Ekmekler


    fırın ekmeğini evde nasıl yaparız?


Merhabalar ASYADAN ESİNTİLER'in değerli takipçileri.Bir haftayı daha geride bıraktık.Hafta sonuna özel kahvaltı sofralarınızı, evde yaptığınız fırın ekmeğiyle şenlendirmeye ne dersiniz? Emin olun aile fertlerinizin gönlünü bu harika ekmeklerle bir kere daha fethedeceksiniz.Sabah sabah onları bu sıcacık ekmeklerin kokusuyla uyandırmanın zevki de ayrı tabii:)Eşimin de gördüğünde gözlerine inanamadığı ve nasıl yaptın deyip hayretle izlediği bu güzel ekmeklerden mutlaka yapmalısınız.Uzun zamandır dışarıdan ekmek almıyoruz.Evde kendimi çeşit çeşit ekmek yapımına verdim:)

 Herkesin kolaylıkla yapabileceği bu leziz ekmeklerin tarifi de bir o kadar kolay.İsterseniz tam buğday unu ile de yapabilirsiniz.Tamamen size kalmış.Tam buğday,kepekli,çavdar..vs.Diğer yaptığım ekmekleri merak edenler buradan bakabilirler.
MALZEMELER: 1 kg una 2 yemek kaşığı şeker,1 tatlı kaşığı tuz,1 paket(42 gr)instant maya,yeteri kadar ılık su


YAPILIŞI: Tüm malzemeleri yoğurma kabımızın içine alıp azar azar suyu ilave ederek yoğurmaya başlayalım.Kıvamı elimize hafif yapışan bir hamur olacak.Ağzını kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakalım.1 saatin sonunda hamur oldukça kabarmış olacak.Elimizle şöyle bir yoğurup havasını alalım.Tezgahın üzerine bolca un serpip hamurun bir kısmını koyup şeklini verin.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine koyun.Tam ortasına bıçakla bir çizik atın.15-20 dk kadar da tepsi de mayalansın.200 derecelik önceden ısınmış fırına verin.Yaklaşık 1 saatte pişiyor.
HERKESE MUTLU HAFTA SONLARI DİLİYORUM






     EVDE ÇİÇEK EKMEK YAPIMI



İşte mis gibi bir ekmek tarifi daha.Evde yapıp kahvaltıda taze taze,sıcak sıcak yemenin keyfi bir başka oluyor.Ekmek makinesinin dışında fırında yapılanı da bir o kadar leziz ve güzel oluyor.Fırınımda pişirdiğim diğer ekmeğimi görmek isteyenler EKMEKLER bölümüne bakabilirler.Ekmek makinem Türkiye'de kalınca burada fırına tabii kalmıştım.Ama iyi ki de öyle olmuş.Ortaya harika şeyler çıkıyor.Ve ben zaten sıklıkla yapıyorum.Kışa girerken 50 kg un almıştık.Bundan bir hafta önce ikinci 50 kg'ı aldık.Gerisini siz düşünün artık((:




MALZEMELER: 
2 su bardağı ılık su
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru maya
aldığı kadar un
Üzeri için: yoğurt,susam,haşhaş veya çörek otu
(Not:Ben burada yaş maya bulunmadığı için tariflerimi hep kuru mayayla yapıyorum.Sizler isterseniz yaş maya kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI: Kabımıza önce un hariç bütün malzemeleri alalım ve maya eriyene kadar biraz karıştıralım.Yavaş yavaş unu katıp kulak memesinden biraz daha yumuşakça bir hamur hazırlayalım.1 saat mayalanmaya bırakalım.Bu ölçüden tam 6 beze çıkıyor.Hamuru 6 bezeye ayırıp yağlı kağıt sarılmış bir tepsiye resimde gördüğünüz gibi yerleştirin ve yarım saat bekletin.Üzerine silikon fırça yardımıyla yoğurt sürün.Ben susam ve mavi haşhaş serptim.Yaklaşık bir saate yakın kızarana kadar pişirdim.Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin.SEVGİLER..





Ev Yapımı Ekmek

Ekmeğimi uzun zamandır evde yapıyorum.Eskisi gibi dışarıdan almıyoruz artık.Evde yapılan ekmeğin tadına varınca dışarıdaki hiç cazip gelmiyor.Hangi koşullarda yapıldığını bilmeyince,içimize sinmediğinden almıyoruz.Türkiye de iken genelde ekmek makinemde yapıyordum.Burada ise bileğe kuvvet deyip yapıyorum.Aynı Trabzon ekmeği gibi oluyor.en başta gördüğünüz resim benim ilk yaptığım ekmek.O zaman sadece pişmiş halini çekmiştim.Bugün yeni yaptığım ekmeğimi aşamalarıyla fotoğrafladım.Şimdi size bazı püf noktalarıyla yapım aşamasını anlatacağım.
  
MALZEMELER: 1kg un,1 tatlı kaşığı tuz,2 tatlı kaşığı şeker,1çorba kaşığı instant  maya(kuru maya),ılık su

YAPILIŞI: Genişçe bir kabın içine su hariç bütün malzemeleri katın.Suyu yavaş yavaş ekleyerek cıvık bir hamur elde edin.Kolunuz biraz yorulabilir ama macun kıvamına gelene kadar yoğurun.Hamurun kıvamını kaşık yardımıyla gösterdim.Üzerini kapatıp bir saat mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamuru  bir kaşık yardımıyla karıştırarak havasını alıyoruz ve pişireceğimiz kabın     
içerisine aktarıyoruz.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına atıyoruz.Pişmeye yakın derecesini azaltabilirsiniz.

NOT: burada yaş maya olmadığı için hamur işlerine kuru maya kullanıyorum.Siz yaş mayayla da yapabilirsiniz.bu hamur biraz cıvık olduğundan pişireceğiniz kaba koyarken şekil vermekle uğraşmayın.Pişme aşamasında zaten şeklini alıyor.Eğer borcamda yapacaksanız altına yağlı kağıt sermeyi unutmayın.



                                         
     




VEE İŞTE FIRINDAN İLK ÇIKTIĞI AN



 Soğumasını bekledikten sonra kestim.Soğumasını beklerken ekmeğinizi temiz bir beze sararsanız daha güzel olur.Ekmeğin içinin güzelliğine bakar mısınız....Ekmek makinesının dışında sizler için farklı bir alternatif olabilir.


hamburger  ve sandviç ekmeği yapımını da en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım.



6 yorum:

  1. Eline sağlık guzel gozukuyor boyle giderse hepimiz buradan turkiye ye kilolu ama mutfakta usta olarak donecegiz

    YanıtlaSil
  2. kilolu olmayalım ama usta olalım inşallah.

    YanıtlaSil
  3. beyaz un dışında yapımlarını paylaşabilir misin?
    kepek un ile olur mu ki?

    YanıtlaSil
  4. tabiiki kepekli unla da harika ekmekler yapılabilir.İnşallah zamanla paylaşacağım.

    YanıtlaSil
  5. kuzum hepsi birbirinden güzel eline sağlık:((( bende isterim:))))

    YanıtlaSil
  6. sağol canım:)bence en kısa zamanda denemelisin.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...