11 Şubat 2014 Salı

Etli Kuru Bamya Yemeği

Bamyayı belki herkes sevmez ama bizim evde çok sevilen bir yemektir.Tabii pişirirken salyalandırmamak da ayrı bir beceri ister bana göre.Püf noktasına dikkat ettikten sonra salyalanmaz zaten.İşte Etli bamya tarifim:

Şimdi kış ayında olduğumuz için yazdan kurutulmuş bamyalarla yaptım.Haşlama kısmı hariç yazın da taze bamyalarla yine aynı tekniği kullanarak pişirebilirsiniz.
Tencereye yaklaşık 200-250 gr kadar bamyayı alalım.Üzerini geçecek kadar su koyup içine yarım limon sıkalım ve haşlamaya bırakalım.
PÜF NOKTA: Hem haşlama esnasında hem de pişerken limon eklediğimiz için salyalanma olmuyor.
Eğer bamyalarınız ipliyse iplerini haşladıktan sonra ayırın.Benimki ipsizdi.Onun için daha kolay oldu.Çok fazla haşlamanıza gerek yok.Şiştiklerini gördüğünüz an alın.Çünkü yemek halinde pişeceğinden bu defa fazla haşlarsanız ezilebilir.İşte bu foto da haşlandıktan sonraki hali.Süzdürüp bir kenarda bekletebiliriz.Şimdi yemeğimizin malzemelerine ve yapım aşamalarına geçeyim.

MALZEMELER:
250 gr kuru bamya
1 adet soğan ve 1-2 diş sarımsak
200 gr kuşbaşı doğranmış et
yarım yemek kaşığı domates salçası
yarım yemek kaşığı biber salçası
4/1 limon
sıvı yağ, tuz ve sıcak su

YAPLIŞI: 
  • Tencereye sıvı yağı alalım.Kızan yağın üzerine etleri koyalım ve rengi dönene kadar kızartalım.
  • Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ilave edelim.Soğan ve sarımsaklar pembeleşinceye kadar eti sotelemeye devam edelim.
  • Üzerine salçayı ekleyip salçanın çiğ kokusu çıkane kadar pişirmeye devam edelim.
  • Daha sonra üzerine bamyayı ekleyerek tüm malzemeyi 3-4 dk kadar çevirelim.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim ve tuzunu ilave edelim.Limon suyunu da ekleyip pişmeye bırakalım. 
AFİYET OLSUN...

14 yorum:

  1. ellerine sağlık çok güzel gözüküyor :) bamya yemeğini çok yerde yedim ama dediğin gibi genellikle salyalı olduğu için pek damak tadımıza uymadığı için hiç yapmadım ama klımda taze bamyalar çıkınca alıp bende bir denemek isityorum bakalım nasıl olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz çok seviyoruz ama dediğim gibi yaparken salyalandırmamak çok önemli.Dene bakalım beğenecek misiniz.Teşekkürler canım,sevgiler...

      Sil
  2. Limonlu limonlu harika olur..Evdekiler yemediği için uzun zamandır pişirmedim..:(
    Ellerine sağlık canım..Nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben zaten bamyadaki o ekşi tadı çok seviyorum.Teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  3. ellerine sağlık canım.çok severim bamya yemeğini nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. ellerıne saglık
    benımde canım uzun zamandır bamya cekıyordu en kısa zamanda yapacagım
    teyzenın oglu ıcın baiın sagolsun
    şimdi okudum allah rahmet eylesın
    kevser ablan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Kevser abla.Günler çabuk geçiyor.1 ay oldu neredeyse.Hayat bizi acımasızca peşinden sürüklemeye devam ediyor.Genç yaşta kara toprağa girdi yavrucak.Elden ne gelir ki duadan başka.Siz de dularanızı eksik etmeyin.
      Teşekkürler,sevgilerimle...

      Sil
  5. ben de çok severim bamyayı,evde de kuru bamya var, ne zamandır aklımdaydı ,tarifinle yapayım yarın inşallah,ellerine sağlık Canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Hacercim.O zaman sana şimdiden hem kolay gelsin hem de afiyetler olsun.Sevgilerimle...

      Sil
  6. Bayılırım bamyaya ellerine sağlık canım ..Bu yaz ev taşıdım o kargaşada kurutamadım.Burnumda tütüyor...Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık yaza hasretinizi dindirirsiniz.Teşekkür ederim,sevgiler...

      Sil
  7. Yirmi günde bir bende yaparım. Arada kışın yemek değişikliği isteniyor. Ispanak pırasadan da bıkıyor insan. Ellerine sağlık canım. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel sen sık sık yapıyormuşsun.Ben o kadar sıklıkla olmasa da özledikçe yapıyorum.Tabii değişiklik iyidir.Teşekkürler ablacım,sevgiler...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...