyle bir harmanlayıp yavaş yavaş su ilave ederek yoğuruyoruz.Önce bir sertleşecek ama su ilave ettikçe ve yoğurdukça macun kıvamına gelecek.Yaklaşık 1 saate yakın yoğurduk.


İç Harcının Hazırlanması: Öncelikle soğanları derin bir kaba rendeliyoruz.Büyükçe bir tavaya kıymayı alalım ve sürekli karıştırarak kavuralım.Tabi bu arada epey sulanacak.Buradaki püf nokta; kıymanız topaklar halinde kalmasın.Kum gibi dağılmış hale gelen kadar kavurun.Yani suyunu tamamen çektirin.İyice kavrulup suyunu çektikten sonra rendelenmiş soğanları suyunu sıkarak kıymaya ilave edin.Üzerine yağı da ekleyip kavurmaya devam edim.Soğanlar da içinde iyice kavrulunca üzerine tuzunu ve baharatlarını katıp bir-iki daha çevirip kapatlım ve ocaktan alalım.Soğumaya bırakalım.İyice soğumuş olmalı.Hatta içindeki yağın donduğunu görmelisiniz.Bu sebeple ben bir gece önceden hazırlayıp dolaba koydum.Hem dinlenmiş oldu.Köfteleri dolduracağımız zaman çıkarıp içine cevizini ilave edip kıymayı elimle dağıttım.İçindeki yağ donduğu için kıymalar birbirine tutunmuş halde oluyor.Ama cevizi ilave edip karıştırınca dağılıyor.Ceviz koymasanız da dağılır,önemli olan donmuş olan kıymayı dağıtmak. 
Resimde gördüğünüz gibi artık doldurma aşamasına geçmiş bulunuyoruz.Alışılmışın dışında oyarak değil de yaprak gibi açarak yapıyoruz.Bu yöntemle köftenin dışı incecik oluyor ve bulgurdan ziyade et yemiş oluyorsunuz :) Elimizi korkak alıştırmadan iç harcını bolca koyuyoruz.Tabiri caizse ben doldurdum yani...
İşte köftelerimiz hazır.Emeklerimize değdi doğrusu.Fotoğrafların hepsini koymadım ekrana sığmayacak diye korktum :) yalaşık 100 köfte yaptık.Benim için oldukça faydalı bir deneyim oldu.İşte stoğumdan bir görüntü daha.Bu şekilde buz dolabı poşetlerine koyup dondurucuya koydum.Canımız istedikçe çıkarıp pişirdim.Misafire yaptım.Böyle çok hazırlayınca sonrasında pratik oluyor.Elinize hazır halde geliyor.
Sorasında nasıl pişirdiğimi merak edenlere de hemen kısa bilgi vereyim.Yukarıda pişmiş olanların görselinde nasıl pişirildiğinden bahsetmemiştim.Dondurucudan çıkarınca 1 saat içinde açılmış oluyor.Çok da yumuşatmadan kaynayan tuzlu suyun içine köfteleri atıyoruz.Piştiğini köfteler suyun yüzüne çıkınca anlıyoruz.Haşlamayı bu yöntemle yapıyoruz.Kızartmayı da yağda kızartarak iyice nar gibi olup rengi dönünce alıyoruz. İşte benden bu kadar.Resimleri azalttığım halde detaylı anlatım yaptığım için uzun bir post oldu.Umarım faydalı olabilmişimdir.
Selametle kalın...

29 yorum:

  1. yapımı zor ama yemesi hiç zor değil valla, bayılırız bizde, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Mehtapcım,sevgiler...

      Sil
  2. Şulecim çok lezzetli ve işteh açıcı görünüyorlar! :) ben de sonradan tanıdım biz bilmeyiz. Urfalı komşumla yapardık, Malatyalılarınki de daha değişik hepsi birbirinden lezzetli nasıl severin ben de! :) tek başıma hiç denemedim. marketlerin bulgurlarıyla açılıyor demişlerdi. yöresel bulgur lazımmış korktum. market bulguruyla mı yapmıştınız? Nesibe hanımın ve senin ellerinize sağlık, afiyet olsun! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadet ablacım.çook teşekkür ederim.Evet,bildiğimiz marketlerde satılan ince bulgurla yaptık.çok da güzel tuttu.Nefis oldu valla:) İlla yöresel bulgur olması şart değil.Olsa iyi ama,nerden bulcaz dimii...heleki kırgız ellerinde.biz ince bulguru bulduğumuza dua ediyoruz:)sevgiler

      Sil
  3. merhaba köfteler harika görünüyor benim anlamadığım ince bulgur derken kısır yaptığımız bulgurmu yoksa kitellik bulgurmu çünkü içinde un yok nasıl tutuyor kitellik bulguru Malatyalılar ve Siirtliler çok kullanır birde su ılıkmı soğukmu katılcak cevabınızı bekliyorum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet arkadaşım,bildiğin markette satılan bulgurla yaptık.Undan bile daha iyi tutmasını sağlayan madde irmik.Un yerine irmik kullandık ve içine 1 adt de yumurta ekledik.tabi birde iyice yoğrulunca macun gibi oldu.normal oda sıcaklığındaki suyu kullandık.

      Sil
  4. muhteşem olmus hıc cesaret edemıyorum ama detaylı anlatmışsın ben once az bır olcu ile deneym dıyorum başarılı olursam buzlukta saklamak ıyı olur caya gelen mısafıre bıle hazır olur ıslermı bıtıreyım daha mufağım yok ılk ıs deneyeceğım bakalım ellerınıze sağlık ıstanbulla dondunmu ınsallah yakın otururuz senden oğreneceğım cok sey var sevgler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Selma ablacım.tabii dene bakalım nasıl olacak.evet aynen,sonrası için acayip pratik oluyor.hayırdır?mutfağını mı yaptırıyorsun? ayy inşallah.Bir döneyimde neler neler yaparız biz seninle.sevgilerimi yolluyorum...

      Sil
  5. malatya da komşuların çok yaptığı bir yemekti.bende çok seviyordum.onlar daha çok içini oyupta yaparlardı.ıspanaklı,patatesli,patatesin içine mercimekli,kıymalı bir sürü çeşidi vardı.bununda içini oymak,başlı başına bir iş.kimisi çok ince açıyor kimisi kalın.incesi daha güzel oluyor tabi.seninkilerde nefis görünüyor.ablanın ve senin eline sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım ablam,çook teşekkür ederim.Evet çok çeşitleri var.bende yapa yapa öğrenicem artık.Ama zor gelmiyor desem yalan olur hani :) alışıcaz bakalım.sevgilerimle...

      Sil
  6. ellerine sağlık Malatyalı biri olarak hala hazıra konuyorum :) bi kaç kere denedim :) anaannem annem yapıcak da Ceyda yicek :) ellerine sağlık bu yöntem daha kolay açmak zor ama bizimkiler alışmış makine gibi açıyorlr..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa evet Ceydacım.yazımda da belirtmiştim.alışık olan için hiç zor değil,makina gibi oyuyorlar.Ama sık sık yapmayan için sıkıntı oluyor biraz.çok zahmetli geliyor.Ah yapan olsa ben de hazıra konarım ama nerdee :) sen hazıra konmaya devam et bence,en güzeli valla :)teşekkürler canım,sevgilerimi yolluyorum...

      Sil
  7. canım ben bu lezzeti 2 sene önce denemiştim ama sonuç hüsran ile bitmişti :) o sebepten bir daha denemeye cesaret edemedim ama senin tarifni görünce acaba bir dahamı densem diye aklımdan geçmedi de değil :))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet aslında cesaret işi diyebilirim.ama yapa yapa alışıyor insan.Bence cesaretli ol ve yediden dene:)teşekkürler canım,sevgilerimle...

      Sil
  8. Ellerine sağlık canım.Nefis olmuş.İnsanın uzanıp bir kaç tane alası geliyor :) sevgilerimle Şulecim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim,çok teşekkür ederim.Keşke de uzanıp alabilme şansın olsaydı:)sevgilerimle...

      Sil
  9. Yapım aşamalı olması süper olmuş :) zor da olsa yapmak kolaymış gibi gönüyor uzaktan bakınca :)))) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım.Bilmeyen için gerçekten zor diyebilirim.Sevgilerimle...

      Sil
  10. Canim benim,bende evlendikten sonra icli köfte yapmasini ögrendim,bizim oralarda yapilmaz icli köfte,simdilerde yapan vardir belki,ben Hatay usulü ögrendim vede cocuklar cok sevmesine ragmen sadece üc kez yapabildim,ama yapincada bereketli oluyor dolabada giriyor o yüzden iyi ama yeniden yapmam lazim! Ben kizartmasini cok sevdigimden kizartiyorum,ama Adanali arkadasimdada haslamasini,ikiside harika,senin ve Nesibe ablaninda ellerinize saglik,epey cikmis sizinkiler,afiyet olsun,iyi hafta sonlari dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok seviliyor ve çok da lezzetli oluyor.Ama yapmasını bilmeyen için zor tabii.Canım güzel yorumun için teşekkürler.sevgilerimi yolluyorum.

      Sil
  11. Sulecim yaziyorum yaziyorum yorumlarim bi anda kayboluyor,sonradan farkediyorumki,Google+ ya gecis yapmam lazim,yoksa yorum yazamiyorum,bende bu sekilde tekrar denicem,cok severiz icli köfteyi ama sadece üc kez bolca yapabildim,evlenince ögrendim,bizim oralarda yapilmazdi,biz kizartilmis halini daha cok seviyoruz,tabi ben sevdigim icin:)) Elinize saglik senin ve Nesibe ablaninda canim,insallah sag salim Istanbulà kavusmaniz dilegiyle sevgiler...Serpil A.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpilcim galiba yukarıdaki yorum ve bu yorum da sana ait.Tamam canım gelmiş yorumların.

      Sil
  12. Ustasından yani Malatyalılardan yedim nefis bir şey bu içli köfte kendim hiç denemedim cesaret edemedim bende kendime göre uydurdum patatesli yaptım ama aslını tutmuyor eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa tabii ustasından yediyseniz tadına doyum olmaz.İçli köfte bambaşka bir lezzet bence.Muhakkak öğrenilmesi gereken bir tür.Bence cesaretli olup denemeye devam edin.Teşekkürler sevgiler...

      Sil
  13. Ellerine sağlık canım nefis görünüyor....:))
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. Bloglar Topluluğu'ndan Merhaba! Tanıtım sayfamız açıldı... Blogunuzu inceledik. Gerçekten paylaşmaya deger bulduk. Sayfanızın tanıtım yazınızı buradan yollayabilirsiniz. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edacım bloğuma hoşgeldiniz.Ben de sayfanızı inceledim ve bu güzel teklifinize karşılık vererek sayfamın tanıtımını yaptım.Beğenmeniz ve paylaşmaya değer bulmanız beni ziyadesiyle mutlu etti.En güzel paylaşımlarda bulunmak dileğiyle...
      sevgiler.

      Sil
  15. bulguru nekadar suyla ıslatalım? dondurucudan çıkan içli köfteler çatlıyor bunun sebebi donuk halde haşlandığından mı sizce?
    bulgur vs. malzemöeleri yarıya indirirsek yumurtayıda azaltacakmıyız?

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...