13 Şubat 2014 Perşembe

Un Çorbası , Herre Aşı

Erzurum'un en bilindik ve en çok yapılan çorbalarından biridir.Bizim oralarda Herre aşı diye geçer.Kars taraflarında Hörre denir.Yani malzeme aynı ama isimde harf değişikliği oluyor sadece :) Halk arasında genel adıyla Un çorbası olarak bilinir.Geçtiğimiz günlerde hava sıcaklığı Bişkek'te -20 leri bulunca içimiz ısınsın diye Kemik suyuyla yaptığım Herre aşını hazırladım.İşte Erzurum'un nefis un çorbası tarifi:
Malzemeler:
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 kaşık tere yağı
3 yemek kaşığı un
1 litre kemik suyu
kıvamı ayarlamak için sıcak su
tuz, karabiber ve kırmızı toz biber

Yapılışı:
  • Öncelikle tencereye yağları alalım.Tere yağı eriyene kadar bekleyelim.
  • Tere yağı sıvı yağla beraber karışıp eriyince içine unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Üzerine kemik suyunu ilave edelim.Çorbanın kıvamı size göre hala koyuysa biraz da sıcak su ilavesiyle kıvamını açabilirsiniz.
  • Tuzunu ekleyip karıştırarak kaynamaya bırakalım.Bu esnada yarım çay kaşığı kadar karabiber ilavesi yapalım. İstereseniz eklemeyebilirsiniz ama ben şifa niyetine koyuyurum.
  • Çorbamız kaynara çıktıktan sonra altını kısalım ve 5 dk kadar daha kaynatıp altını kapatalım.
  • Üzeri için kırmızı toz biberi tereyağında sos yapıp dökebilirsiniz.Ben içindeki yağ miktarından dolayı üzerine septim.Çorbamız servise hazır.
Afiyet şifa olsun...

10 yorum:

  1. sıcacık,soğuk kış gecelerinde negüzel gider :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle Gülşencim, insanın içini ısıtan aynı zamanda besleyici bir çorba.

      Sil
  2. nefis görünüyor.ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Eminecim,sevgiler...

      Sil
  3. Çok güzel bir çorma ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nihalcim,sevgiler...

      Sil
  4. Kemik suyu ilavesiyle hem besleyici hemde lezzetli bir çorba olmuş canım. Ellerine sağlık şulem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Fatma ablacım,sevgiler...

      Sil
  5. hem kendimiz hem çocuklarımız için şifa niyetine çok güzel bir tarif ellerinize sağlık............

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...