10 Kasım 2014 Pazartesi

Aşure Tarifi

Çok şükür beş yıl aradan sonra ülkemde tekrar aşure zamanını görmeyi rabbim bizlere nasip etti.Bu hafta sonu aşure pişirip konu komşuya,akrabaya eşe dosta ikram edebildim çok şükür.Tarifi de sizlerle paylaşmak ve blok arşivimde yer alması için aradan zaman geçmeden hemen yayınlamak istedim.Yoksa işten güçten fırsat bulup da bilgisayarın başına oturmak çok zor oluyor.Her şeyden önce o kadar besleyici ve vitamin dolu bir tatlı ki sanki içine ne eklesek kabul ediyor ve daha da lezzetleniyor.Hatta bereketlendikçe bereketleniyor.Aslında vaktim olsaydı sizlere aşure ile ilgili bilgiler de vermek isterdim.Artık başka bir post zamanına diyerek hemen tarife geçmek istiyorum.

Malzemeler:
2,5 su bardağı buğday
2 su bardağı nohut
2 su bardağı fasulye
4 yemek kaşığı pirinç (isteğe bağlı)
300 gr badem
300 gr ceviz
400 gr üzüm
400 gr sarı kayısı
1 adet çubuk tarçın
1 adet rendelenmiş portakal kabuğu
3 litre su + ilave su
1 kg şeker

Üzeri için: nar, fındık ve incir
Yapılışı:

  • Bir gün önceden nohut, fasulye, buğday, ceviz ve bademi suya koyalım.
  • Bakliyatların suyunu bir kaç kez değiştirirsek iyi olur.
  • Ayrıca ceviz ve bademin suyunu da sık sık değiştirmek gerekiyor.Bu şekilde cevizlerin kara suyu tamamen çıkmış olacak ve aşureyi karartmayacaktır.Badem de su da beklediği için kabukları daha kolay soyulacaktır.Ben ekliyorum ama siz cevizi dilerseniz içine eklemeyebilirsiniz.
  • Ertesi güne şişmiş olan nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı pişirelim.(Ben nohutu ve fasulyeyi ayrı ayrı düdüklüde 20 dk kadar pişirdim ve süzdürüp hazır hale getirdim.)
  • Buğdayı büyükçe ve derin bir tencereye alalım.Üzerine 3 litre su ve çubuk tarçını ekleyelim ve kaynamaya bırakalım.Buğday tamamen pişip patlayana kadar kaynatmaya devam edelim.Bu arada içine önceden ıslattığımız pirinci de ilave edelim.
  • Mutlaka hazırda kaynayan suyumuz olmalı.Çünkü buğday kaynadıkça özdeşleşeceğinden suyunu çekecektir.Fazla olmayacak şekilde suyunu çektikçe kaynayan su ilave edelim.
  • Bu aşamada üzerine haşladığımız nohut ve fasulyeyi ekleyelim.
  • Mutlaka tahta kaşık kullanalım.Arada karıştırarak dibine tutmasını engelleyelim.bu şekilde 20 dk kadar kaynatalım.
  • Daha sonra içerisine küp küp doğradığımız kayısı, üzüm, rendelenmiş portakal kabuğu, ceviz ve badem ilave edelim.Biraz da bu şekilde kaynattıktan sonra şekerini ilave edelim.Kayısılar ve üzümler de şişince altını kapatalım.



İşte mis kokulu nefis aşuremiz hazır.Hanımlar ölçülerim garantilidir.Bu ölçüyle 25-30 kase kadar aşure çıkarırsınız.Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. 
Aşuremiz sıcakken kaselere servis yapalım.Nar, incir ve fındıkla süsleyelim. 

Aşure o kadar zengin bir tatlıdır ki içine daha bir çok farklı malzemeler ekleyebilir ve daha farklı tatlar ortaya çıkarabiliriz.Rabbim bir daha ki aşure zamanını da yaşatırsa bizlere o zaman da daha farklı aşure tarifleri yapıp yayınlarım inşallah.Bu yıl benim tarifim böyleydi.Rabbim ağzımızın tadını bozmasın.Yapanlara,yiyenlere şifa olsun,Rabbim kabul etsin inşallah....

Asyadan Esintiler'i Face Adresinden takip edebilirsiniz :)

8 yorum:

  1. Şulem görüntü süper, tadını düşünemiyorum artık..Ellerini sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. ellerine ,,,gonlune saglik
    tadanlarada afiyet seker olsun,,,allah kabul etsin:)

    YanıtlaSil
  3. Aşure zahmetlidir ama bu zahmete değer eline emeğine sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. Sana diyorum ben senin niye komşun değilim ya:)) eline emegine sağlık. Evinden bolluk bereket eksik olmasın. Allah kabul etsin canım

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık Şuleciğim harika görünüyor...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...