31 Ağustos 2013 Cumartesi

Isırgan otlu omlet

Bir gün öncesinden bol suyla yıkayıp sirkeli su da beklettim.Daha sonra suyunu iyice süzdürdükten sonra doğradım.

  1. Tavaya biraz sıvı yağ koyup bol soğanla kavurdum.Yani ıspanaklı harç yapar gibi hazırlıyoruz.
  2. Üzerine tuzunu ve baharatlarını ekleyip çırptığımız yumurtaları kırıp pişmeye bırakalım.

29 Ağustos 2013 Perşembe

Kışlık konserve menemen yapımı

Menemen yapımında yine sivri domates kullandım.Fazla sulanmasını istemiyorsanız mutlaka sivri domates kullanmalısınız.Domatesin kabuklarını menemen yaparken muhakkak soyuyorum.Uğraşmak istemeyenler kabuk soyma işini daha pratik bir şekilde yapabilirler.Şöyle ki: 
Pratik Domates Soyma Yöntemi: Domateslerin uç kısımlarına bıçakla artı işareti şeklinde derin olmayan kesikler atıyoruz.Üzerine kaynattığımız sıcak suyu döküp 5-10 dk kadar bekliyoruz.Çizik attığınız yerlerden domatesin kolaylıkla soyulduğunu göreceksiniz. 
MALZEMELER: 
10 kg sivri domates
1,5 kg sivri biber
kaya tuzu,sıvı yağ

Menemen Konservesi ve Yapım Aşamaları:
  • Öncelikle domatesin kabuklarını soyup,küp küp doğrayın.Belki doğramak biraz uğraştırsa da lezzet konusunda fark yarattığı kesin.Kesinlikle blendırdan ya da rondodan geçirmeyin,hem lezzeti kaybolur hem de çok sulanır.
  • Biberlerinizi de orta büyüklükde doğrayıp genişce bir tencerede biraz sıvı yağla beraber soteleyin.Üzerine domatesleride ekleyip arada karıştırarak pişmeye bırakın.
  • Sıcakken kavonozlara doldurup ters çevirin.
Püf noktalar:
Burada sizlere vereceğim püf noktalar var.Kavonozlarınızın sağlam tutması için kapaklarınızı kontrol etmelisiniz.Sıcakken kapatıp ters çevirdikten sonra kavonozun kapağı şişme yaptıysa açıp tekrar kapatın.Bu işlemi menemen ya da soslar hala sıcakken bir kaç defa yapabilirsiniz.Yani kontrol ederek yapın ki şişme olmasın.Sonrasında tekrar kaynatmak zorunda kalmazsınız.Bu aşamalardan sonra kavonozlar 4-5 saat kadar ters durabilir.İstreseniz 1 gün boyunca bile böyle bekletebilirsiniz.Daha sonra kavonozları düz çevirip kaldırabilirsiniz.Eğer hala bazı kavonozların kapaklarınada şişme varsa o kapakları mutlaka yenisiyle değiştirip menemeni ya da sosu tekrar kaynatıp yeni kapakla kapatmanız gerekir.

28 Ağustos 2013 Çarşamba

Domates Sos Yapımı


Kendinize yetecek kadar istediğiniz miktarda yapabilirsiniz.5 kg-10 kg artık o size kalmış.Size tavsiyem bu tarz soslar yaparken ya da menemen hazırlarken kullanacağınız domates türü sivri domates olsun.Diğer domatesler çok sulandığı için iyi olmuyor.Şimdi sıra nasıl yaptığıma gelelim:

1.Aşama: Domatesleri kabuklarını soymadan dörde beşe bölüp tencerelere alalım.Altını kısalım ve kendi haline sulanarak pişmesini bekleyelim.arada bir karıştıralım. 
2.Aşama: Domatesler resimde gördüğünüz gibi sulanarak pişti.Bir kaç taşım kaynatıp altını kapatalım. 
3.Aşama: Altını kapattıktan sonra hemen blendırdan geçirelim.İsterseniz bu esnada biraz kaya tuzu atabilirsiniz.Sıcak sıcak kavonozlara doldurup kapağını kapatıp ters çevirin ve bu şekilde en az 4-5 saat bekletin.Bu işlem kavonozun kapağının tutması için gereklidir.
İşte bu kadar basit ve pratik bir yöntem.
Domates sosunu nelerde kullanabiliriz:
Domates sosunu ben özellikle kışın Domates çorbası yaparken kullanıyorum.
Onun haricinde kızartmalara,yemeklere,çorbalara,makarnalara.,Bulgur pilavına.vs.aklınıza gelebilecek her yemeğe koyabilirsiniz..

27 Ağustos 2013 Salı

Evde Pestil Yapımı-2 Erik Pestili

ERİK PESTİLİ VE YAPIM AŞAMALARI
 1.Aşama:Ben on kilo erikten yaptım.Erikleri güzelce yıkayıp çekirdeklerini ayırdıktan sonra tencereye alıyoruz.Kısık ateşte iyice sulanıp erikler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
2.Aşama: Erikler sulanıp yumuşayınca bir kaç taşım kaynatıp şekerini ilave ediyoruz.Ben beş kiloya bir çorba kasesi kadar koydum.Pestilin özelliği ekşi olmasında.Bu sebeple şeker miktarını az tutuyoruz.Eğer meyveniz tatlıysa hiç koymaya da bilirsiniz.
3.Aşama: Şekeri ilave ettikten sonra karıştırıp bir iki taşım daha kaynatalım.Sonra ocaktan alalım ve blendırdan geçirelim.Son resimde gördüğünüz gibi püre kıvamına gelecek.Bu aşamadan sonra artık ılınmaya bırakıyoruz.
Muhakkak güneş gören bir yerde yapmalısınız.Masanın üzerine büyükçe bir temiz bez koyuyoruz.Üzerine buzdolabı poşetlerini ek yerlerinden koparmadan uzun dikdörtgenler elde edecek şekilde ayarlayıp seriyoruz.Üzerlerine erik püresini düzgün ve çok ince olmayacak şekilde yayıp kurumaya bırakıyoruz.Eğer ince yayarsanız olmaz ve poşetten ayırmak da sıkıntı olur.Çünkü kuruma esnasında kendini çekecek.4-5 günde pestil kuruyup yenebilecek hale geliyor.
İşte bu  da kurumuş hali.Pestili katlayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

26 Ağustos 2013 Pazartesi

Evde Pestil Yapımı-1 Kayısı Pestili

KAYISI PESTİLİ VE YAPIM AŞAMALARI

 1.Aşama:Ben beş kilo kayısıdan yaptım.Kayısıları güzelce yıkayıp çekirdeklerini ayırdıktan sonra tencereye alıyoruz.Kısık ateşte iyice sulanıp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
2.Aşama: Kayısılar sulanıp yumuşayınca bir kaç taşım kaynatıp şekerini ilave ediyoruz.Ben beş kiloya bir çorba kasesi kadar koydum.Pestilin özelliği ekşi olmasında.Bu sebeple şeker miktarını az tutuyoruz.Eğer meyveniz tatlıysa hiç koymaya da bilirsiniz.Benim kayısılarım oldukça ekşiydi.Ekşiliğini biraz kırmak için bir kase kadar koydum.
3.Aşama: Şekeri ilave ettikten sonra karıştırıp bir iki taşım daha kaynatalım.Sonra ocaktan alalım ve blendırdan geçirelim.Son resimde gördüğünüz gibi püre kıvamına gelecek.Bu aşamadan sonra artık ılınmaya bırakıyoruz.
Muhakkak güneş gören bir yerde yapmalısınız.Masanın üzerine büyükçe bir temiz bez koyuyoruz.Üzerine buzdolabı poşetlerini ek yerlerinden koparmadan uzun dikdörtgenler elde edecek şekilde ayarlayıp seriyoruz.Üzerlerine kayısı püresini düzgün ve çok ince olmayacak şekilde yayıp kurumaya bırakıyoruz.Eğer ince yayarsanız olmaz ve poşetten ayırmak da sıkıntı olur.Çünkü kuruma esnasında kendini çekecek.4-5 günde pestil kuruyup yenebilecek hale geliyor.
Kuruduktan sonra pestili katlayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

7 Ağustos 2013 Çarşamba

Reyhan Şerbeti,Reyhan şebeti nasıl hazırlanır?

 Harika bir güne ve herkese Bişkek'ten Merhabaaa.....
Tüm müslüman aleminin Ramazan Bayramı mübarek olsun.Bu gün size tatlılarınızın yanında soğuk soğuk misafirlerinize ikram edebileceğiniz nefis bir şerbet tarifi vereceğim.Ben çoktan hazırladım ve ikram etmek için misafirlerimi bekliyorum.Sizde hemen yapabilirsiniz.Emin olun misafirleriniz bu lezzetli şerbeti çok beğenecek.Özellikle iftarlara yaptığım ve soframızda en çok rağbet gören içeçek oldu.Şimdi size bir litre üzerinden tarif vereceğim.Ben çok yaptım.Siz de litre ölçüsü üzerinden çoğaltarak yapabilirsiniz.İşte ölçüler:

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Büzgülü baklava


Malzemeler: 
1 paket baklavalık yufka
ceviz içi
200 gr tereyağı 
yarım çay bardağı sıvı yağı

Şerbeti için: 4 bardak şeker,5 bardak su,yarım limon suyu,bir dilim limon
Yapılışı: Yufkaları ikişer ikişer olacak şekilde yapacağız.Öncelikle 2 yufka alalım.üzerini yağlayalım,ceviz serpelim.Oklavayla berber rulo yapıp,oklavanın üzerindeyken büzdürelim.Yavaşça şeklini bozmadan oklavadan çıkarıp tepsiye yerleştirelim.Bu şekilde tüm yufkaları bitirelim ve kalan yağı da üzerine dökelim.Önceden ısıttığımız fırında altın rengine dönene kadar kızartalım.
Önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbetimizle sıcak baklavalarımızı buluşturuyoruz

3 Ağustos 2013 Cumartesi

Sütlü Un Helvası ve Kadir gecemiz mübarek olsun...

Malzemeler: 
250 gr margarin ya da tereyağı
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tarçın(isterseniz koymayabilirsiniz)
Şurubu için:
2 su bardağı süt(isterseniz bir bardağını su koyabilirsiniz)
2 su bardağı toz şeker
Üzeri için: ceviz
Yapılışı: Öncelikle ocağa şurubunu koyalım.Kaynadıktan sonra altını kapatıp ılınmaya bırakalım. 
Yağı eritip üzerine unu ekleyip kavuralım.Un iyice kavrulduktan sonra şerbetini verip hızla karıştırıp 5 dk daha çevirip altını kapatıyoruz.Sıcak sıcak servis ediyoruz.
Helva yapımında püf nokta:Bazen rengini ve tadını tutturamayız hani...İşte öyle zamanlarda 'yaa niye böyle oldu' dediğinizi duyar gibiyim.İçinde kalan topaklar,rengi ve tadı hoşumuza gitmeyen durumlardır.Helva,aslında malzemesiyle çok basit bir tatlı gibi görünse de yapımıyla epey vakit alan ve tutturması zor bir tatlıdır.Ben size helvayı tutturamayanlar için bir püf noktası söyleyeceğim.Unu kavururken sabırla,kaşıkla eze eze ve sürekli başında durmak suretiyle yaklaşık 40-45 dk boyunca kısık ateşte pişirmek gerekir.Bu benim verdiğim ölçüler için geçerli.Ben bu kadar sürede yapıyorum.Rengi iyice dönene kadar kavurun.Tıpkı resimdeki gibi.Böyle macun gibi bir görüntü elde ettikten sonra şerbetini verin.
AFİYET ŞİFA OLSUN....

2 Ağustos 2013 Cuma

ev yapımı kakaolu puding


Malzemeler:
1 litre süt
3 dolu yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
2 paket vanilya
50 gr margarin

Süslemek için: dövülmüş ceviz, hindistan cevizi ve çeşitli pasta süsleri

Yapılışı: Vanilya ve margarin hariç tüm malzemeyi bir tencerede birleştirelim ve ocağa almadan çırpma teliyle iyice çırpalım.İçindeki tüm malzeme birbiriyle özdeşleşsin.Daha sonra tencereyi ocağa alıp orta ateşte karışımı pişirmeye başlayalım.Koyulaşıp kıvam almaya başlayınca içine margarini katıp karıştırmaya devam edelim.Pişen pudingi ocaktan alıp içine vanilyaları ekleyip mikserle 5 dk kadar çırpalım.Kaselere bölüp istediğiniz gibi süsleyip soğuk servis yapalım.

1 Ağustos 2013 Perşembe

Süt şerbetli ıslak kurabiye


MALZEMELER:  
125 gr margarin ya da tere yağı
1 cay bardağı sıvıyağ
1 yumurta 
yarım su  bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 kaşık kakao
yeteri kadar un
Şerbeti için: 1 bardak süt, 1 çay bardağı şeker
Üzeri için:Hindistan cevizi, isteğe göre mavi haşhaş
Şerbetin hazırlanması: Kurabiyelerimizi yapmadan önce şerbetini hazırlamalıyız.Süt ve şekeri bir iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.Hatta ılınınca buz dolabına koyun ve oldukça soğuk bir şerbetimiz olsun.
YAPILIŞI: Malzemeleri sırasıyla katıp yoğuralım.Yumuşak ama ele yapışmayan bir kurabiye hamuru elde edelim.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekiller verip tepsiye dizelim.Ben bazılarını mavi haşhaşa buladım.Görüntü açısından da oldukça şık duruyor.170 derecelik fırına verelim.Yaklaşık 20-25 dk da oluyor.Çok çabuk çatladığı için kontrol ederek pişiriyorum.Kurabiyeler fazla yarılmadan fırından alıp soğuk şerbetle buluşturuyoruz.Mavi haşhaşa bulamadıklarımı, şerbetini verdikten sonra üzerlerini hindistan cevizine buladım.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...